Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!

    Världsmedborgare skrev 2016-12-20 10:27:16 följande:
    Fel, det har oftast berott på maktgalna regenter, som av politiska eller religiösa anledningar velat tillskansa sig mer makt.
    --
    Vanligt folk vill inte bråka och kriga, dom vill samarbeta och leva fria tillsammans över gränserna.
    Om problemet beror på maktgalningar så är det maktgalningarna och inte gränserna som är problemet. Det är de som vill utplåna gränser som är problemet. Så mitt påstående gäller fortfarande.

    Om "vanligt folk" inte ville "bråka och kriga" skulle "vanligt folk" inte förföljt oliktänkande och/eller de som anses avvikande. Men nu vet vi från historien att "vanligt folk" inte behöver mycket till ursäkt för att plocka fram facklor och högafflar så ditt påstående stämmer inte.
  • nattuw
    Världsmedborgare skrev 2016-12-20 10:31:28 följande:
    Jasså, säg det till företagen, Världen skulle inte ens fungera utan Nätet idag.
    Det skulle bara ta timmar innan ett kaos bröt ut, om Nätet stängdes ned, men som tur är, så går det inte längre.
    Det finns nu så många backup-vägar som omöjliggör det, både via fiber och via satellit, och dom blir allt fler.
    Jodå världen skulle fungera utan internet. Vissa saker skulle inte fungera men för världen i stort skulle det inte innebära någon undergång. Men nu var det inte hur det ser ut i dag jag kommenterade utan din felande logik vilken fortfarande kvarstår.

    Internet är dessutom betydligt sårbare än många tror. Du behöver inte heller slå ut internet i sin helhet för att orsaka stora problem.
  • nattuw
    Världsmedborgare skrev 2016-12-21 11:39:34 följande:
    Extremister och andra tokar är i varf fall inte min definition av "vanligt folk", men jag vet förstås inte hur din umgängeskrets ser ut, så det kanske gäller för dig.
    Häxprocesser, pogromer, Rwanda, medborgargarden, blodsfejder, det finns otaliga exempel på¨när "vanligt folk" som tidigare levt sida vid sida har börjat förfölja sin nästa utan att vara extremister.

    Ofta räcker det med ett rykte, t.ex. att någon är pedofil, för att det skall uppstå obehagliga strömningar som kan leda till ogenomtänkta handlingar från vanligtvis sansade personer.

    För den som är intresserad finns det en del litteratur på områden. Men jag är inte tillräckligt inläst på vad den moderna forskningen har att säga så jag vågar inte rekommendera någon speciell bok. Men nätbokhandeln Amazon brukar kunna erbjuda en del intressant litteratur med recensioner så det kanske är en möjligt väg. Eller så kan möjligen ett universitetsbibliotek kan hjälpa till.
  • nattuw
    Tom Araya skrev 2016-12-21 16:00:22 följande:
    Man skulle komma rätt långt om man bara slog ut åtkomst till nätet för några få viktiga funktioner i samhället och helst då samtidigt som man slår ut produktion eller distrubition av el till stora delar av samhället.
    Jag skulle tro att just elförsörjningen kommer att vara det primära målet vid en konflikt.  Det är enkelt, billig, snabbt samt stänger även ner internet och de flesta andra samhällsfunktioner.
  • nattuw
    Världsmedborgare skrev 2016-12-21 13:12:29 följande:
    Det som sägs om sårbarheten, det är mest bara svammel från folk som inte är insatta i hur vår och andra länders beredskap ser ut.
    Nej tyvärr är det inte svammel utan reella risker som, trotts att det tagits upp i SR, har svårt att nå ut till politiker och allmänhet. Men som vanligt är det lättare att stoppa huvudet i marken och inte låtsas om ett problem än att erkänna att det finns.
  • nattuw
    Världsmedborgare skrev 2016-12-22 22:00:28 följande:

    Och nog förstår du att SR inte får/kan sitta i etern, och berätta om vilken kapacitet/ vilka möjligheter som Sverige har i händelse av krig eller större katastrof.a..


    Att man får sitta i etern och prata om sådana saker är vad som utmärker ett fritt och öppet samhälle. Vissa skulle nog till och med gå så långt som till att säga att den friheten är en av demokratins grundstenar.
    Världsmedborgare skrev 2016-12-22 22:00:28 följande:

    Visst är det reella risker, och just för att dom finns, så finns även back-up system som kan användas utöver dom vanlig som används i fredstid.


    Det är just det som är problemet. Det har funnits och bör finnas reservsystem men de har till största delen avvecklats. Vilket troligen är en av huvudorsakerna till att den här tråden överhuvudtaget existerar.
  • nattuw
    Världsmedborgare skrev 2016-12-24 10:50:19 följande:
    Men ge dig, du är fullständigt ute och desinformerarr nu.
    Det finns säkerhetsklassat/hemligstämplat material, som det är brottsligt att sprida information om, ifall du kommer över nåt sån´t, och dit hör givetvis det mesta av våra försvarsanläggningar för kommunikation.
    Och det kan bli tal om hårda straff, som väntar om du skulle göra det.
    Är det i fredstid eller mindre omfattande så kan du bli mest troligast bli anklagad för landssvek, i krig kan det bli tal om landsföräderi.

    Vissa system har helt rätt lagts ner, medans andra har tillkommit.

    Bl.a har det gamla AM radionätet (i dagligt tal kallat mellanvåg) och mycket av (ring)näten i koppartråd för telefoni lagts ner, det senare har jag själv jobbat med.
    Den sista sista civila AM-sändaren las ner bara för några år sen, möjligen finns det ännu nåt kvar som ev skulle gå att använda, men jag har svårt att se ett behov av det.

    År före nedläggningen av kopparnät började fiber läggas ner, så det fanns fiber i backen som mer eller mindre täckte hela Sverige, dom används nu ofta av det civila och är därmed inte så hemliga längre, dom kan du bl.a hitta efter samma sträckning som järnvägen.
    Vad gäller de gamla landskablarna i koppar, så tror jag alla är döda numera, eller i vart fall så körs dom inte längre som landskabel, utan lokalt för den gamla telefonin, ADSL, IP-telefoni, och TV som går att köra i koppartråd.

    Nu finns istället så mycket fiber nedgrävt i Sverige som används civilt, att det mångfallt överstiger all den lkapasitet som behövs.
    Det beror på att det finns många aktörer i Sverige med egna kablar (backbones), och en enda kabel kan innehålla väldigt många fibrer upp till 100st, kanske fler idag.
    Och en enda fiber har en överföringshastighet på mer än 3TB/sek, så i praktiken finns det obegränsad med kapasitet, då det inte är fibern som begränsar utan hårdvaran som den ansluts till.

    Till dom är sedan accessnät anslutna, ofta anslutna i ring, så att inte ett enda brott slår ut dom, ofta är dom i sin tur anslutna till andra nät, så att helt slå ut stora delar av nätet på en gång, det kräver en stor insats.

    Utöver det så finns även luftburen fiber, t.ex i anslutning till karaftnäten, och givetvis fibernät som är mer eller mindre hemliga.
    Tillkommer gör allt trådlöst på marken och via satellit, och möjligheterna att samköra systemen
    -------------------------------
    Jag stannar där, det räcker nog för de flesta att förstå, att det inte är så enkelt som att bomba ut några backbones på ett antal ställen, för att slå ut all den kommunikation vi behöver för att Sverige inte ska stanna.
    Dina små anekdoter kan visserligen vara underhållande men de utgör inget stöd för din påståenden. Du kommer inte heller att bli lagförd för att du pratar kommunikationsutrustning. Det som möjligen kan vara kontroversiellt är den exakta platsen för viss utrustning samt möjligen viss tillämpning men resten är sådant som en vanlig dussiningenjör har (läs bör ha) kunskap om. Det finns helt enkelt inte så många sätt att på ett rationellt sätt lösa problem att det behöver hållas hemligt.

    Angående internet så finns det vissa knutpunkter och viktiga delar som fortfarande är känslig för angrepp. Det oavsett hur mycket fiber du grävt ner. DNS servrarna lyfts fortfarande (2016) fram som en svaghet genom att det ofta saknar redundans.
  • nattuw
    Världsmedborgare skrev 2016-12-25 18:24:03 följande:
    Men nu verkar du ha frångått vad du tidigare hävdade i inlägg #1803 och #1806, och börjar plötsligt att tala om kommunikations utrustning i allmänhet, och inte som tidigare i tråden, då det gällde Sveriges möjligheter att kommunicera i ett skarpt läge, och hur sårbara vi som land var/är.

    Så vad är det eg du prartar om?
    Kommunikationsutrustning i allmänhet och civila anläggningar.
    Eller vår möjlighet att nyttja och bibehålla de funktioner, och den specifika utrustning och de anläggningar som finns, för att Sverige ska kunna upprätthålla de samhällsfunktioner som behöver fungera i ett skarpt läge?
    Det finns inget mystiskt skillnad mellan civil och militär kommunikationsutrustning. Ur totalförsvarssynpunkt är den dessutom rätt ointressant
    Världsmedborgare skrev 2016-12-25 18:24:03 följande:
    Och du kan vara säker på att det finns tillräckligt med hårdvara i Sveriges (hemliga)nätverk, för att hantera addresseriningen som behövs för att sköta det som behövs skötas vid ett skarpt läge.
    Och vad säger att vi behöver använda nåt av de domännamn som används på Internet eller i Sverige idag.
    Det är bara att hitta på nåt eget och sen köra det via en egen/egna DNS:er, finns liksom ingen måste anledning för att använda ett befinligt och öppet system.
    Det viktiga är att vi kan sköta kommunikationen så att alla samhällsviktiga funktioner upprätthålls.

    Återigen ett påstående utan någon uppbackning. När de som uttrycker farhågor över vår beredskap, civil och militär, är insatta i ämnet kommer deras åsikter med automatik högre upp på sannolikhetsskalan än vad några, till synes grundlösa, påståenden från en okänd person någonsin kan göra.
    Världsmedborgare skrev 2016-12-25 18:24:03 följande:
    Jag vad ska jag säga, att du inte inte vet vad du pratar om, berättar du själv ovan, men läs gärna offentlighets och sekretesslagen, och låt oss som läser den här tråden veta vad du kommer fram till, ang SR:s möjligheter att sprida information, om sådant material som rör utrustning och anläggningar som faller under den lagen.
    Det är så pass lite som faller under sekretesslagarna att det inte är något problem att diskutera en fråga utan att bryta mot någon sekretesslag. De delar som kan tänkas hamna under sekretess är dessutom oftast så ointressant för grundfrågan att de ändå inte kommer upp. Det privata näringslivet har ofta en sekretess som sträcker sig betydligt längre än vad samhällssekretessen gör. Vilket är en konsekvens, på gott och ont, av ett öppet samhälle.
    Världsmedborgare skrev 2016-12-25 18:24:03 följande:
    Nu avslutar jag min del i det här, det lär inte leda till att vi kommer överens, och ämnet lär inte intressera värst många heller för den delen, dessutom ingår inte möjligheten att sprida information om försvarshemligheter, som en del i det TS vill avhandla i den här tråden.
    Jag tror tvärt om att ämnet intresserar många eftersom det är en viktig totalförsvarsfråga. Det handlar dessutom inte heller, dina klumpiga retoriska försök till trotts, om att sprida hemligheter utan om en viktig principdiskussion.
  • nattuw

    Problemet med det avskaffade civilförsvaret tas upp på ledarplats i GP ( www.gp.se/ledare/cwejman-vad-ska-svensken-%C3%A4ta-om-det-blir-krig-1.4368999 ).

    Cwejman: Vad ska svensken äta om det blir krig?

    "Fram tills 1980-talet var självförsörjningsgraden i Sverige mellan 80 till 90 procent. I dag är den siffran under 50, en av Europas lägsta.
    ---
    Efter drygt tio dagar är alltså samhällets livsmedelsresurser slut. Då är det upp till var och en att klara sig själv.
    ---
    Lärdomen av nedläggningen av totalförsvaret är kort: Det var en dum idé. Det är lättare att lägga ned ett totalförsvar än vad det är att återskapa det. Lager som reades ut och lokaler som slumpades bort är svåra att få åter. "
    Göteborgsposten 2017-06-16

  • nattuw
    absalon skrev 2017-11-29 23:38:28 följande:
    Javisst, i den pågående TV-serien "Vår tid är nu" förekommer en gammal general, som konstaterar att Tysklands nederlag 1945 "berodde på att det tyska kavalleriet inte höll måttet. Samma nedrustning av de beridna förbanden har skett även hos oss.
    I fösta världskriget var det en rysk officer som ville satsa mer på kavalleriet. Han beordrade en attack mot några moderna kulsprutor...

    Så kanske var det även i Rysslands fall bristen på kavalleri som gjorde att de drog sig ur första världskriget.
Svar på tråden Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!