Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    KillBill skrev 2019-07-26 23:14:09 följande:

    Du skriver ovan att det är mer intressant att titta på utvecklingen de senaste åren och hänvisar till perioden  från 2011. Tittar man på BRÅS statistik så var det färre antal anmälda fall av misshandel mot kvinnor (per 100 000 innevånare) 2018 än 2011.

    Det är väl antal anmälda sexualbrott som har ökat? Det går inte att säga säkert att detta innebär att antal sexualbrott faktiskt har ökat. Jag har läst att det går 5-6 oanmälda sexualbrott på varje anmält så det krävs relativt liten förändring avseende anmälningsbenägenhet för att detta ska ge utslag i statistiken.  


    Ja, det är givetvis mer relevant. Perioden avser dödsfall som utgång av våldet och i fråga om våld i övrigt mot kvinnor så hänvisade TV4 Kvinnofridslinjen:

    >>Antalet kvinnor som hör av sig till Kvinnofridslinjen ser ut öka även i år. Förra sommaren fick linjen in fler samtal än någonsin - nu ökar man bemanningen för att hjälpa kvinnor som utsatts för våld.<<

    Jag tänker mer på kvinnors egen rapportering i NTU men det är såklart bara att lugnt sova vidare och ta det så lättsamt det bara går. Att trycket ökar på på kvinnofridslinjer, att kvinnors rapporter om sexuellt våld ökar liksom anmälningarna om det samma - är enbart positiva indikationer om att kvinnor sakta men säkert blir mer medvetna och modigare. Och om NÅGOT så intygar alltsammans att aktuella brott sjunker... inte sant?
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-27 10:53:59 följande:

    Menar du inslaget från TV4 igår? Där man i inslaget nämner att anmälningarna till kvinnofridslinjen har ökat efter #metoo? Att anmälningarna har ökat efter #metoobör vara en indikation på det är just anmälningarna som har ökat (efter det att samhället har markerat mot att övergrepp mot kvinnor är helt oacceptabelt).

    Det är vanskligt att dra slutsatser utifrån NTU som du säkert vet är en kritiserad källa. Det är konstaterat att det finns problem med den gamla NTU undersökningen. och här får du ett exempel. Respondenterna i NTU får svara på om de har polisanmält ifall de blivit utsatta för ett sexuellt övergrepp. När man jämför svaret på denna fråga (uppräknat till att motsvara hela befolkningen) med antalet faktiskt polisanmälda sexuella övergrepp så visar det sig att antalet som anges i NTU är nästan fyra gånger högre (400% högre) än den korrekta siffran.I NTU undersökningen 2018 som avser år 2017  bytte BRÅ metod viket kritikerna menar visar på uppseendeväckande brister, så stora att det kan befaras att NTU i praktiken vilseleder allmänhet detta eftersom bortfallet i undersökningen har ökat från tidigare höga 40% till extremt höga 60% (i gruppen 17-29 år är bortfallet så högt som 77,5%).www.robsahm.se/2018/12/11/allvarliga-matfel-i-ntu/

    www.svd.se/trygghetsstudie-fran-bra-riskerar-att-vilseleda


    I de 10 år som Kvinnofridslinjen har varit öppen så har samtalen totalt ökat med 42% - men varenda promille av den ökningen beror givetvis helt uteslutande om att kvinnor blivit mer medvetna och modiga. Det är rekordår efter rekordår långt innan #Metoo.

    nck.uu.se/kvinnofridslinjen/kvinnofridslinjen10ar/statistik/

    Jag har fullt förtroende för att kvinnor kan besvara frågan >>Blev du utsatt för sexualbrott under [fjolåret]?<<. Du får förklara hur NTU-kritiken även berör en sådan enkel fråga.

    Även våra sjukhus rapporterar om en ökning av kvinnor som söker vård efter sexualbrott: www.dn.se/nyheter/sverige/fakta-i-fragan-har-valdtakterna-okat/

    Och vare sig DN:s analyser eller för den delen professionen kan försäkra någon om att sexualbrotten inte ökar - det finns dock ingenting som säger att de ökar så dramatiskt som statistiken ger sken av.

    Men du själv tror att våldet mot kvinnor minskar:
    KillBill skrev 2019-07-26 18:49:52 följande:

    Jag tror tvärt om att våldet mot kvinnor har minskat.


    Vad bygger du det på eller är det bara en magkänsla som springer ur faktorerna du nämnde?
    KillBill skrev 2019-07-26 18:49:52 följande:

    Medvetenheten om mäns våld mot kvinnor har ökat, det finns inte någon acceptans mot våld mot kvinnor, samhället är mer jämställt och det finns idag ett helt annat socialt skyddsnät för kvinnor i destruktiva förhållanden (kvinnojourer, socialbidrag, bostadsbidrag o.s.v.).som gör det enklare för en kvinna att lämna ett destruktivt förhållande förhållanden som kvinnor tidigare stannade kvar i. 


    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-07-27 10:55:38 följande:

    Som vanligt gäller det att inte ta enskilda händelser som belägg för undergångsprofetior och inte heller att tillskriva andra åsikter de inte gett uttryck för.

    Så här säger BRÅ om anmäld misshandel i nära relation - Blå linje Mot kvinnor, Lila linje Mot män -  Notera att det infördes nya kategorier för statistiken mellan mätningarna 2015 och 2016, vilket förklarar de stora skillnaderna

    Så hät säger BRÅ om misshandel - Blå linje Mot män, Lila linje Mot kvinnor


    Du får ta det här ned domedagsprofeter som utgår från en enda händelse.

    Själv har jag enbart påpekat att våldet mot kvinnor ser ut att ha ökat och har vid det här laget hänvisat till varenda faktor vi har tillgång till som underlag - allmänningar, NTU, sjukhusbesök samt Kvinnofridslinjen. Känner du till någon mer faktor att ta hänsyn till i frågan och kan du i sådant fall nämna den?
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-27 12:06:43 följande:

    Att NTU har bortfall på uppemot 77,5% i viktiga åldersgrupper innebär att man måste tolka resultatet med stor försiktighet.

    Det är alltså de kvinnor som svarat ja på frågan om de har  blivit utsatt för sexualbrott under förra året som fått en följdfråga om de polisanmälde detta och då pekar resultaten på att polisen ska ha tagit  emot 400% fler polisanmälningar än vad de faktiskt har gjort. Hur förklarar du detta?


    Ett dåligt samvete över uteblivna anmälningar är såklart en given gissning.

    Nu har jag svarat nog på frågor. Det är dags för dig att svara på några av mina:

    1. Vad bygger din tro på att våldet mot kvinnor minskar på eller är det enbart en magkänsla som springer ur nämnda faktorer?

    2. Vad är din respons på att vare sig professionen eller journalistanalyser kan försäkra någon om att våldet mot kvinnor inte ökar (utan enbart att det inte ökar så dramatiskt som statistiken ger sken av)?

    3. I vilken utsträckning tror du att kvinnor talar osanning när de får en fråga som >>Blev du utsatt för sexualbrott under [fjolåret]?<<?
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-27 12:28:44 följande:

    Våra sjukhus? Av artikeln som du länkar till så kan man läsa att antalet vårdade för sexualbrott på Salgrenska sjukhuset är oförändrat mellan år 2010 och 2017.  

    Antalet vårdade för sexualbrott på Södersjukhuset i Stockholm  låg still mellan 2006 och 2015 men ökade med 29% mellan år  2015 och 2017.

    På kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö ökade antalet vårdade med 24% men verksamhetschefen menar att en stor del av ökningen förklaras av förändrade registreringsrutiner.

    Tittar man sedan på dagrummet för hela Sverige som bygger på data från Socialstyrelsen över antal patienter som vårdats grund av sexuellt övergrepp så ser det ganska stabilt ut. 


    Det var en mer gedigen överblick. Tack för den.
    KillBill skrev 2019-07-27 12:41:39 följande:

    Jag har redan svarat på fråga 1. Kvinnor är idag mer jämställda än vad de var på exempelvis 60 och 70 talet. Samhället erbjuder idag ett bättre skyddsnät som gör att kvinnor inte längre behöver stanna kvar i destruktiva förhållanden. Detta bedömer jag leder till att antalet misshandelsfall minskar över tid. Detta innebär dock inte att antalet män som misshandlar kvinnor minskat.

    När det gäller fråga två så bör man vara försiktig med att dra slutsatser på tidningsartiklar, detta gäller framförallt om tidningsartikeln bygger på uppgifter för något eller några enskilda år. 

    När det gäller fråga 3 så tror jag inte att någon talar osanning eller försöka dölja ett dåligt samvete när de besvarar NTU  men om underlaget i undersökningen inte är representativt för befolkningen som helhet så kan resultatet bli helt fel.


    1. Ok, en magkänsla.

    2. Gäller det någonsin motsatsen? - att man bör vara försiktig med lättsamma/positiva slutsatser om aktuella trender.

    3. Ok. Så ett underlag om exempelvis 74 032 svarande kan med andra ord inte representera befolkningen det minsta lilla (och ger av sig självt dessa enorma felmarginal som har visats upp tidigare). Aja, då har vi en hel del statistik (liksom vetenskapliga rön därefter) att slänga i sjön och sådant som traditionella opinionsundersökningar kan vi också slänga i sjön i samma veva.

    Jag tror dock att det finns mer till det än så...
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive

    Jag provar hur väl Stockholms enkäten tas emot här:

    >>Sju procent av de tillfrågade flickorna i årskurs två i gymnasiet anger att de har blivit utsatta för sexuellt tvång eller våldtäkt, visar Stockholmsenkäten 2018. Det är en tydlig ökning från tidigare år då nivån legat mellan två och tre procent.

    [...]

    Om Stockholmenkäten:

    - En enkät som delas ut till elever i grundskolans årskurs nio och gymnasiets år två i Stockholms stad.

    - I år deltog 138 skolor i enkäten. För fristående skolor är deltagandet frivilligt, 41 procent av dem deltog i år.

    - Andelen svarande elever var 73 procent.<<

    www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/stor-okning-av-sexbrott-mot-flickor-enligt-stockholmsenkaten


    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-27 14:47:51 följande:

    Vid bedömning om underlaget kan betraktas som representativt så är antalet som svarat mindre intressant än uppgiften om hur många som valde att inte svara i förhållande till totalt antal enkäter.


    ...? Nja. Du får förklara lite närmare hur du menar för om 100% svarar på en enkät så blir den inte automatiskt representativ för befolkningen - då 100% kan kan innebära 40 svarande.

    I det aktuella fallet så hade BRÅ skickat enkäten till 200 000 individer och av dessa svarade 74 032.
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-27 14:47:51 följande:

    Vid bedömning om underlaget kan betraktas som representativt så är antalet som svarat mindre intressant än uppgiften om hur många som valde att inte svara i förhållande till totalt antal enkäter.


    Vad är din bedömning av Stockholmsenkäten utifrån det du skriver här?
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-27 15:19:54 följande:

    Att det är känt att anmälningar om sexuella övergrepp har ökat i kölvattnet av #metoo.


    Och därmed även självrapporteringen, får jag anta att du menar.

    Då återstår väl följdfrågorna: 1) hur ska vi överhuvudtaget märka om våldet mot kvinnor ökar, 2) har vi någonsin kunnat konstaterar en ökning (oavsett perioden som avses) och 3) vilken metod användes i sådant fall då?
    Besvarar inte ökända provokatörer.
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna