• Anonym

    Hur är köerna nuförtiden?

    Vi är ett par 32 + 37 år som har svårt att få barn. Vi har börjat fundera på det där med adoption. Jag har en del kroppsliga issues och vet inte om jag mentalt pallar med IVF och det köret... eller ens en graviditet för den delen. Graviditeter skrämmer mig.

    Helst skulle jag i så fall vilja adoptera ett asiatiskt barn. Jag har ett stort intresse av Asien och har studerat japanska och mandarin på högskola (främst språk, men också tillhörande kurser om kultur och samhälle).

    Så jag undrar... hur är kösituationen? Jag läser lite smått om att köerna har blivit jättelånga från Asien på senare tid. Finns det något särskilt land som fortfarande är lättillgängligt?

    Det jag oroar mig lite för, det är att min man är 37 år och om kötiden är uppåt 4-5 år så blir han över 40 när det blir vår tur - och då blir man kanske bortsållad från vissa köer?

    I övrigt så är vi gifta sedan över 1 år tillbaka (gifta 2011, sambos 2008), vi har god ekonomi (ca 720 000 kr i inkomst per år före skatt).

    Känner mig lite förvirrad och ödmjuk inför hur mycket det finns att ta reda på om saken... var börjar man ens? Och ska vi vara oroliga för våra åldrar med tanke på längden på köerna?

  • Svar på tråden Hur är köerna nuförtiden?
  • Anonym

    Ja, men man har ändå rätt att tacka nej till ett barn man tycker är för gammalt eller har SN - behov när man får BB. Ingen kan "påtvinga" en ett barn som inte passar parets önskemål. Och länderna borde anstränga sig att så långt det går tillgodose parets önskemål. Som att man själv får välja donator vid äggdonation. De försöker alltid matcha med längd, hårfärg, ögonfärg. I den mån det är möjligt. Det är tex. inte säkert att det går att få tag i en donator på Karolinska med asiatiskt ursprung, men om det inte går är det en helt annan sak. De flesta som adopterar vill ha små friska spädbarn med skandinaviskt eller västländskt utseende. Om man adopterar från Polen, Vitryssland etc. så syns det inte att barnet är adopterat. Läste att i Polen nationellt matchas adoptivbarnet till och med med adoptivföräldrarnas utseende. Barnet ska helt enkelt se ut som det är deras eget.

  • Emeli

    Man kan alltid tacka nej, självklart. Om barnets ålder avviker från det man har ansökt om är det ingen som har några invändningar. OBS 1 att mycket få länder accepterar ansökningar som bara gäller 0-12 månader. Landet kan kräva att alla ska vara öppna för t.ex. 0-24 månader (eller  mer). OBS 2 att barnets ålder inte brukar avvika från ansökan.

    En del får adoptera lättare än andra. Vissa kanske i bästa fall bara passar in på ett eller ett par länders krav. De kan inte välja och vraka. Inte om de vill adoptera. Andra kanske passar in i stort sett överallt. Det finns inte, och ska heller inte finnas, någon "rättvisa" här, åtminstone inte gentemot de vuxna. 

    När det gäller SN har länderna lite olika policy. Kina har sin speciella ansökningsprocedur för dessa barn. Barn med i förväg kända SN brukar hanteras på särskilda sätt, oftast med förfrågningar. Om man tackar nej pga svåra SN behöver det inte leda till bekymmer för de sökande att få ett nytt barn utsett.

    I övrigt är det barnens företrädares uppgift att hitta så bra och kloka och lämpliga föräldrar som möjligt till de barn som de ansvarar för. De har inga skyldigheter mot de vuxna, bara mot barnen. Du ska veta att när det gäller de små och friska barnen finns det precis hur många intresserade vuxna som helst att välja mellan. Länderna har inga skyldigheter att fixa fram barn efter en viss modell.

    Barn är ingen beställningsvara. Om de barn som de facto finns att adoptera inte duger så får man avstå. Ingen tvingar någon att adoptera. Så enkelt är det.

  • Anonym

    Nej, men de flesta vill ha små friska barn med västerländskt utseende. Ange det tydligt i ansökan och vänta sedan tills rätt tillfälle dyker upp. Länderna kanske kan fundera på att själva ta hand om sina överblivna barn. Lära folk att använda preventivmedel och tillåta fri abort så skulle antalet för hoppningsvis minska. Varför händer sådant här aldrig i våra nordiska länder? Eller bland alla som gör IVF. Finns det någon som gör IVF och betalar 30 000 kr och sedan gör abort eller adopterar bort barnet i Sverige?

