• Annaïck

    Vad tycker ni om skolan i det land där ni bor?

    Jag har bott i Frankrike i flera ar och mina barn gar i Grande section(5 ar) och CE1 (7 ar). Det händer ofta att jag blir irriterad pa hur man som förälder blir bemött och hur otrooooligt traditionell skolan är. Känns som 60-talet i Sverige typ... Hur  är det i ert land? Har ni upplevt en kulturkrock när det  gäller skolan?

    Här känns det som om man inte är välkommen i skolan och inskolning finns inte... man lämnar barnet ensamt pa en gang och da talar vi om en 3-aring...här finns det gratis förskola fran 3 ar som fungerar i stort sett som den vanliga skolan med undantag av att det finns leksaker i klassrummet och att de sover middag. Varje ar byter de lärare och gör ofta om klasserna - ingen kontinuitet med andra ord. Som svensk suckar man djupt...

    Och gud hjälpe den förälder som vagar kritisera läraren - de erkänner i stort sett aldrig att de har gjort fel och tar en sorts obehaglig auktoritär ton med föräldrarna som om de pratade med sina elever...  De verkar konstant vara i försvarsställning.

    Det verkar som om läraren är nagon sorts diktator och barnen ska lyda utan att ifragasätta. Ingen demokratisk uppfostran där barnet har nagot att säga till om.

    Man hör ofta "det är inte du som bestämmer, det är de vuxna"  när barn försöker säga vad de vill. Jag menar förstas inte att barn ska bestämma allt men jag tycker att man i alla fall ska lyssna pa barn och ta deras önskemal med i beräkningen..

    Det känns som om barnen bara är objekt i skolans värld...

  • Svar på tråden Vad tycker ni om skolan i det land där ni bor?
  • caliningrad

    Hur som helst vill jag faktiskt hjälpa TS konkret och inte gå in i er psykflum.
    Jag hjälpte min systerdotter som hade fått A l ecole des albums i CP, köpte Leo et Lea och jobbade med henne och då gick allt bra igen.

    Övning med rätt metod ger färdighet, vilket i sin tur ger bra självkänsla om det nu är det enda viktiga för er.
     

  • Wagram
    caliningrad skrev 2013-09-17 21:34:32 följande:
    Vad är det för fel på les Grandes Ecoles???? 

    Som det var tänkt förr i tiden var det den mest demokratiska utbildningsformen som fanns.
    Ta min pappa, han föddes i en urfattig familj, han lyckades komma in i Polytechnique där man får betalt av staten.
    Det skulle inte vara möjligt nu längre pga att den franska skolan är förstörd, ja.

    Läsundervisningen: du kanske hade tur, de flesta lärarna använder rätt metod efter 20 års undervisning när de insett att helordsmetoden skapar dyslektiker. Jag lärde mig med Remi et Colette, på den tiden kunde alla läsa.

    Vet inte vad du menar med dåligt självförtroende, jag har super bra självförtroende,likaså min syster och mina kusiner... Detta är verkligen en myt. 
    Ja men då så, om du, din syster och dina kusiner har superbra självförtroende så måste ju detta vara en myt...Säg det till den här killen och de forskare som har kommit fram till motsatsen så blir de säkert övertygade om att de har fel...www.telegraph.co.uk/education/expateducation/7989939/Sit-down-and-shut-up-thats-the-French-school-way.html
  • caliningrad
    Wagram skrev 2013-09-17 21:47:14 följande:
    Ja men då så, om du, din syster och dina kusiner har superbra självförtroende så måste ju detta vara en myt...Säg det till den här killen och de forskare som har kommit fram till motsatsen så blir de säkert övertygade om att de har fel...www.telegraph.co.uk/education/expated ucation/7989939/Sit-down-and-shut-up-thats-the-Fre nch-school-way.html
    Orkar inte läsa. Titeln är väl jättebra. Svårt att lära sig om man babblar och om man rör sig hela tiden. Detta heter koncentration.
    Om bara det kunde vara så, som förr. Tyvärr drabbas franska skolor av samma disciplinproblem som i Sverige. Skillnaden är bara att franska lärare inte gett upp hoppet att få ordning och reda, till skillnad från svenska.
     
  • caliningrad

    Till sist, TS, var säker på att ingen av mina kompisar har dåliga minnen av den franska skolan pga lärarna varit stränga.
    Ingen.

    Dåliga minnen av min skoltid har jag naturligtvis, men av okunniga lärare eller orättvisa lärare, inte av stränga kunniga rättvisa lärare, vilket de flesta var på den tiden.

