• Anonym

    Hur är köerna nuförtiden?

    Vi är ett par 32 + 37 år som har svårt att få barn. Vi har börjat fundera på det där med adoption. Jag har en del kroppsliga issues och vet inte om jag mentalt pallar med IVF och det köret... eller ens en graviditet för den delen. Graviditeter skrämmer mig.

    Helst skulle jag i så fall vilja adoptera ett asiatiskt barn. Jag har ett stort intresse av Asien och har studerat japanska och mandarin på högskola (främst språk, men också tillhörande kurser om kultur och samhälle).

    Så jag undrar... hur är kösituationen? Jag läser lite smått om att köerna har blivit jättelånga från Asien på senare tid. Finns det något särskilt land som fortfarande är lättillgängligt?

    Det jag oroar mig lite för, det är att min man är 37 år och om kötiden är uppåt 4-5 år så blir han över 40 när det blir vår tur - och då blir man kanske bortsållad från vissa köer?

    I övrigt så är vi gifta sedan över 1 år tillbaka (gifta 2011, sambos 2008), vi har god ekonomi (ca 720 000 kr i inkomst per år före skatt).

    Känner mig lite förvirrad och ödmjuk inför hur mycket det finns att ta reda på om saken... var börjar man ens? Och ska vi vara oroliga för våra åldrar med tanke på längden på köerna?

  • Svar på tråden Hur är köerna nuförtiden?
  • Anonym (ej troende)
    Anonym skrev 2012-10-08 13:32:53 följande:
    ...

    Att ljuga om sin tro för att lura av någon ett barn... det är varken ödmjukt eller respektfullt i mina ögon.
    Att ljuga om din tro behöver du alltså inte göra om ni adopterar från Korea!
  • Emeli
    Anonym (ej troende) skrev 2012-10-08 14:29:18 följande:
    Prästen ska inte intyga något om er religon. Han ska intyga att ni verkar kunna bli bra föräldrar till ett koreanskt barn. Korea kräver inte att ni är troende. Det finns absolut inga inslag av att behöva "spela med" någonstans. Religionen är inte en faktor överhuvudtaget på er adoptionsresa till Korea.

    Till andra länder, t ex Sydafrika eller adoption via vissa organisationer i Taiwan krävs en personlig tro. Detta eftersom dessa organisationer är kyrkliga och att de som lämnar barn till dessa organisationerna måste kunna lita på att barnen uppfostras i ett hem där föräldrarna är troende. Så är det inte alls i Sydkorea, utan där finns inget krav (eller förväntan) alls på att adoptivföräldrarna är troende, bara att de ska bli bra föräldrar till barnet de adopterar. Prästen ses som en person att lita extra mycket på på så det är därför de vill ha ett intyg från en präst att denna tror att barnet får det bra hos just de här adoptivföräldrarna. För Sydkoreas skull tror jag inte ens att ni måste vara med i Svenska Kyrkan, men ring till AC och fråga för säkerhets skull.
    Exakt, vilket jag också skrev i #16. När ts invände att hon inte ville medverka i det pga att hon inte kände sig bekväm med att blanda in en präst, ja då blev det väldigt mycket fokus på ts själv och hennes upplevelser. Därav mitt något skarpa svar.

    Ts får gilla läget.
  • Anonym
    Emeli skrev 2012-10-08 20:30:16 följande:
    Exakt, vilket jag också skrev i #16. När ts invände att hon inte ville medverka i det pga att hon inte kände sig bekväm med att blanda in en präst, ja då blev det väldigt mycket fokus på ts själv och hennes upplevelser. Därav mitt något skarpa svar.

    Ts får gilla läget.
    Jag skrev aldrig att jag inte tänkte medverka i det eller inte kunde tänka mig att bryta mot mina principer på området. Om du läser inläggen som folk skriver innan du reagerar skarpt på skulle det hjälpa. Jag skrev ganska tydligt: "Jag vet inte om jag skulle känna mig trygg med det?" Det vill säga - det är någonting om jag kan fundera på, men att jag har en hel del funderingar kring vad det skulle innebära för mig att ge mig in på den vägen.

    Jag tycker att din ton är onödigt hård. Vaddå "gilla läget"? Snälla nån, jag har frågor om läget. Varför känner du ett behov av att hänga här och agera skarpt och mästrande mot människor som har frågor och funderingar om adoptionsprocessen? "Gilla läget"?!? Nej, man måste inte gilla läget innan man ens har benat ut vad läget är.

    Självfallet är det fokus på mig själv och mina upplevelser - det är ju jag och min man som ska adoptera. Att adoptera är någonting stort och självfallet måste vi försöka hitta en väg genom processen som vi känner oss trygga med och som leder fram till en lösning som känns bra för oss.

    Det är tre saker som är viktiga:
    1) Asien. Jag har starka språkliga och kulturella kopplingar till Asien och det finns en påtaglig möjlighet att vi kan komma att flytta till Kina eller Vietnam i framtiden. Vi kan ge ett asiatiskt barn en stark koppling till sitt ursprung. Det kan vi inte erbjuda t.ex. ett afrikanskt barn.
    2) Lätt SN eller "friskt" barn - vi vill inte ta på oss mer än vi klarar av. Det vore inte rättvist mot vare sig oss eller barnet att ta på oss för mycket.
    3) Icke kristen adoption - vi är ateister och kommer inte att ljuga om vår tro, så organisationer som kräver en kristen tro går bort.

    Att skaffa en rekommendation från en präst - om det är "det hela" och det inte krävs några fler religiösa inblandningar... så skulle jag kunna tänka mig det. Även om det känns obehagligt.
  • Anonym

    Självklart ska man inte bara gilla läget. Det är lika självklart att det ska vara fokus på den som adopterar och dennes önskemål. För att man överhuvudtaget ska kunna tänka sig att ställa upp på detta. Skulle själv aldrig kunna tänka mig att adoptera ett SN barn. Varför ska man göra det när det finns friska små spädbarn? Ska man adoptera ska mina önskemål också vara uppfyllda.

  • Anonym

    Det ska givetvis kännas bra för dem som adopterar. Det finns de som blivit besvikna när de fått BB för att det inte blivit som de tänkt sig. Finns de som inte velat ha kvar det barn de adopterat, när det blivit mycket mer problematiskt än de räknat med.

  • Anonym

    Jag tycker du verkar ärlig och du har koll på vad du kan klara av. Fortsätt du med det, man behöver inte alls gå med på allt.

  • Anonym

    Gå inte med på saker du själv inte vill gå med på är mitt råd. Utgå från DIG och vad DU vill.

  • Anonym (ej troende)
    Anonym skrev 2012-10-09 09:34:17 följande:
    ...

    Att skaffa en rekommendation från en präst - om det är "det hela" och det inte krävs några fler religiösa inblandningar... så skulle jag kunna tänka mig det. Även om det känns obehagligt.
    Om ni adopterar från Sydkorea så är rekommendationsbrevet från prästen "det hela". Det krävs absolut inga fler religiösa inblandningar. Du har helt rätt i att man absolut inte ska utge sig för att vara troende om man inte är det, så jag förstår att det är några länder som går bort för er del på grund av det.

    Vad som dock krävs för ha en möjlighet att adoptera från Sydkorea är att man ställer sig i kö i AC eftersom AC inte kan skicka obegränsat med ansökningar till Sydkorea. Det bildas därför en kö i Sverige som man måste komma fram i innan man kan skicka iväg sina ansökningshandlingar till Sydkorea. Hur lång kötid som krävs är omöjligt att förutspå (just nu ca 1,5 år, men för bara ett drygt halvår sedan tror jag att det krävdes 4 års kötid).

    Ett bra tips är alltså att börja köa i någon adoptionsorganisation redan nu (ni binder inte upp er till adoptera, men ni samlar värdefull kötid). Lycka till!
  • Anonym

    Har vänner som precis adopterat från Sydkorea. Och tro mig, de fick faktiskt ett LITET spädbarn. BB vid 7 månader skrev de på Face Book. RB alldeles nu när barnet fortfarande är under 1 år. Så det går att få SMÅ barn.

  • Emeli

    OM man vill adoptera internationellt måste man förstå att det är myndigheterna i barnets ursprungsland OCH barnets företrädare som ställer villkoren och kraven - inte de adoptionssökande. Man kan inte ifrågasätta dessa krav. Man får gilla läget eller avstå från adoption. Barnets företrädare har rätt att välja vilka föräldrar de vill till de barn som de har ansvaret för.

    För bara några år sedan var adoptionsläget helt annorlunda. De flesta barn som kom från Sydkorea var mycket små - 3-4 månader var vanligt. Idag är de närmare året som yngst. Adoptionslagstiftningen i landet har nyligen ändrats. Vad denna ändring kommer att innebära är svårt att bedöma.

    Internationell adoption kan bara försvaras av en enda anledning: att ge föräldralösa barn nya föräldrar. Det är barnens behov som ska stå i fokus. Om man som vuxen inte "känner sig bekväm"  med villkoren eller inte vågar ge sig ut på det äventyr som adoption innebär får man vackert avstå från att adoptera.

    Det är endast ett fåtal kontakter som kräver aktivt kristna sökande. Om det finns ett sådant krav är organisationerna noga med att informera om det.

Svar på tråden Hur är köerna nuförtiden?