Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    KillBill skrev 2023-02-13 17:34:18 följande:

    Tillväxten rasar när Sverige leds av en SD-styrd M/KD/L regering.


    KillBill skrev 2023-02-13 17:37:37 följande:

     


    Under den SD-styrda M/KD/L regeringen bör svenska folket  förbereda sig på rejäla försämringar.


    sverigesradio.se/artikel/antalet-varsel-skjuter-i-hojden-12-800-drabbade-pa-tva-veckor


    Aktuell budget har varit verksam i två månader och 13 dagar.

    Den har lika mycket hunnit starta en ekonomisk trend som den har hunnit verkställas.
  • Digestive
    KillBill skrev 2023-02-13 20:02:05 följande:

    I artikeln som du refererar till estimerade EU den svenska tillväxten till 1,3% vilket hade varit sämst. Senare i höst skruvade EU upp prognosen för Sverige till 2,9% vilket är långt ifrån sämst. Däremot bedömer EU att Sverige med den blåbruna regeringen kommer få negativ tillväxt under nästa år och även 2024 ser det betydligt mörkare ut för Sverige än för övriga EU länder.


    https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/svensk-ekonomi-samst-i-eu

    "Hushållen kommer att anpassa sina konsumtionsutgifter ytterligare som svar på förlusten av reella disponibla inkomster, den höga osäkerheten och den ökande arbetslösheten", skriver kommissionen om prognosen för Sverige.

    Nedgången kopplas till att hushållen nu på allvar tvingas anpassa sig till att plånboken blivit rejält tunnare på grund av inflation och stigande boendekostnader. Svenskarnas höga skuldsättningsgrad samt tradition av att ha rörlig ränta på bolånen att köpkraften minskar snabbare och mer än i många andra länder när räntorna stiger.

    EU-kommissionen räknar även med att arbetslösheten kommer att stiga på grund av den försämrade ekonomin. Framförallt byggsektorn kommer att känna av stigande kostnader och minskad efterfrågan när boendekostnaderna ökar.

    Det här är inte trender som startade den första januari 2023.
  • Digestive
    KillBill skrev 2023-02-13 21:29:32 följande:

    SD, M, KD och L gick till val på elpristak som kraftigt skulle sänka svenska folkets boendekostnader. Detta löfte sveks.  När det gäller byggsektorn så är det som vanligt när borgerliga partier regerar. Då minskas byggandet. 


    Självklart spelar det roll vilka som regerar och det är bara att konstatera att med SD, M, KD och L vid makten har svenska folket dragit en nitlott.


    De bygger inte sina analyser på så fina detaljer.

    Här återfinns dokumentet, Sverige på sidan 43 (pdf): https://economy-finance.ec.europa.eu/system/files/2023-02/ip194_en_1.pdf

    Men visst har det betydelse vilka som styr. I den bästa av världar så hade Alliansen fått regera minst en mandatperiod till (då de såg behovet av att spara under högkonjunkturen som var) medan en vänsterregering hade fått regera i sådana här tider (med en sådan välfylld lada).

    Skiftena hamnade i min mening i otakt på det viset. Då menar jag dock enbart ur ett ekonomiskt perspektiv. Sammanslaget med resten av verkligheten så har det funnits andra faktorer av betydelse som exempelvis social oro, segregation i flera avseenden, en frustration över samtalsklimatet och så vidare som säkerligen har prioriterats högre för många än ekonomin.
  • Digestive
    Padirac skrev 2023-02-13 23:16:14 följande:
    Säger de inta att den stora belåningen i svenska hushåll är en inte oviktig del av den svenska ekonomins låga placering?

    Hur ser det ut på belåningsfronyen då?

    www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2020/svenskar-har-nast-mest-skulder/

    Det finns några viktiga faktorer att ha i åtanke när man jämför låntagande per capita. Demografiska aspekter som till exempel befolkningens sammansättning är en sådan.

    Skulderna är generellt sett mindre om en stor andel av befolkningen är väldigt unga (barn) eller gamla (pensionärer). Det beror på att de har ett lägre låntagande än exempelvis 35-åringar, som hör till de mest skuldsatta.


    Hushåll i länder med en stor andel hyresbostäder är också normalt sett mindre skuldsatta, därför att bostadslånen utgör en så pass hög andel av de totala lånen


    Prisökning på bostadsmarknaden driver på låntagandet

    Sedan finanskrisen 2008 har Sveriges befolkning vuxit med ungefär en miljon personer. Om de totala lånen hade varit konstanta år efter år så hade lånen per capita sjunkit till följd av befolkningstillväxten. Men nu har de alltså ökat, vilket innebär att lånen har vuxit snabbare än befolkningen.


    Den snabba skuldökningen i Sverige hänger till stor del ihop med prisökningen på bostadsmarknaden. I Danmark syns inte samma uppåtgående trend. Där har istället låntagandet per capita legat relativt konstant sedan finanskrisen.


    Hushållens lån per capita i Sverige, Danmark och Irland

    Lån i monetära finansinstitut (MFI), i euro, vid utgången av respektive år.


     


     


    Källa: Europeiska centralbanken och Macrobond


    Ja. Hur de har räknat och vad de har tagit i beaktning går att se i dokumentet som jag skickade med i inlägg #5605. Även grafen som du bidrar med visar att det är en längre trend i fråga.

    Men man får hoppas att trenden inte spinner ur kontroll under de närmaste 5-10 åren och visst är det traditionellt sett inte en högerregerings starkaste kort att dämpa bostadskostnader. Det som skulle smaka bra nu kan dock skapa större problem längre fram även om våran ekonomi i allmänhet är balanserad och robust.

    Sammanfattningsvist så har vi tack och lov ett större svängrum än de flesta länder men vi kommer nog att känna på den här ekonomiska svackan mer än vanligt (säkert redan är ett faktum).
  • Digestive
    KillBill skrev 2023-02-14 06:05:39 följande:
    Sveriges problem är bla kopplade till befolkningens höga belåning som i sin tur är kopplad till stor prisökningen på bostäder. Det finns nog inget politiskt beslut som eldat på bostadsmarknaden så mycket som när moderaterna, kristdemokraterna, liberalerna och centern avskaffade fastighetsskatten. Att detta skulle leda  till högre fastighetspriser och ökad skuldsättning förstod de flesta ekonomer och det är är inte mer än rätt att det är borgerliga partier som nu får hantera de negativa effekterna av den politik som de tidigare drivit igenom..
    Ja, trenden sträcker sig däromkring i tiden och även om det är väldigt förenklat så går det att ana i grafen som Padirac skickade med (inlägg #5606).

    Kan på sätt och vis hålla med dig i sista meningen.
  • Digestive
    Padirac skrev 2023-02-14 20:13:26 följande:
    Den höga belåningsgraden och bostadspriserna i Sverige har länge talats om som problem på fler olika sätt.  Bubblor spricker, oavsett det är boende, banker, dot-com eller tulpaner.  Ett stålbad väntar, det är inte säkert att goda statsfinnanser kan användas för att mildra konsekvenserna, det kan mycket väl vara så att fel stöd kan förvärra konsekvenserna på andra sätt. 
    Ja, spricker bubblan i bostadsmarknaden mitt i allt så kan vi få det betydligt svårare.
  • Digestive
    Padirac skrev 2023-03-02 18:48:17 följande:
    Du tycker naturligtvis att det är bättre att fler ickebrottslingar dör av knivvåld på fyllan än att gängkriminella skjuter varandra?

    Vems sida står du egentligen på? Eller är det någon sorts godhetsposering mot vapenvåld du nu tagit flykten till?

    Jag kommer ihåg hur du försvarade varje persons rätt att med skjutvapen ta kål på de som befann sig på dennes privata mark.  Jag ska se om jag hittar inlägget som visar på inkonsekvensen och att du verkar ta ställning för de gängkriminella.
    Hur hade Sveriges situation sett ut om våldet från kriminella gäng/organisering brottslighet aldrig fått fäste? Bättre? Sämre?

    I övrigt så får du gärna förklara hur du tänkte angående det markerade ovan.
  • Digestive
    nattuw skrev 2023-03-03 12:42:56 följande:
    Då är det bara att gratulera den nya regeringen för att de efter så kort tid lyckats vända åtta år av vanstyre till en ny svensk storhetsperiod.
    Ja, är sittande regering ansvarig för Sveriges ekonomiska trend - vilket samma gäng av skribenter gärna påstår - så är det inte orimligt att tillskriva samma regering det här.

    Den som dock umgås med folk från USA på daglig basis känner till hur underrapporterade vissa aspekter är. Hänvisar man dem till exempelvis https://www.xn--vldskartan-15a.se/ så trillar en hel del hakor till marken.

    - Wait, are those💥 explosions?! 😬
  • Digestive
    Padirac skrev 2023-03-03 16:18:48 följande:
    Skribenten som ondgör sig över de gängkriminellas skjutande främt mot varandra har tidigare uttryckt sig positivt om privatpersoners möjlighet att få skjuta utan att fråga het och hållet baserat på var personer uppehåller sig.

    Skribenten har också uttryckt att Finland som har ett fyllerelaterat och relationsrelaterat dödligt våld utan skjutvapen som överstiger det dödliga skjutvapenvåldet i Sveroge är att anse som ett Sverige för vuxna.

    och du vill att jag förklarar hur jag tänkte angående detta Drömmer

    Jag tänkte att det är en del som är märkligt där...
    Det ena har verkligen ingenting med det andra att göra. Elementen som använder skjutvapen i de olika scenariona är olika och det samma gäller elementen som skjutvapnen används mot.
  • Digestive
    Padirac skrev 2023-03-03 17:00:12 följande:
    att uppröras mindre av att 'civilister' dör av fyllevåld än att gängkriminella skjuter varandra och att förespråka att 'civilister' som befinner sig på privat mark ska få skjutas lagenligt utan fråga och varning  - ja det kan inte ha någonting med varandra att göra.

    Förutom att de gängkriminella verkar ha samma inställning till dödligt skjutvapenvåld som den som anser att folk ska få skjutas utan fråga och varning.

    Finns det inte ett eller två ord för att beskriva detta tänkande ...
    Jag gissar på att fenomenen helt enkelt hanteras olika och då det är olika fenomen. Att tillskriva folk känslor för att kunna bygga argument verkar dock vara en trend.

    Där det är tillåtet att försvara sin privata egendom med skjutvapen så är varningen inskriven redan i grundlagen. Den som bryter sig in på någons privata egendom i exempelvis Texas är helt enkelt dum nog att bryta sig in på någons privata egendom i Texas.

    Det går inte riktigt att jämföra med att vara på fel plats vid fel tidpunkt eller med att bedriva ett lowkey inbördeskrig i Sverige.
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna