• chbw

    Letrozolbehandling, resultat?

    Anonym (Ny) skrev 2015-12-02 11:34:04 följande:

    Jag gick in på Fass och läste biverkningarna på Letrozol och bestämde mig för att avvakta lite.


    Vilka eventuella biverkningar har ni drabbats av?


    har inte fått en enda biverkning som jag märkt av iallafall =) Mer än att jag fick två äggblåsor vuxna med dubbel kur letrozol. (inte en enda äggblåsa med bara en tablett). 
  • chbw
    Anonym (Ny) skrev 2015-12-02 15:31:34 följande:

    Jag måste bara fråga också: utreddes ni på något sätt innan ni fick letrozol utskrivet? Fick ni åka in och utesluta att ni har ägglossning innan kuren påbörjades?


    jo. utreddes på fertilitetsklinik. fick utredningen pga endometrios och har fått veta att jag sällan har äl pga pcos och hypotyreos. Innan jag fick behandling var mina sköldkörtelvärden tvungna att vara bra. 

    är väl sm ett krav att man måste utreda så man inte får fel behandling eller behandling i onödan?
  • chbw
    Anonym (Ny) skrev 2015-12-02 15:45:57 följande:


    Hmm, nä... Jag har också PCO, men plussar rätt ofta på ägglossningstesterna. Jag gick dit för att jag började få konstiga mellanblödningar och ville egentligen diskutera mina möjligheter att bli gravid då jag vet att det eventuellt kan bli svårt, men att det inte behöver bli det. Men han konstaterade bara att det inte är någon mening att försöka och skrev ut medicin som skulle sätta igång mensen (trots att min just nu är regelbunden) och letrozol. Igångsättningen av mensen fick jag lite för mig var för att vi skulle komma igång så fort som möjligt, men jag förstår nu i efterhand inte riktigt varför. Varför mecka med något som fungerar?


     


    Men så nu i efterhand har jag börjat fundera på hur han kunde skriva ut det så lättvindigt.


    Anonym (Ny) skrev 2015-12-02 15:49:31 följande:

    Så tänker nog inte min gyn (läs ovan). Är nog dags att gå till en annan för en second opinion.


     


    tyvärr kan ägglossningstesterna visa fel vid pco/pcos.. jag har fått positivt fast jag inte ägglossat bl.a. 

    men kanske du behöver träffa en annan läkare? verkar som din inte gett tillräckligt med info heller? gav han dig bara medicinerna utan instruktion? ska du göra vul när du tagit dem?  

    enligt min läkare på fertilitetsmottagnignen MÅSTE man göra vul när man tar letrozol för o se så det inte är för många (fler än 2) äggblåsor som växer bl.a. och jag måste nu göra vul innan jag påbörjar för o se så allt blött ut under mensen.. 
    hur långa cykler har du? har fått höra att har man över om det var 33 eööer 35 dagar är det inte säker att en ägglossar.. :/ mina cykler har varit på ca 35 dagar förutom nu på letrozol, denna cykeln var på 29 dagar. 

  • chbw

    I tisdags var jag ju på vul nr2 efter letrozol och ingen äggblåsa hade vuxit. Bestämde då med läkaren att jag ska börja med provera ca 27e för o få mens och sen börja med annan behandling (sprutor) i januari. Tog ett äl-test i onsdags som såklart var negativt.

    Var inställd på ingen äl alls, men i torsdags fick jag ordentligt med äl-flytningar (mesta jag haft på år, alltså innan jag började behandla endon) och hade ont kring äggstockarna under natten. Haft molande värk sen dess , alltså så som jag får kring ägglossning/när äl skulle varit.

    Igår på morgonen när jag kom hem från jobbet ficl jag ett infall och tog ett äl-test igen som blev starkt positivt så snabbt att jag knappt han titta bort (!)

    Tog ett till idag och det är svagare än igår men jag tolkar det fortfarande som positivt alt precis under positivt.. hade väldigt ont i äggstockar och livmoder igår kväll/natt.

    Ingen aning om vad jag ska tro?! :o så märkligt.. vet ju att jag kan få falska positiva pga pcos-en men jag har endast fått positiva test då jag haft äl (alltså väldigt sällan) annars alltid negativa tester. Kan det trots allt vara en äl?

