Inlägg från: barnpsykologen margit |Visa alla inlägg
  • barnpsykologen margit

    Orolig och ledsen 3-åring

    Hej!
    För att stärka er dotter måste ni börja med att stärka er själva. Hur ska hon kunna lita på att allt är bra om ni båda gråter varje kväll. Då är det ju inte bra och det känner hon.
    Så även om du har fysiska åkommor och besvär i dagsläget så försök att tillsammans visa att ni har läget under kontroll. Att ni inte är oroliga för att du ska dö etc. Om ni låter er dotter stanna hemma och vakta dig bekräftar ni hennes misstankar att det är fara å färde. Om ni i stället som vanligt kör henne till dagis, gärna genom pappas försorg, så visar ni att ni har läget under kontroll och det behöver hon förstå för att bli lugn.
    Lycka till!
    Margit Ekenbark 

  • barnpsykologen margit

    Hej igen!
    Er dotter är ju i en ålder när dagishämtning och lämning kan bli föremål för en del agerande. Det är då kanske inte helt oväntat att det blir lite extra styrka i de situationerna utifrån att du ju faktiskt har en del påtagliga problem som är svåra att dölja för henne . Jag tror att det är svårt att helt motverka hennes klarsyn i det här avseendet och egentligen inte önskvärt. Hon är ju en klok liten flicka och tycks ha roligt och trivas på dagis. Fortsätt att hjälpa henne med ert sätt att visa tillförsikt  och inte oroa er för henne. Ge henne enkla och konkreta förklaringar på ditt tillstånd och tala om att det kommer att bli annorlunda när babyn har kommit. Sätt focus på det roliga och positiva i detta och ta med henne i era förväntningar och förberedelser.
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Orolig och ledsen 3-åring