• Onkel Anneli
    Äldre 23 Oct 18:28
    102912 visningar
    125 svar
    125
    102912

    PPP

    Jag har idag fått diagnosen PPP (Pustulosis Palmoplantaris).

    Det yttrar sig som blåsor i händer och under fötterna och är ganska odramatiskt just nu även om det ser ut som jag har pest.

    Jag undrar om det finns fler här som har det och har lite erfarenhet om det eller någon som har lite tips.

    Det känns som att det är 50/50 att det blir bättre med kortisonkräm och jag har fått väldigt dålig information om hur det kan fungera ( verkar ju vara lite oförutsägbart).

    Hur har ni haft det?
    Har ni rökt och blivit hjälpta av att sluta?
    Vilka mediciner/krämer har ni använt och vad har ni för erfarenheter av dem?


    Är du besviken på min sidfot? Jag är besviken på min sidfot.
  • Svar på tråden PPP
  • Äldre 23 Oct 21:17
    #1

    Hej! Jag har ppp och haft det i snart 7 år, det började på foten och höll sig där i 6 år innan det började på händerna. Kortisonkräm hjälper inte mycket, tar bort klådan en liten stund.

    Enligt min hudläkare så är den mesta klådan psykisk och ska försvinna om man ex spolar kallt vatten på.. Funkar inte för mig kan jag säga!

    Har nog provat alla kortisonkrämer i h mjukgörande som finns på Apoteket och inget fungerar för mig.

    Köper strutssalva från stigtomta strusfarm, det är det som funkat bäst som mjukgörande.

    Jag har provat deras "solning" och bucky behandling och inget funkade... :/ har precis slutat röka och bara vart rökfri i 2 veckor så jag kan inte säga så mycket än :) men jag hoppas!!

    Sol säger dom ska funka, det kanske funkar med jag skäms så mycket att jag alltid har strumpor på mig..

    Får inte så mycket hjälp från läkarna jag heller så jag vet inte vad jag ska göra.. Har provat medicinsk fotvård och foten var hyfsad några dagar.. Viktigt att man sköter om fötterna, daglig fotvård fast försiktigt så man inte pajar blåsorna för då gör det ont..

    Hitta en bra fuktigivare så du inte spricker..

    Vart ett långt inlägg, kommet nog på mera men fråga på :)

  • Onkel Anneli
    Äldre 23 Oct 21:52
    #2

    Tack för svar!

    Först va jag lättad att det "bara" va PPP eftersom läkaren inte gav någon direkt info. Det va ju guld och gröna skogar med denna kortisonkrämen enligt henne men nu när jag börjat läsa om det har jag blivit lite förtvivlad. Jag har mest i händerna än så länge och det är skitjobbigt. Dels att det gör ont eftersom blåsorna gör ont och dels för att jag inte gärna vill skaka tass med folk. Det ser ju ganska tråkigt ut...

    Jag är glad att fötterna inte är så drabbade än så det gör inte ont att gå i alla fall.

    Jag slutar röka imorgon för det verkar ju vara något som faktiskt kan göra att det inte bryter ut. 

    Har du alltid blåsor, sår fjällande hud eller det går i perioder?Jag är livrädd att jag kommer se ut så här i flera år och ha händer som känns som sandpapper.Spelar ingen roll hur mycket jag smörjer de är riviga i alla fall :( 

    Läste att många är glutenintoleranta ( de blir hjälpta av att lägga om kosten)och att ibland förekommer det i samband med struma, är det något som läkarna följer upp eller ska jag hålla koll på det själv? Har du något av detta?

    Bör man vara i kontakt med en hudläkare? Min läkare på vårdcentralen sa att de va dem som hade ansvar över mitt ärende men att hon skulle skicka en remiss till hud för att de skulle kunna konsultera henne om det behövdes. Jag vill ju fan ha Dr House och Dr Quinn, medicine woman på detta!

    Ja det va allt jag undrade just nu. Känns frågorna för privata kan du ju maila/inte svara. Men det finns kanske andra som också undrar Cool
     


    Är du besviken på min sidfot? Jag är besviken på min sidfot.
  • Äldre 23 Oct 22:56
    #3

    Det är hud jag vänder mig till så fort det är något med min ppp, det är hos dom jag har fått prova på de olika solningarna och det kan ju hjälpa dej fast det inte hjälpte mig.
    Jag har blåsor mest hela tiden, vissa gånger mycket andra gånger lite..
    Jag fjällar jämt känns det som Obestämd
    Har inga dagar då man inte märker av eländet , blir konstant påmind om att min hud är sjuk.. Rynkar på näsan
    Spricker sönder under foten/fötterna gör jag med jämna mellanrum och usch så ont det gör, kan knappt gå på några dagar!!  
    Fukt gör klådan ännu värre!!! likaså om jag blir sjuk så blir det värre med blåsorna och klådan..
    Tycker inte det är jobbigt att prata om detta, startade upp detta användar namn när jag såg att du undrade och tänkte att jag kanske kan vara till nån liten hjälp Glad

    Jag tycker definitivt att du ska vända dig till hud och ha kontakt med dom istället för VC, hud har erfarenhet av detta och det har inte VC.
    Jag går på besök en gång om året om det inte är nå speciellt, just bara för att kolla att jag inte fått svamp i min ppp, det är vanligt att man får det då man kliar och har sig tydligen och har man svamp kan klådan bli värre.
    peppar peppar så har jag inte haft det!
    Jag hoppas verkligen att det hjälper med att sluta röka.. men det kunde ta upp till 6 månader innan man såg skillnad.

    Detta med gluten och struma har jag inte hört talas om, kanske ska be läkaren kolla upp det!
     
    har du sjuk och olycksfalls försäkring kan du få ut pengar på den, jag fick ut 5% på min som jag har via länsförsäkringar 

  • Onkel Anneli
    Äldre 24 Oct 16:26
    #4

    Tack för du sitter inne med lite information Skål synd det inte va den jag ville ha. Jag vill ju bara höra hur bra allting ska bli och att man bara får blåsor en gång vart 4:e år Skrattande

    Började med kortisonsalva igårkväll, tog nog för mycket för det gick ju aldrig in i huden så jag fick sova med handskar.


    Är du besviken på min sidfot? Jag är besviken på min sidfot.
  • Onkel Anneli
    Äldre 24 Oct 16:41
    #5
    http://www.privatmedicin.se/medicinboken/hudsjukdomar/varblasor-i-handflator-och-pa-fotsulor/   om gluten och PPP

    Pustulös psoriasis

    kan förekomma som en ganska ovanlig psoriasisvariant där det förutom de sedvanliga hudutslagen bildas vita vätskefyllda blåsor i huden (pustler). Pustler kan också hos vissa utlösas av feta krämer, starka kortisonkrämer och solljus.


    Vanligare är dock så kallad Pustulosa palmoplantaris (PPP) med vita pustler (som är sterila, det vill säga att de inte innehåller bakterier) på handflator och fotsulor. Denna variant drabbar nästan uteslutande medelålders rökande kvinnor, som också oftare än andra får thyroidearubbningar (struma, ämnesomsättningsrubbningar). Ibland kan PPP läka ut efter några månader, men ofta är det en svårbehandlad åkomma, som varar i flera år.


     


    Om struma och PPP ifrån http://www.familjeapoteket.se/specialsidor/artiklar_2/psoriasis_1


    Är du besviken på min sidfot? Jag är besviken på min sidfot.
  • Onkel Anneli
    Äldre 30 Oct 19:16
    #6

    Här lägger jag upp bilder på mina händer för de som är nyfikna på hur PPP kan se ut. Jag har fotat från det jag upptäckte det till idag och det är ca 1½ månad mellan bild ett och sista bild.









     



    De sista tre är tagna med bara några dagars mellanrum och bilderna gör tyvärr inte blåsorna rättvisa :(

    Många sprickor och det svider och är stelt. Huden är skör som tusan och jag har problem att öppna flaskor och annat.

    Jag har behandlat med stark kortison i 1 vecka och det har inte hjälpt vad jag vet men händerna kanske skulle sett värre ut om jag inte haft det.
    Är du besviken på min sidfot? Jag är besviken på min sidfot.
  • Onkel Anneli
    Äldre 6 Nov 20:17
    #7

    Jaha här är ju lite människor inne och läser fortfarande. Var goda att dela med er av lite tips Cool

    Händerna är nu inte mycket att hänga i julgranen. Det spricker lite varstans och det börjar göra riktigt ont i de här förbannade små sprickorna.

    Det svider när jag smörjer in dem som tusen eldar. De svider när jag inte smörjer in dem. Kortisonet gör varken från eller till.

    JAG VILL KAPA AV DEM!

    Jag får vänta tills Januari innan jag får komma till en hudläkare. Vid det laget kommer jag väl med två råa köttbitar och blir erbjuden lite mer kortison.

    Yes, Iam bitter...


    Är du besviken på min sidfot? Jag är besviken på min sidfot.
  • Äldre 6 Nov 20:36
    #8

    Vad skönt att se att det inte bara är jag som är drabbad av detta!

    Läkaren sa till mig att detta var sällsynt efter att ha slagit i någon bok för att se så att hon hade rätt i sina misstankar.

    Har fått testa flera olika starka kortisonsalvor, men de svaga receptfria hjälper lika mycket som de starka.

    Min händer blir värre av att diska och skala potatis. Har testat att använda gummihandskar men då blir det ännu värre. Jag blir också värre när jag är på ställen utan varmvatten, så att jag tvättar händerna i kallvatten hela tiden. Jag vaknar ofta på nätterna av att det kliar. Och det är så otroligt skönt att klia med en handduk! Inte så lyckat med tanke på hur det känns och ser ut efteråt. Fingrarna blir helt svullna och det kommer vätska från blåsorna.

    Det sin hjälper mig bäst är i alla fall att försöka hålla huden mjuk och inte låta den torka ur. Använder mest Repair från Apoteket.

  • Onkel Anneli
    Äldre 6 Nov 21:36
    #9

    Klia kan man ju göra tills skinnet är av känns det som. Händerna och fingrar är svullna konstant och sådär sexigt röda som det blir när man är inne på det sista hudlagret.

    Jag får väl prova lite nya krämer. De jag har nu svider ju som sagt riktigt riktigt mycket.

    Men det finns EN positiv sak med PPP i händerna. Man behöver inte köpa spa/peeling handskar att använda i duschen eftersom händerna går att slipa bort målarfärg med. Kanske borde öppna en salong och erbjuda body-scrub?

    Jag hoppas fortfarande rökstoppet ska ge utdelning snart.


    Är du besviken på min sidfot? Jag är besviken på min sidfot.
  • Onkel Anneli
    Äldre 11 Nov 19:43
    #10
    E mil skrev 2012-11-06 20:36:30 följande:
    Vad skönt att se att det inte bara är jag som är drabbad av detta!

    Läkaren sa till mig att detta var sällsynt efter att ha slagit i någon bok för att se så att hon hade rätt i sina misstankar.

    Har fått testa flera olika starka kortisonsalvor, men de svaga receptfria hjälper lika mycket som de starka.

    Min händer blir värre av att diska och skala potatis. Har testat att använda gummihandskar men då blir det ännu värre. Jag blir också värre när jag är på ställen utan varmvatten, så att jag tvättar händerna i kallvatten hela tiden. Jag vaknar ofta på nätterna av att det kliar. Och det är så otroligt skönt att klia med en handduk! Inte så lyckat med tanke på hur det känns och ser ut efteråt. Fingrarna blir helt svullna och det kommer vätska från blåsorna.

    Det sin hjälper mig bäst är i alla fall att försöka hålla huden mjuk och inte låta den torka ur. Använder mest Repair från Apoteket.
    Tack för tipset om Repair. Har haft det i 1 dag och känner skillnad. Den svider inte så mycket och den håller huden mjuk bättre. Du har inte en aning om hur glad jag blev Även den minsta lilla förbättring ger mig hopp om livet Solig
    Är du besviken på min sidfot? Jag är besviken på min sidfot.
Svar på tråden PPP