Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Varför protesterar svenska idrottare mot Rysslands lagar?

    Hade hon haft lite stake (jag, jag inser motsägelsen här) och verkligen menat någonting så hade hon stannat hemma.

    Men nu var ämnet det inte viktigare än att hon ändå ville försöka vinna en medalj.

    En liten lagom "protest" alltså, en som ger 15 minuters cred i media och så är det bortglömt nästa vecka.

    Alltså, bara trams.

  • Flash Gordon
    Pentagram skrev 2013-08-16 08:17:30 följande:

    Hade hon stannat hemma hade ingen brytt sig...
    Kanske lite mindre reaktioner än nu om hon hållet en presskonferens innan och förklarat varför hon inte åker men då hade det varit en ärligare protest.

    Moa Hjelmner slänger sig snabbt på tåget och säger "Bra idé! Det känns som något lite lagom att göra!" 

    Lagom, var det.

    Isinbajeva kommer för alltid att vara mångfalt större än Green i idrottshistorien och svensk medias klagokör nu är bortglömd innan nästa tävling.

    Och roligast av allt är att den som tog guld för Sverige (svart, kvinna, afrikanska - allt rätt således) helt plötsligt håller med Isinbajeva.

    Svensk media vrider sig i kramp utav beslutsångest.
  • Flash Gordon
    sextiotalist skrev 2013-08-16 11:17:09 följande:
    Hon har väl rätt till sina åsikter, dessutom stöder hon inte lagen, hon stöder inte protesten vilket är en viss skillnad.  

    Bättre upp, hon stödjer inte homosex. Skrattande

    Hur ska svensk media hantera det? Den enda stjärnan i det svenska landslaget är emot homosex. Nå, blir det mediauppbåd och mottagning i Kungsan eller blir det Stora Tystnaden och en tynande tillvaro ut ur landslaget? 

    Det är inte bara lagen och protesten utan det handlar om homosexet i sig som hon inte stödjer. 'men ho inser at det är en spetälske-dom i Sverige att säga någonting sådant så "egentligen vet hon inte så mycket om sånt där" ...

    http://www.aftonbladet.se/sportbladet/friidrott/article17303911.ab

    – Personligen, eftersom min tro inte tillåter det, stöder jag inte det, svarade den nyblivna guldmedaljören.

    ”Som jag förstår det tillåter inte min tro att män är med män och kvinnor är med kvinnor. Men jag vet egentligen inte så mycket om det”.

    Det enda intressanta med hela den här cirkusen är att se hur "operation Konformitet" sveper genom media. Varenda kändis som man kan få tag på trycker man upp en mick undernäsan på och avkräver en åsikt om Greens, Isinbajeva och Ryssland.

    ALLA, undantagslöst är tvingade att säga att Green är jätteduktig och att ryssarna har fel och är dumma. Fel svar på frågan i tidnignen och du är bränn-märkt.

    Den enda som sagt någonting annorlunda, som jag läst, är Magnus Hedman. Han är å andra sidan redan outcast efter att ha köpt horor och knarkat upp sina miljoner så vad har han att förlora?  
  • Flash Gordon
    Kinya skrev 2013-08-16 11:54:56 följande:
    Fel!

    Hon säger inget om vad HON tycker. Hon säger bara vad hennes religion tillåter eller ej. Såvitt jag vet följer väldigt få religiösa alla de religiösa lagarna deras religion har. Jag tycker att hon fegar ur med det svaret. Om HON tycker att det är fel skulle hon sagt att HON inte håller med. Nu gömmer hon sig bakom religionen. En religion som dessutom säger att kvinnor ska skyla sina kroppar när män är närvarande. Jag tror inte kläderna hon tävlar i är godkända enligt hennes religion. Alltså har hon redan plockat russinen ur kakan religöst. Så vad säger att hon egentligen är håller med de ryska homosexlagarna? Inget. Det enda hennes hennes uttalande säger är att hennes religion inte tillåter det. Hon kanske egentligen håller med Emma GT men vågar inte säga det eftersom hon faktiskt inte bor i Sverige utan i Etiopien. Eller så tycker hon likadant som ryssarna men fegar ur och gömmer sig bakom religionen och hoppas att folk har överseende med det eftersom det handlar om religon.   

    Ordet "personligen" är svårt att misstyda.

    Vilket som är situationen jättekul.

    Samtidigt som all media vill hylla en svart afrikansk kvinna som vunnit ett guld i blå-gul tröja så har samma svarta afrikanska kvinna uttalat sig emot homosex.

    Vilket ben ska de stå på?

    Skrattande     

        

    Ingen har nog läst lagtexten det handlar om i sin helhet (finns förmodligen bara på ryska) men här är någon slags Q&A om vad det rör sig om:

    http://en.rian.ru/russia/20130812/182725729/QA-on-Russias-Anti-Gay-Law-.html

    Det handlar alltså om förbud mot spridande av propaganda för (bla) homosex till minderåriga.

    Homosex är tillåtet, det klassas inte som sjukdom osv.

    Det är propaganda mot minderåriga lagen behandlar.       
  • Flash Gordon
    Kinya skrev 2013-08-16 11:54:56 följande:
    . En religion som dessutom säger att kvinnor ska skyla sina kroppar när män är närvarande. Jag tror inte kläderna hon tävlar i är godkända enligt hennes religion. .   

    Hon är kristen.

     
    Som de flesta(?) i Etiopien.

    Världens äldsta ännu levande variant av kristendom vill jag minnas att det är. Koptiska kristna.   
  • Flash Gordon
    lykantrophona skrev 2013-08-17 17:51:22 följande:
    Tror du inte den här gesten fick mer internationell uppmärksamhet än ifall hon hade stannat hemma? Vi svenskar hade möjligtvis tyckt det varit en större grej att stanna hemma, men hbt-ryssar följer nog inte svensk tv. Däremot fick de möjligheten nu att känna att någon sympatiserar med dem genom den här enkla gesten.

    En av kvällstidningarna var på jakt efter fortsättningen på denna världsnyhet (i Sverige).

    Det visade sig att rysk media inte ens rapporterat om den. Den svenska journalisten kände sig tvungen att förhöra den ryske chefredaktören om vaaaarför de inte lyfte denna enoooormt stora nyhet.

    Well, ingen bryr sig, var svaret (mer eller mindre).

    Internationella förbundet sa dock till det svenska förbundet att de svenska deltagarna måste följa IAAF:s regler om förbud mot politiska uttryck så svenska förbundet fick säga till Emma som fick be om ursäkt för sitt beteende - och byta färg på nagellacket.

    Sedan gjorde hon, som vanligt, platt ifrån sig i själva tävlandet.

    Men sina 15 minuter fick hon.          
  • Flash Gordon
    Guapa skrev 2013-08-17 19:25:19 följande:
    Hon presterade årsbästa och hoppade bättre än vad hon gjort på 3 år, slutade 5:a. Helt ok insats enligt mig. Vi är nog lite bortskämda efter Kajsas fantastiska år, men Emma är en grymt stabil atlet som fortfarande kan bli bättre.  
    Hon är och förblir en medelmåtta. Enbart känd för att hon deltagit i samma tävlingar som en svenska som faktiskt presterat. Utan Kajsa hade damernas höjdhopp, då och nu, varit totalt ointressant till och med för svensk media.
    Guapa skrev 2013-08-17 19:30:22 följande:
    förrän den stackars ryska stavhopperskan blev ställd mot väggen och råkade göra bort sig. .
    På vilket sätt gjorde hon bort sig?

    Det hon sa motsvarar vad hon och hennes land står för. Att en del svenskar tycker annorlunda rör ju inte henne och Ryssland i ryggen. Det är inte svensk media hon talar till eller är skyldig någonting.

    Dessutom, ska vi veta, får man mer information om vad hon VERKLIGEN sa om man läser engelskspråkiga tidningar som återger samma presskonferens.

    Hon talade i allmänna ordalag om att respektera reglerna i det land man kommer till och att det är oartigt att inte göra det. Något säkert väldigt många håller med om.

    Den biten utelämnade dock svensk media. 
  • Flash Gordon
    Linnez skrev 2013-08-17 19:53:05 följande:
     
    Förresten så fattar jag inte hur de kan stifta sådana lagar, lite "moderna" trodde man ju att Ryssarna var. Lite... En annan sak om de hade funnits i 100 år. Då skulle de ju inte vara samma sak. 
    Det är ju för att du har et svenskt niomiljoners-perspektiv på saken.

    Fråga 1,1 miljarder indier vad de tycker. Eller en miljard afrikaner. Eller 150 miljoner ryssar.

    Det är SVERIGE som är extremen.   
  • Flash Gordon
    stickkontakt skrev 2013-08-17 20:00:55 följande:
    Nu är det kanske inte så förvånande att de inte skriver om det i Ryssland. De har ju som bekant numera en lag som i princip gör det förbjudet att nämna att homosexualitet existerar. Att skriva om Tregaros naglar skulle säkert kunna räknas som propaganda. Det är knappast en nyhet att Ryska nyheter är något vinklade.

    Vinklade är ju även de svenska nyheterna. Enligt i Sverige rådande tanke-konsensus.

    Det blev ju väldigt tydligt iom denna incident. Särskilt som den enda stjärnan i samma lag stödde den ryska inställningen.

    Lagen som röstats genom i Duman nu förbjuder propaganda för (bla) homosex om den riktar sig mot barn och minderåriga. Thats it.  
  • Flash Gordon
    stickkontakt skrev 2013-08-17 20:09:56 följande:
    Argumentum ad populum. Det är ett väldigt dåligt argument.

    Varför då?

    Du sätter dig över andra människors värderingar. Det enda som säger att du har rätt och de fel är din egen övertygelse.
  • Flash Gordon
    stickkontakt skrev 2013-08-17 20:08:14 följande:
    Gjorde de?

    Enligt DN sa Isenbayeva:
    "-Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare. Vi är ryssar, kanske är vi annorlunda än folk från andra länder, men vi har våra lagar som alla måste respektera. 
    -När vi kommer till ett annat land försöker vi följa deras regler. Vi försöker inte sätta våra regler över deras. Vi försöker uppträda respektfullt. Vi vill även att alla ska vara respektfulla mot vårt land och vårt folk."

    Vidare sa hon:
    "Om vi tillåter folk att marknadsföra och göra allt det här på gatan, så är vi rädda för vår nation. Vi anser oss vara normala, pojkar lever med flickor och flickor lever med pojkar. Det kommer från långt bak i tiden, vi har aldrig haft problem med sånt här förr och vi vill inte ha det i framtiden."
     
    Det är där hon gjorde bort sig kan man tycka. 
    För all del. Jag läste bara AB och XP på ämnet. De var ju trots allt de drivande i drevet och som satte tonen.
  • Flash Gordon
    Flash Gordon skrev 2013-08-17 20:14:18 följande:

    Varför då?

    Du sätter dig över andra människors värderingar. Det enda som säger att du har rätt och de fel är din egen övertygelse.

    Och det är ju fortfarande Sverige som är extremen.
  • Flash Gordon
    stickkontakt skrev 2013-08-17 20:19:55 följande:
    Resonerar du på samma sätt angåenda att förbjuda barnaga, kvinnlig rösträtt och andra för oss självklara saker som inte är alls lika självklara i andra delar av världen?

    Samma resonemang gäller självklart även där.

    Signaturen kunde inte förstå varför ryssarna stiftat en lag som förbjuder propaganda för homosex riktad mot barn.

    Det besvarade jag med att signaturen hade ett svenskt perspektiv på saken. På världsnivå ett väldigt litet, extremt och obetydligt perspektiv.

    Samma gäller som sagt även det du nu frågar om.  

         
  • Flash Gordon
    Guapa skrev 2013-08-17 20:16:40 följande:
    Jag tror inte det var biten att man ska respektera de lagar som finns som stack i öronen på folk utan biten om mer det om hennes antydan om homosexualitet inte existerar i Ryssland, att det aldrig har varit något problem och att de är rädda för sin nations säkerhet om det skulle vara tillåtet. Hade hon hållt sig till att respektera lagarna så hade det nog inte blivit så stora rubriker. 

    Stora rubriker var?

    I hennes hemland? I världen i övrigt?

    I ett lite land långt borta i norr?

    Gjort bort sig, det hade hon gjort om hon hållit med Emma. Hon är ryska och lever i Ryssland. Där är hennes referens.          
  • Flash Gordon
    Guapa skrev 2013-08-17 20:57:02 följande:
    Nog har det skapat rubriker runt om i världen:

    www.dailymail.co.uk/sport/othersports/article...

    espn.go.com/olympics/trackandfield/story/_/id...

    www.theguardian.com/sport/2013/aug/15/yelena-...

    www.news.com.au/sport/swedish-athlete-told-ra...

    www.bbc.co.uk/sport/0/athletics/23717242

    sports.yahoo.com/news/green-tregaro-makes-col...

    ca.reuters.com/article/sportsNews/idCABRE97G0...

    Och hon är inte enbart ryska. Hon är även en ambassadör för OS och bör även stå bakom de värderingar OS representerar. Vilket hon snabbt rättade till när hon insåg vilken effekt hennes uttalande fått.
    Ett referat om saken. Ingen analys eller diskussion som svensk media vill försöka skapa. Någon som upptäckt att en amerikan också gjorde nåt slags uttalande i samma ämne flera dagar innan?

    *tänkte väl det* 

      Det är bortglömt nästa vecka.
  • Flash Gordon
    Enter Sandman skrev 2013-08-17 20:55:05 följande:

    Ja, och, det gör väl alla andra också, så varför skulle inte den här personen göra det?
    Vi talar väl alla för det vi tror på och dom värderingar vi hyser.
    Jag förstår inte din poäng.   
    Poängen är att folk inte verkar fatta just detta. Att man sitter med sin egen sanning skapad av sin egen omgivning. Inte nödvändigtvis den enda rätta dock i ett större perspektiv.

    Varför annars förundras över att ryssarna antar en lag om förbud för propaganda för homosex riktad mot barn. 
    Enter Sandman skrev 2013-08-17 20:56:39 följande:

    Eller så kan man säga att Sverige är ett föregångsland när det gäller mänskliga rättigheter och det är något vi bör vara stolta över.
    Även om det har börjat naggas i kanten, så är det fortfarande något som många ser upp till Sverige som land för.  
    Detta är givetvis den uppfattning som är den allmänt accepterade i Sverige, ja.
       
  • Flash Gordon
    stickkontakt skrev 2013-08-17 21:00:36 följande:
    Att många är av en annan uppfattning betyder inte att man måste hålla käft om sin egen. Anser man att folk skadas av något så är det förbannat viktigt att stå upp för det. Det är ju så man kan förändra något. För inte länge sedan fick svarta inte åka på samma buss som vita i USA, idag har de en svart president. Tror du den utvecklingen varit möjlig om inte folk vågat göra sin röst hörd trots ett överväldigande motstånd?

    Du blandar nog ihop saker nu.

    Frågan var en signatur som inte fattade varför ryssarna gjorde som de gjorde. 
  • Flash Gordon
    Mentat skrev 2013-08-17 22:29:21 följande:
    Protesten går hem i Sverige och det är i Sverige hon har sina sponsorer.

    Så kan det förstås vara. Varumärkesskapande.

    Å andra sidan AB och XP är indignerade och utkräver ansvar. Resten av världen skiter högaktningsfullt i både Emma-femma och rysk lagstiftning.

    SOK har precis gått ut och förbjudit motsvarande i den svenska truppen i OS. Få se om alla "homo-lagstiftnings-motståndare" har modet att stanna hemma (Emma?) då.

    Bara i Sverige kan det bli så här mycket kackel om en sådan pseudo-nyhet.  En amerikan gör en större protest och det blir inte i närheten av samma hysteri i deras media. 
  • Flash Gordon
    Supertorsk skrev 2013-08-17 22:18:19 följande:
    Pedofili är alltså lika normalt som homofili.

    Åtminstone lika grekiskt.
  • Flash Gordon
    Guapa skrev 2013-08-17 21:24:09 följande:

    Taget från Daily mail:
    "Isinbayeva will be the mayor of the main athletes' village at the Sochi Winter Games and is ambassador for the Youth Olympics.


    British heptathlete Louise Hazel called for the her to be removed from that position, but the IOC will not be making any rash decisions until clarification has been received.


    'You will appreciate that English is not her first language so we want to be absolutely clear about what she said and if that is what she ''meant'' to say before we make further comment,' a statement said."

     


    Och från BBC:
    US athlete Nick Symmonds, who dedicated his 800m silver to gay and lesbian friends to highlight Russia's new legislation, told BBC Radio 5 live: "It blows my mind that such a young, well-travelled, educated woman would be so far behind the times.


    "For most athletes from my generation it's not an issue, for the most part we believe in equality.


    "I really wanted to compete with a rainbow sticker but it was suggested if I pushed it too far there was a serious possibility I'd go to prison.


    "Serious injustices need to be pointed out. I came out here to win a medal but if I can bring this important subject some attention, that's something I'd like to do."


    BBC pundits Denise Lewis and Michael Johnson were equally critical of Isinbayeva's stance.


    Lewis said: "She is clearly not in touch with the rest of the world. I'm surprised her management didn't advise her to be a little more cautious with throwing her views out there. This is clearly very damning for her as a global superstar."


    And former US track star Johnson told BBC Sport: "She is very popular over here with a small group of people who are very powerful and who probably buy into that view in this country. It is very flawed judgement and a very flawed opinion."


    The legislation has caused concern acrossthe world although both David Cameron and Barack Obama are against boycotting the Winter Olympics, with Obama saying it would be "inappropriate".


    The head of the International Olympic Committee Jacques Rogge has also asked Russia to explain how its new law on gay "propaganda" might affect next year's Games.


    Moscow's Luzhniki Stadium has attracted only small crowds this week - except when Isinbayeva competed on Tuesday.


    Former GB athlete and BBC expert Jonathan Edwards told BBC Radio 5 live many Russians would back their favourite sporting daughter.


    "She's a product of a society in which she lives," said Edwards. "Over 90% of the population would endorse what Isinbayeva said, however abhorrent we find it in the UK.


    "In my lifetime it was illegal in the UK so the whole world is on a journey here. I don't think a boycott of Sochi would be the right way to do it.


    "But if the athletes of the world show solidarity with the world's gay community I think that would be the most powerful message we could give."


    Lite västerländsk förbryllelse över Ryssland och ryssar. Men inte mer än att man ändå vill vara med och tävla om medaljer.

    Senast till helgen dör de sista krusningarna i ankdammen ut och till och med TV4 går tillbaka till normaltillstånd.   

     
Svar på tråden Varför protesterar svenska idrottare mot Rysslands lagar?