Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Padirac skrev 2022-04-18 16:14:25 följande:

    Någon som känner igen SDs undergångsprofeters tjat i det narrativ Kreml-styrda RT sprider Klicka på visa endast på valfri undergångsprofet i tråden för att identifiera vilka som läser TASS, sprider RTs och Sputniks narrativ som har som långsiktigt mål att skapa polarisering för att försvaga demokratini Sverige.

    www.dn.se/ledare/i-den-ryska-propagandan-ar-sverige-dekadent-svagt-och-genomsyrat-av-genusflum/

    "Charlotte Wagnsson, professor vid Försvarshögskolan, har studerat den ryska informationspåverkan. Hos SNS beskriver hon den bild av Sverige som Sputnik och RT försöker sätta: ?Det var en gång en stark, framgångsrik stat, med beundransvärd moral, som nu blivit svag och kaotisk, med förkastlig moral och politiker och myndigheter som inte förmår styra landet.?


    Och vilka är redskapen? Att framställa dagens Sverige som ekonomiskt och militärt svagt. Ett land av inre och yttre konflikter, plågat av invandring och kriminalitet, dekadent, inpyrt av radikalfeminism och ointresserat av sin egen historia. I Sverige, slår till exempel en RT-text från oktober fast, försöker genuspedagoger och transaktivister att avskaffa könen och få alla män och kvinnor att se på sig själva som ?hen?."

    "Bland det första som slogs fast var just att RT inte är som CNN. Redaktionen, liksom dess ryska släkting Sputnik, driver en långsiktig och målmedveten kampanj för att påverka befolkningarna i väst, inte minst Sverige. De två adjektiven är medvetet valda. Långsiktigheten, i betydelsen långvarig upprepning, är ett effektivt sätt för propagandisten att nå sitt mål."


    Att sådant tankegods skulle härstamma från rysk informationspåverkan är en underhållande tanke.

    Även en rolig fråga att ställa sig inom ett vetenskapligt ramverk:

    Bland frågorna som utreddes: Hur stora är riskerna för skadlig informationspåverkan inför höstens val?

    Redskapsslutsatserna blir även fantastiska i ljuset av en sådan frågeställning.

    En timmes seminarium?! Det här måste ses. Tack!
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-04-18 17:42:53 följande:
    Nu är ju inte Sverige befolkat av världens mest ensamma folk.

    esvd.svd.se/p/svenska-dagbladet/2021-12-21/a/vetenskapskollen-ar-svenskar-mest-ensamma/1001/478999/25123021

    "?Världens ensammaste folk? har svenskarna kallats och jämförts med sociala sydlänningar. Statistiken kan tolkas på rakt motsatt sätt, visar Emma Frans. Italienare känner sig mycket mer ensamma än svenskar.
    ...
    Men stämmer det verkligen att vi i Sverige är ensammare än befolkningen i andra länder?
    Svaret på den frågan beror faktiskt på hur vi definierar ensamhet. Om vi menar ensamhushåll så ligger Sverige högt i jämförelse med andra länder. Enligt Statistiska centralbyråns (SCB) statistik från 2019 fanns det 1,9 miljoner ensamhushåll i Sverige. Europeisk statistik från 2011 visade att 27,5 procent av hushållen i EU var ensamhushåll, medan andelen i Sverige låg på 36,2 procent. Vi ligger alltså långt över genomsnittet tillsammans med ett flertal andra länder som sticker ut. Högst upp på listan hittar vi Island.
    Att leva ensam behöver dock inte innebära att man känner sig ensam eller lider av ofrivillig ensamhet ? den typ av ensamhet som anses vara problematisk och till om med hälsofarlig. 

    ...
    Enligt Eurostats Quality of Life-index är svenskar mycket nöjda med sina nära relationer. I senaste mätningen rankade vi dem i genomsnitt till 8,5 på en tiogradig skala, vilket var högre än EU-snittet på 7,9 och till och med bland de högsta skattningarna i EU.
    Samma undersökning visade också att ovanligt många i Sverige, 97 procent, anser att de har någon att lita på när de behöver hjälp ? vilket är en av de högsta siffrorna inom EU.
    Jämfört med befolkningen i andra EU-länder ligger vi relativt lågt när det gäller att träffa släkten varje vecka, däremot är vi mer benägna att regelbundet träffa våra vänner. Vi tycks prioritera vänner framför släktingar. Betyder det här att vi väljer bort far- och morföräldrar i större utsträckning och att det här innebär att våra äldre är ensammare än de är i andra länder?
    Nej, inte hellre de äldre svenskarna verkar vara särskilt hårt drabbade av ensamhet. En europeisk studie från 2012 visade att tio procent av svenskar i åldrarna 50?100 år rapporterade känslor av ensamhet. Det kan jämföras med Italien där över 25 procent upplever ensamhet och Polen där 20 procent av de äldre är ensamma."
    Mentaliteten som skapats i Sverige (och andra high trust societies) är full av entrepenörskap, självständighet och möjlighet tillsammans med en frihet för den enskilde personen att få vara den den själv vill.

     
    Ja, varför jag lade till det heter så iallafall då jag inte var säker på dess korrekthet eller vad som avses i gängse mun.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-04-18 18:20:23 följande:
    Din öppenhet för fakta är föredömlig,

    Många nationlakonservativa ser det för enskilda individen fria och öppna samhället som en risk för mänsklig,  moralisk och nationell identitet med ensamhet och undergångsprofetior - de har en strävan mot allt det Sverige är trots det uppenbara fördelar och möjligheter för enskilda individer och för samhället.

     
    Det blir väldigt konstigt när du blandar in WVS men tycks mena:

    1. Som ser det öppna samhället mer riskfyllt än den gröna svenska socialliberalen.

    2. Som ser andra undergångsprofetior än den gröna svenska socialliberalen.

    3. Som gör en annan fördels- och nackdelsanalys av dagens Sverige än den gröna svenska socialliberalen.

    Tror du att upphovsmännen bakom WVS såg till att enbart svenskar som tycker och tänker som du fyllde i enkäten?

    Det finns anledningar till att ytorna med olika färger är större än vad som behövs för att enbart rymma text och prickar - de ska ge en uppfattning om den interna spridningen inom exempelvis gruppen Protestant Europe medan punkterna är ett medelvärde för respektive land.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-04-18 22:50:14 följande:
    Att blanda in WVS är inte konstigt om man förstår konservatism som traditionalism i motsats till sekulär och survival i motsats till self-expression. 

    "The traditional versus secular-rational values dimension reflects the contrast between societies in which religion is very important and those in which it is not, but deference to the authority of God, fatherland, and family are all closely linked with each other. The importance of the family is a major theme: in traditional societies, a main goal in most people's lives is to make their parents proud; and one must always love and respect one's parents regardless of how they behave; conversely, parents must do their best for their children, even at the cost of their own well-being; and people idealize large families (and actually have them: high scores on this dimension correlate strongly with high fertility rates). Although the people of traditional societies have high levels of national pride, favor more respect for authority, take protectionist attitudes toward foreign trade, and feel that environmental problems can be solved without international agreements, they accept national authority passively: they rarely discuss politics. In preindustrial societies the family is crucial to survival. Accordingly, societies at the traditional pole of this dimension reject divorce and take a pro-life stance on abortion, euthanasia, and suicide. They emphasize social conformity rather than individualistic striving, support deference to authority, and have high levels of national pride and a nationalistic outlook. Societies with secular-rational values have the opposite preferences on all of these topics [Source: Chapter 2 from Inglehart, R & C. Welzel. 2005. Modernization, Cultural Change and Democracy: The Human Development Sequence. New York: Cambridge University Press]. 

    The survival versus self-expression dimension taps a syndrome of tolerance, trust, emphasis on subjective well-being, civic activism, and self-expression that emerges in postindustrial societies with high levels of existential security and individual autonomy. At the opposite pole, people in societies shaped by existential insecurity and rigid intellectual and social constraints on human autonomy tend to emphasize economic and physical security above all; they feel threatened by foreigners, ethnic diversity, and cultural change - which leads to intolerance of gays and other outgroups, insistence on traditional gender roles, and an authoritarian political outlook"

    Det är för mig mer än uppenbart var på skalan trådens undergångsprofeter och nationalkonservativa befinner sig. 

    SD och deras främsta försvarare verkar närmast befinna sig i den till Sverige motstående kvadranten på WVS.

    Det är naturligtvis inte enbart sådana som mig som fyllt i WVS enkäter, men den stora delen av de svenskar som fyllt i enkäten tänker inte väldigt olika i just dessa frågor än jag gör. Det har du lite själv konstaterat när du skriver om individualitet och självständighet. - vilken mentalitet menar du att detta skapar?
    Digestive skrev 2022-04-18 16:11:01 följande:
    Tänker mest på att Turkiet och Irak reagerar och sådant. Mm, det blir nog inte så snyggt alla gånger.

    Förstår. Det här med att vara världens ensammaste folk - det heter så iallafall - kan också vara en faktor som spelar in. Det hela vävs dock ihop i det här långvariga oberoendet av människorna omkring en och mentaliteten det skapar.

    Haha, har du förövrigt sett reaktionerna på Twitter kring Hanif Balis så kallade rasism riktad mot Ali Estbati? På tal om svallvågor, proportioner och såklart undergång.
    Jo, för den tillför ingenting i sammanhanget.

    Det har ingen betydelse om någon som fyllde i enkäten faller under den svenska nationalkonservatismen eller den svenska gröna socialliberalismen - de individuella resultaten hamnar likväl inom ytan Protestant Europe.

    Den ytan representerar alltså spridningen som vi har - alltså både dig och nationalkonservativa. Ni är förslagsvis på vardera sidor inom ytan Protestant Europe men avståndet mellan er är inte större än så. Ytan i fråga är alltså den maximala spridningen inom gruppen Protestant Europe.

    Har staten gått in och ersatt det praktiska beroendet av medmänniskor omkring en så bygger det också upp en mentalitet att alla kan klara sig bara staten finns där. Hur detta uttrycks kan exempelvis vara hur vissa svenskar låter barnens vänner vänta på rummet medan familjen äter mat. Sådant vore otänkbart i kulturer där man har ett större praktiskt beroende av sina medmänniskor.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-04-19 07:26:52 följande:
    Kartan är inte geografisk, var på skalan olika individers svar plottas har inte med vilken färg och i vilket fält de befinner sig  geografiskt. Vill du att jag rotar fram förklaringen hos de som gjort kartan?
    Geografisk?

    De har låtit folk i Sverige svara på enkäten - det är väl det enda geografiska i sammanhanget - varpå svaren från dem hamnar inom gruppen/spridningen Protestant Europe på Y och X skalan.

    Visst, presentera du förklaringen.
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-04-19 10:06:25 följande:
    Även om inte du ser det olämpliga i Hanif Balis agerande så finns det andra som gör det. 
    Haha, ja, en massa ljushyade svennebananer ska tala om för två iranier hur de håller sig icke rasistiska när de kivas mot varandra.

    Sedan kan man såklart tycka att det var osmakligt av Hanif Bali. Ovanstående fenomen är dock skrattretande.
  • Digestive
    Rataxes skrev 2022-04-19 10:30:52 följande:
    Det här är däremot

    OK enligt vänstern:

    Men inte en bild publicerad i norsk media samt på NRK's hemsida...


  • Digestive
    Padirac skrev 2022-04-19 16:44:24 följande:
    ?  Tor du verkligen att en putinist, nazist eller kommunist hamnar på olika delar av kartan beroende på vilken geografisk region de är bosatta i?
    Du får nog fundera på vad en studie som denna överhuvudtaget visar och kan visa. Det var ett tag sedan men jag har gjort flera studier som denna på universitetsnivå.

    Medelvärdet för Sverige är punkten Sweden och fältet Protestant Europe är spridningen på enkäter insamlade från Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Norge och Island.

    Studien hanterar inte värdeförhållanden i förhållande till ideologi så vad du antar om den saken är irrelevant - inte minst när dina antaganden och studieresultaten inte ens kommer överens.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-04-19 17:59:03 följande:
    Så det är av dessa skäl som Albaninen och Myanmar är placerade långt utanför sina geografiska grannar? Det är av dessa skäl som väst och sydasien slingrar sig runt Croatien, Polen och Portugal?

    Nej, du har rmissförstått varför  de olika kulturerna är placerade där de är på skalan.
    Du hanterar hypoteser som om de vore data. Fältens gränser är motiverade av hypoteser medan punkterna - även om grannländer hamnar långt ifrån varandra - är data.

    Variabler som ideologi är ingenting som studien hanterar men den data som finns föreslår motsatsen till dina antaganden.

    Hela din approach är tekniskt felaktig och utan ett vetenskapligt sinne.
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-04-19 19:51:43 följande:
    Jag kan i alla fall hålla mig för skratt när representanter för moderaterna, ett parti som tidigare var statsbärande har höga partiföreträdare som liknar riksdagsmän vid apor.  Den fråga jag tror att många ställer sig just nu är hur ett parti som har ambitionen att leda landet ska lyckas med detta om man inte ens lyckas få de egna riksdagsmännen att sköta sig. 
    Det är att spela apa som bilden liknas med - inte med apor per se - varför det är en kostym som även åker av när spelandet är färdigt.

    Det är inte Hanif Balis barnsligheter som jag finner roliga.
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna