Inlägg från: Ulltand |Visa alla inlägg
  • Ulltand
    todo nada skrev 2015-10-07 11:32:18 följande:

    Det är svårt att bygga upp någonting just nu i ett land där bomberna haglar, det håller nog även du med om?

    Dessutom vill många Syrier tillbaka till sitt hemland när det är lugnt där igen.


    Ytterst får kommer att återvända tror jag. Skillnaden i levnadsstandard är enorm och har man väl börjat ett nytt liv här och rotat sig....

    Eftersom Ryssland stödjer Assad känns det inte heller som ett demokratiskt samhälle är inom räckhåll i Syrien längre.
  • Ulltand
    todo nada skrev 2015-10-07 11:44:28 följande:

    Tror du det, varför då?

    Jag har hört flertal intervjuer med flyktingar som vill återvända när det är säkert igen.

    Många stannar nog om de hunnit etablera sig i de nya länderna, men många reser nog också tillbaka.

    Hur menar du att alla Syriens problem skulle kunna lösas samtidigt? A och O är ju stt få slut på kriget till att börja med så att människor kan bo i landet öht.


    Som jag skrev, det är så pass mycket sämre levnadsstandard och hem och hus är på många ställen raserade. Jag har varit i Aleppo och på många platser i tex Egypten och tyvärr är det en helt annan värld jämfört med vår, om man inte råkar vara rik.
  • Ulltand
    Världsmedborgare skrev 2015-10-07 13:21:20 följande:
    Du blandar ihop saker, att det behövs mindre arbetskraft i framtiden är inget nytt, men det betyder inte att vi klarar att besätta de jobb som finns, då demografin går mot en allt mer åldrande befolkning.
    Vi måste rätta till det problemet, annars får vi verkligt stora problem, och kommer att tvingas ut på en marknad som kommer att skicka upp kostnader långt över vad flyktingarna gör idag.
    Se bara på vad det "lilla" problemet med bristen på läkare ställer till med, den utvecklingen kommer vi att få se inom alla yreksgrupper.
    Vi är redan där vad gäller lärare och faktiskt även inom flera hantverksområden, ja t.o.m chaufförer saknas.

    Och nu har vi invandringen/invandrarna att stötta oss mot, men det verkar då fan omöjligt för svenska politikerna att enas om, att sätta dessa personer i arbete.
    Vi är världsämst på det, så där har du en bra uppgift att ägna dig åt, istället för att ödsla tid på hur vi skulle ha gjort, för att hindrat flyktingströmmens uppkomst.
    Prognosen är 50% färre jobb om 20 år. Om det är någorlunda linjärt i tiden blir det en hiskelig ökning redan om10 år.
    Att det sedan alltid kommer att vara brist på arbetskraft i enskilda sektorer spelar ingen roll. Ekonomiskt är det ingen bra kalkyl att få tre nya arbetslösa för att tillsätta en tjänst. 
  • Ulltand
    Solidaritet skrev 2015-10-07 15:01:19 följande:
    Så du menar att vårdpersonal, lärare, säljare, städare, it-tekniker, projektledare, administratörer, kundtjänstpersonal, butiksbiträden, busschaufförer, taxichaufförer, förskolelärare, ingenjörer, elektriker, snickare, plattsättare, målare, montörer, installatörer, psykologer, rekryterare, personliga tränare, massörer, tandläkare mm kommer att försvinna? 

    Jösses. Vad konstigt. Eftersom befolkningen växer borde det väl snarare behövas fler butiker, mer vårdpersonal, fler säljare som kan sälja på oss skit vi inte behöver, fler tandläkare som kan laga våra tänder efter att vi proppat i oss alldeles för mycket godis, fler personliga tränare då vi får bättre ekonomi och vill få hjälp med att få den perfekta kroppen... 

    Men du har säkert rätt. Vi blir fler, men vi kanske slutar köpa mat, slutar äta? Kanske vi kommer att utvecklas till att sväva ovanför vägarna så att vi inte sliter på dem, lever på luft så att vi inte behöver producera mat, och är alla nudister så att klädtillverkar och klädbutiker inte behövs, utvecklar ett makalöst immunförsvar samt slutar åldras så att vårdapparaten inte behövs. Fantastiskt. 
    Du borde läsa detta till att bröja med!

    www.svd.se/digital-teknik-tar-over-miljoner-jobb
  • Ulltand
    Solidaritet skrev 2015-10-07 15:41:44 följande:

    Du har länkat till en debattartikel. 

    Det finns debattartiklar som går ut på att föra fram åsikten om att män är djur också. 

    Ja, tekniken går framåt och teknik ersätter jobb. Det är onekligen sant. 

    Sedan innebär inte det att arbete som fenomen därför kommer att försvinna. 

    Fler medborgare innebär större efterfrågan på varor och tjänster. 

    Domedagen är inte här. 


    Det är en dabattartikel med avstamp i forskning, till skillnad mot "män är djur" även om det stämmer rätt bra :) Liksom denna:

    www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/per-schlingmann-arbetslinjen-ar-dod-lange-leve-arbetslusten/

    Man bedömmer att det tar runt 100 år innan arbete som fenomen börjar försvinna men effekterna blir stora rätt snart. Man måste komma ihåg att produktionen inte minskar för att arbetstillfällena försvinner. Så i grunden skulle det kunna vara något bra om vi klara av det hela fördelningspolitiskt. Men det är verkligen inget troligt scenario att invandrare nu kommer in på den snabbt krympande arbetsmarknaden och bidrar positivt till ekonomin. Flyktingar bör man ta emot av humanitära skäl och inget annat.
  • Ulltand

    jag tror inte på någon större fördelning i europa i närtid. Så länge flyktingar kan röra sig fritt inom eu söker de sig så klart till de länder som har bäst vilkor och dit hör vi.

    Märkligt i sammanhanget att hela dublinförordning löstes upp. Ungern fick hård kritik för att försöka stoppa strömmen men nu vänder sig EU till Turkiet för de ska stoppa strömmen istället! Det verkar gå bra att stoppa flyktningar utanför EU men inte här.

  • Ulltand

    När Stefan Löfven höll sitt tal på Medborgarplatsen var slagordet "Vi bygger inga gränser i europa!" Utgår ifrån att det betyder att Sverige fortsatt kommer att fungera som första asylland långt framöver.

  • Ulltand
    Solidaritet skrev 2015-10-08 07:46:42 följande:

    Det finns ingen av oss som vet hur det kommer att utvecklas i framtiden, eller vilka hinder teknikutvecklingen kommer att ställas inför. 

    Det är rätt meningslöst att diskutera utifrån ett domedagsscenario. 

    Om tekniken utvecklas till att sköta alla arbeten vi känner till idag (vilket jag personligen tycker är både ett skrämmande och orealistiskt scenario) kommer det sannolikt att behövas en väldigt massa tekniker som sköter all denna teknik. Ja, om du inte tänker dig att robotar ska sköta det också. Men då kanske Skynet äntligen får ta över världen och utrota alla människor, och så kan vi inte ha det.

     

    I det samhälle vi känner till idag, behövs fler människor som konsumerar, fler människor som tar hand om våra gamla, fler människor som kör våra bussar, röjer skog och startar småföretag. 

    Den trend jag känner till är att samhället utvecklats sedan den tid då svenskar flydde armod och tog sig till USA för ett bättre liv. 

    Idag tar vi emot människor som flyr krig. Sverige är inte längre ett land människor flyr ifrån, utan ett land människor flyr till. 

    En resonabel utveckling. 

    Jag är övertygad om att vi kommer att klara ytterligare en utvecklingsfas i samhället, och att fler medborgare med olika sorts kompetenser kommer att vara oss till godo. 


    Det är ju inte så att alla jobb påverkas lika mycket, vissa kan tänkas öka och andra minskar i olika grad. Just att maskinerna blir smarta gör dock att en helt ny grupp arbeten påverkas. Andra jobb påverkas så att genom hjälp av maskiner behövs färre som gör jobbet men det går inte ner till noll.

    Forskningen har så klart tagit hänsyn till att det skapas en del nya jobb också men nettot är ändå att en mycket stort antal arbetstillfällen faktiskt försvinner. Man kan se teckan på det nu när produktinen för första gången ökar och snabbare än antal jobb. Dessa kurvor brukar följa varandra historiskt.

    Det stora problemet vi har nu skulle jag säga är strutsmentaliteten. Politikerna vill/ kan inte hantera detta och kör på som vanligt. Egentligen är det ju något bra om vi kan producera mer/lika men till mindre insats. Men det krävs helt nytt tänk och vi måste byta ekonomiska system. Tex kommer samhället inte få in så stora skatteintäkter om man skattar på inkomst. Istället borde man tänka hut man kan beskatta vinst/produktion direkt i företagen. Hur gör vi för att företagen då inte flyttar till Monaco? Osv osv
  • Ulltand

    Sverige  beräknas ta emot 180 tusen fram till årsskiftet och hela europa har kommit överrens om att fördela 140 tusen. Politik när den fungerar som sämst. Å andra sidan hade detta inte behövt hända alls om vi hävdat Dublinförordningen. Då hade vi tex kunna säga vit tar 100.000 för det klarar vi och satt press på övriga länder att göra sitt.

    Statsministern sade för några veckor sedan i talet på Medborgarplatsen att upp till 100.000 vore rimligt för hela *europa* att ta emot och fördela jämt. Man har nu helt tappat kontrollen pga ren oskicklighet.

    Jag tycker dessutom att processen är odemokratisk. När så stora ekonomiska umbäranden ska göras bör väljarna få chans att reagera.

Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?