Inlägg från: Anonym (soc) |Visa alla inlägg
  • Anonym (soc)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Jag tycker att sjuksköterskor har helt ok ingångslön. Min socionomutbildning är längre är sjuksköterskornas, och mitt yrke innebär också ett stort ansvar för andra människors liv. Trots det har jag bara 21 500kr i lön och då har jag arbetat som socionom i 3år nu. Så en ingångslön på 21 500-22 000 låter helt underbart i mina öron.

  • Anonym (soc)
    Anonym (Iphone) skrev 2012-05-09 18:19:40 följande:
    Så de ska ha låg lön för att du har det? Vad är det för retorik? Nu är det ssk:s tur, det här är deras kamp. Du kan ju starta ett eget uppror för socionomer
    Jag tror du missade min poäng. Jag anser att de har bra lön redan som det är. Att vägra ta arbete som betalar mindre än 24 000 är bara löjligt. På vissa sjuksköterskor låter det som att de är så fattiga så med deras lön. Det behövs kanske lite mer perspektiv i diskussionen.

    För övrigt så kommer lönehöjningar inom vården, sociala sektorn och skolan innebär betydligt högre skatt i Sverige. Undrar om folk tycker det är lika rätt att höja sjuksköterskornas löner så mycket då? Jag tycker att det är bättre att satsa på en bra löneökning för de erfarna inom yrket än att höja ingångslönerna så att en nyanställd tjänar flera tusen mer än någon som arbetat i flera år. Det är inte rimligt, och jag personligen vill inte bidra med skattepengar i det syftet heller. Prioritera de som förtjänar löneförhöjning först och främst, dvs de som slitit inom yrket i flera år.
  • Anonym (soc)
    Anonym (Ej ssk.) skrev 2012-05-09 18:31:39 följande:
    Det tycker nog TS är OK eftersom det är ett manligt yrke... Allt som kvinnor ska göra ska vara "kall" och vill de inte nöja sig med detta bör de hitta en välbetald man som kan försörja dem... Kvinnofientligt. 

    Dessutom ologiskt. TS svara på detta: Vad skulle hända på ett sjukhus helt utan ssk?  Hur många av patienterna på intensiven tror du läkarna skulle orka hålla liv i? Ingen ifrågasätter ju att läkare ska tjäna mer än ssk. Men frågan är varför skillnaderna är så stora? 
    Men vaddå ett "manligt yrke". Kvinnor kan också söka sig till de yrkena om de vill det.

    Jag tycker att man ska införa fasta ingångslöner baserat på utbildningslängd. Oavsett vilken yrkesgrupp man tillhör. Jag gillar inte att vissa arbeten ska anses vara mer värda än andra trots att de kanske har lika lång utbildning.
  • Anonym (soc)
    Anonym (SSK-stud.) skrev 2012-05-09 18:33:55 följande:
    Åter igen, ska en byggnadsingenjör med 180 hp i bagaget ha 27.000 i ingångslön?
    Nej det tycker jag inte att de ska ha.
  • Anonym (soc)

    Man kan ju undra hur alla dessa ny-exade sjuksköterskor ska försörja sig fram tills de hittar någon som erbjuder dom 24 000? De kan inte alla ha a-kassa att plocka ut, och för den sakens skull så har de inte heller rätt till a-kassa efter att de tackat nej till ett jobb för att ingångslönen inte är hög nog i deras ögon. Socialbidrag har de heller inte rätt till om de står utan pengar av den anledningen. Detta vet arbetsgivarna, och just därför tror jag inte att ssk kommer vinna denna kamp.

  • Anonym (soc)
    Anonym (ssk-student) skrev 2012-05-09 18:43:04 följande:
    Många av dessa väljer att arbeta som USK tills de får igenom sina önskemål. 
    Är det så lätt att få jobb som USK då? Om jag var arbetsgivare så hade jag inte anställt någon som var överkvalificerad eftersom jag vet att den personen kommer sticka så fort h*n hittar något bättre.
  • Anonym (soc)
    Anonym (narkosen) skrev 2012-05-09 18:47:56 följande:
    som utbildad legitimerad ssk FÅR man inte jobba som undersköterska. Men det kan kringås genom att man inte tar ut sin legitimation iofs ...
    Ok. Jag tänker att arbetsgivarna försöker vara strategiska också och inte anställa några sjuksköterskor ändå, eftersom de då vet att de kommer att förlora kampen i längden. Då förlorar arbetsgivarna sitt makt-läge. Det ska bli intressant att se hur det kommer att gå. Än är inte skolan slut.
  • Anonym (soc)
    Ididudum spriliares klarauis skrev 2012-05-09 18:49:10 följande:
    Det är folk med erfarenhet i yrket som är lärare på sådana utbildningar och sedan så ingår mycket praktik på arbetsplatser vid sidan om teorin.

    Jag tycker att alla ssk bör ha minst 24.000 i ingångslön, allt annat är oacceptabelt. Är man specialist så ska man ha 30.000. Lärare på högstadiet bör börja på 30.000. Den dagen lönerna höjs så kommer det bli kvalité och en förbättrad folkhälsa.
    Hört talas om inflation?
  • Anonym (soc)
    Anonym (narkosen) skrev 2012-05-09 18:52:04 följande:
    Det finns ingen större löneutveckling, utan det stannar just där på några tusen efter 10-15 år i yrket.
    Och det är där man borde lägga fokus tycker jag, och inte på dessa ny-exade som inte ens har någon arbetslivserfarenhet som ssk än.
  • Anonym (soc)
    svarta skrev 2012-05-09 18:58:22 följande:
    Det kan ju vara jag som missuppfattat löneupproret, men det är väl inte tal om att bli rik, utan att få skäligt betalt. Sen kan jag också tycka att 24000 kr är mycket i ingångslön, med tanke på att väldigt många yrkesverksamma sjuksköterskor tjänar mindre. Men återigen är det löneutvecklingen som behöver diskuteras. 
    Saken är den att höga ingångslöner ofta leder till sämre löneutveckling. Det är svårt att få båda delarna.
  • Anonym (soc)
    Anonym (AR) skrev 2012-05-09 19:02:11 följande:
    Fast då kan ju förskolelärarna hävda att dem också ska ha högre lön, måste ju vara bättre för dem med 21 000 än 17 000 det blir ju lättare för ALLA grupper som är lågavlönade att försöka få högre lön om någon börjar.
    Frågan är var pengarna ska komma ifrån? Sverige har inte oändligt mycket pengar att lägga på löner.
  • Anonym (soc)
    Indianica skrev 2012-05-09 19:04:38 följande:
     I ett debattforum känns det tråkigt att du har en sådan "översittarton" genetmot andra lågavlönade yrkesgrupper. Det gjorde mig precis bara anti er sjuksköterskor, fast jag vet att det är irrationellt. Lämnar nog tråden en stund
  • Anonym (soc)
    svarta skrev 2012-05-09 19:06:24 följande:
    Min kompis som är förskolärare fick 26.000 i ingångslön, men hon kanske hade tur då...
    Jag har också en vän som är förskolelärare och hon får inte ens i närheten av den lönen, inte ens efter flera år i yrket.
  • Anonym (soc)
    Anonym (narkosen) skrev 2012-05-09 19:06:33 följande:
    ja det är en intressant fråga som är svår att lösa.
    Man kanske får titta mer på hur privata vårdbolag och kommun ( faktiskt) har råd att betala sina sjuksköterskor de högre summorna.
    Min svägerska är allmän sjuksköterska på kommunalt äldreboende och hon tjänar mer än de flesta av mina specialistsjuksköterske kollegor ( IVA, narkos och operationssjuksköterskor)
    Vi pratar inte hundralappar, utan mellan 5-10 000kr!!!
    Det är intressant, då jag som kommunalanställd alltid trott att man tjänade bättre inom landstinget. Men det verkar skilja sig åt mycket mellan sjuksköterskor och socionomer. Men saken är den att det fortfarande är skattebetalarna som får finansiera kalaset, och om man ska omfördela pengarna så betyder det att man måste dra in pengar någonstans för att ge dessa till sjuksköterskorna. Om man inte vill höja skatterna. Det finns så mycket annat som jag önskar att skattepengarna prioriterades till före löner.
  • Anonym (soc)
    Anonym (usk) skrev 2012-05-09 19:12:00 följande:
    En ssk har visst medicinskt ansvar till en viss del. En ssk måste ha en legitimation för att få utöva sitt yrke, det behöver däremot inte ex sosionomer, pedagoger, ekonomer mfl. Ändå har dessa som regel högre lön. Då kan man ju fundera på vilket yrke av dessa som borde ha mest i lön? Eller hur!? Visst, ssk ska väl inte ha "rätt" till högre löner men däremot kanske högre OB!?
    Jag kan bara uttala mig om socionomyrket, och det är en längre utbildning är ssk men trots det så ligger ingångslönerna lägre. Iallafall här i Skåne. Är ssk-arbetet värt mer för att de har en legitimation?
  • Anonym (soc)
    Anonym (mjanja) skrev 2012-05-09 19:27:03 följande:
    Jobbar på sjukhus, dock inte som sjuksköterska och tycker att runt 20-21 000 är rätt rimligt för en SSK. Arbetar på en operationsavdelning och vad gör SSK:orna hos oss, jo:

    Pratar lite med patienten innan op - är denne frisk in tar man in den och ger en standarddos av läkemedel, anpassat för ålder och vikt. Har patienten en riskfaktor tillkallas narkosläkaren som ger ordination.

    Hjälper patienten klä om och tvätta sig, lite ompyssling i väntan på läkaren som ska prata med patienten. Gör en anteckning i journalen.

    När patienten kommer tillbaka från uppvaket (på uppvaket arbetar IVA-sköterskor) ger dem smärtstillande vid behov och hämtar smörgås och kaffe till patienten, lite ompyssling innan kirurgen kommer och "pratar ut" patienten.

    Hjälper till med eventuell sjukresa etc.

    När patienten gått bäddar de om sängen och gör en anteckning i journalen. 

    Vill absolut inte klanka ner på SSK, det är ett jätteviktigt jobb och det är naturligtvis inte så här överallt men det är inte ett SÅ betungande yrke. Många av arbetsuppgifterna är ruljansarbete som även jag skulle kunna ta över efter en veckas genomgång! Och de flesta på sjukhus kan HLR och hålla en patient vid liv tills en läkare kommer. Nä, ser inga större problem att en SSK startar på runt 20 000:-...

    De som däremot ska ha en högre lön av SPECIALISTSKÖTERSKORNA! Narkos, operation, IVA, förlossning, distrikt etc... Dem har så mycket ansvar och ett väldigt krävande yrke!! Det är där man ska lägga de 4 000:-!!

    Men kan dock tänka tvärtom, det kanske inte är SSK som har för låga löner, de andra kanske har för höga, kräv en sänkning inom industrin etc så jämnar det ut sig :)

    Men önskar er lycka till!! 
  • Anonym (soc)
    Tisselo skrev 2012-05-09 19:33:38 följande:
    Jodå. 17 poäng minst,  från 3-årigt gymnasium !
    Det skiljer sig mellan skolorna. 2011 var lägsta intaget 15,1. Kollar man på intagningspoängen för de som kommit in med högskoleprovet så ligger det riktigt lågt. 0,5 på flera skolor, vilket är VÄLDIGT lågt. Det är en bra bit under genomsnittsresultatet. Så man kan ha ganska kassa gymnasiebetyg, så länge man har grundläggande behörighet, och sedan få ett halvkasst resultat på högskoleprovet och ändå komma in.

