• themia

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Från dagens ledare i DN

    www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-vad-sa-du-gar-sverige-bra-det-kan-inte-stamma/

    Citat:
    "Enligt SCB har BNP/capita, alltså välståndet per person, stigit med hela 52 procent mellan 1993 och 2014, rensat för inflation. Under samma period ökade befolkningen med 1 miljon, från 8,7 till 9,7 miljoner."

    "
    Vi växer för närvarande snabbt och är som land rikare än någonsin. Vår välståndsutveckling de senaste decennierna överträffar alla förväntningar. Statsskulden är låg i ett internationellt perspektiv."

    Ni som tjatar om att invandringen får Sverige att gå under, läs och begrunda

  • Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna
  • FDFMGA
    FDFMGA skrev 2016-02-29 13:19:33 följande:
    SCB har tydligen uppfattningen att det är exporten som är den viktigaste faktorn till den kraftiga ökningen av BNP.

    Ökning av offentliga utgifter bidrog med 07 procentenheter, dvs hälften av exportens bidrag, privat konsumtion har jag glömt - men även detta framgick av artikeln i DI.
    Hushållens konsumtionsutgifter har bidragit med 1,2 procentenheter till BNP-utvecklingen under 2015. Den främsta anledningen till uppgången är utgifter för transporter, fordon, rekreation och kultur.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA

    "En viktig pusselbit som vi har saknat har ju varit exporten - och nu kommer den och ger ett starkt bidrag också. Vi har ju starka svenska företag som står beredda att springa när det finns möjlighet och vi har hushåll som har ordning och reda i sina finanser. Det gör att svensk ekonomi växer på bred front"

    Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth i Lunchekot.

    t.sr.se/1KXw4zA

    Vi sverigevänner gläds år de svenska framgångarna!


    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • K Markatta

    www.svd.se/ovantat-hog-fart-i-svensk-ekonomi/om/naringsliv

    Vad betyder BNP-siffran för Riksbanken?

    - Det blir märkligare och märkligare att jaga på för att snabbt få upp inflationen. Vi har en bra ekonomi och god sysselsättning. Risken är att Riksbanken driver fram en överhettning, säger Annika Winsth och menar att det finns risker med att den lågt hållna räntan driver upp tillgångspriser så mycket att vi riskerar att få bubblor i ekonomin.

    När det gäller inflationsmålet, anser hon att det bör avdramatiseras.

    - Vi borde ha en större flexibilitet inför inflationsmålet, där vi kan vara lite mer ödmjuka inför att det kan ta tid att nå det, säger hon och konstaterar att det inte på något vis är dåligt nu för svensk ekonomi att ha en låg inflation, som är delvis har att göra med låga energipriser, låga räntor och löner i omvärlden.

  • Världsmedborgare
    Moderno skrev 2016-02-29 13:12:03 följande:
    Är det exporten eller ökningen av den inhemska konsumtionen till följd av ökningen av antalet personer i "köpvillig ålder", som är den främsta anledningen till framgången? Ni verkar ha olika uppfattningar.

    Själv har jag inte sett någon undersökning av sambandet mellan ålder och konsumtion. Men jag kanske behöver vidga mina vyer (är det i så fall ENBART ålder som är relevant, eller kan det ha att göra med köpkraft också?)
    Inte alls, båda bidrar men på olika sätt,dock är det långt mer förvånande att exporten går så bra, för den inhemska konsumtionen ökar alltid ju fler som handlar i Sverige.
    Och jag tror inte heller vi bara ska "skylla" den på invandringen, då turistandet i Sverige har ökat kraftigt och givetvis bidrar den till att konsumtionen ökar generellt i Sverige.

    Vi ska vara försiktiga med att alltid, oavsett vad, använda invandringen som en orsak, så enkelt är det aldrig med ekonomi att det bara är en enskilld sak som spelar in.

    Men vi kan ju reta de invandrarfientliga lite, och säga: att tack vare vår svenska inställning till de som tvingas fly, så belönas Sverige/svenska företag med en ökad export, som ett tack för hjälpen från många vänligt sinnade länder.
    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
  • SmalaSara
    Världsmedborgare skrev 2016-02-29 10:24:31 följande:
    Inget nytt, men understryker hur viktigt det är att vi håller uppe invandringen av folk i arbetsför och köpvillig ålder.
    Det och bostadsbyggandet är vad Sveriger måste lägga alla kraft och pengar på.., resten är sekundärt och löser sig av sig självt, om inte omvärldens händelser i framtiden sätter käppar i den svenska ekonomin.
    Vilket givetvis kan hända, och det kan vi inte kan göra så mycket åt, med vår nuvarande och snedvridna demografi.
    För att parera för sån´t, så behövs en föryngring av svenskafolket, och det kan vi bara lösa med invandring.
    Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
    Jag tror att den här informationen skulle vara intressant för dig:

    Det tar som ni vet åtta år för hälften av nyanlända att komma i arbete. Sambandet har enligt SCB varit relativ konstant sen ungefär 1997.

    Sjuårsskrönan har sitt ursprung i Erik Ullenhags propaganda. Det fortsätter cirkulera bland faktaresistenta journalister och politiker, kanske för att siffran låter trovärdigt men framställer problemet som hanterbart.

    Att bara hälften arbetar låter redan illa, men det är värre än så. Staffan Danielsson bad nyligen Riksdagens Utredningstjänst beräkna andel helårsanställda. I befolkningen som helhet är siffran 69 procent. Bland nyanlända är det skakande svaret: ?Andelen helårsanställda inkl. företagare bland flyktingar inkl. flyktinganhöriga uppgick till 25 procent efter 8 år i Sverige och andelen efter 15 år var 34 procent?

    Det är komiskt att media och politiker skapat ett alternativt universum för sig själva där nyanlända kommer i arbete efter sju år. I själva verket är två tredjedelar inte heltidsanställda efter femton år i landet. Efter ytterligare tio tjugo år har man normalt pensionerats och lämnat arbetsmarknaden. Det är därför flyktinginvandring aldrig blir lönsamt vare sig på kort eller långt sikt.

    www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Temaomraden/Integration/Statistik/Registerdata-for-integration/Andel-forvarvsarbetande-kommunmottagna-flyktingar-20-64-ar-efter-antal-ar-efter-mottagandet-kon-och-mottagningsar/

    staffandanielsson.blogspot.se/2016/02/rut-rapport-25-av-flyktingar-har.html

    Från Tino Sanandaji
  • SmalaSara
    KillBill skrev 2016-02-28 19:50:54 följande:
    Anna Dahlberg verkar mest vara besvärad av att hennes domedagsprofetior inte slagit igenom ännu och hoppas därför nu på framtiden i stället...
    Tror du det? Det är ju inte bara hon. KI ger henne stöd:

    Sydsvenskan: ?BNP-tillväxten per capita och sysselsättningsgraden väntas falla när hundratusentals asylsökande får uppehållstillstånd. Inbromsningen väntas om drygt ett år.

    Hittills har ökad offentlig konsumtion gjort asylinvandringen till en positiv faktor i nationalräkenskaperna?Asylinvandringen har även hjälpt till att trycka ned arbetslösheten. Fast trenden, som redan är känd, vänder när asylsökande börjar komma ut på arbetsmarknaden 2017?2018, enligt Hansson. Han räknar med att det behövs höjda skatter och avgifter och att både regeringens arbetslöshetsmål och överskottsmålet i offentliga finanser kan ryka i processen."

    Ja, det stod ju i GP och andra platser också. Du kanske har läst det redan?
  • Dorian Ertymexx
    SmalaSara skrev 2016-03-18 20:47:43 följande:
    Jag tror att den här informationen skulle vara intressant för dig: Det tar som ni vet åtta år för hälften av nyanlända att komma i arbete. Sambandet har enligt SCB varit relativ konstant sen ungefär 1997. Sjuårsskrönan har sitt ursprung i Erik Ullenhags propaganda. Det fortsätter cirkulera bland faktaresistenta journalister och politiker, kanske för att siffran låter trovärdigt men framställer problemet som hanterbart. Att bara hälften arbetar låter redan illa, men det är värre än så. Staffan Danielsson bad nyligen Riksdagens Utredningstjänst beräkna andel helårsanställda. I befolkningen som helhet är siffran 69 procent. Bland nyanlända är det skakande svaret: Andelen helårsanställda inkl. företagare bland flyktingar inkl. flyktinganhöriga uppgick till 25 procent efter 8 år i Sverige och andelen efter 15 år var 34 procent Det är komiskt att media och politiker skapat ett alternativt universum för sig själva där nyanlända kommer i arbete efter sju år. I själva verket är två tredjedelar inte heltidsanställda efter femton år i landet. Efter ytterligare tio tjugo år har man normalt pensionerats och lämnat arbetsmarknaden. Det är därför flyktinginvandring aldrig blir lönsamt vare sig på kort eller långt sikt. www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Temaomraden/In.../ staffandanielsson.blogspot.se/2016/02/rut-rap... Från Tino Sanandaji
    Helt korrekt. Åtta år. Vilket är minst en tredjedel av vad det tar att få in en svensk på arbetsmarknaden, ofta till långt högre kostnad, dessutom. I den jämförelsen är åtta år en fis i vinden.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • SmalaSara
    Dorian Ertymexx skrev 2016-03-19 10:38:45 följande:
    Helt korrekt. Åtta år. Vilket är minst en tredjedel av vad det tar att få in en svensk på arbetsmarknaden, ofta till långt högre kostnad, dessutom. I den jämförelsen är åtta år en fis i vinden.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
    Sant!

    Det är dock inte rimligt att politiker försöker låtsas som att tar "i snitt sju år". För det är ju däremot inte alls sant.

    Sen kan man ju fråga sig om det är "lönsamhet" man ska diskutera i sammanhanget öht. Det är, av tusen skäl, inte bra att så många människor inte har jobb. I dagens samhälle är det både ekonomiskt dåligt och socialt stigmatiserande.

    Nåja. Jag tycker inte man ska se flyktinginvandring och evig befolkningstillväxt som en "ekonomisk lösning".

    Flyktinginvandring har man i första hand av moraliska skäl. IMO
  • Dorian Ertymexx
    SmalaSara skrev 2016-03-19 11:04:17 följande:
    Sant! Det är dock inte rimligt att politiker försöker låtsas som att tar "i snitt sju år". För det är ju däremot inte alls sant. Sen kan man ju fråga sig om det är "lönsamhet" man ska diskutera i sammanhanget öht. Det är, av tusen skäl, inte bra att så många människor inte har jobb. I dagens samhälle är det både ekonomiskt dåligt och socialt stigmatiserande. Nåja. Jag tycker inte man ska se flyktinginvandring och evig befolkningstillväxt som en "ekonomisk lösning". Flyktinginvandring har man i första hand av moraliska skäl. IMO
    Absolut, jag håller med dig, vi ska inte ta emot flyktingar för att det gynnar oss (även om det kan vara en positiv biverkan på sikt).

    Att det inte är bra att många är arbetslösa är en sanning med mycket modifikation. Vårt nuvarande ekonomiska system KRÄVER en viss arbetslöshet, och större arbetslöshet motverkar inflation genom att skrämma de som har jobb att inte kräva för höga lönepåslag.

    Sedan är det inte heller säkert att arbetslösheten ökar, relativt sett, med fler i landet - fler i landet betyder ju också en ökad efterfrågan på varor och tjänster, vilket betyder att fler behövs i arbete.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna