• themia

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Från dagens ledare i DN

    www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-vad-sa-du-gar-sverige-bra-det-kan-inte-stamma/

    Citat:
    "Enligt SCB har BNP/capita, alltså välståndet per person, stigit med hela 52 procent mellan 1993 och 2014, rensat för inflation. Under samma period ökade befolkningen med 1 miljon, från 8,7 till 9,7 miljoner."

    "
    Vi växer för närvarande snabbt och är som land rikare än någonsin. Vår välståndsutveckling de senaste decennierna överträffar alla förväntningar. Statsskulden är låg i ett internationellt perspektiv."

    Ni som tjatar om att invandringen får Sverige att gå under, läs och begrunda

  • Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna
  • themia
    krzyzac skrev 2015-12-25 14:32:46 följande:

    Lögnen är att det går bra för landet när vi höjer skatter, nallar på biståndet, skär ner på välfärden och tar nödlån bara för att klara av dom mest akuta utgifter.


    Finns inte mycket att diskutera när det kommer till lönsamhet, eller så är det lönsamt eller så är det inte det, massinvandringen har aldrig varit lönsamt, vi ser samtidigt att dom vi tar in nu är i princip oanstälningsbara.

    För dom få som sprider lögner om ekonomin och pekar på att ekonomin minsann går bra, vist kommer bnp öka så länge regeringen skjuter till pengar för att hindra omedelbar kollaps men så länge det sker på bekostnad av allt annat så är det en lögn att Sverige eller svenskar skulle må bra av det.


     


    Lönsamhet är ett mått företag använder sig av. Att tala om lönsamhet i samband med nationalekonomi är inte meningsfullt.
  • themia
    krzyzac skrev 2015-12-25 15:09:19 följande:

    Speciellt inte när den sjunker snabbare än Titanic förstås.


    Självklart ska vi inte tala högt om att Sverige inte längre har råd med välfärd, det är just det som är käftsmällen att lönsmanlögnen sprids fortfarande.


     


    Ok, du har din åsikt fast och orubblig
  • KillBill
    krzyzac skrev 2015-12-25 15:43:47 följande:

    Jag har fakta på min sida och dessa är orubliga, såvida inte man föredrar att fiffla med siffror och presentera sina lögnaktiga åsikter.


     


    Länka då till din fakta i stället för att svamla.
  • Digestive
    KillBill skrev 2015-12-25 10:05:58 följande:

    BNP per capita har globalt utvecklats mycket långsamt efter den lågkonjunktur som inträffade 2007 (inte beroende på invandring). Även om Sveriges BNP per capita också har utvecklats långsammare under denna lågkonjunktur (+2%) så har Sveriges BNP utvecklats mer positivt än exempelvis Danmark (som har en mycket restriktiv invandringspolitik). Danmarks BNP per capita har minskat med 6% under perioden.


    BNP per capita (fasta US $ 2000) 2006-2014


    www.google.se/publicdata/explore&met_y=ny_gdp_pcap_cd&idim=country:SWE:CHE:DNK&hl=sv&dl=sv#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:SWE:DNK&idim=region:ECS:NAC:LCN:MEA:SAS:EAS&ifdim=region&tstart=1167001200000&tend=1419462000000&hl=sv&dl=sv&ind=false


    Jag förstår inte varför ni - som stödjer regeringen - inte pekar på det faktum att regeringen kommer att regera på sin egen budget 2016.

    För det du tar upp har inte mycket med välfärdsstaten att göra och det är just den som har tagit många smällar under 2015. Att några samhällssegment har fått mer pengar i plånboken hjälper föga vid exempelvis långa vårdköer och när polisen har undermåligt med resurser.
  • KillBill
    krzyzac skrev 2015-12-25 16:47:16 följande:

    Lögnerna och propagandan i ts är redan bemött från många olika håll.


    "


    Tillväxt varierar kraftigt med konjunkturer och finanskriser, men historiskt har BNP per capita långsiktigt växt med ungefär två procent per år i västvärlden. Ensammanfattningsstudie förklarar ?For nearly 150 years, GDP per person in the U.S. economy has grown at a remarkably steady average rate of around 2 percent per year?.


    12308493_10153265291393231_7012762898351147302_n


    Så ser den långsiktiga utvecklingen ut även i Sverige och andra västeuropeiska länder,främst på grund av teknologisk utveckling. Mellan 1950-2014 växte BNP per capita med 2.1 procent per år. Utöver detta hade Sverige en befolkningstillväxt på 0.5 procent per år under perioden. Alla siffror i texten är fasta inflationsjusterade priser.


