Inlägg från: Jennie med ie |Visa alla inlägg
  • Jennie med ie

    Utesluta pasta, ris, potatis och bröd??? bantningsmetod??

    ***Om man plockar bort pasta, ris, potatis och bröd från kosten, är det en bantningsmetod??
    - Menar du bantning = viktminskning?
    Man går inte tvunget ner i vikt för att man utesluter de livsmedelsgrupperna. För att gå ner i vikt krävs en negativ energibalans, dvs att man får i sig mindre energi än man gör av med. Att man utesluter det garanterar inte ett sådant underskott...

    ***Hur gör man om man samtidigt tränar, behöver man inte kolhydraterna då???
    - Jo, det behöver man. Kroppen behöver även kolhydrater, mer eller mindre... och i synnerhet då man tränar. Men man gör gott i att välja bra sådana, som t ex fullkornsprodukter, inte socker osv.

    ***Hur länge kan man utesluta dessa produkter och har det i över taget nån funktion??
    - Det kan absolut ha en funktion i synnerhet om man annars äter väldigt mycket av dem eftersom energiintaget kan minska kraftigt. Men det är definitivt inget måste för att gå ner bra i vikt... och drar man ner rejält på kolhydrater behöver man i gengäld t ex öka på fettet.

  • Jennie med ie

    Ofta äter vi väldigt mycket kolhydrater i förhållande till protein. Så för att skapa ett märkbart energiunderskott räcker det för många att halvera mängden pasta, bröd, potatis osv...

  • Jennie med ie

    Nej GI och low carb är inte ens _nästan_ samma sak, enda genemensamma nämnaren är egentligen att det handlar om näringsämnet som heter kolhydrater....
    Low carb = starkt minska på mängden kolhydrater.
    GI = äta kolhydrater av rätt sort, välja kolhydratkällor efter dess Glykemiska Index

  • Jennie med ie

    Att utesluta kolhydrater vet alla att det är bra?? Nej... eftersom det inte är självklart att det ÄR bra (Ja utesluta helt är ju omöjligt, men det är inte självklart att det är bra att utesluta mycket av dem heller). För tränande personer t ex kan det vara rena vansinnet att utesluta dem...

  • Jennie med ie

    biomedbonus, bröd är inte tvunget nyttigt för att det är hårt och torrt Knäckebröd kan ha ett OK GI-värde men kan också ha ett högt, det beror på innehållet. Precis som mjukt bröd är det osötat och med mycket fibrer och mindre vitt mjöl som man ska leta efter.

  • Jennie med ie

    "Alla vet att det inte är fett som gör en överviktig utan socker OCH kolhydrater OM man inte gör sig av med det man stoppar i sig"
    Det som gör en överviktig är att man får i sig mer energi än man gör av med, oavsett vilket näringsgivande näringsämne den kommer från.

  • Jennie med ie

    Linda, ja i teorin i alla fall. I praktiken lär man må så dåligt att man inte kan fortsätta men rent teoretiskt ja.. Likaså kan man i teorin bli fet av äpplen.. om man äter tillräckligt många.

    Däremot så börjar fler och fler få upp ögonen för att det inte BARA är fettet det handlar om. Färre och färre är fettfobiska. men fortfarande hänger en del av det kvar, sm t ex att skumgodis är ju helt OK för det är fettgfritt..... Visst, men rackarns energirikt och fullt av onyttigt socker.

  • Jennie med ie

    Machrill, visst kan man bli fet av fett (inte enbart men det myckna fettet kan vara det som får bägaren att rinna över). Fett är det energitätaste näringsämnet och ger mer än dubbelt så många kcal per gram som kolhydrater och protein.

Svar på tråden Utesluta pasta, ris, potatis och bröd??? bantningsmetod??