    Försöker få med bilder på testerna. Hoppas de åker med nu!

  • chbw
    Sandra_84 skrev 2015-12-28 18:34:52 följande:

    Vi tänkte ge upp Letrozole nu den senaste cykeln när läkarna inte trodde att det skulle hjälpa oss, utan att det bara var IVF som skulle kunna ge oss en graviditet. Men jag hade ändå en karta kvar, plus några lösa, så vi körde en sista gång nu i december (nionde kuren) med lite experiment av doseringen i väntan på IVF. Vi fick hem papper förra veckan att vi hade fått tid den 21 januari för ett första möte att diskutera behandling och startdatum! :D

    Jag tog ett graviditetstest på julafton (BIM-4) bara för att se om det skulle bli världens bästa julklapp! Men det var såklart negativt.. :( Då tänkte jag att molvärken jag har känt i över en vecka kanske bara är nå knas med doseringen.. Idag är det BIM, så jag tänkte att jag skulle skynda på mensen lite inatt/imorse vid halv fyra när jag vaknade och var kissnödig! Tog ett test och det visade ingenting.. Till att börja med! Döm av min förvåning när ett andra streck dök upp! Tog ett Clearblue plus också och snabbt kom ett tydligt plus fram, jag var även tvungen att ta ett Clearblue digital och det visade Gravis 1-2! Lycka! :D

    Men jag är försiktigt glad då jag fick utomkveds i augusti när vi plussade första gången.. Men testet idag på BIM var betydligt starkare än det jag då tog på BIM+5! Så jag hoppas att detta embryo satt sig på rätt ställe och tänkte stanna där till slutet av augusti/början av september. <3


    grattis vad kul!! :)
  • chbw
    s88blomman skrev 2016-01-02 20:59:07 följande:

    Hej allesammans!

    Hoppas att det har gått bra för er med era behandlingar. 

    Här är ännu en till som vill ha hjälp och råd.

    Ska starta min andra kur med letrozol om några dagar. Väntar på en blödning efter avslutad primolut nor kur.

    Jag och min sambo har försökt med syskon sedan i våras. Vi har en gemensam dotter på 1,5 år. Hon var väl något att ett turskott då vi inte visste att jag hade sådana problem som jag verkar ha. (Hon tog bara ett halvår att få fram.)

    Så min senaste ÄL var oktober 2013. 

    Sedan i somras har vi försökt få igång min tröga kropp med primolut behandlingar(tre stycken). och testat en enkelkur med letrozol helt utan resultat. Så nu håller vi tummarna på att en dubbel kur är vad min kropp behöver. 

    Jag går hos en privat gynekolog där jag bor och hon är lite ny i behandlingen också. 

    Så jag är tacksam för all hjälp, vägledning och positiva historier jag kan ta del av! 

    Nu håller vi tummarna för en 2016års bebis! 


    Håller tummarna att det funkar för er nu! =)

    Jag testade letrozol i 3 omgångar, 2gånger med dubbel kur. Men bara en gång har jag fått äggblåsor som vuxit så ska övergå till sprutor istället.

    Vi har försökt sen augusti 2014 och började behandla i september =)

    Märkliga är att trots att inga vuxna äggblåsor syntes den här månaden fick jag alla symtom på äl två dagar efter vulnr 2 och de hängde kvar till ca 5 dagar o så fick jag positiva äl-test fem och sex dagar efter vul (cykeldag 20 och 21). Skulle börja med provera för o få mens 27e men väntar tills det gått iaf 14 dagar från när jag borde haft äl om det nu var äl på g trots att läkaren missade. Om det var äl borde jag börja blöda ändå innan tisdag! Alla symtom på att mensen ska komma, o blöder hellre av mig själv än o använder tabletter för det..

    Kommer mensen hoppas jag den kommer på iallafall tisdag för kliniken är stängd tills på onsdag och man måste börja behandlingen på cykeldag 2 eller 3. Måste på vul innan jag börjar behandla så blrjar jag blöda innan tisdag så får vi inte behandla den här månaden :/

    Håller tummarna för er att ni får ert plus och syskon snart =)
  • chbw

    Började blöda nu. Måste vart äl där för ca 16 dagar sen alltså då jag hade alla symtom+positiva äl-tester..

    Så idag ska jag ringa o boka tid för vul så jag kan se om det går o starta sprutbehandlingen i slutet av veckan.. inget mer letrozol här alltså, nu gonal-f..

    Kanske får jag hänga kvar ändå? =)

  • chbw
    Fruforsberg skrev 2016-01-15 12:55:47 följande:

    Hej! Kul att tråden fortfarande är igång!

    Jag skrev för några månader sedan och berättade att vi skulle starta en letrozolkur. Jag har inga egna ägglossningar och chansen att jag blir med barn på naturlig väg är ca 2%. Vi bestämde oss dock för att vänta till efter årsskiftet med kuren och lade det hela på hyllan. Imorse fick jag en magkänsla som sa att jag skulle göra ett test. Så blev det och jag tror det är ett positivt test. Kan ni hjälpa mig att tyda? Om så är fallet har jag lyckats bli gravid naturligt trots mina chanser på ynka två procent.


    Det där är positivt! Det är bara hcg som kan ge utslag på grav-test vad jag vet, så spelar ingen roll om det är svagt =)
  • chbw
    KaosArt skrev 2016-01-15 00:10:52 följande:

    Hur går det för dig? Har du startat med gonal-f?

    Är det någonting liknande letrozol? Men som jag förstår med sprutor?


    Vad märkligt. Skickade svar igår men det verkar inte ha kommit fram :o

    Jag startade med gonal-f i söndags! Tagit en spruta om dagen till igår. Var på vul idag och en liten äggblåsa är på g! 13mm. Ska tillbaks på måndag igen för nytt vul o ska under helgen fortsätta med samma dos! :)

    Ja precis, som jag förstått ska de verka på ungefär samma sätt =)

    Hur går det för dig?
  • chbw
    KaosArt skrev 2016-01-16 09:18:39 följande:

    Okej hoppas den fortsätter att växa! Hur stora ska en äggblåsa vara vid äl?

    När tror du att du kommer ja äl?

    Jag är inne på mitt andra försök med letrozol nu. Äl test visat positivt idag så antagligen äl typ imorgon. Så nu är det bara till att ha sex ;) föll sig så att det blev det igår med så de är ju bra de med!

    Annars så har jag börjar förbereda mig på ivf. Och eftersom vi inte får landstingsbekostat för ens om 1,5år till så måste vi betala själva. Men jag har fått ut mina journaler från kliniken där jag gjorde utredning och ska skicka dem till Umeå där ivf blir.

    Dock blev jag lite chockad när jag läste min journal eftersom det stod att jag hade ett "oväntat lågt AMH-värde på 1,2" och det har han inte ens nämnt. Men ja tänker att det vill man väl veta! Känns lågt för mig som bara är 28. För visst har det med äggreserv att göra?

    Sedan står det att han misstänker endometrios fast de har han inte sagt. Utan endast nämnt i förbifarten när jag hade en öm vid vul.

    Så de känns bra att någon annan läkare ska få kolla med.


    Ja, mest troligen gör den det iallafall! Trornde ska vara iallafall 19mm.

    Jag hoppas på att då ta ovitrelle senast på onsdag, så äl kommer förhoppningsvis senast på fredag! Hoppas verkligen på det då jag reser bort fre-sön o sambon är hemma och jobbar :o

    Ah så spännande! Härligt att det är på g nu! =) håller tummarna!!

    Varför får ni inte landstingsbekostat? :o vi får inte ställa oss i kö för ivf ens pga att jag väger ca 5kg över gränsen. Min hypotyreos gör att ämnesomsättningen inte funkar så jag kan typ inte gå ner :/ hade vart skönt o stå i kö o behandla under tiden. Privat tror jag de inte är lika noga med vilt iaf. Så kanske får blindet om inget händer snart.. :o

    Vet faktiskt inte riktigt vad det har med o göra :/ himla dålogt dock av läkaren att både veta o misstänka saker och inte berätta det för dig!

    Bra då med annan läkare. Då kan du ifrågasätta det som står i journalen!

    På tal om ömhet vid vul. Var nära på o kicka till läkaren igår när hon gjorde vul:et pga det högg till så jäkligt haha. Tur jagvhar någorlunda kontroll på mina impulser :p
Svar på tråden Letrozolbehandling, resultat?