    Tredje kvartalet i år växte BNP jämfört med kvartalet innan med 3.4 procent på årsbasis, det vill säga dessa tre månaders tillväxttakt om den skulle fortsätta ett år. Notera distinktionen mellan kvartalstillväxt och tillväxt sedan sista kvartalet: hur snabbt ekonomin växte under september är en seperat sak från hur snabbt ekonomin växte mellan september förra året och september i år. Tillväxten var ovanligt stark med 4.5 procent sista kvartalet 2014. Det innebär att BNP växt med 3.9 procent om man jämför tredje kvartalet i år med tredje kvartalet 2014. Justerad för befolkningstillväxt var siffran 2.8 procent tillväxt i BNP per capita.


    bnp222


    Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skrev nyligen en hårt kritiserat ledare som drar långtgående växlar från dessa siffror.


    När BNP används som ett mått på ekonomis välmående justerad det för befolkning. Justeringen är inte så viktigt för länder med stabil befolkning, men Sverige har numera snabb befolkningstillväxt. Att rättvisande siffror på hur välståndet utvecklas över tid kräver befolkningsjustering är självklart. Om Sverige slogs samman med Polen imorgon skulle det nya landet ha mycket högre BNP än dagens Sverige. Men det skulle inte vara ett mer välmående land. Det är därför den som vill mäta en ekonomis välstånd istället använder BNP per capita.


    Sverige har snabb befolkningstillväxt på 1.4 procent tredje kvartalet. Justerad för detta växte BNP per capita på årsbasis 1.9 procent tredje kvartalet 2015. Det är en OK siffra, men inte speciellt imponerande. Det ändrar inte att Sverige långsiktigt har upplevt extremt svaga siffror på sistone. Ett sätt att illustrera detta är att redovisa tillväxt i olika perioder:


    1950-2015: 2.1 procent per år
    1990-2006: 2.1 procent per år
    2006-2015: 0.6 procent per år


    Jag jämför med 2006 för att det är ett relativt normalt år och början på en mandatperiod. Den rödgröna regeringens budget valde att jämföra med 2007 i stället: ?BNP per capita är ett mått på ekonomisk levnadsstandard som bättre visar hur ökad produktion fördelas per genomsnittlig invånare. Trots en viss återhämtning efter finanskrisen var BNP per capita inte högre 2014 än 2007?


    Det är första sjuårsperiod i efterkrigstiden med negativ tillväxt i BNP per capita. När ekonomin är under resursutnyttjande som idag brukar tillväxten vara högre. En tillväxttakt på 1.9 procent är inte speciellt imponerande mot bakgrund av detta. Dessutom är redan dessa mediokra siffror dopade. Asylsökande räknas inte i befolkningsunderlaget innan de fått uppehållstillstånd och folkbokförs. SCB: ?De asylsökande är inte folkbokförda i Sverige och räknas därför inte som invandrade eller tillhörande den svenska folkmängden.?


    Fler asylsökande leder till att antal som vistas i Sverige ökar kraftigt, vilket omedelbart leder till mer konsumtion och investeringar i bostäder och annat. Men det tar tid innan dessa räknas in i befolkningsunderlaget som BNP delar på. Utöver befolkningsökning tog Sverige emot ca 44000 asylsökande under tredje kvartalet 2015. Antal som vistas i ett land är inte exakt jämförbar med befolkningsökning, men detta motsvarar på årsbasis entillväxttakt på 1.8 procent utöver 1.4 procent i vanlig befolkningsökning. Om asylsökande skulle räknas med befolkningen skulle BNP per capita nästan inte växt alls.


    DN ledarartikel om BNP är märkligt i flera avseenden. Artikeln bortser ifrån att tillväxten till stor del drivs av ökat belåning. När vi jämför hur stor ekonomin är i dag med hur stor den var förr i tiden bör man tänka på konjunkturcykeln. Därför ska man akta sig för att jämföra dagens ekonomi med nära botten på en lågkonjunktur som 1993. Annars riskerar vi att konstgjort blåsa upp hur pass bra ekonomin gått historiskt sett.


    DN sätter inte tillväxtsiffrorna i kontext vare sig när det gäller befolkning eller normal långsiktig tillväxttakt, och verkar inte känna till vad normal tillväxttakt är. Peter Wolodarski skriver exempelvis: ?Om någon på 1990-talet sagt att den svenska ekonomin skulle växa med drygt 50 procent under de kommande två decennierna skulle personen ha avfärdats som verklighetsfrånvänd?


    Varför i guds namn skulle ekonomer avfärdats för att säga att BNP per capita framöver skulle växa med historisk norm? Trots att Peter Wolodarski som sagt räknar från botten av en djup lågkonjunktur 1993. De siffror som DN citerar som någon sorts mirakel är strax under Sveriges historiska snitt, och är med andra ord inte särskilt imponerande


    Detta påpekas även av Fredrik Johanssons utmärkta ledare i SVD:


    ?I en lätt föreläsande ton förklarar Wolodarski för sina läsare att Sverige minsann haft god tillväxt sedan 1990-talets mitt och att det skulle vara en stor överraskning för dem som var med då. ?Om någon sagt att den svenska ekonomin skulle växa med drygt 50 procent under de kommande två decennierna skulle personen ha avfärdats som verklighetsfrånvänd.? Really? 50 procent tillväxt på tjugotvå år är knappt 1,9 procents ekonomisk tillväxt per år. Med blicken mot historien är det naturligtvis helt fel att påstå att en sådan tillväxttakt skulle vara ?verklighetsfrånvänd.? Tillväxten i svensk ekonomi har inte varit jämn sedan 1970, men den har i snitt uppgått till drygt två procent av BNP.?


    Avsändare Tino.


    Har du mer lögner eller propaganda att producera som att massinvandringen är en vinstaffär trots att det inte har varit det sen vi började och inte ens dom mest lämpade för integration här har inte lyckats som grupp kan vi ta det också.


     


     


    Tino Sanandai vill jag inte kalla för fakta.

    Om Tino hade jämfört utvecklingen i Sveriges grannländer Danmark och Finland (som fört en mycket restriktiv flyktingpolitik) med utvecklingen i Sverige så är det tydligt att Sveriges ekonomi har utvecklats mycket mer positivt än i grannländerna. En sådan jämförelse skulle emellertid Tino aldrig göra eftersom jämförelsen INTE skulle stödja den restriktiva flyktingpolitik som Tino står för.

    Sveriges BNP per capita har utvecklats positivt de senaste 10 åren vid jämförelse med andra länder i västvärlden (länder som mer begränsad invandring än Sverige)
  • KillBill
    Digestive skrev 2015-12-25 17:06:13 följande:
    Jag förstår inte varför ni - som stödjer regeringen - inte pekar på det faktum att regeringen kommer att regera på sin egen budget 2016.

    För det du tar upp har inte mycket med välfärdsstaten att göra och det är just den som har tagit många smällar under 2015. Att några samhällssegment har fått mer pengar i plånboken hjälper föga vid exempelvis långa vårdköer och när polisen har undermåligt med resurser.
    Jag noterar att regeringen 2016 kommer satsa mycket mer pengar på vård skola och omsorg än vad Alliansen och SD satsade år 2015. Redan 2015 ville Regeringen satsa mer men det ville ju inte oppositionen.
  • Digestive
    KillBill skrev 2015-12-25 17:32:04 följande:
    Jag noterar att regeringen 2016 kommer satsa mycket mer pengar på vård skola och omsorg än vad Alliansen och SD satsade år 2015. Redan 2015 ville Regeringen satsa mer men det ville ju inte oppositionen.
    Självklart placerar en vänsterregering ut mer skattemedel inom välfärdsstaten än en högerregering.

    Ja, det var en olycklig utgång men regeringen kunde även ha avgått när deras budget inte gick igenom - istället för att prompt sitta kvar och regera med Alliansens budget och på Sverige bekostnad.

    2016 och regeringens egna budget kommer iallafall att smaka gott och vara välbehövligt, det ska man inte sticka under stolen med! Regeringen har dock själva varit med och skapat detta sötsug och behov, vilket man inte heller ska sticka under stolen med.

    Vi får se hur det slutar men jag är iallafall positiv överlag. Det är enbart en allt för grav BNP-stimulans som jag oroar mig för, samt diverse politiska förslag så som kvotering utifrån kön, etnicitet och åsikter i hela kultursektorn.
  • Världsmedborgare
    KillBill skrev 2015-12-25 17:32:04 följande:
    Jag noterar att regeringen 2016 kommer satsa mycket mer pengar på vård skola och omsorg än vad Alliansen och SD satsade år 2015. Redan 2015 ville Regeringen satsa mer men det ville ju inte oppositionen.
    Jag noterar att t.o.m fordonsindustrin går bra, man riktigt häpnar över Sveriges ekonomiska framgångar.
    Dom står som spön i backen, rena ekonokiska tornadon i framgångar.

    Heja Sverige! Vi Sverigevänner gläds varje minut över att det går så bra idag!
    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Nummret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
  • themia
    Världsmedborgare skrev 2015-12-26 09:31:43 följande:
    Jag noterar att t.o.m fordonsindustrin går bra, man riktigt häpnar över Sveriges ekonomiska framgångar.
    Dom står som spön i backen, rena ekonokiska tornadon i framgångar.

    Heja Sverige! Vi Sverigevänner gläds varje minut över att det går så bra idag!
    Men om vi anstränger oss kan vi säkert finna någon bransch som går sämre än väntat.
    (Pessimismen som ideologi)
  • KillBill
    themia skrev 2015-12-26 10:42:12 följande:
    Men om vi anstränger oss kan vi säkert finna någon bransch som går sämre än väntat.
    (Pessimismen som ideologi)
    Ja det går djävligt dåligt för gruvindustrin. När Sverige inte längre kan lita på sina naturtillgångar så det är tur att så mycket annat går så bra
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna