• Hemulia

    Beordring, förskjuten arbetstid eller övertid?

    Jag lyckas inte googla mig till ett vettigt svar på min fråga men vet att många på familjeliv är hjälpsamma och duktiga! =)

    Min fråga gäller arbetstider och ersättningar, jag ska givetvis prata med min chef/bemanningsansvarig men frågar ändå här innan jag träffar dom nästa gång. Jag jobbar som sjuksköterska. 

    Så här är det:
    Denna vecka skulle jag ha varit ledig måndag (idag) och jobbat tis-fre. På förmiddagen ringde de från jobbet och berättade att det krisade (det fanns ingen sjuksköterska) och att de ville att jag skulle byta och jobba idag (måndag) och istället vara ledig imorgon (tisdag), vilket jag till sist gjorde. 

    Till min fråga - vilken typ av ersättning gäller för detta? Eftersom jag fick byta dag antar jag att det inte var en beordring. Jag stod dock näst på tur för beordring och hade jag sagt nej nu hade de helt enkelt fått beordra in mig istället för att jag gick med på det. 
    Förskjuten arbetstid gäller tydligen inte om man informeras om bytet samma dag och då återstår till sist övertid, vilket jag har svårt att se det som då jag inte överstiger mina timmar.

    Vilken ersättning har jag egentligen rätt till?
    Jag kan vara snäll och ställa upp när det krisar utan att göra en stor grej av det men just idag hade jag ett riktigt slitigt arbetspass utan rast eller pauser för vare sig toalett eller att äta, därför vill jag se till att jag får rätt typ av ersättning för slitet.  

  • Svar på tråden Beordring, förskjuten arbetstid eller övertid?
  • Hemulia
    Scream2 skrev 2012-10-22 23:36:11 följande:
    www.skl.se/MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive...

    Sidan 33 i AB (allmänna bestämmelser för SKL)

    Men det handlar om du får reda på det dagen före...   
    Jag läste precis där och som sagt, det handlar ju om dagen före så jag undrar var jag tar vägen i de bestämmelserna. 
    N3NN3 skrev 2012-10-22 23:29:57 följande:
    I och med att du gick med på att byta dag så tror jag inte att du får något extra. Var det lika många timmar på båda passen?
    Det är ju på ett sätt korkat då jag var snäll och ställde upp (för att jag visste att jag var näst på tur för beordring) och inte får tillbaka något för det. Något ska man väl ändå ha rätt till då man byter pass och stället upp?

    På onsdag har jag bytt från dagtur till kvällstur och där gäller ju förskjuten arbetstid men dagens byte känns som en större grej då jag skulle varit ledig och ringdes in med 2,5 timmes varsel. Jag skulle gått samma timmar imorgon som jag fick gå idag. 
     
  • Hemulia
    augustisten skrev 2012-10-22 23:39:31 följande:
    Beordring är alltid kvalificerad övertid. Så dubbelt betalt för de flyttade timmarna sas.
    Men räknas det verkligen som beordring i mitt fall? Jag fick ju bara "flytta om" mina dagar. 
  • Hemulia
    Scream2 skrev 2012-10-22 23:41:00 följande:

    Hon blev ju aldrig beordrad....men samtidigt, vad är det för jäkla arbetsplats, "nästa gång är det min tur att bli beordrad"...gosh...nåt är FEL så ett hett tips, sätt ner foten NU!!!!! Ta hjälp av facket!
    Fast att veta att man blir beordrad känns inte som en konstig grej. Vi har en pärm där det skrivs upp så att det går i tur och ordning och blir rättvist. Själv är jag relativt nyanställd och ligger därför näst på tur. 

    Jag ska gå med i facket, känner att jag vill ha dom bakom mig i såna här situationer.  
  • Hemulia
    Scream2 skrev 2012-10-22 23:42:44 följande:

    Nej, iom att du sa jag ändå. MEN det hade ju slutat med det...uppenbarligen. Du ska ha mertid för förskjuten arbetstid, OM dom ringt dagen innan. Nu var det samma dag! Du har förhandlingsläge här! Annars kan dom säga godnatt tycker jag!
    Jag tänker absolut stå på mig i detta läge, ibland orkar jag inte vara snäll och förhandslingsbar. Min chef och bemanningsansvarige är dock jättesnälla och rättvisa annars så jag tror inte det blir något jätteproblem, men jag vill för min egen skulle veta vad det är jag ska ha i ersättning så jag kan stå på mig. 

