• Kakan71k

    Min Mamma låg för döden, gav dom för mycket morfin?

    Min älskade Mamma gick bort för ca 1 1/2 år sedan.
    Hon hade då suttit förlamad i rullstol i mer än 10 år pga stroke.
    Hon fick en lunginflammation som antibiotikan inte bet på.
    Jag har haft ett helvete sedan dess för jag anklagar mig själv för hennes död.
    Så här gick det till:
    Jag åkte till det äldreboende där hon bodde och vakade tillsammans med min bror och moster i nästan 5 dygn.Personalen hade sagt att det skulle ta tid och att vi skulle förbereda oss på det.
    Den sista kvällen började hon med en ytlig snabb andning som hon inte haft förut.Ingen ur personalen sa nåt om det.
    Mamma var helt vaken och med.
    Min moster satt och vakade till kl 12 då jag kom in och bytte av henne.
    Mammas hyperventilation var intensiv och det var otroligt jobbigt att sitta bredvid henne och se detta.
    Efter ca 1 1/2 tim ringde jag på beredskapssköterskan som kom och jag bad att dom skulle ge Mamma nåt, sköterskan medgav att Mamma hade det mkt jobbigt och behövde nåt.Hon fick då en liten dos morfin blandat med stesolid.
    Efter ytterligare 1 1/2 tim var det ingen förändring i andningen, det verkade snarare jobbigare för henne.Jag ringde på sköterskan igen och sa att jag inte tyckt det hjälpt.Då sa hon att Mamma skulle få lite mer.
    Vaket kom in kl 04 och bytte av mig och vid 04.45 väckte dom mig och sa att Mamma dött.
    Jag känner som att hon dog en för tidig och plötslig död pga morfinet och att det var mitt fel eftersom jag ringde på sköterskan en andra gång när jag egentligen visste att det skulle gå 4 tim mellan doserna.Men jag hade panik.
    Detta smärtar mig så mycket och jag vet inte vad jag ska ta mig till!
    Nån som har nån erfarenhet av liknande eller så? Är det i alla fall som den döende har långt mellan andetagen och är i dvala? Så dog inte Mamma, hon blev bara tyst och utandades en suck, hon var helt klar och vaken.
    Mycket tacksam för hjälp, då jag håller på att gå under:(

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2015-01-16 18:37
    Jag skulle vilja fråga dig, Anonym (Livet)..
    Du skriver att när din Mamma var döende så fick hon långt högre doser än min Mamma och att din Mamma vägde runt samma som min.

    Hur ofta fick hon dom doserna morfin och stesolid, med vilka tidsintervaller?

    Du skrev att din Mamma också hyperventilerade, dog hon i den typen av andning eller var hon i ett annat skede med andningen när hon dog?

    Jag känner mig ensam i det här och skulle gärna vilja om du orkade svara.
    Tack<3

  • Svar på tråden Min Mamma låg för döden, gav dom för mycket morfin?
  • Ruter
    Kakan71k skrev 2015-01-11 19:36:50 följande:
    Och Ruter, jag förstår att det är väldigt individuellt med doser, men överallt står det att om den rekommenderade dosen inte har önskad effekt kan man efter en viss tid ge ytterligare, men då börja med halverad dos.Och särskilt står det att man ska vara försiktig med äldre och späda personer.



    Dom flesta på våran avdelning är äldre personer och vi ger aldrig halv dos om första inte hjälpt. Får man fråga vart du läst det någonstanns då mycket information på internet är vilseledande?

    Alla dödsfall ser olika ut. Endel går in i "divala" innan de dör. De kan ligga så i veckor. Men det finns även de som är fullt medvetna och till och med pratbara under den sista tiden. Då är det viktigt att lugna och smärtstilla precis som din mamma fått. Har hon desutom fått morfin tidigare så krävs högre doser för att smärtstilla då man vänjer sig vid medicinen.

    Jag tycker du ska ringa ssk och prata med henne personligen om hon jobbar kvar. Men det kan också vara svårt att svara på frågor när det gått så lång tid. Skulle någon ringa och fråga hur jag gjort/tänkte vid behandlingen av en speciell patient som jag behandla för 1,5år sedan så skulle jag nog inte änns komma ihåg patienten och om jag ku gör det så skulle jag ha svårt att svara på specifika frågor om den behandlingen. Tycker du ska gå vidare och minnas alla glada stunder du fått med din mamma och sluta fundera över de sista dygnen.
  • Kakan71k

    Hej Ruter o tack.

    Min Mamma hade bara fått 7,5 mg morfin med 5 mg stesolid vid några få tillfällen m 4 tim intervall under den vecka hon låg.

    Det var beredskapssköterskan som gav doserna och inte den ordinarie,men jag misstänker att det är ordinarie ssk som ändrat i journalen i efterhand för attskydda bsk.

  • metervara

    Men du menar att hon fick 15mg morfin (och stesoliden inräknad där) sammanlagt under tiden du var där? Då är ju inte det särskilt mkt om man tänker på att hon tidigare under veckan fått 7,5mg morfin plus 5mg stesolid var fjärde timme. Då låter ju doseringen rätt?

    Jag kan inte mkt om mediciner men andra mer kunniga i tråden tycker att det låter som en rimlig dos. Isf är det väl tidsangivelsen i journalen som är mysko. Men å andra sidan trodde jag att döende patienter har fri tillgång till smärtlindring och att var fjärde timme-regeln inte gäller för dom.

    Kräv att få till ett möte och få det här förklarat för dig. Det är bättre att sitta öga mot öga med nån som kan det här istället för att googla.

  • metervara

    Jamen precis, det var så jag menade. Då är ju inte det särskilt mkt utan samma doser hon fått tidigare fast att det gick kortare tid emellan. Men som sagt så tror jag inte att fyra timmars regeln gäller patienter i livets slutskede eftersom det allra viktigaste är att dom ska vara bra smärtlindrade.

  • metervara
    Ambulansliv skrev 2015-01-12 23:33:27 följande:

    TS Jag tycker du ska göra en polisanmälan....


    Så hon fick för mkt medicin?
  • Kakan71k

    Ja jag tror hon fick för medicin med tanke på den korta tiden mellan injektionerna.

    TS, jag har skrivit till Inspektionen för vård och omsorg.

    Jag vill anmäla den beredskspssköterska som var i tjänst den natten, INTE hela äldreboendet.Är det möjligt att göra så?

    Någon som vet?

  • Anonym (Anmäla vad?)
    Kakan71k skrev 2015-01-13 08:37:42 följande:

    Ja jag tror hon fick för medicin med tanke på den korta tiden mellan injektionerna.

    TS, jag har skrivit till Inspektionen för vård och omsorg.

    Jag vill anmäla den beredskspssköterska som var i tjänst den natten, INTE hela äldreboendet.Är det möjligt att göra så?

    Någon som vet?


    Men doserna är inte på något sätt för höga och i dokumentationen står det annan tidsintervall än den uppfattningen du har så vad är det du ska anmäla?
    Kommer du må bättre av att anmäla eller vad är det du vill uppnå?
    Är det inte bättre att leva med att din mor somnade in lugnt och stilla utan ångest/smärta och gå vidare?
  • Anonym (livet)

    Hej TS.

    Min mamma gick bort i början på oktober, precis innan min 30-års dag, alldeles nyss och detta efter en lång tid med cancer. Det har varit en hemsk tid med sjukdom för oss alla och speciellt för mamma som inte alls var redo att dö. Dödsångest, ologiskt hopp var sånt som svajande dag för dag....

    Det sista hon sa till mig var att hon var rädd för att dö och det var dagen innan hon gick bort. Vid det läget, när man vet att personen inte längre har några chanser att få leva vidare, då är det viktigt att inte vara självisk. Jag pratade mycket med sköterskorna om medicineringen (stesolid och två sorters morfin), då min mamma hade så mycket ångest. De förklarade att man inte har samma gränser längre som de haft i övrigt under den palliativa vården. Målet är ju i livets slutskede inte längre att hålla vid liv, utan att lindra patienten. Detta gjorde mig väldigt lättad och varje gång min mamma visade oro och påverkad andning (hyperventilering) så gav de ytterligare dos. Även läkaren på avdelningen höll med om detta. Jag är så innerligt glad att de hjälpte henne på det här sättet, att hon fick vara någorlunda smärtfri och fri från att vara medveten om att hon var på väg och dö och jag önskar du kunde se det på samma sätt. Kroppen och själen stänger in sig själv den sista tiden och att din mamma verkade klar behöver inte alls betyda att hon hade orkat i flera dagar till.

    Det är så svårt att förlora sin mamma, jag har gjort det när jag knappt blivit vuxen själv och det är en mardröm. Jag blir så ledsen när jag läser vad du gör mot dig själv och vägrar gå vidare, jag tror så att du skulle behöva det. Din mamma är borta. Jag tycker sköterskornas behandling har varit exemplarisk och visar på genuin empati och omtanke. Att börja anklaga och anmäla dessa personer kommer aldrig få din mamma tillbaka, utan bara orsaka massa sorg och ältande för dig och för att inte tala om de stackars sjuksköterskorna som försökt hjälpa din mamma i sin sista stund. De har bara gjort sitt jobb och inte mördat din mamma. Min mor fick flera gånger om, högre doser.

    Jag hoppas att du går iväg och pratar med någon, jag tror du behöver det.... Släpp taget och försök att hitta nya ljusglimtar (jag kämpar själv med detta). Lycka till!! Stor kram

Svar på tråden Min Mamma låg för döden, gav dom för mycket morfin?