Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Flash Gordon skrev 2022-05-25 10:48:33 följande:
    Riskyrke: dagisfröken

    .

     


    "Så här har det alltid varit!

    "Sverige är tryggare än någosin"
    .
    Folk verkar tro att fenomen som exempelvis gängkriminalitet, rivaliserande gruppmentalitet med mera är att likna med en slags yrkesroll som enbart påverkar de direkt iblandade i händelsernas epicentrum. Ungefär som att de som skapar hierarkier i tvättstugor, krigar om territorier och så vidare, skulle komma hem, slänga av sig skorna och gå in i en slags medel-Svenson-roll.

    Den som i ena stunden hotar med att skicka sin våldsamma man/son på andra kvinnor i tvättstugan (om de inte försvinner och överlämnar tiden åt dem) sätter sig inte och samtalar lugnt över en fika med dagispersonalen, om missnöjen uppstår.

    Verktyget är våld och målet är lika gammalt som tiden - att forma sina omgivning och ta sin plats i den.

    Nu handlar det om en minoritet - oavsett vilka samhällsgrupper det skulle handla om - det gäller dock att vägra ge minoriteter som dessa för mycket utrymme och framförallt undvika att dessa verktyg blir en slags (relativt sett) framgångssaga, för då riskerar problemet att växa.

    Att exempelvis vifta bort exempelvis gängkriminalitet med ett nonchalant Det drabbar ju bara dem! blundar för allt som dessa destruktiva samhällselement skapar i sin helhet.

    Och det är de bra samhällselementen som betalar priset, på sina håll i dubbel bemärkelse - inte nog med att de kan drabbas direkt, de kan även drabbas av negativa associationer.

    Det är flera decennier av blundande som har lett oss hit. En nonchalans vars destruktivitet går hand i hand med destruktiviteten som vi ser ute i samhället, en pardans som bara kostar oss mer och mer.
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2022-05-25 12:30:35 följande:

    Så hur bryter vi den pardansen då? Annat än genom krafttag från samhället långt bortom vad som anses moraliskt OK idag?

    Behöver vi verkligen vänta på att tillräckligt många känner att nu kan de börja ställa sig bakom dessa krafttag innan de styrande vågar göra det?

    Kan man få be om en mandatperiod som chockar Sverige framåt i den utvecklingen? Som en kick-start.

    För när väl gränsen är passerad, då kommer folk att titta tillbaka på det som var och  tänka "Men herregud, vad höll vi på med?"


    Om man chockerar Sverige så hårt med en satsning på polisen (befogenheter, kvalité samt kvantitet) så vore det en bra början att utgå ifrån.

    Kan vi säkra läget och avväpna hotet (menar inte i absoluta termer) så kan spåret för utvecklingen tas därefter.

    Vad vi ska göra tills dess är dock en svårare fråga - för man kan såklart inte önska sig fram lämpliga poliser, det har vi i stort sett redan provat - det lutar dock åt drastiska åtgärder som utvisningar vid brott (i faktisk mening och i bredare form) samt längre fängelsestraff (i Sverige eller annorstädes, spelar ingen större roll i min mening).

    Dessa drastiska åtgärder hade eventuellt kunnat undvikas men nu lever vi med en verkligheten som har blundats fram. Nonchalans kostar men sällan för ansvariga.

    Det råder inga tvivel om att vi kunde ha gjort saker mycket bättre men vi kan inte längre börja på ruta ett - priset är att vi slutligen kommer att få hoppa flera rutor framåt direkt.

    Jag är nog den första att skriva under på att läget är tragiskt och jag kan även bli nervös - för att inte säga faktiskt rädd - inför vad svensk politik kan få för sig om etablissemanget blir för hårt taget på sängen. Sverige kan vända på en femöring och vi är allmänt nyckfulla på så vis.

    Lägg till en ekonomisk kollaps, en förmodad matkris som ingen riktigt vet hur kännbar den kan bli för oss, ett ständigt ökande antal flyktingar i världen och hur de ska hanteras, ett krig som kan breda ut sig med mera skit på fläkten.

    Mitt i allt så känns iallafall saker som ordval och annat larv att tjafsa om väldigt ovidkommande. Priviligierat larveri precis som att hålla på med partipolitiska spel och en identitetspolitik som snarare borde vara ett fritidsintresse.

    Vad Sverige hade behövt är 15 år av ingenting annat än fokuserat gravalvar.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-05-25 18:40:22 följande:
    Samtidigt i den verklig världen
    www.weforum.org/agenda/2019/01/prisons-are-failing-time-for-alternative-sparkinside/

    'However, a handful of countries are bucking this trend. In Norway, only one in five (20%) of adults leaving prison are reconvicted within two years of release. Similar reoffending rates are seen across the Scandinavian nations. In Uruguay?s National Rehabilitation Centre, the recidivism rate is just 12%; in Germany, it?s 33% within three years.

    What?s causing the difference in reoffending?


    The common thread is that the most effective prisons are the ones that look least like prisons.'

    'Some cities have already started applying this logic to other public institutions designed to tackle crime, veering away from a punishment and prison-based approach.


    Glasgow, for example, was branded the European murder capital by the World Health Organisation in 2005. Over the past decade, knife crime has plummeted.


    The shift is not due to an increase in punishment but rather, a major change in the role of the Scottish police force. Over the past decade, they have introduced a public health approach, working collaboratively with health, education and social services.


    Before arresting and prosecuting violent perpetrators, they ask what caused the act of violence, how they can reduce the associated risks, and what best practice approaches would prevent future offences.'


    Du menar i samma verklighet där fängelser med denna goda standard är överfulla och vi har svårt att bygga bort problemet?

    Det kostar att aldrig se någonting komma och som sagt, drastiska åtgärder kan bli ett av priset.

    Har ingenstans påstått att sådant jag nämner skulle vara bästa tänkbara åtgärder, snarare tvärt om, att det är tragiskt.
  • Digestive
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/x8Bo8j/polisen-fler-minderariga-gar-med-i-kriminella-gang

    Allt fler minderåriga går med i kriminella gäng

    [...]

    - Det är en hårresande hög siffra. Det visar att vi måste ta denna situation på högsta allvar, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef på Polisregion Mitt.

    Artikelförfattaren har dock kastat om siffrorna. Antalet minderåriga som går med i kriminella gäng har ökat med 32% på ett år - i Polisregion Mitt - medan det är den totala gängkriminaliteten som har ökat med 14% i samma region.
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-05-27 08:03:27 följande:
    Vad tror du behöver ske för att förhindra att detta sker? Tror du att det är skärpta straff som den brunblå alliansen föreslår eller är det fler sociala insatser och åtgärder för att bryta segregationen i utsatta områden och i skolan (som regeringen föreslår)?
    I första hand tror jag på en tappa hakan-satsning på vår polis. Om skärpta straff innebär att plocka bort så kallade straffrabatter så tror jag även på skärpta straff.

    Sedan kan det finnas drastiska åtgärder som helt enkelt är nödvändiga för att nå ordningsmålen men det är ingenting jag tror på som så. Sådant kan innebära långa fängelsestraff, sänkt straffålder och en polis med större - möjligtvis brutalare - befogenheter i aktuella sammanhang (det vill säga yrkeskriminalitet men även vid potentiellt dödliga upplopp, kan tilläggas).

    Väldigt lite av det här är önskvärt i sig men medicin som har stått alldeles för länge tenderar att smaka extra bittert.

    Det går inte att ha en situation där folk känner att de kan kriga mot polisen redan med stenar. Än mindre går det ha en situation där folk vinner sådana strider.
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2022-05-27 17:32:24 följande:
    Lägg till det att så fort det handlar om individer som inte är svenska medborgare så måste de ut ur landet efter avtjänat straff.
    Uh, ja, det är beklämmande att det ens behöver tilläggas men du har rätt och nog behöver det tilläggas.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-05-27 17:46:42 följande:
    Det har visat sig att medicinen du förespråkar också har en bitter smak.  En del förklarar den bittra smaken med att det är en subkultur  - som har sig själva att skylla.

    Men det är i alla fall ett sätt för en del att rättfärdiga sina självuppfyllande åtgärder. 

    I verkligheten är det mer komplext än det du ger uttryck för - det behövs mer kunskap och åtgärder som är förankrade i vetenskap och beprövade metoder.  Det räcker inte med att klämma åt de som det gått för långt för för att stoppa utanförskap och organiserad brottslighet 
    Ja, till och med en extra bitter medicin som jag skrev.

    Vad är dock bittert med specifikt tappa hakan-satsningar på polisen och slopade straffrabatter?
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-05-28 10:52:41 följande:
    Jag antar att du attraheras av M och KDs förslag om omvänd bevisbörda, visitationszoner och möjlighet att utvisa utländska medborgare utan att de bevisats begå något brott? Förslag som inte bedöms som särskilt effektiva och som inte lever upp till grundläggande västerländska rättsprinciper.

    www.svt.se/nyheter/utrikes/kriminologen-inga-belagg-for-att-hardare-tag-fungerat-i-danmark
    Då hade du sett mig nämna förslagen. Det finns inget riksdagsparti som attraherar mig i dagsläget.

    Intressant artikel.

    Trots att antalet gängmedlemmar blivit färre i Danmark syns ingen nedgång i det dödliga skjutvåldet, även om nivåerna är betydligt lägre än i Sverige. Under 2020 sköts 16 personer till döds i Danmark, en kraftig ökning mot föregående år.

    - Antalet gängmedlemmar under de senaste tio åren har gått ner ganska mycket. Men den gängkriminalitet som finns kvar har blivit värre. De som är med i kriminella gäng har blivit mer våldsfokuserade, säger David Sausdal.

    I Sverige ökar både gängkriminaliteten och våldet. I Polisregion Mitt rekryterades över 30% fler minderåriga än i fjol och totalt ökade gängkriminaliteten med närmare 15%.
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-05-29 08:50:26 följande:
    En viktigt skillnad mellan Danmark och Sverige är att man i Denmark har varit mycket duktigare på sociala satsningar: skolinsatser, sociala insatser och insatser i bostadsområden och det är detta som den danske kriminologen menar har varit framgångsrikt. 

    En annan viktig förklaring till att man lyckats bättre i Danmark är sannolikt att man sluppit försöket med marknadsskola (som M, KD, L och C ligger bakom). Ett försök som har ökat segregationen bland Svenska skolelever mycket. 
    Så vad har Sverige satsat på de senaste 10 åren/motsvarande period och för att dämpa den här utvecklingen?
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna