Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!

    Rataxes skrev 2015-06-30 12:47:43 följande:
    Facklor? Avfyrats MOT svenska plan...?!!

    Flares? Som alla ryska flyg, även civila - alla militära flygetyg, även svenska - är utrustade med...för att lura inkommande värmesökande missiler...

    Vilka grabbar, de ryska piloterna. Dom använde sina flares som offensiva vapen...He-he. Fy fan för detta land med tomtar på loftet och en gay pride-ÖB med målade naglar...
    Ryssarna flyger in just framför svenska plan, vilket är farligt nog med turbulensen bakom en jetmotor, och avfyrar sedan facklorna så att de går bakåt, rakt emot de svenska planen.

    Allt för att tjafsa och skapa incidenter.
  • Flash Gordon

    Och lite huvudräkning ger då att för att kunna hålla runt 35000 man och med en placering på 10 år så skulle hemvärnet +armé behöva utbilda och placera runt 4000 om året, med lite bortfall på vägen.

    Låter inte som en omöjlig uppgift.

    Tillkommer flyg och flotta.

  • Flash Gordon
    Ascendere skrev 2015-10-05 17:09:00 följande:
    Länken fungerade inte. 
    Det låter som att du inte tycker Archer är lämlig?
    Den kan ju säkert användas för att slå mot brohuvuden tänker jag, även om den väl inte kan användas så bra mot rörliga mål (exempelvis fartyg till sjöss).
    Eller hur menar du?

    Jag menar att exempelvis ett par hundra sjömålsrobotar vore en bättre grej att bygga ett kustförsvarsförband runt än 24 stycken gamla artilleripjäser monterade på varsin dumper.

    Hela grejen ser ju ut att bara vara en ad hoc-sak. En stundens ingivelse

    Helt plötsligt finns det 24 haubitsar/kanoner över - då kläcker Folkpartiet idéen om att: "vi startar upp nya kustförsvarsförband och börjar med dessa 24 pjäser".

    Jaha, och resten då?

    När presenterar FP lösningen i sin helhet?

    Länken fungerar för mig men jag kan länka samma nyhet en gång till för den som inte vill googla:
    http://www.nwt.se/karlskoga-degerfors/2015/10/04/archer-bor-stanna-i-sverige

    "Archer kan bli kärnan i ett nytt rörligt kustförsvar som ska etableras på Gotland, i Blekinge samt runt Stockholm och Göteborg, säger Jan Björklund."
  • Flash Gordon
    Missermajser skrev 2016-04-14 17:19:12 följande:
    Jo vad sjutton har både USA-jagare och ryssar på östersjön att göra?
    USA visar förmodligen sitt stöd till de Nato-länder som ligger runt Östersjön (det borda man göra mer och oftare) och Ryssland har egen kust mot Östersjön.

    Rent militärt, praktiskt, är dock frågan vad en jagare har att göra på et så pass litet hav som Östersjön. Inte ett särskilt svårt mål att sänka för landbaserade robotar.
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2016-04-15 16:07:58 följande:
    Traditionellt sett har ju högern med moderaterna i spetsen varit den falang inom svensk politik som varit mest för ett starkt svenskt försvar. Förutom den mer uppenbara vändningen i den frågan under den moderatledda regeringen Reinfeldts tid så finns även en annan dimension av hur svensk förmåga att hantera kris och försvara sig haft en negativ utveckling av en högerpolitik.
    Läs mer om det i denna artikel skriven av den pensionerade Generalmajoren Karlis Neretniks (förövrigt min gamla regementschef från värnplikten på 90-talet).

    När kriget kommer Av Karlis Neretnieks

    Försvarsmakten är helt beroende av en sårbar informationsteknologi och förmår inte längre försörja sig själv. Hela samhället kan slås ut på några dagar.

    axess.se/magasin/default.aspx?article=2886#.VxDwA3pSCAz


    Han vevar åt fel hål med sina argument.

    SJ är inte privatiserat.

    SJ ägs fortfarande av staten och är det största trafikbolaget för persontrafik på järnväg. Det finns exakt noll som hindrar staten från att låta SJ lagerhålla ett antal diesellok. Ja, annat än affärsmässiga skäl då.

    Staten äger också Green Cargo som kör godstrafik på järnväg. Ägaren kan när som helst begära att Green Cargo köper in ett antal stridsvagns-vagnar att köra last på till vardags, plus diesellok i reserv.

    Trafikverket är en statlig myndighet som äger och förvaltar de offentliga järnvägarna. de kan närhelst regeringen så beslutar anställa folk sätta dem i en grupp som aktiveras som brobyggare i krisläge. Finns inga hinder.

    Staten kan givetvis också krigsplacera reservofficerare på såväl SJ/Green Cargo som på Trafikverket.

    .

    Det här har inget med "privatiseringar" att göra. Det handlar om en generell affärsmodell som även staten har tagit till sig.

    Staten är inte beredd att betala kostnaden för att hålla 50 diesellok i reserv.
  • Flash Gordon

    Staten äger fortfarande SJ och Green Cargo och man kontrollerar järnvägen via Trafikverket. Det finns ingenting som hindrar regeringen att beordra SJ att ställa 50 diesellok i beredskap.

    Ja, det är mer fragmenterat idag än när SJ var ett statligt verk och det finns fler aktörer än bara statliga att hantera, men då är det upp till staten, som ägare och förvaltare av järnvägen, att hantera detta.

    Vi kommer inte att få ett robustare samhälle bara för att vi samlar all tågtrafik under statens ägande igen. Robustheten handlar istället om resurser. Om att tillåta inköpet av 50 diesellok som bara står.

Svar på tråden Alliansens försvarspolitik suger, jag är så jäkla less!