Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Digestive skrev 2024-02-04 02:42:56 följande:

    Hej och hå. Det har visst varit en demonstration mot Public Service med en - av diverse videoklipp att döma - hyfsat anslutning.

    Länkar till Katerina Janouchs X som verkar ha varit en mer prominent figur i demonstrationen: https://twitter.com/katjanouch/status/1753844156042989868

    Om någon är nyfiken men blockad av vederbörande så kan jag posta några skärmdumpar här, bara att säga till.


    Sprid inte konspirationsteorier och alternativa fakta från extremhögern nu !!

    Det är samma gäng som demonstrerade mot covid och tror på konspirationer om globalisering (internationella finansiärer, Soros, judisk världskontroll) och  andra foliehattsideer under pandemin..

    Swebbtv, frihetsrörelsen, frihetsnytt som är kopplat till och arbetar med NRM, kända nazister, förintelseförnekare och andra högerextrema kretsar.   Arrangörerna har precis som NRM och de tyska nazzarna under 1930-talet en skyddsstyrka för sin rörelse...

    KJ har ju sugits upp i den högerextrema konspirationsmiljön precis som FLs alternativhöger som flitigt citerar swebbtv.
  • Padirac
    klyban skrev 2024-02-04 11:03:25 följande:

    Alla partier är representerade, det betyder just demokrati :whoco5:
    Men vi alla vet att det du är ute efter är att politisera SVT/SR.


     


    Men hur går det då ihop med att du anser SVT/SR är inte opartiska nog.
    För frågan är varför säger du två motsatser samtidigt, eller kanske du trodde ingen skulle märka detta?


    Padirac skrev 2024-02-03 16:38:56 följande:
    Demokrativillkoren tillsammans med andra villkor finns beskriven här om du inet vill gå direkt till lagtexten.

    På vilket sätt menar du att demokratibestämmelsen inte är uppfylld pga av att DU delar upp sändningar som konservativa eller progressiva?

    Du kan rimligen inte mena att fetstilade raderna nedan har med konservativa eller progressiva åskådningar att göra - om du inte menar att konservativa eller progressiva åskådningar i sig har med antidemokratiska uttryck att göra. 

    SD som har en lång historia av antidemokratiska åsikter och uttalande bakom sig och säkert också framför sig kallar iofs sina åsikter och uttalande för konservativa, gör du samma falska påståenden som de gör om vad som är konservativt?

    Är samma antidemokratiska 'konservatism' eller någon annan sorts konservatism som du menar inte ryms i demokratibestämmelserna? Eller är det något annat i regelverket som skaver på dig ?För det kan rimligen inte vara demokratibestämmelsen som sådan du har invändning mot eller menar inte vara uppfylld, eller så är det demokratibestämelsen som faktiskt skaver hos dig och då har jag inte glömt något av våra tidigare diskussioner.

    Det är lätt att förstå att demokratibestämmelserna inte har något som helst att göra med konservativt eller progressivt innehåll.

    mediemyndigheten.se/ansokan-och-registrering/regelverk/regler-for-radio--och-tv-sandningar
    Regelverk: Radio- och tv-lagen
    Sändningsform: Public service, marksänd tv, beställ-tv, webb-tv, text-tv
     
    Enligt den så kallade demokratibestämmelsen i radio och tv-lagen ska programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer samt principen om allas lika värde och den enskildes frihet och värdighet.
     
    Enskilda program prövas inte direkt mot demokratibestämmelsen. Det beror på att bestämmelsen gäller programverksamheten som helhet. Bestämmelsen innebär att programföretagen kan ta avstånd från eller bemöta diskriminerande eller rasistiska uttalanden utan att komma i konflikt med kravet på opartiskhet. Bestämmelsen innebär också en skyldighet att markera ett avståndstagande från, eller att bemöta, antidemokratiska uttalanden. Att programföretag inte har gjort detta har i några ärenden som granskningsnämnden har bedömt, inneburit att inslagen stridit mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft.

    Det viktiga verkar vara att SVT/SR ska sluta vara sakliga och opartiska enligt användaren.
    För det är vad som finns där mellan raderna varje inlägg nu.


     


    Men vi vet också när någon är så extremt långt ut till höger, så tål de inte saklighet och opartiskhet.
    Och de tror konspirationer borde ingå i rapporteringen, samtidigt journalistik bygger på fakta och sakligheten.
    Men den klarar inte denna högern av, då de sakligheten monterar ned konspirationerna till nonsens.


     


    Det är dock oerhört intressant att SVT/SR ska sända nonsens och när de är sakliga och opartiska.
    Och vet ibland när de tagit upp konspirationer och exponerat felen, då blir dom arga för det.
    Det verkar som en del vill leva i en fantasivärld och sen försöka få den som en verklighet, och det tillåter inte SVT/SR och av grundläggande saklighet och opartiskhet.


    Och det är troligtvis den enda anledningen till de attackerar SVT/SR såpass ofta och just för de står i en politik som inte tål fakta och saklighet och opartiskhet.(Man kan tycka det skulle berätta nått för dom hur fel ute de är, men det är för avancerat för dom.)


    Jag uppfattar det som att alternativhögern är allt det de försökte protestera mot.
    Alternativhögern är full av godhetsposering, trånga åsiktskorridorer, cancelkultur, postmodernistisk verklighetsbeskrivning och med det samma typ av propagandaverktyg som högerextermister använder: Ingenting är sant och allt är möjligt. 

    För foliehattarna och alternativhögern är det viktigt att både alternativa fakta och verkliga fakta får samma utrymme, och att verkligheten med ovan nämnda propaganda inte är verklig utan att verkligheten ligger någonstans mellan fantasier, lögner och verkliga fakta. På det sättet försöker de flytta och förändra verklighetsuppfattningen i breda lager av befolkningen. Det är en del av kulturkriget och metapolitiken.

    De har inte bara plockat upp gammal vänsterteori som kommer från postmarxister.  Om det under vänstervågen protesterades mot 'staten och kapitalet' så protesterar alternativhögern mot 'staten och Soros/globalisering/kulturmarxism' .

    Alternativhögern är nära knuten i ideologi och samröre med postfascismen och vitmakt. Det syntes i protesterna mot PS igår, det är bara att titta på vilka som organiserade protesten och vilka kretsar de rör sig i.

    Mer om Alt-Right här

    www.gale.com/intl/essays/josh-vandiver-radical-roots-alt-right

    och här

    blogs.law.columbia.edu/praxis1313/chris-roberts-the-leftist-origins-of-the-alt-right-and-their-inchoate-but-dangerous-metapolitics/

    Kritik mot PS som bygger på de metoder och de argument Alt-Right omfattar kan utan vidare avskrivas som nonsens då de inte ens klarar av att ge permisser eller argument som är sammhängande utan att konspirationsteorier och alternativa fakta dras fram som belägg. Dessa saker spricker som troll i solen om de skärskådas.

    Allt gnäll om att PS inte uppfyller demokratibestämmelserna eller om att PS inte är opartiska för att lögner, konspirationsteorier och alternativa fakta okritisk får spridas i PS är inget annat än alternativhögerns diskurs.  
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-02-04 12:24:15 följande:
    Ok. Frihetsrörelsen och därtill SwebbTV var vad jag såg efter att ha tittat runt lite.

    Antalet verkade överdrivet lite var stans bland utsagorna men en hyffsad anslutning.
    Padirac skrev 2024-02-04 10:09:37 följande:
    Sprid inte konspirationsteorier och alternativa fakta från extremhögern nu !!

    Det är samma gäng som demonstrerade mot covid och tror på konspirationer om globalisering (internationella finansiärer, Soros, judisk världskontroll) och  andra foliehattsideer under pandemin..

    Swebbtv, frihetsrörelsen, frihetsnytt som är kopplat till och arbetar med NRM, kända nazister, förintelseförnekare och andra högerextrema kretsar.   Arrangörerna har precis som NRM och de tyska nazzarna under 1930-talet en skyddsstyrka för sin rörelse...

    KJ har ju sugits upp i den högerextrema konspirationsmiljön precis som FLs alternativhöger som flitigt citerar swebbtv.
    Det kan folk stå för själva. Frihetsnytt har jag inte hört talas om förut.

    Är KJ en person eller någonting annat?
    Frihetsnytt är kopplade till den högerextrema organisationen Nätverket som anordnade den högerextrema bokmässan för nazister, fascister och alternativhögern. De samarbetar och delar värderingar med swebbtv och har direkta kopplingar till aktiva nazister och de organisationer som personen KJ varit och kanske fortfarande är drivande i.

    expo.se/fakta/wiki/n%C3%A4tverket

    expo.se/2020/09/h%C3%B6gerextremismen-bakom-alternativa-bokm%C3%A4ssan

    Jag är säker på att du i sammelsuriumet av konspirationstorier och alternativ fakta hos denna extremhöger hittar en del ståndpunkter om PS som du driver här på FL.

  • Padirac
    Digestive skrev 2024-02-04 13:24:22 följande:

    Jag får väl ställa frågan allmänt då ingen tilltalad vill besvara den:

    Tycker ni att gemensam media som vi alla betalar för är någonting som inte ska representera gemenskapen i stort?


    Vad är 'gemenskapen i stort'?

    Hur menar du att PS i sitt programutbud/innehåll ska representera detta odefinierade 'gemenskapen i stort' om PS nu inte gör det?

    Är 'gemenskapen i stort' representerad i den minsta gemensamma nämnaren som den stora majoriteten finner tillräckligt nöjsamt och intressant. 

    Är 'gemenskapen i stort' representerad i stora mängder politiserat innehåll som utveckligen av PS gått i Ungern och Polen under nationalkonservativa styren?

    Hur ser ett utbud som uppfyller dina outtalade kriterier för 'gemenskapen i stort' ut?
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-02-04 13:24:22 följande:

    Jag får väl ställa frågan allmänt då ingen tilltalad vill besvara den:

    Tycker ni att gemensam media som vi alla betalar för är någonting som inte ska representera gemenskapen i stort?


    Det går att svara på en fråga även om den saknar  premisser och avgränsningar, men svaret kommer inte att ha någon relevans för det du tror du frågar eftersom svaret kommer att vara något som bygger på den svarandes egna föreställningar och premisser.

    Precisera frgan ioch ställ upp vilka premisser du bygger frågeställningen på.

    En premiss vu verkar ha är at PS inte representerar 'gemenskapen i stort'  - oklart vad du faktiskt menar och vad du grundar denna  premiss på.
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-02-04 14:07:23 följande:
    Vilka premisser har du utrymme för när du svarar ja eller nej?

    Nej, det där är ingen premiss i frågeställningen. Du kan svara både ja eller nej och det enda som framkommer är din åsikt.

    Public Service är inte nämnt och du har en fråga i ett uppenbart vakuum framför dig - men det kan naturligtvis komma följdfrågor, vilket nog ingen skulle häpna över.
    Jamen så bra då... då frågar jag dig om du slutat slå dina barn? Svara ja eller nej

    Det finna tydligen inga premisser i frågan utan du kan enkelt svara ja eller nej.

    Ser du problemet med ditt påstående att det inte finns någon premiss i frågeställningen?

    Kommer polletten att trilla ned? Kommer du att hitta vilka premisser din fråga bygger på? 
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-02-04 14:32:55 följande:
    Nu är det inte en sådan fråga.

    Nej, jag ser inte samma problem i frågan jag ställde för problemet återfinns inte i den.

    Svarar du ja så anser du att gemensam media inte ska representera gemenskapen i stort.

    Svarar du nej så anser du att gemensam media ska representera gemenskapen i stort.

    Vad "i stort" anbelangar är redan bestämt som en avgränsning till riksdagens innehåll.

    Det verkar som att du läser mellan samma rader som klyban. Jag ansvarar dock inte för sådant som ni har hittat där.
    Riksdagens innehåll i form av möbler? Ålders eller könsfördelning av parlamentsledamöter, politiskt partitillhörighet eller vad menar du?

    Du vet att PS inte har till uppgift att representera riksdagens politiska mandatfördelning - det är att politisera PS. PS har inte som uppdrag eller stöd i lagen eller sändningstillstånd att ha politiserat innehåll om man inte räknar in undantaget med demokratibestämmelserna.

    Varje fråga har premisser, definitioner och avgränsningar i vad frågan handlar om.

    Hittar du dem i din fråga?
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-02-04 15:19:12 följande:
    Ideologi, filosofi samt värdegrunder.

    Materialet som efterfrågas är exemplifierat av en personintervju som ingen annan än du själv har tagit fram och presenterat för din sak. Vilket gör det lite lustigt att du svävar ut i annat - liksom frågan om vad innehållet ovan skulle beröra, vilket alltid har varit exemplet som du själv har presenterat för din sak.

    Nej, jag kan inte hitta någonting som inte finns. Hitintills har du åberopat en media som inte nämns samt en premiss som inte uppfylls oavsett om du svarar ja eller nej på frågan.

    Ryck av plåstret. Alla vet redan hur svaren på dessa två frågor slutar. Fågeln har redan lämnat boet.
    Det är din uppgift att förtydliga och avgränsa den fråga du ställer.  Men visst är det uppenbart för mig att en av premisserna du har för frågan är om det finns tillräckligt med politiserat material i PS som faller dig på läppen - och nu har du väl själv lycktas uttrycka det i klartext som en av dina premisser för frågan (utan premisser) 

    PS har inte som uppgift att representera var och en av de ideogier, filosofier eller värdegrunder som riksdagspartiernas ledamöter har.

    Var har du fått det från?  Det är inte en fråga om demokratibestämmelserna, eller är vi inte överens om det längre?
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-02-04 15:48:55 följande:
    Jag fick allt nöja mig med Expo vilket som då det fanns försvinnande lite skrivet om Nätverket men läste även Nätverkets egna beskrivning. Aja, det här verkar vara väldigt marginaliserade grupper om något men det säger givetvis ingenting om den potentiell skadan de kan göra.

    Aja, så bra gick det med censur och deplattformering istället för att låta bäste man vinna inför öppen ridå och välfylld publik - ser på X att demonstrationen har spridits som nyhet till utlandet och blivit uppsnappat av precis sådana konton som du kan misstänka dig.

    Så du accepterar alltså att SD varken är rasister eller nazister för att de har mörkhyade respektive judar i partiet? Om inte så får du ursäkta om jag använder samma formel på min standard som du själv gör. Aja, jag är trött på extremister vilket som i denna tid på jorden, hur de placeras har mindre betydelse.

    Jag vill tillbaka till landet lagom där inte allt handlar om vems tår man trampar på härifrån och ett varv runt planeten.
    Var menar du deplattformering och censur gjorts? 

    Det var enligt uppgifter p åflera olika håll några hundratal upp till kanske 500 som deltog i demonstrationen.  De hade tillstånd och fick tala inför öppen ridå utan censur -  det är ett av kännetecknen för den svenska parlamentariska grundidén.

    Den kränkta skrikhögern har länge skrikit om att deras tår trampas på oavsett det handlar om allt mänligt från vem som är lucia eller vilka personer som arbetar på journalistiska redaktioern eller vilka program som sänds i PS och till och med vilken bakgrundsmusik som spelas eller inte spelas i olika inslag eller vinjetter.  Allt politiseras och polariseras av alt right med metapolitik för att flytta det normala öppna till det extrema slutna i fråga om värderingar och handlingar.
  • Padirac
    Digestive skrev 2024-02-04 16:11:25 följande:
    Hade du haft koll på ditt eget material och diskursen så hade inte frågan behövts ställas.

    Nämner frågan vare sig "PS" eller "politiserat material"? Nej, det gör den inte. Det är inte mellan raderna som du ska läsa för där hittas tydligen helt andra frågor.

    Det handlar inte om min läpp utan om att bli representerad. Använder du sådana här ord och resonemang även när andra känner sig marginaliserade och vill bli bättre representerade i Public Service, exempelvis etniska minoriteter?

    Då är det tur att det för min del räcker med en konservativ och proportionerlig representation. Övriga som blir orimligt marginaliserade på samma vis kan säkerligen tala för sig själva.

    Får vad ifrån? Oklart vad du menar men något om demokratibestämmelsen var det inte. 
    Skriv gärna ut det du själv har mellan raderna. Eller som jag skriver om och om igen , ange premisserna för dina påståenden som frågarina bygger på och avgränsa frågans betydelse så att du kan få svar som betdyer något annat än att du hittar andra som känner sig orättvist behandlade (alla bara tänker på sig och ingen tänker på mig .. ) av PS och staten som tar dina skattepengar till någonting som du inte vill ha.

    'diskursen och mitt eget material' tillsammans med din fråga ser för mig ut som att du vill ta ett politiserat material i PS baserat på riksdagsparlementets politiska sammansättning. Du nämner om och om igen demokratibestämmelserna och sen riksdagens politiska mandarfördelning. Vad betyder det om det inte betyder det jag hittar på raderna du beskriver? 

    Det betyder för mig att du vill politisera PS och att du inte läst eller förstått vare sig radio- och TV-lagen eller de sändningstillstånd radio resp tv har.

    Jag har skrivit det i klartext tidiagre och skriver det igen för att hjälpa dig navigera bland reglerna för PS: Det finns andra punkter i sändningstillståndet du kan hänga upp dina argument och önskemål på. 

    Att etniska minoriteter har utrymme för sin samhällsinformation och sina kulturella utrryck är inte enbart för dem utan för den breda massan - det är en del av sändningstillståndet. Därför får du också tillgång material och inenhåll som du kanske inte annars skulle få möta.

    Etnonationalister gör ju politik av etnicitet och kulturell bakgrund - det ser ut som att du också gör politik av etnicitet och kulturell bakgrund då du blandar ihop politisk representation  med PS uppdrag i fråga om programinnehåll, mångfald och minoritetsgrupper.

    Ingenstans i PS uppdrag finns det någon som helst koppling till att de ska representera olika politiska inriktningar som du återkommande önskar.  PS är inte politiserat och jag önskar att PS får fortsätta vara politiserat.

    Här kommer sändningstillståndet som jag tror du behöver sätta dig in i för att efter det kunna komma med relevanta argument om önskade ändringar i sändningstillståndet.

    Innehållet i sändningarna

    6 § SVT ska erbjuda ett mångsidigt programutbud som omfattar allt från det breda anslaget till mer särpräglade programtyper. I detta ligger att tillhandahålla ett varierat utbud på det svenska språket. SVT har ett särskilt ansvar för det svenska språket och dess ställning i samhället. Språkvårdsfrågor ska beaktas i verksamheten. Programverksamheten ska som helhet bedrivas utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv samt utmärkas av hög kvalitet och nyskapande form och innehåll. Programmen ska utformas så att de genom tillgänglighet och mångsidighet tillgodoser skiftande förutsättningar och intressen hos befolkningen i hela landet. Programutbudet ska spegla förhållanden i hela landet och den variation som finns i befolkningen samt som helhet präglas av folkbildningsambitioner. SVT ska beakta programverksamhetens betydelse för den fria åsiktsbildningen och utrymme ska ges åt en mångfald av åsikter och meningsyttringar.

    7 § SVT ska verka för mångfald i programverksamheten genom en variation i produktionsformer. Vid sidan om en betydande egen programproduktion ska utläggningar, samarbetsprojekt och inköp av program bidra till denna variation liksom utomståendes medverkan i den egna programproduktionen.

    Nyhetsverksamhet

    8 § Nyhetsverksamheten i SVT ska bedrivas så att en mångfald i nyhetsurval, analyser och kommentarer kommer till uttryck i olika program. SVT ska meddela nyheter, stimulera till debatt, kommentera och belysa händelser och skeenden och därvid ge den allsidiga information som medborgarna behöver för att vara orienterade och ta ställning i samhälls- och kulturfrågor. SVT ska granska myndigheter, organisationer och företag som har inflytande på beslut som rör medborgarna samt spegla verksamheten inom sådana organ och inom andra maktsfärer. Nyhetsförmedling och samhällsbevakning ska ha olika perspektiv, så att händelser speglas utifrån olika geografiska, sociala och andra utgångspunkter. Den journalistiska bevakningen av svagt bevakade områden ska stärkas under tillståndsperioden. SVT ska sända regionala nyhetsprogram. Kulturutbud

    9 § SVT ska erbjuda ett mångsidigt kulturutbud som ska fördjupas, utvecklas och vidgas under tillståndsperioden SVT ska bevaka, spegla och kritiskt granska händelser på kulturlivets olika områden i Sverige och i andra länder. Det utländska programutbudet ska spegla olika kulturkretsar och innehålla program från olika delar av världen. Program om och från de nordiska grannländerna ska sändas i syfte att stärka den nordiska kulturgemenskapen. SVT ska, på egen hand och i samarbete med utomstående producenter och utövare i det svenska kulturlivet, svara för en omfattande produktion av kulturprogram i vid mening. Särskild vikt ska läggas vid dramaproduktion. SVT ska spegla de många olika kulturer och kulturyttringar som finns i Sverige. SVT ska göra föreställningar, konserter och andra kulturhändelser tillgängliga för hela publiken genom samarbeten med kulturinstitutioner samt fria kulturproducenter på skilda kulturområden i hela Sverige. SVT ska bidra till utvecklingen av svensk filmproduktion.

    Barn och unga

    10 § SVT ska erbjuda ett varierat utbud av program för och med barn och unga. Programmen ska på barns och ungas egna villkor förmedla nyheter och fakta samt kulturella och konstnärliga upplevelser från olika delar av Sverige och världen. SVT ska ha en omfattande nyproduktion och egen produktion av program i olika genrer för barn och unga. SVT ska särskilt utveckla programverksamheten för äldre barn och unga. SVT ska ta hänsyn till de språkliga behoven hos barn och unga som tillhör språkliga eller etniska minoritetsgrupper eller är teckenspråkiga.

    Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

    11 § SVT ska beakta behoven hos personer med funktionsnedsättning. Ambitionsnivån när det gäller möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att tillgodogöra sig SVT:s utbud ska höjas och tillgängligheten förbättras. Det långsiktiga målet är att hela utbudet görs tillgängligt för alla medborgare. Tillgängligheten till program för barn och unga ska prioriteras. SVT ska fortsatt prioritera god hörbarhet, bl.a. genom att vid utformningen av sändningarna beakta att bakgrundsljud kan försämra möjligheten för personer med hörselnedsättning att ta del av utbudet. Program ska produceras för särskilda målgrupper. I fråga om program om och för personer med funktionsnedsättning får SVT, Sveriges Radio AB (SR) och UR sinsemellan fördela ansvaret för olika slags insatser. SVT ska ha en kontinuerlig dialog med de berörda grupperna. Se också regeringens beslut om tillgänglighet till tv-sändningar för personer med funktionsnedsättning för SVT och UR.

    Minoritetsspråk och teckenspråk

    12 § SVT:s förstasändningar på vart och ett av de nationella minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, romani chib och jiddisch samt på teckenspråk ska öka under tillståndsperioden jämfört med 2019 års nivåer. SVT:s samlade programutbud på samiska, finska, meänkieli och romani chib samt på teckenspråk ska, sammantaget med SR:s och UR:s utbud, uppgå till minst 2019 års nivå. Det samlade programutbudet på jiddisch ska, sammantaget med SR:s och UR:s utbud, öka under tillståndsperioden jämfört med 2019 års nivå. SVT ska även erbjuda ett utbud på andra minoritetsspråk. SVT ska ha en kontinuerlig dialog med de berörda grupperna. SVT, SR och UR får sinsemellan fördela ansvaret för olika slags insatser avseende den programverksamhet som omfattas av denna bestämmelse.
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?