    I allmänhet så kan ingen skolgång fungera om föräldrarna inte delar samma värdegrunder som skolan och här har vi samma problem. Det blir schizofreniskt för ett barn att höra det ena hemma och det motsatta i skolan.

    Den franska skolan förutsätter att föräldrarna respekterar och ger sin tillit till lärarna. Om du känner att du inte kan göra det, fundera på att flytta tillbaka.

     

  • YokohamaNr2

    Ännu en intressant tråd i detta ämne förstörd, ni som inte har sett calingrad i andra trådar, sök ska ni se att det finns ingen bättre 'expert' på skolor utomlands och också expert på att dissa det svenska skolsystemet. Tror aldrig hon svarat på frågan om varför hon lämnade det fantastiska asien och varför hon nu inte flyttar tillbaka

    Vill jättegärna istället höra erfarenheter från andra i utlandet, då det är intressant att höra o jämföra

  • chobokid

    Svenska skolan har sina brister men jag är ändå glad att mina barn inte behöver gå i skola i mitt hemland där man oftast lär sig något bara för att få bra betyg. Den slappa och respektlösa skolan ser jag som en motreaktion till den stränga och auktoritära skolan. Javisst, pendeln har slagit för långt åt andra hållet, det håller jag med om, men jag vill inte tillbaka till den "militära" skolan. Jag tror att Finland och Tyskland har bra skolor, de har hittat bättre balans mellan det stränga och det slappa. 

  • MalinEddie
    Duckan skrev 2013-09-17 12:32:27 följande:
    Jag ser ju hur många barn gråter i min dotters klass (separationsångest vid lämning, vill inte gå hem vid hämntning)... hände aldrig i Asien. Det skrämmer faktiskt min dotter, hon förstår inte varför barnen beter sig så.

    Caliningrad, varför blir din dotter rädd när andra barn visar känslor? Det är ju skrämmande om nåt.
    Avskyr CIO-metoder.
  • yndra

    Jag ar lite kluven till skolan har i usa. Sonen borjade i ettan forra aret, han kunde i stort sett ingen engelska alls da men nar sommarlovet kom sa var han pa samma niva kunskapsmassigt som de andra i klassen nar det kom till lasa och skriva. Sa nagot ratt maste de ju gora. Det jag kan kanna mig avig till ar de langa dagarna, 830-1530 med bara 20 min rast. Det ar valdigt strikt hela tiden, jag kan tycka att barn ff maste fa vara barn. Man ser manga ungar tappa gnistan redan i forsta och andra klass och da ar man som larare lite ute och cyklar tycker jag. Barnen bemots av vissa larare ganska illa kan jag tycka, bara for att de ar barn betyder ju inte att de inte fortjanar respekt. Och time out facing the wall ar ju helt av banan, men pa det stora hela sa gillar sonen skolan och det ar val viktigast av allt.

  • Annaïck
    caliningrad skrev 2013-09-17 20:14:44 följande:
    Hon tycker inte att det handlar om att visa känslor utan bara att de är dåligt uppfostrade.

    Annaick, jag förstår ändå vad du går igenom. Väldigt många barn har stora svårigheter i Frankrike för att lära sig läsa, och det är oftast lärarnas utbildningsfel. Om hon har haft en av de följande läsmetoderna i CP: Grindelire, Crocolivre, Chut je lis, Un monde a lire, Crocolivre, Ribambelle, A l'école des albums, är det inget konstigt att hn har haft svårigheter.

    Då har du tyvärr inget annat val än att köpa Leo et Lea, Papyrus, Ecrire et lire au CP och sitta och jobba med henne.

    Frankrike kör fortfarande med helordsmetoden i många skolor och det skapar "dyslektiker" i onödan.
    I matte, om hon har Cap Maths, byt till Picbille.
    Du kan inboxa mig om du vill ha mera tips. 

    Un Monde à lire har hon
  • Annaïck
    caliningrad skrev 2013-09-17 20:38:17 följande:
    det tycker jag verkligen inte. 
    Bättre att inte skriva om man inte kan stava. 

    En viktig skillnad mellan franska och svenska, och det förklarar varför den franska skolan är hårdare, är att man inte kan lära sig stava franska rent intuitivt utan man måste faktiskt traggla genom väldigt många grammatiska regler.

    Böjningar kommer inte automatiskt, inte alls.

    Så, köp Bled eller Bescherelle, och hjälp din dotter.

    Hon kommer att få en mycket bättre självkänsla när hon väl känner att hon gör framsteg. Lycka till. 
    jag menar hur snygg skrivstil man skriver
Svar på tråden Vad tycker ni om skolan i det land där ni bor?