hur mycket dricksar ni?
ja hur mycket dricksar ni?
ja hur mycket dricksar ni?
Jag ger dricks helt beroende på service. Nu går jag inte ut och äter på restaurang speciellt ofta, men jag dricksar alltid i bar, ifall jag har mynt på mig de vill säga!
Jag har själv slavat inom bar och restaurang, och vet att lönen man får är bestämd efter att man ska få dricks. Det är därför man har så dåliga avtal inom restaurang, för att det är meningen att man ska få dricks!
Så ni som säger att ni inte gör de i Sverige, varför inte? Det känns ju moraliskt fel att man kan göra det utomlands, men inte i sitt egna hemland när de till och med är "meningen" att du ska göra de...
Jag dricksar vid bordsservering, 10% om det är ordinär service (det krävs mycket dålig service för att jag skall låta bli att dricksa) och mer om det är bra service och god mat. Jag dricksar för att jag får en extra service jämfört med mcDonalds, och för att ob-tillägget är så pissigt litet (jag besöker oftast restauranger under kvällar o helger). Sen dricksar jag alltid i baren av rent egoistiska skäl: rejält med dricks brukar göra att man blir uppmärksammad på ett helt annat sätt och slipper stå o vänta när baren är full med folk. Taxi får också dricks, för jag inbillar mig att de också har dåligt ob-tillägg.
Ingenting i sverige.... jag fick nämligen lära mig (som typ 10-åring) att här ingår dricksen i priset så att säga... den är redan påslagen, senare fick jag fick till och med lära mig att man absolut INTE skulle dricksa i sverige, för det hämmade löneutvecklingen.... utomlands, där servisen är mer eller mindre beroende av dricksen blir det ca 15%
går nästan aldrig på finare resturang, men äter jag för kanske 250 kr så blir de kanske 40 kr ha ha rätt snål av mig--
Nu ska jag på norra brunn och äta 3 rätters jag har fått det gratis via greatdays. vet inte hur mycket jag ska ge dricks, vad tycker ni? ger man dricks där? Ja jag är en lantis =)
Om i är på ett hotell och köpt ett paket där maten ingår, och brukar betala dricks efter procent hur gör ni då? Räknar ni ut dricksen endast på notan alltså DRYCKEN eller räknar ni ut dricksen på hur mycket måltiden kostat?
Bor i USA, här ska man dricksa runt 20%.
I princip aldrig en enda procent. De får lön för sitt arbete och utför vad som är ålagda dem i deras yrke.
Dåligt OB och timlön enligt dem som valt hotell/restaurang fackets yrke, beror på dåliga förhandlingar och mycket svartjobb i branschen. (Fö ligger de de inte långt från tex vård och omsorg i lön/OB heller)
(I Sverige)
Med undantag om service/mat etc varit exceptionell, då dricksar vi beroende på notans storlek och antal betalande.
Brukar ge dricks så det blir jämna pengar (på 100), om det inte är fantastiskt otrevligt vill säga, men det har sällan hänt mig.
Jag vet att en inte behöver, men eftersom jag känner folk som har jobbat inom restaurang så vet jag hur uppskattat det är och att det kan vara ett välbehövligt tillskott i kassan och ett plåster på såren för alla långa jobbiga dagar.
Utomlands så kör jag lite samma. Om jag inte äter väldigt billigt och maten och servicen god så kan jag dricksa nästan hur mycket som helst iofs. I Indien har jag betalat det dubbla för måltider t.ex för att det varit så gott och trevlig personal.
5-15% beroende på var jag är och hur jag upplevt servicen. Handlar det om att personalen bara burit ut maten och inte desto mer kanske jag avrundar uppåt till jämn summa, men om det är fråga om ett krogbesök på flera timmar med samma servitris så blir det alltid mer.