EmmPe skrev 2013-07-05 12:53:40 följande:
Det lönar sig att jävlas om man hittar folk som stödjer en.
Jag separerade för 15 år sedan, och både X och jag flyttade till en ny stad och bodde 2 km isär. Barnen bodde växelvis varannan vecka men de kunde bestämma själva om de ville gå emellan. De var 7 och 4 då. Det äldre barnet sa, efter nåt år, att det ville bo 14 dagar i stöten på varje ställe. Under nån månad prövade vi 2 veckor hos mamma och 1 vecka hos mig men det fungerade inte.
Vårdnaden har varit gemensam sedan de föddes, den frågan har aldrig varit nåt debattämne egentligen.
Rätt vad det var tog mamman med sig barnen och flyttade 10 mil bort, och jag såg ingen annan utväg än att stämma henne på boendet. Det gick väldigt snabbt för tingsrätten att fatta ett interimistiskt beslut att barnen skulle bo hos mig, och familjerätt i båda städerna kom fram till samma beslut. Motivet var att mamman studerade här i stan och vistades här i veckorna, varför både soc familjerätt och tingsrätt var väldigt ifrågasättande till varför barnen skulle flytta.
Mamman och jag kom fram till en förlikning där hon skulle ha barnen två helger av tre, samt obegränsat umgänge i veckorna. Domen var formulerad så att barnen skulle gå kvar på sitt dagis/skola, jag hade umgänge var 3:e helg och resten av tiden hade mamman obegränsat umgänge. I praktiken innebar det att barnen bodde hos mig eftersom det blev för långt till mammans hem. Av någon anlaedning ville inte mamman ha dem mer än varannan helg, däremot utnyttjade hon sin rätt till dagsumgänge ganska ofta.
Mamman var aldrig nöjd med den här dealen, utan sprang på familjerätt här i stan och försökte hitta en socialsekreterare som skulle ge henne oreserverat stöd. Hon gjorde sig osams med bl.a. chefen för familjerätt, men till slut hittade hon den person som hon sökte. Hon stämde mig i en ny boendetvist direkt, och utan förvarning.
Efter en ganska utdragen process, det tog över ett år, vann hon boendet och barnen flyttade. Det yngre barnet tyckte det var ganska bra, men det äldre var väldigt missnöjt.
Jag och min advokat försökte "vända" på den gamla dealen, så att jag skulle få två helger av tre samt alla veckolov, som alternativt yrkande. Familjerättens socialsekreterare, den som mamman snokat upp, tyckte detta var en jättebra deal och hon sade till rätten att de borde ta detta i beaktande. Mamman motsatte sig, så jag fick varannan helg och alla veckolov, s.k. utökat umgänge. Jul och sommarlov delades.
Det äldsta barnet var då strax under 11, och rätten sa att man ska beakta det barnets vilja (det ville bo kvar hos mig) MEN att det väger tyngre att inte dela på syskon. De gick alltså emot ett så stort barns uttalade önskan.
Det straffade sig ganska rejält för mamman. Det äldsta barnet sa att det skulle flytta tillbaka när det fyllde 12, och jag planerade för att låta det få sin vilja igenom - domar får inte verkställas när barnet fyllt 12 (lagen ändrades tyvärr 2006). Nu blev det inte så, men ungen har bott väldigt mycket hos mig på somrar etc; bortåt 100 dagar/år.
Det kom också en kraftig tonårsrevolt mot modern, där ungen deklarerade att den skulle flytta hemifrån på 16-årsdgagen och börja gymnasiet på annan ort. 16-åringar har möjlighet att ändra mantalsskrivning utan vårdnadshavares medgivande, och ungen gjorde verkligen detta. Hamnade på gymnasium i Göteborg. Jag hjälpte henne med de underskrifter, samt kontrakt på hyresrum, som hon behövde. Mamman var dels fly förbannad, dels ganska lättad eftersom barnet orsakat mer eller mindre kaos hemma . Jag har aldrig haft några sådana problem.
Än idag är deras relation ganska ansträngd, trots att barnet är över 20.
Jag satte också soc på mamman eftersom ungen var ute på fyllan några gånger när on var 14-15, och soc undrade varför ungen bodde hos sin morsa och inte hos mig. Mamman höll på att skita på sig.
Ska tilläggas att det trots allt gått väldigt bra för barnet - idag går det en prestigeutbildning och har väl mer eller mindre lovats en doktorandtjänst på ett universitet.
Jag rekommenderar inte att jävlas med systemet, men om man nu prompt ska göra det:
1) Berätta för barnet att det kan bestämma själv var det vill bo och gå i skola, för det ska VÄLDIGT mycket till
innan domar mot barn som är över 10-11 år verkställs. Verkställighet innebär oftast vitesföreläggande, väldigt sällan polishämtning, men båda de möjligheterna är alltså stängda nångång i den vevan.
Mantalsskrivningen bestämmer i slutändan Riksskatteverket, så det är bara att säga till att den måste ändras eftersom barnet vistas mer hos den andre föräldern. Det här är ett sätt att kortsluta domar vad gäller boende.
16-åringar har rätt att ändra mantalsskrivning utan vårdnadshavares underskift, så länge de är mantalsskrivna där
de har sitt huvudsakliga boende, så köper RSV detta rakt av. Domar avseende boende gäller inte >16 år.
2) Teoretiskt sett skulle man kunna bli stämd för egenmäktighet med barn om man gör enligt punkt 1, men där finns dels en 15-årsgräns, dels så fälls i praktiken inte vårdnadshavare för detta. Det blir också väldigt svårt att hävda att en 10-11-12 åring skulle göra sådana saker utan att själv vilja det. Detta med att vårdnadshavare aldrig döms för egenmäktighet med barn beror på att man ville att umgängessaboterande föräldrar skulle gå fria, men det slår lika bra åt andra hållet.
Tack för att du delade med dig! Ska visa detta för min man. Det är ju precis som du säger.. att det lönar sig att jävlas för den som hittar stöd hos andra för jävelskapet.