Inlägg från: Anonym (Barnmorskan.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Barnmorskan.)

    Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!

    Hypnotica skrev 2012-10-09 16:10:39 följande:
    Hej! Vad är skillanden mellan akut snitt och katastrofsnitt? Jag har också hört termen urakut snitt, vad är det?

    Skillnaden är att ett akutsnitt kan vänta på sig lite. Vanligtvis kan det göras då mamman är vaken. Vid Katastrofsnitt tar man sängen och springer in på operation och mamman får sövas för att plocka ut barnet så snabbt det snabbt det bara går.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym (alltid krångel) skrev 2012-10-09 16:40:42 följande:
    Hej! Jag har tre barn, 8, 5 och 9 månader. Jag har alltid haft krångliga förlossningar. Första barnet gick jag över 3 veckor och det hela slutade med katastrofsnitt utan bedövning efter 36 timmar. Jag hade eda, men den måste ha varit fel satt då jag kände smärta under snittet. Jag förstå att det inte var så mycket att göra utan att prio 1 var få ut mitt barn, pro 2 var få mig smärtfri. Innan narkosgasen fungerade var dottern ute.  Hela snittet upplevelsen var panikartad då barnet även blev skuren och de sade fel kön på barnet... Kaos helt enkelt. Hur vanligt är det att epiduralen inte riktigt fungerar? Nästa förlossning var också långdragen, med hjärt ljud som gick ner, kejsarnitt förbereddes,  men det hela slutade med ett mycket hastigt krystnings skede och barnet föddes med mig stående och barnmorskan fångade henne i farten ;)  efter ca 24 timmar. Öppnade mig 7 cm på 2 timmar. Barn nr 3 Lång förlossning ca 24 timmar och hjärtljud som gick ner, barnet låg och tryckte mot ryggraden på mig och med navelsträngen kring halsen. För att skynda på det hela och slippa snitt igen hjälpte barnmorskan mig att öppna mig och barnet kunde snabbt förlösas. Även denna gång hjälpte inte epidrualen helt. Jag hade jätte ont och låg bitvis bara och skrek. Kändes märkligt att det gjorde så ont med eda. Innan läkarn lade den sade barnmorskan att då jag berättat att jag inte kände krystvärkarna vid förra förlossningen, "Det lovar jag att du kommer göra denna gång" . Gav hon inte full dos då? Är det vanligt att om första förlossningen inte blir en vanlig förlossning att de andra också krånglar? Brukar inte latens fasen vara kortare under förlossning 2 och 3 än första? Hur vanlig är normal förlossningar utan problem med hjärtljud som går ner? 

    Hejsan hoppsan vad du har fått gå igenom. Ingen förlossning är den andra lik. Ännu en gång måste jag påpeka att det beror på hur förlossningen framskrider och hur barnet står i förlossningskanalen. Det sker ibland under förlossning att edan inte tar som den ska men då får man ringa in narkos igen. Det är deras uppgift att bedövningen fungerar korrekt. Ibland hinner dock inte bedövningen ta ordentligt innan mamman vill trycka på. Och ja är man omföderska tenderar latensfasen vara kortare just för att du fött barn tidigare.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    hummena skrev 2012-10-09 16:51:31 följande:
    Vilken bra tråd, så himla intressant läsning! I Sverige får man ju föda hemma, men det är (vad jag vet) bara i Stockholm man kan få förlossningspeng för detta, och då bara som omföderska med ett tidigare "bra" protokoll. Vad anser du om detta, och vad tycker du om oss som väljer att föda våra barn hemma istället för på sjukhus?

    Det är väldigt mycket man kan tycka. Jag minns under mitt studentliv då vi hade studenter från Holland på besök. I Holland föder tydligen de flesta hemma;) Är man omföderska med normal graviditet och en tidigare förlossning som varit ok så varför inte. Dock håller jag fast vid att en mamma kan blöda mycket och fort och är det en bra bit till sjukhuset så kan det verkligen vara på liv och död. Det samma gäller barnet. Att födas är naturligt men också kritiskt.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym (journalen) skrev 2012-10-09 17:01:55 följande:
    Vad betyder det att moderkakan är "osymetrisk med två bihang"? Förstår ju att det har med utseendet att göra och osymetrisk är väl inte så svårt att förstå. Men vad är dessa bihang för något och varför får man sådana?

    Det har med utseendet att göra ja. Vi inspekterar ju att moderkakan ser hel och fin ut. Att alla hinnor är med och att inga kärl går ut. Att den har bihang så är det moderkakans utskott.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    LillMymlan skrev 2012-10-09 17:02:05 följande:
    Hej. Fick mitt första barn i april i år, jag "sattes igång" med gel vid 16-tiden, tappen var omogen och bakåtlutad, man trodde inte att det skulle hända ngt, men man kan nog säga att den tog ordentligt, började få väldigt ont runt 17-tiden, ingen kollade status "nertill" utan man utgick enbart från ctg-kurvan, jag hade skitont och låg och kved, kände mig totalt utlämnad (kan säga att bm-besöken var få under dessa timmar). Vid 20, säger bm att jag har värkstorm, får alvedon, bricanyl vid 20.45, ingen effekt, vattenavgång vid 21, bm kollar status nertill ca 21.15, öppen 4 cm, fullt retraherad 22.45, tjejen föds 23.15. Enda bedövning som jag fick var lustgas, hade så pass ont att de inte kunde sätta epidural - kunde inte sitta still, lustgasen var en skänk från ovan. Några frågor: *När börjar man kolla hur pass öppen man är? Hur ofta sker detta? *Lustgasen är väldigt effektiv, hur ställer du dig till att man har börjat ta bort den i vissa landsting (snart säkert i hela landet)? Vad hade jag kunnat få istället för lustgas i "mitt panikartade" tillstånd? Jag var beredd att hoppa ut genom fönstret, ngn hjälp av kontrollerad andning hade jag inte i det läget. *Hur mäter man hur mkt blod man förlorar under en förlossning? *Hur vanligt är det att igångsättning m. gel går så här fort? Var inte förberedd på detta, informationen jag fick var att det kommer att ta tid och absolut ingenting om att igångsättning kan resultera i värkstormar och att det kan gå fort. PS. Ett bra initiativ av dig!

    Status kollas alltid när en patient har värkar. Varför det inte gjordes på dig vet jag inte. Bedöms du vara i latensfas och behöver sova så blir du erbjuden bricanyl för att ta bort pinvärkarna och smärtlindring och sömntablett för att vila. Det är bättre att ha en utvilad mamma när den aktiva fasen sätter igång. Vad jag vet ska inte gasen bort. Vi vill ha kvar den men det måste bli bättre och säkrare apparatur just för att vi som arbetar inte ska behöva andas in lustgaslågorna. Du hade kunnat få en PCB om det finns kanter kvar dvs att du inte är fullt öppen. Du hade kunnat få spinal och kvaddlar. Blödning mäter vi i struten som ligger i sängen och vi väger bindor och liggunderlag om det behövs..
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Cloudyberry skrev 2012-10-09 17:42:03 följande:
    Varför skriver du med stora bokstäver och med tre utropstecken?

    Därför att jag ville det. Varför undrar du?
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym (Tvåbarnsmor) skrev 2012-10-09 17:56:01 följande:
    Vet du om någon som fått föda vaginalt efter två kejsarsnitt?

    Nej jag har inte träffat på någon som fött vaginalt efter två snitt.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym (Orolig) skrev 2012-10-09 17:43:59 följande:
    Hej ;) ifall man har haft 2 missfall efter varan så hur stor är risken ifall man får mf igen? Har precis plussat och tankarna finns kvar hela tiden mf,mf,mf och mf vill få bor de men är såå rädd ;( kram

    Vid ett eller två missfall görs inte mycket men vid tre görs en utredning. Hur höga riskerna för ett tredje missfall vet jag inte.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    E Maria skrev 2012-10-09 17:51:27 följande:
    Jag har en fråga. Vet inte om någon kanske redan ställt den.. Jag väntar mitt andra barn. På förra förlossningen sprack jag inget alls. Är chansen då större att jag även denna förlossning klarar mig utan att spricka? Har ytterligare en fråga.. När jag föddes kom jag med raketfart.. Är snabba förlossningar ärftligt?

    Jag svarar åter igen att ingen förlossning är den andra lik. Att man spricker beror mycket på hur förlossningen avslutas, bm grepp och hur dina vävnader är.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    zeppelinmamma skrev 2012-10-09 17:56:14 följande:
    När jag födde mitt första barn på sjukhus fick jag inte stå på knä och föda. De sa åt mig att lägga mig ner. När jag födde mina andra rvå barn (i bilen och hemma) stod jag på knä och födde. Sprack första gången men inte de andra två. Varför tror du de ville jag skulle föda på rygg?

    Tyngdlagen när man står på knä är stor. Bm har svårt att hålla emot då och riskerna att spricka ökar därför ville de nog inte ha dig på knä.
Svar på tråden Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!