  • Anonym
    Emeli skrev 2012-10-09 19:51:04 följande:
    Man kan alltid tacka nej, självklart. Om barnets ålder avviker från det man har ansökt om är det ingen som har några invändningar. OBS 1 att mycket få länder accepterar ansökningar som bara gäller 0-12 månader. Landet kan kräva att alla ska vara öppna för t.ex. 0-24 månader (eller  mer). OBS 2 att barnets ålder inte brukar avvika från ansökan. En del får adoptera lättare än andra. Vissa kanske i bästa fall bara passar in på ett eller ett par länders krav. De kan inte välja och vraka. Inte om de vill adoptera. Andra kanske passar in i stort sett överallt. Det finns inte, och ska heller inte finnas, någon "rättvisa" här, åtminstone inte gentemot de vuxna.  När det gäller SN har länderna lite olika policy. Kina har sin speciella ansökningsprocedur för dessa barn. Barn med i förväg kända SN brukar hanteras på särskilda sätt, oftast med förfrågningar. Om man tackar nej pga svåra SN behöver det inte leda till bekymmer för de sökande att få ett nytt barn utsett. I övrigt är det barnens företrädares uppgift att hitta så bra och kloka och lämpliga föräldrar som möjligt till de barn som de ansvarar för. De har inga skyldigheter mot de vuxna, bara mot barnen. Du ska veta att när det gäller de små och friska barnen finns det precis hur många intresserade vuxna som helst att välja mellan. Länderna har inga skyldigheter att fixa fram barn efter en viss modell. Barn är ingen beställningsvara. Om de barn som de facto finns att adoptera inte duger så får man avstå. Ingen tvingar någon att adoptera. Så enkelt är det.

    Du ska veta att när det gäller små och friska bar finns det precis hur många intresserade vuxna som helst att välja mellan. Tror du att det är någon särskild orsak till detta? Tror du att det finns någon särskild anledning till att många inte vill adoptera äldre barn och SN - barn? Vad tror du själv? Tycker du det är konstigt att folk tänker så? Helst ska barnet se svenskt så att det kan tas som föräldrarnas egna av omgivningen.
  • fabbemam

    TACK EMELI!! För dina sakliga inlägg i denna tråd!


    Anonym skrev 2012-10-09 11:14:27 följande:
    Självklart ska man inte bara gilla läget. Det är lika självklart att det ska vara fokus på den som adopterar och dennes önskemål. För att man överhuvudtaget ska kunna tänka sig att ställa upp på detta. Skulle själv aldrig kunna tänka mig att adoptera ett SN barn. Varför ska man göra det när det finns friska små spädbarn? Ska man adoptera ska mina önskemål också vara uppfyllda.
    Det är så att det myndigheterna i respektive land avgör vem som får adoptera och sedan parar de ihop de barn som inte kan få familj inom landet med nya föräldrar i ett annat land. Det är barn som får föräldrar inte föräldrar som väljer barn. I adoptionsvärlden är det ländernas krav på de blivande föräldrarna som ska uppfyllas, de blivande föräldrarna får följa länders och organisationers regler och önskemål eller välja att avstå från adoption!

    Anledningen till att adoptera ett SN barn är att det är helt vanliga ungar som man älskar och som man älskas av och som skrattar, skriker, trotsar, matvägrar och kramas precis som de barn som inte har några andra särskilda behov än de som faller inom normaliteten för adopterade barns behov!
  • fabbemam
    Anonym skrev 2012-10-09 11:17:04 följande:
    Det ska givetvis kännas bra för dem som adopterar. Det finns de som blivit besvikna när de fått BB för att det inte blivit som de tänkt sig. Finns de som inte velat ha kvar det barn de adopterat, när det blivit mycket mer problematiskt än de räknat med.
    Därför är det viktigt att vara väl förbered, genom att läsa på om adoption och veta vart man ska vänta sig om man stöter på problem. Vad har de blivit besvikna över????
  • fabbemam
    fabbemam skrev 2012-10-09 21:42:58 följande:
    TACK EMELI!! För dina sakliga inlägg i denna tråd!
    Det är så att det myndigheterna i respektive land avgör vem som får adoptera och sedan parar de ihop de barn som inte kan få familj inom landet med nya föräldrar i ett annat land. Det är barn som får föräldrar inte föräldrar som väljer barn. I adoptionsvärlden är det ländernas krav på de blivande föräldrarna som ska uppfyllas, de blivande föräldrarna får följa länders och organisationers regler och önskemål eller välja att avstå från adoption!

    Anledningen till att adoptera ett SN barn är att det är helt vanliga ungar som man älskar och som man älskas av och som skrattar, skriker, trotsar, matvägrar och kramas precis som de barn som inte har några andra särskilda behov än de som faller inom normaliteten för adopterade barns behov!
    En mening föll bort ser jag nu...

    Eller så är det organisationen i Sverige som söker föräldrar till barn som har i förväg kända särskilda behov.
  • Anonym
    fabbemam skrev 2012-10-09 21:42:58 följande:
    TACK EMELI!! För dina sakliga inlägg i denna tråd!Det är så att det myndigheterna i respektive land avgör vem som får adoptera och sedan parar de ihop de barn som inte kan få familj inom landet med nya föräldrar i ett annat land. Det är barn som får föräldrar inte föräldrar som väljer barn. I adoptionsvärlden är det ländernas krav på de blivande föräldrarna som ska uppfyllas, de blivande föräldrarna får följa länders och organisationers regler och önskemål eller välja att avstå från adoption! Anledningen till att adoptera ett SN barn är att det är helt vanliga ungar som man älskar och som man älskas av och som skrattar, skriker, trotsar, matvägrar och kramas precis som de barn som inte har några andra särskilda behov än de som faller inom normaliteten för adopterade barns behov!

    En fråga av ren nyfikenhet. Om det är helt vanliga friska barn utan skavanker. Varför är de då SN barn med ingen kötid?
  • fabbemam
    Anonym skrev 2012-10-09 22:31:41 följande:

    En fråga av ren nyfikenhet. Om det är helt vanliga friska barn utan skavanker. Varför är de då SN barn med ingen kötid?
    Jag förstår inte hur du menar? Är det dessa rader du syftar till?: Anledningen till att adoptera ett SN barn är att det är helt vanliga ungar som man älskar och som man älskas av och som skrattar, skriker, trotsar, matvägrar och kramas precis som de barn som inte har några andra särskilda behov än de som faller inom normaliteten för adopterade barns behov!

    I så fall är det precis så som jag skriver som jag menar. Jag menar att även de barn som klassas som SN barn är helt vanliga ungar även om de har någon skavank.
  • Anonym

    Jag förstår inte det här resonemanget kring adoptioner. Självklart ska väl bådas önskemål vägas in och beaktas. I annat fall tor jag inte det blir bra för barnet som adopteras om adoptanternas önskemål inte alls ska beaktas. Självklart ska kösystemet också vara rättvist. Varför finns kön annars. Då kan man ju lika gärna skrota kön och låta länderna välja helt godtyckligt. IVF kön ska ju vara strikt även om jag blivit medveten om att det finns folk som tränger sig före i kön. Samt tjatar sig till en fjärde behandling trots att regelverket säger tre grattisförsök. Efter ett antal misslyckanden rekommenderades vi att gå vidare med äggdonation. Valde Riga på grund av kort kötid. Vi fick välja donator, längd, vikt, hårfärg, foto på dem samt läsa lite om deras intressen och utbildning, ålder samt om de hade egna barn. Tänk på att en stor del av pengarna går till donatorn eftersom äggdonation är väldigt dyrt. Ca 40 000 kr vad jag minns och 40 000 kr är inte samma i Riga som i Sverige. Donatorn försörjer sig på äggdonationen på samma sätt som surogatmamman. Det skapas ju ett barn av hennes gener. Varför skulle vi inte få vara med och välja? Det är ju vi som betalar för kalaset. Det är en annan sak om man kommer från Eritrea och det är omöjligt att hitta en sådan donator. Det skapas ju ett barn här också som växer i min mage, fast vi får bestämma. Vi ville ha en person som var blond och gå svensk ut, det ska i inte synas att det är en äggdonation. Vi funderade därför på Finland eller Danmark. Personerna i Riga såg dock svenska ut. Mina kusiner adopterade från Kina. De ville ha en kicka under 1 år. Det tog 8 år men det blev som de ville. Jag vet inte om det var deras kriterier som gjorde att det tog sådan tid, men de önskemål som framfördes uppfylldes från landet. Är ju nonsens, varför är ni emot att man ska få önska, de som adopterar ska också ha några rättigheter. Välj äggdonation annars så kan ni själva styra.

Svar på tråden Hur är köerna nuförtiden?