Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    KillBill skrev 2017-09-23 13:35:03 följande:

     


    Scocco ger svar på kritiken mot aftonbladetartikeln:
    www.arenaide.se/2017/04/07/scocco-ger-svar-pa-kritiken-mot-aftonbladetartikeln/


    Tom Araya skrev 2017-09-24 02:48:07 följande:
    Scocco kan skriva vad han vill, jag sätter inte mycket värde till det och jag ser i synnerhet inga skäl till att sätta högre värde på Socco's uppgifter, åsikter, tolkningar, slutsatser e.t.c. än till Tino's, snarare åt motsatt håll.

    sv.wikipedia.org/wiki/Sandro_Scocco

    sv.wikipedia.org/wiki/Arena_Id%C3%A9

    Arenarapporten: Varför använda riktig statistik på skatteintäkter när vi kan ?anta? fram en vinst?
    Posted on July 1, 2015

    Arena Idé har släppt ännu en rapport om invandringens påstådda vinster för den offentliga sektorn. Arenagruppen är en tankesmedja på vänsterkanten som finansieras av LO.  Rapporten är skriven av Sandro Scocco, chefsekonom för Arena Idé, och Lars Fredrik Andersson, docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet. Arenarapporten drar slutsatsen att invandring sedan 1950 har genererat en vinst på 900 miljarder kronor.


    Vi har sett flera av dessa ?rapporter? från olika tankesmedjor, och även denna rapport är föga förvånande kalkonforskning. Det är dock första gången som en av dessa produkter är skriven av en riktig forskare i ekonomi, kanske ett fall framåt. Till skillnad från exempelvis Bäckströmsrapporten eller Sandvikenrapporten är Arenarapporten därför mer välskriven och ger ett mer seriöst intryck. Som alltid när man försöker bevisa något som inte är sant krävs det dock olika trick för att få fram önskade resultat. I detta fall är huvudtricket att Arena i stället för riktig data ?antagit? sig fram till skatteintäkter och utgifter inom ramen för en hemmasnickrad ?modell?.


    Skatter och transfereringar är i Sverige kopplade till individen, vilket innebär att det går att jämföra invandrare och inrikes föddas skatter och bidrag med stor precision. Det är den metod Ekberg, Storesletten, Ruist, Norska SSB och andra använder. Det säger sig självt att ekonomer använder riktig statistik på skatteintäkter och utgifter när det går.
    ...

    tino.us/2015/07/arenarapporten-varfor-anvanda-riktig-statistik-pa-skatteintakter-nar-vi-kan-anta-fram-vinst/


    Det finns en detalj jag kan ge Scocco rätt i och det är att Tino velar i frågan om svenskar hade tagit de jobb som idag har hög representation av invandrare med mindre eller ingen invandring.

    Vad Scocco tycks missa är att han ingenstans vill eller kan visa om, hur eller vad detta skulle ha för effekt på ekonomin och i beräkningarna om kostnader för immigranter och hur det skiljer sig från Tino's eller andra ekonomers uppgifter.

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-09-24 10:57:53 följande:

    Har du belägg för att alla forskare som Tinos refererar till har läst Timos bok och kommenterat den? Om inte så är detta ren spekulation från din sida. 


    Jag spekulerar inte, utan konstaterar att kritik från de forskare som ligger bakom de rapporter Tino refererar till i stort heller helt saknas.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-09-24 12:39:11 följande:

    Forskare brukar inte ha koll på alla som använder deras forskningsverk som källor eller för den delen kontrollera att andra använder källorna på ett korrekt sätt så ditt konstaterande är inte särskilt relevant när det gäller bedömningen av kvaliteten på Tinos bok. 


    Få har varit så offentligt uppmärksammade i sådana frågor som Tino, så den forskare/ekonom som inte vet att hans verk refererats av Tino och därav själv kan granska Tinos artiklar och böcker måste ha levt under en sten. Jag säger inte att det inte kan förekomma, men det är sannolikt inte många.
    Ekberg vet jag har koll.

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-09-24 18:14:50 följande:
    Tino refererar inte bara till svensk forskning och det är inte alls säkert att utländska forskare har koll på en filur som Tino.
    ...och antagligen har de inte bättre koll på svenska förhållanden och hur de kan relateras till deras forskning än Tino.

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-09-24 21:39:11 följande:

    Du missförstår uppgifterna på Riksgäldens hemsida.


    I augusti 2017 uppgick statsskulden (enligt riksgälden) till 1 242 Mdr och det är ca 60 Mdr lägre än i oktober 2014 då regeringen tillträdde. Sverige har idag relativt sett en av världens lägsta statsskulder och den svenska statsskulden förväntas sjunka ytterligare nästa år.

    Den svenska statsskulden är idag relativt sett lika låg som den var i slutet av 70-talet.


    Dock finns ju ett antal tunga poster som har stora behov av investeringar utan att få medlen för det.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-09-25 06:36:24 följande:
    Vilka? Just nu gör staten stora satsningar på försvar, rättsväsendet, vård och skola och på det sociala skyddsnätet. Det byggs också rekordmycket.
    Regeringen använder begreppet "satsning" lika flexibelt som den förra regeringen i försvarsfrågan. Att betala lite större del av kostnaden av ett redan beställt, men fortfarande undermåligt och underfinansierat försvar är ingen satsning i egentlig bemärkelse.

    De ökade utgifterna får kritik:

    ?Risk att regeringen överskattar reformutrymmet?

    Men flera ekonomer riktar kritik mot regeringens kommande budget ? som innehåller ett reformutrymme på 40 miljarder kronor. Chefekonomen för Svenskt Näringsliv, Bettina Kashefi, riktar kritik i SvD mot att regeringen drar på i högkonjunkturen.


    ? Det finns en risk att regeringen överskattar reformutrymmet, det är inte i paritet vad Konjunkturinstitutet anser att man har till förfogande, säger Bettina Kashefi till SvD.


    Budgeten får också kritik från Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson, som menar att regeringens stora utgiftsökningar betyder stigande överhettning i ekonomin, rapporterar DN. 


    ? Det är oansvarigt av regeringen att i den kommande budgeten lägga fram förslag om ofinansierade utgiftsökningar på 40 miljarder kronor. Att göra detta mitt i en högkonjunktur betyder ökad risk för ekonomisk överhettning, säger Mats Persson till tidningen. 


    Mats Persson menar att den nuvarande satsningen riskerar att leda till skattehöjningar:  


    ? De utgifter som regeringen föreslår kommer längre fram att leda till skattehöjningar. När det blir lågkonjunktur kommer statens löpande inkomster inte räcka till för att täcka de ökade utgifterna, säger Mats Persson till DN.

    www.expressen.se/nyheter/regeringen-satsar-miljarder-pa-varden-/


     

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-09-25 06:36:24 följande:
    Vilka? Just nu gör staten stora satsningar på försvar, rättsväsendet, vård och skola och på det sociala skyddsnätet. Det byggs också rekordmycket.
    Det byggs ungefär hälften av vad som behövs och någon större ljusning kan där inte ses på flera år och då måste även det bristande byggandet under tidigare år läggas på.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-09-26 06:48:40 följande:

    Det är fortfarande stor brist på bostäder men det stora bostadsbyggandet gör att Sverige definitivt är på väg mot en bättre situation på bostadsmarknaden. 

    Den prognos som du hänvisar till är 1 1/2 år gammal och inte längre aktuell. Boverket har skrivit ner prognosen gällande behovet av bostäder till 600 000 fram till 2025 d.v.s. 100 000 färre än vad som påstår i den gamla artikel som du hänvisar till och dessutom så byggs det idag rekordmycket bostäder. 


    http://www.dn.se/ekonomi/hogsta-bostadsbyggandet-pa-43-ar/?forceScript=1&variantType=large
    Vi är på väg mot en bättre situation på bostadsmarknaden först när byggtakten uppnår nivån behovet nu och för framtiden sätter och där är vi ännu inte.
    Boverket har räknat fram att vi behöver 700 000 bostäder från 2015-2025, alltså krävs en genomsnittlig byggtakt på 70 000 bostäder per år och idag byggs ungefär hälften, alltså minus 50% eller ca 30 000-35 000 bostäder för lite. För varje år som byggandet ligger på minus måste det kompenseras ett annat år för att någonsin nå balans.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-09-26 16:55:39 följande:
    Läser du inte vad jag skriver? Boverket har skrivit ner sin prognos över behovet av bostäder med 100 000 lägenheter. Den nya prognosen är på 600 000 lägenheter.
    Har du en nyare än den från juni 2016?
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?