Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Padirac skrev 2019-07-25 15:07:19 följande:

    Antalet blodgivare har minskat under många år. En artikel från sommaren 2018 belyser problematiken med att bloddonationer och speciellt under sommaren.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/akut-blodbrist-pa-flera-hall-i-landet

    'Sommaren är den period på årets då risken för blodbrist ökar markant. Detta eftersom många blodgivare är bortresta och inte ger blod i samma utsträckning som annars. I år ser risken för blodbrist värre ut än tidigare år.'

    'På sju år har antalet aktiva blodgivare minskat med 16 procent, enligt statistiken från blodverksamheten. Från 247 481 personer år 2010 till 213 376 personer 2017.

    Och fortsätter läget som det är nu antas det blir ännu färre givare under 2018, vilket innebär risk för fler inställda operationer i sommar.'


    Om enhetschefen för Sahlgrenska påstår att blodbristen delvis beror på knivdåd så är det nog troligt att det förhåller sig så...

    ...eller har du information som dementerar hans utsaga?
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-07-25 15:28:13 följande:

    Ja, det saknas normalt sett blod under sommaren, bloddonationerna minskar dessutom över åren enligt de uppgifter jag länkade till.

    Det är den andra 'delvis' som blodbristen beror på. Bara för att ge en mer allsidig information.


    Och jag undrade när Sverige sist hade en situation där faktorn knivdåd påverkar tillgången till blod påtagligt/anmärkningsvärt mycket.

    Är det en fråga som du har svar på?
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-07-25 16:22:52 följande:

    Kan ju ha varit på 90-talet. men då fanns det kanske fler blodgivare.sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=7267770

    "Det dödliga knivvåldet är uppe på samma nivåer som på 90-talet efter att ha dalat ett tag. Men oftast handlar det om våld inomhus, i samband med exempelvis bråk och fylla, säger kriminolog Mikael Rying till P1-morgon."

    "? Det är bekanta män som blir osams om olika saker, som sällan är särskilt allvarliga, som fortfarande dominerar det dödliga knivvåldet. Utomhus, mellan obekanta är väldigt ovanligt. Det är sex till sju fall per år, säger Mikael Rying."

    "Överläkare Louis Riddez på traumaavdelningen, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, tycker sig se en ökning av antalet patienter som kommer in med också icke-dödliga knivskador:

    ? Det är en knivskada varannan dag på vår enhet, det var kanske en gång i veckan tidigare. Det är män i 30-årsåldern som inte gärna pratar om vad som hänt, det finns en speciell stämning som gör att man förstår att de varit i fel miljöer och ägnar sig åt sådant som de inte vill prata om, säger Louis Riddez till P1-morgon."

     


    Åh, du hade till viss del svar på frågan. Intressant. Tack.

    Hur illa anser du att det är att vi stagnera i den här utvecklingen?
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-25 16:42:21 följande:

    Nu väntar vi bara på Digestives berättelser om hur det var på knivsöder under -90 talet.


    Gör ni? Jahapp...
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-07-25 17:17:14 följande:

    Det är illa att det saknas blodgivare, på företaget där jag arbetar dyker ibland blodbussen upp på ett av kontoren och tappar kollegor på blod. 

    En stor mängd våldsbrott har sina tydliga orsaker och de behöver bekämpas, men det är en social ingenjörskonst som ännu inte existerar. Tyvärr.


    Ok.

    Det finns uppenbarligen faktorer som har fått utvecklingen att stagnera från positiv till negativ. Dessa faktorer är väl vad man borde utreda och kolla närmare på. Min gissning här är en bredare och djupare segregering i redan segregerade områden - ett utanförskap som lämnar kriminalitet som ett allt mer attraktiv alternativ.
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-25 17:37:49 följande:

    Just knivdåd vill jag minnas var ännu värre förr. På 1800-talet var det riktigt illa.


    Ok.
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-07-25 18:18:46 följande:

    Utanförskapet är enligt socionomer ett socioekonomiskt resultat av samhällets omformning och utveckling.

    Det fanns en tid innan det fria skolvalet då alla i närområdet blandades och segregeringen var mindre. Det som var den amerikanska drömmen var i betydligt större utsträckning en verklighet i de skandinaviska länderna än i USA - där var det till störst del en dröm.

    Men samhället har omformats och politiska ideal har ibland gått före önskade resultat. Medvetet eller inte.

    Den största mängden våldsbrott har tydliga orsaker, jag har redovisat dessa tidigare i tråden. www.bra.se/download/18.4c494ddd15e9438f8ad80c7d/1511859124780/lararhandledning_brottsutvecklingen.pdf


    Ja, socioekonomiskt och kulturellt är inte långsökt faktorer som kan bidra till utanförskap medan segregering skapar bubblor av gemenskap utanför samhället i stort.

    Det fria skolvalet är en del av ett betydligt större pussel. Det var inte så att vi ej var segregerade i Sveriges mest invandrartäta stadsdel och då det fria skolvalet inte fanns... problemen är djupare än så och det är - i min uppfattning - de enklare fallen som kommer in bättre i samhället i stort vilket som.

    Har dock ingen aning om hur det såg ut i större städer innan det fria skolvalet.

    Att jag integrerade mig väl med omgivningen som yngre berodde helt på personligheten (hade i stort sett enbart vänner med invandrarbakgrund - från Libanon, Iran, Polen och Chile) men det är en aning svårt att skapa nyfikna personligheter från riksdagsbordet. Tyvärr lever vi inte på snygga papper...
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-26 11:51:40 följande:

    Det fria skolvalet har ökat på segregationen, det har också EBO-lagen som dessutom resulterade trångboddhet och social misär. Föga förvånande är det fria skolvalet och EBO-lagen produkter av borgerlig politik.


    Det kanske är så enkelt att svenska folket inte är beredda på att tumma med sitt egna för att blidka politiska experiment som dessutom utförs väldigt dåligt redan från början...

    Hur kan det ens få vara ett problem att folk formar sin egen tillvaro?

    Det är inte medborgarna som ska ställa upp för politikerna och deras experimentella idéer utan ordningen ska vara precis, helt och fullständigt tvärt om.
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-07-26 11:51:40 följande:

    Det fria skolvalet har ökat på segregationen, det har också EBO-lagen som dessutom resulterade trångboddhet och social misär. Föga förvånande är det fria skolvalet och EBO-lagen produkter av borgerlig politik.


    Och det går att se på det fria skolvalet på fler vis än endimensionellt. Innan så tenderade väletablerade människor att helt enkelt flytta från stadsdelen när den slutade hålla måttet, vilket skapar segration på en helt annan nivå, som en så kallad brain drain av stadsdelen...

    ...medan man nu kan bo kvar och ändå försäkra sig om att barnen får den skolmiljö och utbildning som man önskar dem.

    Det finns inga enkla lösningar eller endimensionella problem när saker redan från början har gjorts uselt och därtill fått sina problem ingrodda.
    Besvarar inte ökända provokatörer.
  • Digestive

    www.tv4play.se/program/nyheterna/12334922&utm_source=facebook.com&utm_campaign=nyheterna&utm_content=utsatta_kvinnor&linkId=71102387

    >>Antalet kvinnor som hör av sig till Kvinnofridslinjen ser ut öka även i år. Förra sommaren fick linjen in fler samtal än någonsin ? nu ökar man bemanningen för att hjälpa kvinnor som utsatts för våld.<<

    Vad konstigt. Det är ju som om alla kostsamma sociala ingenjörsprojekt och dito forskning, som utförs genom och finansieras av våra skattemedel, de senaste 30 åren...

    ...inte fungerar och är fel ute.


    Besvarar inte ökända provokatörer.
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna