Inlägg från: Amine |Visa alla inlägg
  • Amine

    # 4 - tråden för alla oss sjuksköterskor! Välkomna nya som gamla trådmedlemmar!

    Systeryster, jag vände på det när jag presenterade mitt förslag för chefen och sa Tisdag, onsdag och torsdag är jag föräldraledig, hur kan vi lösa detta? Nu har vi iofs en arbetstidsmodell av tvättstugetyp, men det spelar ingen roll. Prova själv och titta på ditt schema och stryk några fasta veckodagar så jämnar det ut sej i längden.

  • Amine

    Jenny: samma urlöjliga anledningar gäller nog hos oss. jag har inte riktigt förstått om dom skämtar eller inte (men det gör dom antagligen inte)!

    Jag har sån tur att jag har en superbra chef (även om han är snål som... ibland), som aldrig skulle häva ur sej något sådant. Självklart tycker jag att du ska ta upp det med honom/henne - så gör man inte. Om det sen behövs så framför det vidare, men jag tror inte det hjälper att "bara" gå till chefens chef. Lycka till!

  • Amine

    Om jag inte har helt fel så handlade det om tre orsaker.
    1. Det har alltid varit så - regeln finns kvar sen det gamla blododlingssättet (är det någon mer än jag som minns det?!?!)
    2. Det blir kontaminerade prover. 8an iinte uskor grundläggande hygien och sprita innan?!)
    3. Det finns risk för att xxx (vad nu vätskan i blododlingsflaskorna kallas) kan påverka patienten. Ingen svarar på hur eller varför det är mindre risk om jag som ssk gör det eller vad jag skulle göra om det hände och hur det skulle yttra sej, men det är tydligen VÄLDIGT stor risk när det är en usk som håller i pinalerna...

  • Amine

    Ja just det, det glömde jag att varenda uska går runt och bara läääängtar efter ett tillfälla att spruta in "något" i patienterna!
    Och det vet väl alla att när man väl fått legitimationen så blir man magisk och drabbas inte av vissa saker....

  • Amine

    Ojdå... det där kanske kan misstolkas *rodnar* Ni vet hur jag menar!

  • Amine

    Hörs det inte att jag jobbar på akuten?

    Vi har också av och till haft uskor som inte vill acceptera detta, i synnerhet inte dom nya sskorna (även om ingen hos oss är 20 år och nyfärdig). Men som jag skrev vi har en bra chef och det tas bland annat upp i deras medarbetarsamtal, men även resten av året råder det låg tolerans mot sånt.

  • Amine

    Stängde hon in dej i sköljen?!?!?!?!?!

    Jag var själv 20 när jag tog examen och jobbade mina första år på ackis. Därefter flyttade ´jag hem till mitt lilla landsortssjukhus och det var inte alls dumt att både ha fått ett par år på nacken och dessutom gav bara ryktet om att jag jobbat där en viss respekt. Löjligt men sant.

  • Amine

    TNCC är en trauma utbildning för sjuksköterskor, ATLS är en utbildning för läkare. Paralellt med atls finns det phtls (prehospitalt) och ATSS för sjuksköterskor. Om ATLS böckerna är det i allafall så (ska vara) att dom hör till utbildningen och inte går att köpa/låna utan att gå kursen.
    Vet inte mycket om tncc, men det går väl knappast att ssk och läkare jobbar efter olika eller?
    ATSS är för övrigt utvecklat av två uppsala läkare... kommer bara inte på vad dom heter (och har inte boken hemma).

  • Amine

    Alltså tncc är en "egen utbildning" ATSS,ATLS och PHTLS är samma utbildning - fast för olika yrkeskategorier, man fokuserar dels på det totala omhändertagandet men du examinerar i din yrkesroll. För övrigt en av de absolut bästa utbildningar jag någonsin gått, och det är idealet för all sjukvård egentligen - typ även om benpiporna sticker ut så MÅSTE du börja med att säkra andningen. En kvalificerad ABC skulle man kunna säga.

    Kan för övrigt tillägga att "min" lilla akutmottagning var den första i sverige där alla tillsvidare anställda sjuksköterskor hade genomgången trauma utbildning!

  • Amine

    Jonas Rastad och Claes Juhlin var det som tog fram ATSS. Fast det är ju ett tag sedan så dom finns kanske inte kvar längre. Minns Jonas Rastad väl en helg när han var bakjour och Norwalk viruset slog ut hela "70 huset" på ackis i magsjuka och fick evakueras och totalsaneras...

Svar på tråden # 4 - tråden för alla oss sjuksköterskor! Välkomna nya som gamla trådmedlemmar!