• Mentat

    Vargjakt- bra eller dåligt?

    Annat:

    Vi borde skjuta så många vi kan av den svårt inavlade stammen för att sedan plantera in genetiskt friska djur och låta stammen växa till den nivå vi vill ha på den. När den uppnått det håller man en årlig jakt på varg lika väl som man gör på älg, rådjur och annat.

    Hotet mot stammen är framför allt inaveln. De allra flesta vargarna i Sverige härstammar från 3(!) djur på 80-talet. Två slumpvis vald djur är mer nära släkt än normala helsyskon. Det är därför man talar om "genetiskt värdefulla" vargar, det är djur som har lyckats vandra in senare.

    Vargen som art är inte utrotningshotad på något sätt.

  • Mentat
    Jemp skrev 2014-05-16 02:32:19 följande:
    Under all kritik att skjuta hotade arter. Inkl varg och andra rovdjur.
    Vargen som art är inte hotad på något sätt. Det som hotar den svenska stammen är inavel, inte jakt.
  • Mentat
    UniqueSnowflake skrev 2014-05-16 19:49:23 följande:
    Förvånad

    Jag har ingen kommentar. Jag bara citerar ditt inlägg så det spars en extra gång för eftervärlden. Förstår du inte var ditt eget resonemang felar så finns det inget jag kan säga som ändrar din åsikt, det finns liksom ingen hjälp att få för dig.
    Nu tycker jag att du är orättvis. Givetvis är minniemousemommy en sådan som aldrig tvättar sängkläderna eftersom det hade kunnat döda kvalsterdjuren som lever där, alltid använder munskydd för att inte av misstag råka svälja en insekt (ok, det kanske klassas som föda) och försiktigt sopar gatan där hon går för att inte av misstag råka trampa på en myra.

    Självklart. Det är ju uppenbart ur det du citerade.
  • Mentat
    Minniemousemommy skrev 2014-05-16 20:49:25 följande:
    Insekter har jag aldrig och kommer aldrig räkna som djur. Dom är ohyra. Jag är emot JAKT på oskyldiga djur. Om dom kommer emot mig och försöker skada mig eller min familj och jag kan döda dom - Ja, då gör jag det. Om jag och min familj blir vilse i skogen och tvungna att jaga djur för att sedan äta upp dom - ja, då gör vi det också. Men att LETA UPP DJUR, enbart för att DÖDA DOM är i mina ögon ett sjukligt beteende som bör innebära att man hamnar på psyket. Det är inte friskt att vilja döda någon. Jag vill inte döda insekter heller, men ser jag dom inte eller om tex en mygga sätter sig på mig och vill ta mitt blod, då dör dom. Men jag skulle aldrig gå till en skog och leta upp dom bara för att det är kul, eller skjuta slumpvisa fåglar som flyger över mig. Det är inte friskt. Att äta djur och att försvara sig mot dom är helt okej, det har vi alltid gjort. Förr tog vi deras skinn också för att hålla oss varma men det behövs ju inte längre.
    Jaha, insekter är inte djur!? Intressant biologisk insikt. Råttor då? Några råttor som flyttar in i källaren hos dig, de behöver ju litet värme och ett torrt ställe att bo på?
  • Mentat
    Minniemousemommy skrev 2014-05-17 14:28:10 följande:
    Ja, jag tror att människan utrotade mammutarna, de sabeltandade tigrarna och många fler arter. Dock inte dinosaurierna, men jag menade att dom kan komma tillbaka och förklara hur det känns att vara utrotad. Inte bokstavligt dock. Men om du inte visste det så håller dom på och försöker återuppliva utdöda djur, som tex mammutar så det är inte helt omöjligt att vi en dag får se några :D Men jag tycker i alla fall att det är sjukt att människor kan vara så olika att under tiden vissa kämpar med att återuppliva utdöda djur så förstör andra genom att göra fler arter utrotningshotade. Jag vill bara att alla levande varelser ska leva i harmoni och sluta förstöra för varandra, men det är ju lönlöst när man inte ens får skriva sin åsikt utan att bli påhoppad med personangrepp.
    Människan kan säkert ha bidragit men med tanke på att de yngsta fynden av mammutben kommer från Wrangels ö där det knappast har levt särskilt många människor kan nog inte männisna vara den enda förklaringen till att mammutarna dog ut.

    Klimatförändringarna spelade nog en stor roll i sammanhanget.
  • Mentat
    mixxiec skrev 2014-05-18 02:43:39 följande:
    Vi behöver fler vargar, varför skulle vi inte det? Hörde något urlöjligt argument för vargjakt vilket löd: "Det är många svenska vargar som är missbildade pga incest i vargstammen, därför behöver dom skjutas."
    Vem som än sa det en dum nöt. Fler döda vargar = mer incest. (Om man nu kan kalla det för incest i en vargstam.)
    Avskjutning av de inavlade vargarna måste givetvis kombineras med att man planterar in friska djur. Det var vad jag skrev i mitt första inlägg i frågan.

    Du syftade väl i och för sig på någon annans inlägg eftersom jag inte använder begreppet incest här utan inavel.
  • Mentat
    Minniemousemommy skrev 2014-05-19 22:16:43 följande:
    Jag vet redan allt det där, men tack för infon ändå. Men hur tror du att en art dör ut? Vet du hur många arter människorna har hjälpt till att få att dö ut? Mammutarna tex. Jag tror i alla fall att vi dödade så många att dom hade svårt att hitta partners och föröka sig med, och på det tro istiden slut och då kanske det blev för varmt för dom. Det finns väl inga riktiga bevis på hur det gick till, men jag tror i alla fall att människor vad en stor del av det.
    Naturligtvis har en massa djur utrotats pga människan men mammutarna är, som visats, ett sällsynt uselt exempel.
    Dront, quagga, vandringsduva, pungvarg etc vore bättre exempel i så fall.

    Allt detta har väl inget att göra med vargjakten? Vargen som art är inte hotad på något sätt. Den svenska vargstammen är inte hotad pga jakt men möjligen pga inavel.
Svar på tråden Vargjakt- bra eller dåligt?