• Hemulia

    Beordring, förskjuten arbetstid eller övertid?

    Scream2 skrev 2012-10-23 00:13:30 följande:

    Men, är det DITT ansvar, om det inte funkar? Det kanske är så ni ska göra, så arbetsgivaren ser till att binda fler till sig, genom ex högre löner och bättre villkor? Hur ska vi annars höja statusen om vi inte själva gör nåt åt det?
    Inte ansvar, men för mig känns det självklart att man ställer upp för det andra men givetvis i utbyte mot att man får extra ersättning för det. 
    Micke skrev 2012-10-23 00:14:59 följande:
    Det är inte din uppgift att lösa det utan arbetsgivaren. 

    Låt säga att du inte får ngn lön alls, åker du ut och hjälper till då också? Eller om du bara får vanlig lön?

    Var går gränsen för att du ska åka ut och "ställa upp"?

    Kan det inte vara lämpligt att man ställer upp utifrån det avtal arbetsgivare och arbetstagare har tecknat? Det avtal säger ju att ni har beredskap som verktyg om arbetsgivaren vill vara säker på att kunna beordra ut folk.  
    Nej, min uppgift är det inte. Men som jag skrev nyss, är det lördagmorgon och man står där ensam måste ju situationen lösas på något sätt och det fort. 

    Jag skulle inte ställa upp utan vare sig lön eller extra ersättning, självklart inte. Jag värnar extremt om mitt privata liv och tvekar alltid inför att byta pass eller turer, jag vill helst bara gå som jag har planerat enligt mitt schema. Det är ju därför jag skapade den här tråden, för att veta vilken av alla dessa ersättningar jag har rätt till och kan kräva! 

    Det känns som vi snackar om helt olika grejer just nu...  
  • Hemulia
    Scream2 skrev 2012-10-23 00:15:38 följande:

    Men iom att du skriver om en lista...med beordringar så känns det som det ändå förekommer mer än vad det borde...
    Nej, det är inte ofta, några gånger om året i snitt. Beordringarna sker då i akuta situationer såsom massinsjuknande av magsjuka eller liknande då det inte går att lappa ihop situationen på annat sätt. 

    Idag stod vi inför en situation där passets enda sjuksköterska blivit plötsligt sjuk, hur ser du att man löser det utan att beordra in någon eller be någon byta arbetsdag?

    Jag säger inte emot dina eller Mickes åsikter, jag försöker bara förstå mig på dom =) 
  • Hemulia
    Micke skrev 2012-10-23 00:08:29 följande:
    Nej givetvis inte då ni sköter det själva gratis genom era listor. 

    Sluta svara i telefon på er fritid så kommer ni snart ha er beredskap.

    Finns ju med i ert avtal så varför inte nyttja det? §22 
    Hur menar du med "gratis"? 
  • Hemulia
    Micke skrev 2012-10-23 00:22:17 följande:
    Hade arbetsgivaren då sett till att du hade beredskap så hade du varit beredd på att du kan bli utkallad, du hade svarat i telefon, och du hade inte varit ute på krogen till kl 04 dagen innan. 

    Arbetsgivaren kan inte förlita sig på att det alltid finns ngn som kan ställa upp när de krisar. Just nu förlitar dig sig på er snällhet så att de slipper följa det avtal som de faktiskt har undertecknat.

     
    Fast beordringar sker inte av snällhet, det finns regler och avtal för hur en beordring går till, det är inget påhitt från min chef. 
    Om det krisar och inte går att lösa en situation så går du in och jobbar om det inte är så att du verkligen inte har möjlighet eller tex har druckit alkohol.  
  • Hemulia
    Scream2 skrev 2012-10-23 00:24:22 följande:

    Jag fick intrycket av att du är ganska ny i vården? Om några år förstår du nog

    Men om det bara gäller några gånger om året finns det inte nån som helst anledning att ha en lista! Då är det den som svarar som får komma, thats it! Om det sen råkar vara samma person spelar ingen roll!. Du visste att det var din tur...om det finns 10 andra på avdelningen...nää, jag får inte ihop det lixom. Jag tror du ska tänka efter lite och fråga vem det eg är du gör en tjänst här!  Håller med om att det är lite ot, men jag reagerar starkt på det du skrivit (även om det låter annorlunda nu
    Jag är ny som sjuksköterska, dock inte i vården i övrigt. Dessa situationer har jag dock aldrig stött på innan då det aldrig varit ett problem med bemanning och kort om folk. 

    Jag ser inte felet med att ha en lista. Givetvis är det så att om personen "på tur" inte kan så går man vidare till nästa. Det är ju inte så att man slaviskt ska släppa allt och komma in oavsett, det finns ju regler för hur en beordring går till.

    Hur menar du med "om det finns 10 andra på avdelningen"? I dag fanns INGEN sjuksköterska.  
  • Hemulia
    Micke skrev 2012-10-23 00:26:09 följande:
    Att du svarar i telefon på din fritid så att du kan bli utkallad. Detta utan att ha beredskap. 

    Har jag en ledig dag så svarar inte jag i telefon.  
    Jo, att svara i telefon gör jag ju gratis. Men känner jag att jag verkligen inte kan så svarar jag såklart inte men då drabbas ju nästa person som de ringer. Gör alla likadant kommer ju med andra ord ingen in och jobbar och kaoset är ett faktum. 
  • Hemulia
    jennifer88 skrev 2012-10-23 00:31:42 följande:
    Är man hemma och har jour, för att kunna rycka in vid behov, så har man betalt. Nu ser ni till att arbetsgivaren inte behöver ha en sådan beredskap utan kan ringa och be någon av er att komma in om det krisar.

    Att byta pass och liknande med varandra för att någon vill/behöver vara ledig vid något specifikt tillfälle är inte konstigt alls, eller att vara tillmötesgående och hjälpsam om chefen någon gång frågar om man kan byta pass men att någon av er ska vara tillgänglig med så kort varsel utan att få någon direkt ersättning för det är inget chefen ska kunna förvänta sig. Beordring ska vara en sista utväg och inte  nyttjas mer än i absolut nödfall, det ska alltså inte vara något som händer till vardags på en arbetsplats.
    Men jag har ju aldrig skrivit att det händer till vardags eller utan ersättning, vad får ni det ifrån? 

    Beordringarna sker några få gånger per år och ger ersättning, punkt slut!  
  • Hemulia
    Scream2 skrev 2012-10-23 00:31:55 följande:

    Och vems är problemet? Ditt eller chefens, eller sjukhusledningens, eller politikernas tom?
    Jag anser att problemet till stor del blir för personalen som arbetar det passet det gäller - som står där och inte kan utföra ett patientsäkert arbete. 
    Micke skrev 2012-10-23 00:32:14 följande:
    Precis. 

    Och låt det bli en dag med kaos och så kommer ni ha tydliga rutiner sen där ni kommer ha schemalagd beredskap/jour. 
    Tyvärr kräver det nog mer en dag av kaos innan det ändras. Har ni några riktlinjer eller lagar som jag kan hänvisa till om jag diskuterar detta med min chef? Tror inte hon godtar åsikter från familjeliv =P
     
  • Hemulia
    Scream2 skrev 2012-10-23 00:34:54 följande:
    Men den där listan du skrev om i början ger starka misstankar om att det faktiskt sker oftare...
    Det är en simpel lista, förstår inte varför den skulle göra att det händer oftare? 

    Blir jag inbeordrad idag, ja, då kanske det dröjer 1-2 år till nästa tillfälle.  
  • Hemulia

    Vill ni ha ren statistik på det hela så har två personer beordrats in sen jag började arbeta i juni. 

  • Hemulia
    Micke skrev 2012-10-23 00:38:31 följande:
    §22 i ert avtal reglerar beredskap. 

     
    Var kan jag hitta detta? Finns det i länken som ligger tidigare i tråden?
  • Hemulia
    Scream2 skrev 2012-10-23 00:40:17 följande:

    Så det är snittet för hela året då! Så det var inga före det och det blir inga mer i år?
    Det var det säkerligen, men jag vill bara ge er en bild av att det inte händer till vardags vilket ni verkar tro trots att jag förklarar att det inte är så. 
    Återigen, beordringar i sig var inte mitt problem utan min fråga i denna tråd var vad jag har rätt till för det som hände idag - inget annat.
    Micke skrev 2012-10-23 00:41:02 följande:
    Ja. 
    Ska läsa på imorgon och hänvisa min chef dit =)
     
  • Hemulia
    JA77 skrev 2012-10-23 12:33:14 följande:
    TS, er beordringslista - hur funkar det i praktiken? Om det är din tur att beordras men du sitter på en middag, har tagit två glas vin. Vad händer då? Undrar vad facket säger om beordringslista!
    Om jag sitter och har druckit ett glas vin, är bortrest, har en tågbiljett bokad osv så kan jag givetvis säga nej. Med alkohol i kroppen får du inte ens komma in och jobba oavsett om du vill. 

    Jag kan fortfarande inte se vad som är värre med att gå efter en lista (med syftet att inte samma person ska beordras varje gång utan att det ska fördelas någorlunda lika för alla) mot att man vid behov ska lyckas klura ut en person ur hela personalstyrkan att ringa in.  
  • Hemulia
    jassikan skrev 2012-10-23 22:17:30 följande:
    I det här fallet låter det spontant bara som ett byte, dvs ingen extra ersättning.    

     
    Men det knäppa är ju i så fall att om jag fått veta det i söndags istället för igår, några få timmar innan passet, så hade jag fått ersättning i form av förskjuten arbetstid. Nu var det inte ett dygn innan, som förskjuten arbetstid handlar om, utan med ännu kortare varsel - och då blir jag utan ersättning? 

    Jag ser inte hur det möjligen kan stämma - att man inte får ersättning för att det är för kort varsel inför passet. Det borde ju snarare vara desto mer istället.  
  • Hemulia

    Jag har nu pratat med hon som ringde in mig som också är ansvarig för bemanning och diverse ersättningar hit och dit. Hon hade själv funderat på vad detta egentligen ska kallas och visste inte riktigt så vi forskar vidare i det hela, ska prata med chefen eller vår löneenhet. 

    Hon höll i alla fall med mig om att någon typ av ersättning borde utbetalas med tanke på byte med kort varsel.

    Själv har jag lärt mig, av flera andra på jobbet, att jag alltid själv ska säga att "då får du beordra mig" om någon ringer och ber mig jobba igen. Jag trodde ju ärligt talat (och blåögt) att det var den som ringer som förtydligar att "du beordras in".  

Svar på tråden Beordring, förskjuten arbetstid eller övertid?