Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Morgan Johansson (S) pressades ordentligt i SVT:s Morgonstudion:

  • K Markatta

    Samma nyhet i statlig respektive icke-statlig media:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/livstids-fangelse-for-mord-pa-hustrun

    Livstids fängelse för mord på hustrun

    En man i 40-årsåldern från en mindre ort i Sollefteå kommun dömdes på måndagen till livstids fängelse sedan han dödat sin hustru med ett gevärsskott. Mannen har hela tiden nekat till brott och menar att skottet avlossats av misstag.

    www.expressen.se/nyheter/s-politiker-doms-till-livstid-skot-sin-fru-i-huvudet/

    S-politiker döms till livstid - sköt sin fru i huvudet

    En socialdemokratisk politiker som bodde i Sollefteå har dömts för mord till livstids fängelse och utvisning av tingsrätten i Ångermanland. Mannen sköt sin fru i huvudet med ett gevär när hon låg i parets säng och sov.

  • K Markatta

    Från Ekots redaktionsblogg:

    sverigesradio.se/artikel/6768625

    Felaktig formulering i digital publicering

    På fredagseftermiddagen gick en felaktigt formulerad tweet och digital publicering ut om M-politikern Ulf Kristersson från Ekot. Den hade inte kollats tillräckligt av redaktörerna på vår desk.

    Det finns skäl att ifrågasätta ordvalet och urvalet av fakta i publiceringen och därför tog vi bort den så snart det gick.

    Det är beklagligt att en bristfällig hantering i det här fallet lett till en publicering som vi inte står för utan måste dra tillbaka. Det är något vi ser allvarligt på och kommer att följa upp på olika sätt internt.

  • K Markatta

    Datasäkerhet verkar inte vara ett prioriterat område inom public service:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/sveriges-radio-hackade-pa-twitter

    Sveriges Radio hackade på Twitter

    Flera av Sveriges Radios konton på Twitter har hackats - ett antal märkliga och obscena inlägg postades under lördagen. Nu har Twitterkontona SR Ekot och SR Politik stängts ner.

    Det är extra illa med tanke på att SR är tänkt att användas för kommunikation i ett krisläge. Då måste vi ju kunna känna oss säkra på att information som går ut i deras kanaler faktiskt stämmer.

  • K Markatta

    Mer information om den bristande säkerheten på Sveriges Radio:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/cyberexperten-det-har-ar-inte-bra

    Tidigare medarbetare vittnar om låg säkerhet kring Twitter-konton

    SVT Nyheter har varit i kontakt med flera anställda och tidigare medarbetare på Sveriges Radio som berättar att de haft tillgång Sveriges Radios konton på Twitter långt efter att de slutat. En lista med lösenord till ett antal olika konton har också legat lätt tillgänglig för medarbetarna.

    ...

    De experter som SVT Nyheter talat med ser dock allvarlig på det som hänt. Fredrik Blix, doktor i cybersäkerhet vid Stockholms universitet menar att säkerhetsluckan kan utnyttjas för att sprida desinformation som kan få allvarliga konsekvenser.

    - Public service ska man ju kunna vända sig till i kris, och om någon då publicerar ett trovärdigt meddelande på Ekots Twitter som handlar om till exempel pandemin så skulle ju det kunna leda till att folk vidtar åtgärder i panik.

  • K Markatta

    Ny uppdatering om Sveriges Radios säkerhetsschabbel:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/sr-chefen-om-kapade-twitterkontot-vi-har-en-teori

    I helgen kapades ett antal av Sveriges radios officiella Twitterkonton. Flera källor har för SVT vittnat om en svag säkerhetskultur i bolaget där lösenord skickas runt och obehöriga har haft tillgång till kontot långt efter de lämnat. Sveriges radios presschef Claes Bertilson är fåordig om händelsen och bolagets säkerhetsrutiner och vill inte svara på om man haft tvåfaktorsautentisering aktiverad för sina konton i sociala medier.

    Ett antal av Sveriges radios mejladdresser figurerar också i läckta databaser på internet. Där kan man enkelt hitta både användarnamn och lösenord. Något som utan tvåfaktorsautentisering skulle kunna vara en tänkbar väg in till både sociala medier-konton och andra funktioner.

    - Om det här är vägen in, via stulna användarnamn och lösenord, så är det dåligt att man inte har kollat upp det här innan. Det är enkelt att följa upp det här och finns publikt. Det ska man känna till.

  • K Markatta
    Flash Gordon skrev 2021-03-21 12:48:18 följande:
    Det borde vara provocerande även för vänsterfolk. Åtminstone för grå-sossar.
    Har sett en del syrlig kritik från gråsossehåll, här exempelvis LO-ekonom Hållö som får medhåll från minister Shekarabi:



  • K Markatta

    Nu har det kommit fram mer information om varför den av Sveriges Radio så hyllade och prisade gangstern ville kidnappa en annan artist:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/atal-kan-vackas-mot-p3-guld-vinnaren-yasin-sitter-haktad-misstankt-for-stampling-till-manniskorov

    Enligt uppgift till SVT Nyheter är en del av motivet avundsjuka mot den kidnappade rapparens framgångar - samt att han inte anses vara gangster nog för att vara en gangsterrappare.

    Men motivet har också varit pengar: artisten ska ha krävts på 3 miljoner kronor. Gärningsmännen stal dessutom en Rolex-klocka och en guldkedja som tillsammans var värda omkring 600 000 kronor.

    ...

    Enligt åtalet ska Vårbynätverkets ledare också ha planerat att spränga en bomb utanför den kidnappade artistens mammas bostad, men då det fanns poliser utanför bostaden bestämde de sig för att avvakta. Syftet ska ha varit att försöka få offret att betala mer.

  • K Markatta

    Såg att årets förtroendebarometer togs upp i en annan tråd.

    De svarande fick där bl.a. placera sig själva på en politisk höger/vänster-skala och sedan göra detsamma för olika medier:



    Vi ser då att alla, även de som anser sig stå något till vänster eller klart till vänster, placerar in både SVT och SR till vänster om mitten.
  • K Markatta

    Om någon med "rätt värdegrund" hotar medarbetare på Sveriges Radio betraktar deras chefer det tydligen inte som något hot.

    Exempel:

    www.svt.se/kultur/atalad-rappare-ville-hota-sveriges-radio-att-spela-hans-musik

    Åtalad rappare skrev hotbrev: "Tvinga P3 att spela min musik mer"

    ... En annan rappare, åtalad för (samma) människorov, ska ha försökt skicka brev från häktet till en gängledare för att få denne att hota P3 att spela hans musik mer. Han skriver även att han vill att någon från kanalen ska kidnappas.

    "(Min) musik ska spelas minst en gång varje 3 timmar", skriver han i brevet.

    - Som jag ser det har ingen av våra medarbetare utsatts för hot, säger Anna-Karin Larsson, områdeschef på Sveriges Radio till Kulturnyheterna.

Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?