• Äldre 15 May 07:59
    9547 visningar
    126 svar
    126
    9547

    Vargjakt- bra eller dåligt?

    Hur tänker du kring rovdjursjakt och då speciellt jakt av varg.
    Är det något nödvändigt?
    Ska det förbjudas eller ska vi kanske t.om skjuta fler vargar.
    Hur tänker du i den här frågan?
    Rösta och diskutera gärna!

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vargjakt- bra eller dåligt?
  • Äldre 15 May 08:30
    #1

    Jag har faktiskt ingen åsikt i den frågan. Är för dåligt insatt och inte heller direkt berörd.

  • Hunter­s Gaze
    Äldre 15 May 08:49
    #2

    Detta är en enormt infekterad fråga.

    Det är väldigt många som ropar sig hesa med åsikter, trots att dom inte har en aning om hur vargen påverkar viltstammen, tamdjurshållning och på sikt även hur människor och tamdjur, hundar osv kan röra sig i naturen.

    MIN åsikt är att vargen inte ska få sprida sig i den takt som den gör, det rapporteras dagligen om rivna får och nötkreatur, om hur hundar attackeras, inte bara drivande jakthundar, utan även hundar som uppehåller sig hemma på gårdar osv.

    Jag anser att det är en tidsfråga tills någon människa, troligtvis något ensamt barn, blir utsatt för en vargattack.

    Tyvärr kommer det behövas en sådan incident innan politiker och beslutsfattare inser att det har gått för långt med rovdjursstammen.

    Vargen påverkar jakten så långt att älgjakt ställs in i områden där det tidigare har varit gott om älg.

    Jägare med drivande hund kan inte längre släppa sina hundar i skogen och eftersöksjägare på ex. trafikskadat vilt inte längre kan göra sitt jobb pga risken att deras hundar blir attackerade.

    Boskapsägare tvingas installera "vargsäkra" staket runt sina beteshagar och ängar till enorma belopp, visst detta sanktioneras från staten, men vad kostar det skattebetalarna ?. Sen är underhållet på staketet ett digert arbete som kostar mycket pengar.

    Enligt min åsikt fyller vargen ingen funktion i den svenska naturen, som art är den inte utrotningshotad och kräver ingen särskild hänsyn i den bemärkelsen.

    Jag röstar för en kraftfull decimering av stammen i Sverige.

  • Äldre 15 May 14:56
    #3

    Jag tycker verkligen att all denna varghysteri är super överdriven. Speciellt från dem som är emot vargarna. Visst, vissa vargar dödar boskap, men då får man bara se till att skydda dem bättre. Och det är tragiskt att vissa hundar har fått dö p.g.a. vargar. Men jägarna får ta och koppla hunden, speciellt på områden där det finns vargar. Jag vill inte kalla mig själv för en vargkramare, jag tycker bara att all djur har lika rätt att leva. Jag tycker det är sjukt att man ens sitter och funderar på ifall vargen ska utrotas eller ej.


    Och så all denna hysteri om "Tänk ifall vargen attackerar barn och oss?". Alla djur attackerar när de känner sig hotade. Folk blir skadade och dödade av både älgar, björnar, vildsvin o.s.v. Inte funderar man på att utrota dem då? Jag tycker redan att det är sjukt att vi avlivar djur som bara har försvarat sig eller sina ungar. Oftast för att vi människor kommer lite för nära.


     


    Och jag tycker även det är onödigt med vargjakt. Tycker inte vargen påverkar något. Det är vi som skjuter så mycket av vargens byten. Då är det inte så underligt att vargen ger på sig vår boskap.


    Tycker vi borde lägga ner detta snart. Tycker det är sjukt att vi människor leker Gud. Vad får leva och vad för inte leva. *suckar*

  • Äldre 15 May 16:14
    #4
    Icewolf skrev 2014-05-15 14:56:21 följande:

    Och så all denna hysteri om "Tänk ifall vargen attackerar barn och oss?". Alla djur attackerar när de känner sig hotade. Folk blir skadade och dödade av både älgar, björnar, vildsvin o.s.v. Inte funderar man på att utrota dem då? Jag tycker redan att det är sjukt att vi avlivar djur som bara har försvarat sig eller sina ungar. Oftast för att vi människor kommer lite för nära.


     


    Nu jagas ju dom flesta djur som det annars skulle bli för stora stammar av, till exempel älg och vildsvin. Och man försöker inte utrota stammen, bara begränsa. Samma bör gälla vargen.


    Är du själv vegetarian?


