Inlägg från: Berg04 |Visa alla inlägg
  • Berg04

    Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?

    Hej på er. Jag sökte på fotledsfraktur o kom in på eran tråd. Jag bröt min högra fotled på två ställen, en kraftig fraktur enligt läkaren.Op med platta o skruvar. Detta hände i mitten på Februari. Gips i 6 veckor. Sen träna o gå med kryckor.Nu har jag inga kryckor, varken ute eller inne.Hade kryckor i över 1 mån.Det värsta är att jag har lagt på mig en linkande gång, som är svår att bli av med. Jag går ochså hos sjukgymnast, tränar hemma med olika övningar.Min fotled är fortfarande svullen o öm på opställena. När jag går ute så går jag (linkar) sakta. Det går inte att gå i normal takt. Men det kommer väl.Det känns bra att andra är i liknande situation. så man har någon att prata med.

  • Berg04

    Jag har en träningscykel som jag använde tidigare. Men nu bor vi i sommarstugan så man får försöka cykla ute nu istället. Våran tomt är så kuperad, sluttande o mycket sten så det blir jobbbigt för foten. Men det ska ju vara bra med ojämnheter ochså.

  • Berg04

    Nej, jag fick inte belasta något när jag var gipsad. Jobbig tid. Jag tog ochså av mig stödstrumpan när det var så varmt. Men blir svullen och stickningar i foten snabbt. Jag har lite svårt att gå utan sandaler (barfota) men måste träna på det nu när värmen kommer.

  • Berg04

    Jag går på ett idrottscenter här i stan som har bra sjukgymnastik. Dom har rehabiliterat  idrottsmän att bli bra efter fotledsfraktur. Idag har jag gått runt på stan, (linkat) i värmen.In o ut på gallerior.  Barn, o barn-barn på grillmat o fika. Så nu är man sjukt trött i foten.

    När jag fick börja belasta måste jag ha kryckor, hade ont o var svag i foten. Men sjukgymnasten puffa mig o sa att jag fick ta lite i taget. Det gör fortfarande ont då o då. Jag brukar ta alvedon o ipren för då brukar det gå bättre.

    Nu ska jag ligga o se på tv med barn-barnet o vila min stackars fot.    

  • Berg04

    I morgon bitti ska jag till sjukgymnasten igen.Det var tre veckor sen sist.Dom rörelser jag gör är  Sitta på stol tåhävning med övertryck, stå på golv o tåhävning upp o ner, foten på en stol o tänja fram o tillbaks m.m.
     Min fot är ochså så stel det spänner upp till knäleden så det blir en konstig gång. Jag orkar därför bara gå korta sträckor och det går sakta.
    Foten o fotleden är mer svullen än den friska. När jag vinklar den neråt gör det ont. Så det känns när jag går på sluttande väg.

    Köra bil går bra som tur är, Inne i mataffärer håller jag i matvagnen. Jag märker iallafall att det går sakta framåt.Jag har hört från flera att det kan ta upp till ett år innan man blir helt bra. Så vi alla har väl kommit bra på väg ändå, eller hur?    

  • Berg04

    Till sjukgymnasten i morse. Hon såg framsteg som inte jag ser. Lite nya övningar, så det är bara att köra på. Har varit till fot o sko specialisten i dag och köpt ett par bra skor jag kan ha i sommar. 

    Jag tog pension några år tidigare förra sommaren så jag är hemma och har det bra nu. Jag går ut och arbetar extra ibland. Men har naturligtvis inte kunnat arbeta nu när olyckan hände. Och det är så, nu när man skulle vilja arbeta, då kan man inte. Ha det bra.

     

         

  • Berg04

    Jag kommer inte ner med båda benen lika mycket när det gäller knäböj, fast jag op den 13februari. Jag tycker det är jättesvårt.Filppa02 , jag tycker du är otroligt bra på att komma igen, skadad 9/4 ,alltså mindre än två månader.

  • Berg04

    Jag var ute o gick i morse en kortare sträcka, men man känner sig som en 100 åring när man går. Det går sakta. Ska nu ut igen o gå i en backe upp o ner. Jag har svårt att gå neråt så jag måste träna på det. Annars fortsätta o träna inne. Man blir lite läss på allt ibland. Stelt o det onda i foten.

  • Berg04

    Emlak, en fråga: när du är ute och går,kan du gå i normal takt, eller går det saktare nu? Jag måste gå sakta, det går inte att gå i normal takt.

  • Berg04

    Jag ringde till ortopedmottagningen i morse. Jag har ju en haltande gång som jag inte blir av med. Sköterskan sa att det inte är ovanligt. Men att sjukgymnasten får ta kontakt med ort.mot. om det inte har släppt om ca tre veckor. Det kan ju bero på skruvarna o plattan som spökar. Men att operera bort dom gör dom inte gärna förrän om ca 1år.
     Så jag får hoppas att gången blir bra snart. 

Svar på tråden Fotledsfraktur, gipsad och sjukskriven, någon annan?