• Onkel Anneli

    PPP

    Jag har idag fått diagnosen PPP (Pustulosis Palmoplantaris).

    Det yttrar sig som blåsor i händer och under fötterna och är ganska odramatiskt just nu även om det ser ut som jag har pest.

    Jag undrar om det finns fler här som har det och har lite erfarenhet om det eller någon som har lite tips.

    Det känns som att det är 50/50 att det blir bättre med kortisonkräm och jag har fått väldigt dålig information om hur det kan fungera ( verkar ju vara lite oförutsägbart).

    Hur har ni haft det?
    Har ni rökt och blivit hjälpta av att sluta?
    Vilka mediciner/krämer har ni använt och vad har ni för erfarenheter av dem?


    Är du besviken på min sidfot? Jag är besviken på min sidfot.
  • Svar på tråden PPP
  • Ssassa

    Har också PPP på händer och fötter. Dermovat med DuoDerm (extra thin) "plattor" hjälper mig! Sätter på de så fort jag känner att blåsorna är på väg att komma, försöker ha dem på så länge som möjligt. Brukar gå ca 1-3 dygn. Alltid finare när jag tar av dem då. Bryter liksom inte ut. Kan se helt frisk ut länge då. Lider med er andra, det är en dryg j-vla sjukdom :( Jag är 22 år och har haft den i typ 2 år.. slutade röka nu för 14 veckor sen ;P har försökt förut också utan att lyckas. Nu kommer jag dock luckas eftersom jag är gravid :). Dock lättare panik över att läkaren ska säga att jag inte får använda dermovatkrämen under grav... Då kommer jag sitta inne och gömma mig i 9 mån i så fall :(... Jag är hemskt nyfiken på om de funkar att lägga om kosten... Tycktes se en liten förbättring både när jag gick ner i vikt i början på året + när jag skippade socker&kolhydrater. Men nu glufsar jag allt igen... Lycka till allihopa! (Skrivet från mobil, därav den jobbiga layouten..)

  • Ssassa

    Måste fråga er andra, har ni problem med lederna också? Jag har nämligen ruggigt ont här och var i kroppen och läkarna misstänkte att de kunde ha ett samband. Men jag är ju inte färdig utredd eftersom graviditeten "kom i mellan " ..

  • Onkel Anneli

    Jag ska, precis som halva den svenska kvinnliga befolkningen, gå ner i vikt nu efter jul haha. Jag tror mitt ganska kassa allmäntillstånd bidrar en hel del.

    Rökt, överviktig, stressad student och har nyligen haft en ganska stor kris i livet nån månad innan det bröt ut.

    Jag gick på "gympa" innan det bröt ut men nu har jag så ont i händer och fötter att jag inte kan gå dit. Blev däremot nyligen påmind om att det finns övningar att göra hemma som inte innehåller fötter eller händer.

    Jätte synd att man inte tål vatten så bra eftersom simning hade varit kanon.

    Den sociala biten av denna sjukdomen är värst. Jag hatar att att emot växel när jag handlar för jag riktigt ser hur kassörskan undrar vad det är för fel på mina händer och om det smittar. Jag vet inte riktigt heller hur man ska sköta handskakningar längre.

    Jag använder nu Betnovat ( snäppet svagare än dermovat) men har inte tyckt det hjälpt alls. Använde det två gånger dagligen men trappade ner då det inte gjorde någon skillnad. Smörjer nu 1 gång om dagen och ska gå upp till 2 igen snart. DuoDerm verkar vara bra för då låter man huden vila. Nu är den ständigt utsatt för vatten, luft, kyla och mekanisk påverkan.

    Problem med leder har jag haft länge och vet inte om det finns något samband.

    Det finns definitivt ett samband mellan mina blåsor och stress. Ju sämre jag mår desto värre blir det.



    Är du besviken på min sidfot? Jag är besviken på min sidfot.
  • Ssassa

    Ja jag håller med dig om det här med växel och handskakningar .. Riktigt drygt.. "/

    Ja dermovat är värdelöst för mig utan DuoDerm. De är bara under dessa som det ger effekt. Har dem på recept som tur är för är ju svindyra annars.

    Ja jag hade också en kris när det bröt ut, hade uppehåll med sambon, förlorade anhöriga och levde riktigt ohälsosamt :(

    Tycker de är vidrigt dethär men just nu bekymrar jag mig mer över värken i kroppen .. Morr

  • mammatillLucas

    Jag har också fått diagnosen PPP. Fick första utbrottet några dagar efter att min son föddes. Och nu har jag haft det i två år. Det var dock inte förrän i höstas när jag kom till en hudläkare som jag fick diagnosen.

    Jag har bara haft utbrott på en hand. (fyra fingrar och i delar av handflatan). Jag fick Dermovat utskrivet och ett smörjningsschema. (två gånger om dagen första veckorna, sen en gång om dagen, varannan dag och nu smörjer jag var fjärde dag). Och sen smörjer jag med Canoderm som mjukgörare varje gång jag varit i kontakt med vatten.

    Dermovaten hjälper mig otroligt. Under perioden när jag smorde varje dag eller varannan dag så hade jag inga blåsor alls. Nu när jag smörjer var fjärde dag så kommer det några små blåsor dagen innan det är dags att smörja igen, och de försvinner under natten när jag smort in mig. Det är viktigt att man strikt följer ett nedtrappningsschema och trappar ner långsamt eftersom kroppen annars inte vänjer sig vid att själv producera vad det nu är den behöver producera för att blåsorna inte ska återkomma.
    Jag ska på återbesök till hudläkaren om tre veckor, så får vi se om jag ska fortsätta med Dermovaten någon gång i veckan. Planerar dock att bli gravid och då får bör man inte använda Dermovat. Antar att jag då går över till Protopic någon gång i veckan.

    Såhär såg min hand ut innan jag började med Dermovat  




    På nedersta bilden ser du hur min hand såg ut efter en veckas behandling av Dermovat.
    så jag håller tummarna för att ni andra också kan bli hjälpta av Dermovat.

    Jag fick även tips om en handske som kan lindra eksem och ibland t.o.m. få allt att läka ut. Jag har själv testat den och klådan minskade och sprickorna var inte lika många. http://www.medeca.se/eksem/handeksembehandling/dermasilk
    Den kostar en del, men väl värt det tyckte jag. 

    tänk på att undvika vatten i möjligaste mån. Min man diskade, lagade mat, badade sonen etc när mina utbort var som värst. Och de gånger jag själv handskades med livsmedel eller diskade, badade sonen så hade jag Dermasilkhandsken under vinylhandskar. Tänk dock på att aldrig ha vinyl/gummihandskar mer än 15 minuter åt gången eftersom de inte andas och då blir det kondens i handsken och handen blir blöt.

    Det blev ett långt inlägg, men så är det när man har mycket att berätta :) 

                 

     

  • Ssassa

    Va skönt att du fått kontroll över det! :)

    Jag tackar för tipsen!
    Jag tror jag måste bli noggrannare med att låta bli vatten... Är svårt då jag jobbar inom vården men jag får börja använda handskar mer.

  • Pippis

    Jag har haft ppp i många år, först lite lindrigare utan diagnos sen med hudläkarkontakt för ca 10 år sedan.
    Jag slutade röka för 8 år sen, det har inte hjälpt mig men skoven kanske är lite lindrigare. Det enda som fått mina fötter och händer att läka ut var en graviditet. Tyvärr kom det tillbaka efter förlossningen.
    Kortisonsalvor tycker jag är jobbigt eftersom huden blir så tunn. Det bästa för mig är duodermplattor med kortison under som får sitta så länge som möjligt. 

    Mot den torra huden har jag Locobase LPL som jag tycker fungerar suveränt. 

  • Ssassa

    Okej.
    Du som haft det länge, blir det bättre med åren? Eller sprider det sig hela tiden?

    Mina utslag var ju från början bara som 5kronor, och nu på större delar av fötter/handflator.
    Fast lite bättre endå och man har ju fått kontroll så det inte blir sådär riktigt jävligt när det gör ont.

    Tacka gudarna för duoderm...
    Men ja, svårt att få dem att sitta länge. Min läkare sa att jag skulle ha dom en vecka i streck .. Men de är ju omöjligt :P
    Och hur många strumpor har jag inte förstört..

  • Onkel Anneli

    slitaget på strumpor har ju definitivt ökat- jag måste skärpa mig med att ta bort död hud för den blir ju sylvass. Man ser vilken sida av sängen jag sover på i alla fall = ett hav av hudflagor i sängen. Mycket attraktivt.


    Pippis skrev 2013-01-04 10:11:46 följande:
    Jag har haft ppp i många år, först lite lindrigare utan diagnos sen med hudläkarkontakt för ca 10 år sedan.
    Jag slutade röka för 8 år sen, det har inte hjälpt mig men skoven kanske är lite lindrigare. Det enda som fått mina fötter och händer att läka ut var en graviditet. Tyvärr kom det tillbaka efter förlossningen.
    Kortisonsalvor tycker jag är jobbigt eftersom huden blir så tunn. Det bästa för mig är duodermplattor med kortison under som får sitta så länge som möjligt. 

    Mot den torra huden har jag Locobase LPL som jag tycker fungerar suveränt. 
    Men va fasen jag har ju satt allt mitt hopp till rökningen. 
     

    Det är så skönt att veta att man inte är ensam även om prognosen inte ser speciellt rolig ut.
    Jag har lagt om min kost och tänkte se om jag kunde hitta någon yoga/meditation för nybörjare för att minska stress. Jag tror (eller hoppas) det kan lindra en hel del. Vi får väl se. 
    Är du besviken på min sidfot? Jag är besviken på min sidfot.
  • Onkel Anneli

    Så idag äntligen fick jag komma till en hudläkare, som jag väntat!

    VILKET JÄVLA FIASKO! GubbJÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄVEL.

    Han tittade på mina händer och fötter i sammanlagt 2 sekunder och ville veta hur länge jag haft det sen inget mer.

    Svamp eller PPP sa han. Okej, då undrade jag om det fanns något samband mellan detta och glutenintolerans( som jag läst på flera olika ställen och tänkte sedan fråga om struma) då fick han nog av mig och förklarade att han va läkare! 10.000 patienter har han haft med PPP! SÅ DET SÅ! Sedan en utläggning om varför jag hade fel. Det av en fråga inte en sanning jag kom med.

    48% av alla rökare får detta sa han. Jahadu, fick du ditt läkarleg i ett cornflakespaket?

    Jag blev så uppläxad för min fråga ( som va väldigt vänligt ställd) att jag kunde inte hålla tillbaka tårarna.

    Jag får inte vara i kontakt med vatten alls- alltid handskar. Han sa däremot inte vilka och jag inte får jag några heller/recept.

    Mjukgörande salva sa jag en jag provat som funkade bra så den skulle jag få på recept. Han kom tillbaka 5 minuter senare och sa att den går inte få receptfritt så jag får köpa den själv- han skrev inte ut någon annan istället.

    Sköterskan som såg hur ledsen jag blev såg till att jag fick komma till ljusbehandling direkt och ska nu gå där 2 gånger i veckan 1min varje gång.

    Sedan fick jag en ny salva utskrivet som va "det bästa de hade" enligt herr surtask. Jotack, den kostade mig 500 kr för 60g Gråter ( Daivobet)

    Detta är kroniskt och det finns inte mycket att göra va slutklämmen och jag fick ju det bästa så fungerade inte detta gör de inget mer.

    Jag kunde varit utan det besöket. Jag undrar också var han får all sin info ifrån? 48% av alla rökare men knappt ingen vet vad det är? Jo det låter rimligt.


    Är du besviken på min sidfot? Jag är besviken på min sidfot.
Svar på tråden PPP