• Svar på tråden Igångsättning cytotec
  • LillGris
    Maria Nabard skrev 2013-07-24 15:18:53 följande:
    bara för att allt gick bra under din födsel så är det inget säkert medel. De varnar till och med gravida från att använda det..



    ...för att det är fosterdrivande ja.
  • Maria Nabard
    http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19891208000019

    Cytotec får ej användas vid graviditet. Kvinnor i fertil ålder som använder Cytotec ska använda säkra preventivmedel. Skulle du trots allt bli gravid under behandlingen med Cytotec ska du sluta ta Cytotec, och kontakta din läkare.


    Risk för bristning av livmodern ökar med graviditetens längd och vid tidigare kirurgi i livmodern, inkluderat kejsarsnitt. Antalet födslar en kvinna genomgått verkar även vara en riskfaktor för bristning av livmodern.

  • LillGris
    Maria Nabard skrev 2013-07-24 15:26:32 följande:
    www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp får ej användas vid graviditet. Kvinnor i fertil ålder som använder Cytotec ska använda säkra preventivmedel. Skulle du trots allt bli gravid under behandlingen med Cytotec ska du sluta ta Cytotec, och kontakta din läkare.Risk för bristning av livmodern ökar med graviditetens längd och vid tidigare kirurgi i livmodern, inkluderat kejsarsnitt. Antalet födslar en kvinna genomgått verkar även vara en riskfaktor för bristning av livmodern.



    Ja precis. Det verkar som att cytotec i första hand är en enorm riskfaktor för den gravida kvinnan (t ex att kvinnor som blivit igångsatta blödit enorma mängder osv). Men där står fortfarande ingenting om att cytotec orsakar skador på barnet, t ex blindhet. Det verkar inte finnas belägg för det. NOTERA att jag inte påstår att cytotec är en bra metod för igångsättning, eller att det bör användas i det syftet, men då för att det verkar orsaka kvinnan onödigt mycket lidande.
  • alynda

    Det kan vara intressant att veta att Cytotec inte är formellt godkänt för aborter och igångsättning av politiska skäl. Ni vet säkert hur stark antiabortrörelsen i USA är och läkemedelsbolaget har helt enkelt inte ansökt om att få läkemedlet godkänt för dessa ändamål p g a risken för bojkott mot bolaget på den stora marknad som USA utgör. Den som får beskedet att Cytotec orsakat blindhet hos barnet av sjukhuset har sannolikt fått det presenterat som en teori, inte ett faktum. Läkare har ofta olika åsikter och teorier, vissa är mer försiktiga att presentera sådana utan vetenskaplig grund, andra mer vårdslösa. Själv träffade jag nyligen en läkare (allmänläkare med särskilt intresse för klimakterieterapi), som påstod att jag borde passa på att dricka större mängder alkohol nu när jag är gravid "eftersom moderkakan filtrerar alkoholen så effektivt" så att de negativa effekterna skulle vara mindre än om jag inte var gravid. Det är ju en möjlig teori, men knappast vedertaget och ett råd troligtvis starkt färgat av hans eget alkoholbruk som jag förstod inte var av det moderata slaget.

  • zbaby

    Jag har blivit igångsatt med det två gånger, hur smidigt som helst! Jag litar på den svenska sjukvården!

Svar på tråden Igångsättning cytotec