     

  • Anonym (Vargv­än)
    Äldre 15 May 17:58
    #5

    Trots att vi har får och jag personligen sett en varg här så är jag inte emot att ha varg som djur i Sverige. Det må gå emot alla landbrukare och varghatare och triggerhappyjägare,men så tycker jag. Det måste finnas plats för alla ursprungsdjur här.

  • Äldre 15 May 18:23
    #6

    Hörde härom dag att värmländskt jaktlag som inte skulle jaga älg i år och skyller det på vargen. 
    Vilket förvånar mig oerhört för dom har inte tänkt att det är kanske jägarna som skjuter ner stammarna av älg och råddjur etc, vildsvinen låter dom ju vara pga att de är rädda för att jaga dom så dom är tusentals i antal och fler blir det. Vargen tar byten för att överleva dom tar inte byten bara för att jävlas med jägarna som de tycks tro.
    Att får blir slagna i stora antal i en hage har sin förklaring med att fåren flyr inte för dom kommer ju ingenstans då de är instängslade i dessa staket som vilket djur som helst kan ta sig över. Och då fåren inte flyr utan bara springer runt i cirklar så tar vargen fler får än vad den behöver för att överleva i födointag. Vargen tror att fåren är dåliga då dom inte flyr, djur i öppen mark flyr om de är friska och då tar vargarna bara de djur som inte flyr pga ålder eller sjukdom. 

    Tamboskaps attacker kan minskas med högre staket i kombination med el som de t.o.m får bistånd att köpa in och få uppsatt av ideella organisationer helt gratis. Så då var tamboskaps frågan löst.

    Nu så till rädslan för attacker på människor. 
    Friska rovdjur attackerar inte människor, de flyr vid misstanken att människor är i närheten. Överraskar man en björn med ungar så skyddar björnen ungarna från alla typer av inkräktare. Så nu i veckan då en hel björnfamilj blev brutalt slaktade pga en dumdristig person som gick i skogen under tiden då björnarna med sina ungar letar mat och uppfostrar sina ungar, attacken på den personen är helt och hållet självförvållat. Vet man om att björn med ungar finns i skogen där man tänkt vandra så tänker man om och väljer annan skog och inte skrika att döda hela familjen björn för jag råka inkräkta mellan ungar och mamman!
    Om en varg skulle följa en människa beror det till största delen på att det är en ungvarg som drivs av sin nyfikenhet. Skulle en varg följa efter ett ridande ekipage beror det oftast på en vargindivid som blivit utstött från sin flock och är desperat efter föda och följer alla tänkbara spår i skogen från hare till älg doften från en häst är troligen tilldragande för en varg men den skräms lätt bort då den upptäcker människan. Panik är den största faran i den situationen. Hästen är ett flockdjur och ensam litar den på sin ryttare som en del i sin flock, ryttaren blir rädd och det känner hästen av som i sin tur tar till flykten. 

    Sist en varg angrep en människa i Sverige var år 1821. Detta skedde i Gysinge och det var en varg som tidigare hållits i fångenskap och sedan släppts ut i skogen, utan att någonsin ha lärt sig att jaga. 

    Sunt förnuft är människans bästa egenskap
    Vet man om att det finns varg där man bor, släpp inte ut hunden ensam på gården eller i skogen på promenaden! Det om något är djurplågeri då man sätter sin hund, sin familjemedlem i livsfara!
    Det är du som hundägare som har fullständigt ansvar för din hund. Vargen ser hunden som en konkurrent på mat och för fortplantningen. Visst de kan leva ihop om vargen består utav 96% hundgener dvs en hund/varghybrid med max 4% varg i generna men jag tror inte att dessa korsningar är lagliga pga vargens starka instinkter. Oftast slutar ett möte mellan hund och varg med att hunden dör eller blir livshotande skador, precis som det skulle hända då en hund möter på vildsvin-dödad eller livshotande skador. Vildsvin dödar tillsammans med trafik och vid jakt fler hundar årligen än vad vargen gör. Så bor man i eller i närheten av där det finns rovdjur, tänkt efter först och handla sen sunt förnuft även här. 

    Vargar som sets inne i byar och mindre städer beror på att det är vandringsvargar, unga vargar som vandrar i jakt på sin egen flock. Hitta en partner och bilda eget revir. Om man, som de gjorde i ett revir i Stockholmsområdet, skjuter alfaparet så skingras flocken med vinden för ingen håller ihop dom längre. Det är bara alfaparet som får para sig och få ungar, resten av flocken ska hjälpa till att vakta reviret,jaga,hålla koll på inkräktare och skydda ungarna. Dör alfaparet blir det oroligt o flocken och de valpar som då föds upp de vet inte vad dom ska göra, de vet inte hur dom ska bete sig eller hur de ska jaga på rätt område,de lär sig inte att människor innebär fara och att undvika bebyggelse. det är dessa vargar som syns i media och kallas för oskygga vargar. Det är vandringsvargar och vargar från flockar som sprängts av jägare som dödat alfaparet. 

    Det bästa vi kan göra för våra rovdjur är att bibehålla och eftersträva en frisk stam i ett normalt antal individer så att inavel undviks till varje pris. Hängna in tamboskapen, lamor kan användas som skydd likaså vissa hundraser som är avlade för ändamålet.  stora herdehundarna från Kaukasus området som antingen Volkodav (varghund) eller Ovtjarka (fårhund) och menat samma sak, en stor hund som vaktar boskapen - ett skydd mot främst varg. Människan har använt sig av stora hundar som vakt för sin boskap sedan urminnes tider. Dessa hundar är inga vallhundar utan används enbart som vakter. 


    Vårt land är inte unikt när det gäller att hålla tamdjur i områden med varg. I Asiens och Europas bergstrakter har tamdjur och varg samexisterat i tusentals år.


    Ofta följs fårhjordarna i Europa och Asien av herdar med en speciell typ av vakthundar. De vaktar fåren mot rovdjur. Hundarna präglas från valpstadiet på får, och är stora och robusta med kraftig päls. Huvudet är runt och valplikt med ganska kort nos och hängöron. Hundens utseende får inte vara varglikt och den får inte jaga eller hota fåren. Hundarna är avvisande och ointresserade av människor. I Italien används hundrasen maremmas, i Balkan sarplaninacs och i Kaukasus ovtjarkas. Ursprunget finns i de molosserhundar som användes som fruktade stridshundar av romare och greker. 

    Så det finns alternativ, man måste utvecklas i takt med jorden inte motarbeta och tömma våra 
    resurser som vi fått. Naturen har fixat detta sen miljoner år tillbaka och kommer så göra det miljoner år framåt med, följer inte människan med naturens balans så är det vår tur att ge plats åt andra nästa gång naturen utvecklas. 
    Man får inte störa den naturliga balansen. Låt djuren leva, de har precis lika stor rätt att leva som du och jag har. Vill ni inte visa era barn,barnbarn och barnbarnsbarn vad ni fick se som barn i naturen live eller vill ni visa det i era surfplattor vad ni en gång hade men som människan utrotade för de ville ha mer till sig själv?


     

  • Äldre 15 May 18:35
    #7

    Annat:

    Vi borde skjuta så många vi kan av den svårt inavlade stammen för att sedan plantera in genetiskt friska djur och låta stammen växa till den nivå vi vill ha på den. När den uppnått det håller man en årlig jakt på varg lika väl som man gör på älg, rådjur och annat.

    Hotet mot stammen är framför allt inaveln. De allra flesta vargarna i Sverige härstammar från 3(!) djur på 80-talet. Två slumpvis vald djur är mer nära släkt än normala helsyskon. Det är därför man talar om "genetiskt värdefulla" vargar, det är djur som har lyckats vandra in senare.

    Vargen som art är inte utrotningshotad på något sätt.

  • Äldre 15 May 18:37
    #8
    Anonym (Vargvän) skrev 2014-05-15 17:58:57 följande:
    Trots att vi har får och jag personligen sett en varg här så är jag inte emot att ha varg som djur i Sverige. Det må gå emot alla landbrukare och varghatare och triggerhappyjägare,men så tycker jag. Det måste finnas plats för alla ursprungsdjur här.
    Vargen går före jordbruk anser du. Varför då?
  • DJÄVUL­ENS HÖGRA HAND
    Äldre 15 May 18:48
    #9

    Denna fråga är sista frågan jag kommer att diskutera i ett öppet forum som dessutom utsatts för intrång flertal gånger!Demon

  • Anonym (Vargv­än)
    Äldre 15 May 19:08
    #10
    Fagerlund skrev 2014-05-15 18:37:39 följande:
    Vargen går före jordbruk anser du. Varför då?

    Det sa jag inte.  Att ha får och andra djur vargen ibland tar behöver inte stå i motsatsförhållande till att ha en livskraftig vargstam. "Vår" varg har gått här i nejderna sen förra sommaren-och inte tatt ett enda får faktiskt! Inte drar han vidare heller så han är lite märklig,men vi har gott om rådjur så mest troligt lever han på dem. Vi ärknas numer osm varglän trots vårt sydliga läge och därmed finns bidrag till rejäla viltstängsel. Visste du förresten att största hotet mot får och det djur som otvivelaktligen tar flest får är räven? Vi förlorade ett lamm här bara nån dag efter de kommit. Inte första gången heller,men sånt är livet med får.
Svar på tråden Vargjakt- bra eller dåligt?