    Det dumma är ju att jag i så fall ett "nej" gör skillnaden på beordring eller ej, eftersom jag skulle fått jobba i vilket fall.  
  • Hemulia
    Scream2 skrev 2012-10-22 23:45:01 följande:
    Men du...en normal arbetsplats ska inte ha en pärm med en lista vilken som står på tur att beordras. Måste man ÖHT beordra ska det ju vara urakuta händelser där typ halva styrkan ligger i magsjuka! Mkt enstaka händelser!!!! NÅT är FEL!! Dvs de har för lite personal. Eller ett dåligt schema.
    Det är inget som är rättvist med att chefen beordrar!!! INGET!!!! 
    Fast i vårt fall är det ett måste. Är det helg och folk är sjuka är det ansvarig sjuksköterskas uppgift att ringa personen som står på tur i beordringslistan eftersom chefen inte är där. 
    På avdelningen där jag jobbar måste man helt enkelt ha in någon om det krisar, vi kan inte gå på för kort om folk.

    Det är inte så att det beordras ofta men ibland händer det. Då ser jag det som en rättvis grej att alla beordras lika ofta, dvs enligt en turlista.  
  • Hemulia
    Micke skrev 2012-10-22 23:53:00 följande:
    Lämpligen inför man då beredskap. Då har man någon som är beredd att jobba när det krisar. 

    Är du ledig är du inte skyldig att svara i telefon, eller vara nykter eller på annat sätt vara tillgänglig.

    Varför ställer ni upp gratis när ni kan få betalt för att ha beredskap? 

     
    Vi har bemanning att ringa men måste du vara ute i hyfsat god tid plus att det är brist på sjuksköterskor i allmänhet. Vad en beredskap innebär mer exakt får du gärna förklara för det vet jag inte så mycket om. 

    Jag vet mycket väl att jag inte är skyldig att svara i telefon och gör det inte alltid då jobbet ringer men idag talade de in på telefonsvararen och då jag förstod att det förmodligen hade blivit jag i alla fall så ringde jag upp direkt för att hinna ställa in mig på att jobba istället för att vänta på att de ringt igen strax innan passet började.

    Gratis ställer vi inte upp, om vi beordras in får vi såklart ersättning för det men i dagens fall vet jag ju inte om det är en beordring som gäller, vilket är min fråga i denna tråd.  
  • Hemulia
    Micke skrev 2012-10-23 00:00:18 följande:
    Beredskap är när du är i hemmet men har skyldighet att svara i telefon och infinna dig på jobbet om de kallar ut dig. Blir du utkallad utgår givetvis övertid. 
     
    Detta är helt nytt för mig och förekommer i alla fall inte bland sjuksköterskor och undersköterskor  där jag arbetar. 
    Scream2 skrev 2012-10-22 23:58:51 följande:

    Men då är ni ju för lite folk, brist på vikarier osv. Det ska inte behöva gå till beordring. Man ska först ringa ALLA och kolla! Och ni skriver väl dokument på att det beordras. Sånt som tas med i arbetsmiljö grejer och sånt där.

    NEJ jag tycker fortfarande inte det är ok, på något vis!  
    Oh ja, för lite folk är det ofta och ont om vikarier är det med, framförallt sjukskötserskor av den enkla anledningen att det är brist i ren allmänhet. Våra vikarier går genom landstingets "bemanning". 
    Jag har hittills aldrig blivit beordrad men har inte hört något om att det inte sköts som det ska när det väl händer, det är inte där mitt problem ligger just nu utan jag undrar helt enkelt över vad jag kan få/kräva för ersättning för dagens händelse.

    Hade jag inte svarat alls hade självklart inte kunnat beordra mig utan fått ringa till nästa på tur men det funkar ju inte i längden om alla alltid vägrar eller inte svarar.  
  • Hemulia

    Jag vill bara påpeka att ansvariga på min arbetsplats oftast löser det väldigt bra och smidigt med vikarier och byten då det är något vi vet om i god tid men i akuta situationer ser jag ingen annan lösning än att man måste beordra ordinarie personal. Är jag verkligen så dum alltså?

  • Hemulia
    Micke skrev 2012-10-23 00:08:29 följande:
    Nej givetvis inte då ni sköter det själva gratis genom era listor. 

    Sluta svara i telefon på er fritid så kommer ni snart ha er beredskap.

    Finns ju med i ert avtal så varför inte nyttja det? §22 
    Men vad hände med att ställa upp och få hjälp när man själv behöver det?
    Jag vill ju inte själv bli den som står där på avdelningen helt ensam en lördagmorgon då resten blivit sjuka - ställer man inte upp för andra i gengäld?
Svar på tråden Beordring, förskjuten arbetstid eller övertid?