    http://www.sjuksköterska.nu/sjukskoterska-utbildning/
  • Anonym (soc)
    Anonym (usk) skrev 2012-05-09 19:32:45 följande:
    Nej ssk ska inte ha mer i lön för att de har legitimation men de ska däremot inte ha mindre. Om man vill vidareutbilda sig och bli tex narkossköterska, psykiatrisköterska, distriktsköterska osv måste man utbilda sig längre, DÅ kan lönerna stiga. Att ha ett yrke är ingen status, att sköta sitt yrke bra är status! OAVSETT vilket yrke man har. Själv är jag vidareutbildad usk och efter snart 15 år i yrket har man både sett och hört en hel del. Både hopplösa ssk som klagar över dålig lön eller över att de var tvungna att borsta tandproteser eller mata en patient "för det är ju usk jobb". Men jag har också träffat på helt underbara ssk som verkligen vill patienterna och vårdtagarna väl och som har valt sitt yrke för att det är kul och givande! Men tyvärr måste jag säga att det finns fler usk som kan sitt jobb och verkligen går in för det än vad det finns ssk som gör det! Många ssk(liksom socionomer, biståndshandläggare och läkare som man träffar på i sitt yrke som usk) tror att de är bättre än tex usk eller vårdbiträden. Och det är synd! Varför kan inte bara alla yrken göra sitt bästa och inte tro att de är bättre än de som har lägre utbildning. Allt handlar inte om högskolestudier, man kan gå allt mellan 3 och 6 år på högskolan utan att personen i fråga har vett och etikett och kanske inte passar för yrken som han eller hon har valt. Det handlar om hur man är som person. Själv gillar jag mitt yrke för att jag kommer nära patienterna och kan skapa en kontakt med dom, det är svårare för ssk och läkare. Även biståndhandläggare och socionomer har egentligen ganska liten tid med sina klienter och därför ibland svårare att knyta kontakt. Det är just det som yrken handlar om för mig, att man skapar kontakt med de man hjälper och bistår i vardagen. Ur patientens synvinkel är detta oerhört viktigt eftersom de är i "underläge" och det är dem som tar emot hjälp!

    Bra människa som kan sitt yrke(oavsett utb) = bra lön!
    Håller med om det du skriver, men du är fel ute när det gäller socionomer. Hur mycket klientkontakt man har beror helt på var man jobbar. Många socionomyrken innebär klientkontakt 99% av tiden.
  • Anonym (soc)
    Anonym (skamligt) skrev 2012-05-09 20:18:05 följande:
    Det är knappast sjuksköterskornas problem. I Norge har de ju högre lön så varför inte i Sverige?

    Men visst, det går säkert att "importera" sjuksköterskor från fattiga länder när alla svenskar drar... På så sätt hålls lönerna nere. Så visst har du rätt. Problemet är innan dessa SSK kan ordentlig svenska och man måste ha tolk för att äldre patienter inte hör eller förstår vad de säger (tolk = kostar pengar) eller vad som händer när dessa nya SSK OCKSÅ börjar kräva bättre löner? Och hur garantera patientsäkerheten samt en god kvalitet?

    Ur det perspektivet, finns inget som heter "var ska pengarna komma ifrån?" Var kommer pengarna till läkare ifrån? En nyexad allmänläkare med färdig AT-tjänst, tjänar sällan under 30.000 för heltid.

    Sjuksköterskor behövs. Förskollärare och lärare behövs också, men i värsta fall får föräldrar hålla sina barn hemma eller hemundervisa dem. (Hypotetiskt alltså). Men vi klarar oss inte länge utan medicinsk personal, det fattar väl alla? Människor skulle DÖ! Betala vad det kostar! (Inom rimliga gränser). Det är inte säkert att det behövs högre skatter, det beror självklart på hur man fördelar pengarna! 
    Det är också dyrare att leva i Norge. Återigen så bortser folk från inflationens effekt på samhället.
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!