• Anonym (fia)

    hur göra när barnet vill bo hos ena?

    Har en elvaårig dotter som sedan skilsmässan (fem år sedan) gång på gång i perioder återkommer till att hon vill bo bara här. Hon har aldrig riktigt landat i detta med två hem. vi har försökt hitta bättre rutiner för övergångar, förstås bjudit in dottern i att vara med och bestämma. hon får bestämma allt mer såklart och övergångarna har under en tid gått bättre. Nu är hon återigen i en period då hon varje vecka talar om för mig att hon vill inte det här. hon vil bo bara hos mig och hon  vill inte gå iväg till pappa. jag har på alla sätt jag kan komma på frågat och lyssnat och funderat kring det här. hur jag ska stötta och åt vilket håll...
    Hur gör ni? vad får ni för tankar? jag har tusen tankar om de saker jag säger är bra eller inte, och lyssnar gärna på era tankar om det med.

    hittills har min linje varit "ja älskling du skulle egentligen alltid alltid kunna bo hos mig. Eller alltid hos pappa. Men vi tror det är ditt bästa att bo hos oss båda, du behöver båda dina föräldrar" ja typs så, i olika varianter.

    Men igår sa hon med mycket bestämd ton "ja men jag VILL inte." hon menade att nu har hon sagt det här länge och hon menar det. 
    Jag ser ju massa olika saker att grunna över. dels, var går gränsen för hur länge vi ska bestämma att hon ska?
    vad gör jag om hon säger detta bara till mig, för det tror jag tyvärr. Vid något tillfälle för kanske ett år sedan så lät vi pappa veta, han blev galen på mig (det får jag förstås ta) och drog igång mot dottern så när hon kom hem var hon fullständigt nertystad och det tog tid att återhämta sig. hon kommer inte våga säga vad hon vill, hans sätt att visa hur illa hon gör honom, hur sårad han blir, blir för betungande för henne.
    Jag tror hon har det hyfsat bra där, hos honom. hon är mer ensam hemma, får ta hand om mer själv, får inte så mycket hjälp med skolarbete osv. Men det är inte "dåligt" bara på ett annat sätt än här. jag är hemma mer, lägger mycket engagemang på dottern då hon är hemma. mer än många andra har möjlighet till, det är jag medveten om. men jag kan och varför skulle jag då inte vara närvarande? kanske krockar de två världarna lite?

    jag vet inte hur ja ska tänka längre. Jag vill både tala om att javisst hon kan alltid bo här. Men att det är hennes bästa att bo hos båda. Men. Är det? Och kan man förädnra situationen när vi föräldrar inte kommer tycka lika? jag försöker vända på situationen, om dottern sa att hon inte vill bo med mig, jag tänker det vore mitt jobb att kämpa för att hon ska VILJA bo här då, förändra och skapa något hon kan må bra i? men samtidigt måste jag respektera att hon kanske mår bäst av att ha EN fast punkt. alla kanske inte KAN trivas i två hem? 

    Och så undra rjag, ska jag bara avvakta och föla med längs vägen i hennes tankar och känslor, eller ska jag göra något? visst är det så att jag måste vänta in att hon en dag i så fall är redo att säga till pappa själv vad hon verkligen vill?
    Igår började jag tänka att dottern kanske inte ens vet att det finns alternativ mot hur hon bor nu. hon säger hon vill ha ETT hem, bo bara HÄR. men tänk om hon skulle bo fyra-fem dagar hos pappa och nio-tio här tex, skulle det ge henne tryggare bas? men om jag föreslår henne något konkret känns det som att jag driver på. det ska jag väl inte?

    Fy sjutton. jag vill kämpa för att mitt barn ska må bra, ha det bra, få det hon behöver och har rätt till. Men jag är osäker på vad det ÄR i det här.
    Jag vill inte hon ska växa upp i känslan att inte vara lyssnad på. Att hennes vilja och behov inte sattes främst. Men vilka vägar ÄR det?

    Gissar det finns andra där ute som grunnat och grunnar som jag?

  • Svar på tråden hur göra när barnet vill bo hos ena?
  • Anonym (Vet)

    Du måste få med pappan på detta. Du kan inte bestämma själv att barnet bara ska bo hos dig. Om du säger till pappan att barnet inte kommer komma till honom så kan du bli anklagad för umgängessabotage.

  • Anonym (Mia)
    Bullen2015 skrev 2016-01-22 13:38:03 följande:
    Påven Johanna skrev 2016-01-22 13:15:14 följande:

    Fast det har ju inget med den här tråden att göra. Den här mamman har inte gjort så.


    Så vitt vi vet har mamman inte gjort något, helt rätt :) Kanske har inte mina svar med denna tråd att göra, om man utgår från vad TS skriver... Och det är klart att det är det vi ska följa :) Tyvärr blir det lite personligt för mig... Då närstående har blivit utsatta för "ego mödrar"... Som fiskar efter underhåll och kontroll... Dessutom har jag själv ett barn som var som flickan. Vill inte bo hos sin pappan. Och jag är idag glad att jag inte lyssna på barnet. Utan hade en bra dialog och förklara för barnet att barnet hade två föräldrar som älska och ville vara med barnet. Idag föredrar nästan barnet pappan :)... Men vet också att om jag inte varit bestämd, hade barnet inte haft den kontakten idag... Det är väl igentligen det jag vill förmedla... :)
    Jag kan förstå att ert barn föredrar pappan efter att du har svikit barnet och visat att du inte står på barnets sida.
  • Plupp73

    Tycker att pappan och mamman inbördes måste ha en bra dialog om det här. Det är viktigt att den "bortvalda" föräldern inte tar illa upp eller blir ledsen, vilket givetvis är jättesvårt att inte göra.....

    Tror att det är superviktigt att då hitta andra strukturerade former för umgänge mellan barn och pappan, tex att han ofta skjutsar till aktiviteter och kalas, är med på skolutflykter osv.

    Jag förstår dottern, vet efter tio tidigare lärarår att många barn mår jättedåligt av detta ständiga flyttande runt mellan olika miljöer, regelsystem och personer. Många är rent stressade av ombytena, vilket man märker tydligt i skolan efter helgerna

    Det finns inget annat alternativ än att hörsamma dottern!

    Finns ju föräldrar som låter barnet bo kvar, och själva byter boende, men de flesta orkar inte med det i längden.

    Det optimala är nog att bo väldigt nära varandra.

  • Plupp73

    Ett tips i det här fallet skulle kunna vara att ta kontakt med en familjeterapeut, vilket ju är ok även för skilda par med barn. Inte sällan är de gratis för barn <12 år.

    Detta för att en utomstående - inte mamman - ska få barnet att kunna uttrycka sin åsikt utan att såra någon.

  • Bullen2015
    Anonym (Mia) skrev 2016-01-22 16:13:02 följande:

    Jag kan förstå att ert barn föredrar pappan efter att du har svikit barnet och visat att du inte står på barnets sida.


    Du har helt fel :) Finns ingen människa i denna världen som mitt barn litar på och känner sig trygg med som mig :) Det är mig barnet pratar med om allt. Så nej barnet är inte sviket.
  • Plupp73

    Jag kan förstå att ert barn föredrar pappan efter att du har svikit barnet och visat att du inte står på barnets sida.[/quote]

    Hur kan man säga så? Du har väl inte hört den dialog som fördes mellan just det barnets föräldrar när det begav sig. En lite väl elak kommentar....

  • Anonym (fia)

    tack alla för tankar och olika perspektiv! jag har också funderat mycket på hur jag skulle känna om det var hos pappa hon ville bo heltid. faktum är att den dagen också kan komma, inte sant? och ja tänker att ett barn som närmar sig tolv måste nog få bestämma allt mer om sin boendesituation och vi föräldrar behöver respektera men också kämpa för att hålla kvar en god kontakt och vägar öppna...  jag vet inte riktigt hur jag ska göra och tänka mer än, men era tankar hjälpe rmig ändå vidare lite. Nu ska jag avvakta vad dottern säger närmaste tiden, vidhåller hon ytterligare så måste jag nog ta samtal med pappan även fast jag förstår att det kommer bli laddat. vi är inte precis bäst på att samarbeta fast jag tror att vi båda vill för barnets skull. vi bråkar inte och har aldrig (sen skilsmässan) gjort inför vårt barn, talar aldrig illa om varann men det är.... gnissligt och kämpigt och vi tycks konstant tycka olika och misstänke rnog varann spontant (inom oss) för att vilja roffa åt oss tid med barnet osv. så det är laddat det här...

  • Anonym (fia)

    Glömde kanske säga att vi har rådgivningskontakt. fungerar sisådär men försöker i alla fall.
    Vad gäller reflektioner att barnet kanske vill bo där det är mindre krav så stämmer inte det i vårt fall. hemma hos mig är det rätt fyrkantigt, skolarbete sköts, läggtider är tidigare här, osv. Hos pappan görs ytterst lite skolarbete, sena kvällar, mer tv, men också mer flexibelt så jag kan nog tänka att det kunde upplevas som både friare och roligare? Så kravnivån tänker jag är högre hemma hos mig? 

  • kioskvältare

    Jag kan inte se att du skrivit det men jag kan ha missat, vad säger dottern är anledningen till att hon vill bo hos dig? Och hur har ni diskuterat kring det?

  • Anonym (Hanna)
    Anonym (fia) skrev 2016-01-22 19:37:18 följande:

    Glömde kanske säga att vi har rådgivningskontakt. fungerar sisådär men försöker i alla fall.
    Vad gäller reflektioner att barnet kanske vill bo där det är mindre krav så stämmer inte det i vårt fall. hemma hos mig är det rätt fyrkantigt, skolarbete sköts, läggtider är tidigare här, osv. Hos pappan görs ytterst lite skolarbete, sena kvällar, mer tv, men också mer flexibelt så jag kan nog tänka att det kunde upplevas som både friare och roligare? Så kravnivån tänker jag är högre hemma hos mig? 


    Jag tycker inte alls att det låter konstigt att ditt barn vill ha ett hem. Själv skulle jag aldrig klara av att ha två. Det är lite som innan man flyttar ihop med någon. Man har sitt hem och visst besöker man sin kärlek och är där mycket men det blir aldrig ens egna hem på samma sätt som när man väljer att bo där och inte ha kvar sitt hem. 
    Ditt hem är det som känns tryggast, det hem som känns hemma. En del barn vill dessutom ha rutinerna, andra inte. Bara för hon vill bo hos dig så betyder det inte att hon vill sluta besöka pappan. men et kanske kan bli helg vis ist. Fråga henne om det, hur hon vill ha det, hur ofta hon vill vara hos pappan. 
    Hon verkar gilla rutinerna och ja klart att det blir rutiner med varannan vecka men samtidigt så kanske det blir en jobbig omställning för henne.
    Det viktigaste är ändå vad hon vill. Hon är såpass stor att veta det själv och verkar ha vetat det under en längre tid. Sen kommer det att bli tufft för pappan så klart. Han vill också umgås med sitt barn. Men hennes välbefinnande är trots allt det viktigaste.
Svar på tråden hur göra när barnet vill bo hos ena?