Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    KillBill skrev 2020-06-30 21:23:45 följande:

    Ett parti kan både var en del av regeringsunderlaget och vara en del av oppositionen. Ett exempel på detta är Vänsterpartiet. Vänsterpartiet röstade fram regeringen men har varit aktiv i opposition. L och C har också röstat fram regeringen och är överens med regeringen i vissa frågor men är i opposition mot regeringen i andra.


    Jag tror det är rätt att kalla V för stödparti, inte regeringsunderlag, se texten från riksdagens sida ovan.
  • Padirac
    Xelol skrev 2020-06-30 21:15:31 följande:
    C+L+S+Mp är regeringsunderlaget att som SVT hävda något annat är i min värld inte objektivt 
    Vi kan med detta konstatera att du inte har en opartisk bild av vare sig regering, regeringsunderlag eller PS.

    .
  • Padirac
    KillBill skrev 2020-06-30 21:48:02 följande:
    Det är rätt vanligt att kalla de partier som röstar fram en regering för regeringsunderlag. Tex har Vänsterpartiet betraktats som regeringsunderlag till Stefan Löfven och många anklagade Ulf Kristersson för att vilja bilda regeringen med SD som regeringsunderlag (trots att det inte var tänkt att SD skulle sitta i regeringen).
    Jaha.. jag gick på det som stod på regeringens sida och har altltid uppfattat detta om att tillskriva stödparter att vara regeringsunderlag som ett politiskt slagträ, dvs när stödpartiet VPK kallats regeringsunderlag har det varit för att göra S kommunistvänliga osv.. 

    Jag ska se om jag kan googla fram olika betydelser ..

    men om det är som du säger - vilket det säkert också är - så är det fullt möjligt att vara både regeringsunderlag  och opposition och stödparti ... allt beror på situationen då?
  • Padirac
    KillBill skrev 2020-06-30 21:48:02 följande:
    Det är rätt vanligt att kalla de partier som röstar fram en regering för regeringsunderlag. Tex har Vänsterpartiet betraktats som regeringsunderlag till Stefan Löfven och många anklagade Ulf Kristersson för att vilja bilda regeringen med SD som regeringsunderlag (trots att det inte var tänkt att SD skulle sitta i regeringen).
    Det ser ut som att med denna definition av JA-röstare blir det S + MP som är regeringsunderlaget för regeringen S+MP 2018..

    Om det ska bli som ni tänker så är det alla som inte röstar NEJ som är regeringunderlaget..

    https://www.riksdagen.se/sv/valet-2018/den-nya-riksdagen-efter-valet/
    "Mandatfördelning i riksdagen efter valet 2018

    Mandatfördelningen nedan visar hur riksdagens 349 platser ska fördelas mellan partierna efter valet 2018.


    Socialdemokraterna (S) 100 mandat Moderaterna (M) 70 mandat Sverigedemokraterna (SD) 62 mandat Centerpartiet (C) 31 mandat Vänsterpartiet (V) 28 mandat Kristdemokraterna (KD) 22 mandat Liberalerna (L) 20 mandat Miljöpartiet (MP) 16 mandat " https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/L0zdVR/riksdagen-har-rostat-stefan-lofven-vald-till-statsminister

    "Klockan 09.55 på fredagen den 18 januari röstade riksdagen ja till Stefan Löfven som statsminister. Utfallet blev 115 ja, 153 nej och 77 som avstår. Fyra ledamöter var frånvarande och deltog inte i omröstningen."

    Mitt googlande ger lite varierat resultat,

    de som ingår i regeringen är regeringsunderlaget - vilket stämmer med riksdagens sidas användning av ordet.

    de som röstar ja till statsministerförslaget är regeringsunderlaget.

    Ännu inte hittat någonting som pekar på alla utom nej-röstarna som regeringsunderlag. får leta lite till då...
     
  • Padirac

    Då har jag faktiskt hittat att med begreppet regeringsunderlag menas alla partier som inte röstar nej till statsministern.

    Så vilken betydelse som helst kan användas och det är fullt möjligt att vara både oppositionsparti och stödparti och regeringsunderlag. Situationen avgör vilken roll partiet har i givet läge.

  • Padirac
    Xelol skrev 2020-06-30 21:15:31 följande:
    C+L+S+Mp är regeringsunderlaget att som SVT hävda något annat är i min värld inte objektivt 
    Så vad säger du med dessa mängder av betydelser av 'regeringsunderlag' - var det en fråga där regeringen reda har stöd av samarbetspartierna eller en fråga där de är i opposition mot regeringen?

    Just nu verkar iofs regeringspartierna vara i opposition mot varandra också..
  • Padirac
    Mentat skrev 2020-07-02 05:57:11 följande:

    Jo, men om jag minns rätt var det du som vägrade ta till dig siffrorna i svart på vitt om PS tendentiösa rapportering som jag presenterade för evigheter sedan.

    Peka gärna på ett inlägg du har skrivit som Jonas Sjöstedt skulle ha kraftiga invändningar mot, jag kan inte minnas att jag har sett något men det måste ju finnas massvis tycker man om du har en borgerlig grundsyn.

    Det är irrelevant att ständigt komma dragande med (sd) i en diskussion med mig då jag inte stöder dem och aldrig har gjort så.


    #Letar febrilt efter ett inlägg du skrivit som SD och deras svans skulle ha kraftiga invändningar mot...#

    Peka gärna på ett av dessa inlägg själv
  • Padirac
    Mentat skrev 2020-07-02 10:36:33 följande:
    Tack för att du hävdar att "borgerlig" och (v) står lika långt ifrån varandra som "borgerlig" och (sd) - vilket de bör göra för att analogin skall vara just en sådan.

    En sökning på "Mentat populister (sd)" för siten www.familjeliv.se gav 50 resultat. Jag tror inte att (sd) själva vill beteckna sig som populister utan snarare skulle ha kraftiga invändningar mot detta. Vill du nödvändigtvis ha något exakt inlägg så kan du ju göra om övningen nämnd ovan.

    Att kalla SD för populister är är knappast att peka på någonting som SD och svansen skulle ha kraftiga invändningar mot.

    Tvärt om har det flertalet gången framhållits av SDsvansen att populism ska ses som ett sätt att lyssna på folket.. praktiserades förra århundradet av en del av SDs politiska föregångare.

    Så något sådant du avkräver av andra har jag inte lätt hittat med sökningar på varken SD och populism eller SD och rasism eller fascism eller nazism. SvP har du kommenterat som rasistiska, men SDs partiprogram har du rekommenderat andra att läsa då de sagt att de inte kan tänka sig att acceptera SDs människosyn och syn på invandrare.. 

    Däremot uppfattar jag tex ditt inlägg om besikningspriser tidigare i tråden som ett belägg för att det inte är opartiskhet utan politisering du vill ha när du säger  att PS inte är opartiskt. Det är en väldigt *skitnödig* syn på vad som kan och inte kan rapporteras att kräva att om det rapporteras att priset höjts så måste man också rapportera att tillgängligheten höjts (på vissa ställen för vissa människor) .. Om man någonsin krtiserat samhället för att vara PK så gäller det i högsta grad för att den inställningen är PK.. Vi kan inte säga X och vi inte samtidigt säger Y, för det *kan uppfattas* som obalans och inte opartiskt..

    Det du påstår inte är opartiskt är inget annat än en avsaknad av politisering som du saknar.

    Sen skulle jag vilja komma tillbaks till det jag bad dig göra tidigare i tråden - kan du ge exempel på hur nyheten om höjda priser på besiktningen skulle ha rapporterats om vinklingen var:

    *nationalistisk
    *konservativ
    *religiosiös
    *liberal
    *socialististisk
    *kommunistisk
    *ateistitisk
    *nazistisk

    kan du inte ge exempel på hur denna typ av vinkling skulle vara gjord så är det svårt hitta kriterier för vad du anser eller inte anser vara vinklat

    Jag uppfattar många påståenden om att PS inte skulle vara opartisk som en form av högerpopulism som odlats sen jag var ung förra årusendet.  Det hela handlar om att vilja politisera rapportering och PS

  • Padirac
    Mentat skrev 2020-07-02 12:10:17 följande:
    Nähä, när jag direkt på volley kan ge dig svar på tal så duger förstås inte det heller. Det är exakt det här som gjort att jag i olika omgångar har tröttnat på det här forumet - det handlar väldigt mycket om tjafs om personer och väldigt litet om sakfrågor. Varför bilbesiktningsexemplet redan var politiserat, exakt det jag vill slippa, skrev jag i det inlägget men just den delen hoppade du visst över.

    För all del, en sista gång innan jag ger upp totalt då: Vill du också förneka att siffrorna i inlägg #2086 står i samklang med bilden av public service som opartiskt? Enligt mig är de ett entydigt bevis på en ständig vänstervinkling, en som inte är flagrant nog att fällas av granskningsnämnden men som ändå finns där i t.ex. vilka nyheter man väljer att ta upp.
    De allra flesta med en borgerlig grundsyn ser det. De som stöder dagens regeringspartier ser det säkert inte då det bekräftar deras världsbild, men det är inte att vara opartisk.
    Eftersom du själv tagit upp denna nyhetom besiktningspriser s är de väl bra att gräva lite i den för att få en djupare bild av vad du menar och varför du menar detta.

    Du får nog förklara igen _varför_ du anser att det var opartiskt att rapportera om prishöjningar i en nyhet om prishöjningar.

    Måste notiser belysa alla aspekter av en förändring?  Eller kan en annan notis lyfta fram en annan aspekt av förändringen? 

    Kan man över huvud taget ha en notis eller måste alla nyheter vara fördjupande reportage?

    Är alla notiser opartiska?  Undviker man i notiser att berätta saker, är det saker du tror att någon vill undanhålla? 

    Varför anser du att man i notisen säger att priserna är oskäliga?  Duger inte ett torrt konstaterande att omreglering med privatiseringen av bilbesiktningen inte sänkt priserna som inför omregleringen angavs som ett skäl till att göra detta?
    Mentat skrev 2017-09-13 19:00:41 följande:
    Dagens inlägg på Text-tv är en intressant läsning för den som funderar på SVT:s opartiskhet eller ej. Eftersom inläggen på text-tv är väldigt flyktioga kopierar jag texten hit:

    Allt dyrare att besiktiga bilen Efter avregleringen 2010 har priserna för att besiktiga bilen stigit rejält fram till i dag. Det visar statistik från Transportstyrelsen. För sju år sedan kostade en bil- besiktning i snitt 300 kronor, i dag kostar den i snitt 450 kronor. Vissa besiktningsstationer tar uppemot 500 kronor. När politikerna skrev sitt remiss- yttrande pekades på flera fördelar med att privatisera besiktningen. Konkurrensen skulle gynna konsumenten genom lägre priser, men så blev det inte. 
    Några saker som man undviker att berätta:
    Tillgängligheten har ökat. Att få en besiktningtid är oerhört mycket lättare numera, det finns både kvällstider och tider på lördagar. Om nu kostnaden är problemet kan det ju vara värt att nämna att statliga Bilprovningen tar 475:- som normalpris, alltså över snittet enligt Text-tv:s egna uppgifter. Varför har staten höjt priset så mycket om det nu är oskäligt? 
    Det enda man tar upp är negativa aspekter. Opartiskt? Jag skulle definitivt säga att det är så partiskt det kan bli.
    Sen undrar jag faktiskt om du skulle kunnage exempel på hur nyheten om höjda priser på besiktningen skulle ha rapporterats om vinklingen var:

    *nationalistisk
    *konservativ
    *religiosiös
    *liberal
    *socialististisk
    *kommunistisk
    *ateistitisk
    *nazistisk

    kan du inte ge exempel på hur denna typ av vinkling skulle vara gjord så är det svårt hitta kriterier för vad du anser eller inte anser vara vinklat. 

    Skälet till att jag tjatar om detta är att jag ser denna fråga som central för hela resonemanget om partiskhet, det skulle kunna vara underlag för att få kriterier som kan användas för att undersöka om det verkligen är så som du tycker eller om det är personligt tyckande.
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?