• Äldre 29 Mar 09:55
    11716 visningar
    76 svar
    76
    11716

    ENBART Ni som har fött BÅDE vaginalt & med planerat snitt, vilket har ni föredragit?

    Hej,

    Ja som rubriken lyder önskar jag få svar ifrån endast de som har genomgått båda sätten (vaginal födsel samt planerat kejsarsnitt).

    Vilket av sätten har ni föredragit och varför? Vilket har givit er minst komplikationer?

  • Svar på tråden ENBART Ni som har fött BÅDE vaginalt & med planerat snitt, vilket har ni föredragit?
  • Anonym (Snitt­a)
    Äldre 30 Mar 20:15
    #41
    Surprisebaby skrev 2016-03-29 11:27:17 följande:

    Ärligt talat förvånad över att ni alla vill föda vaginalt igen.

    Jag är rädd för de komplikationer som kan uppstå vid vaginal förlossning. Det är inte alls främst för smärtan. Jag är främst orolig för att barnet exempelvis ska fastna och få syrebrist o bli hjärnskadad som en följd utav det o för att få inkontinensbesvär efteråt, problem med att hålla tätt.


    Det kan hända en hel del under snittet också. Har varit med om komplikationer när barnet är svårt att få ut och sväljer massor av meckigt fostervatten, eller när det inte andas som det ska. Dessutom kan man fortfarande få infektioner i operationssåret, fula ärr och mycket smärta efter operationen. Det är inte så att man bara plockar ut barnet ur magen och sedan är det över. Det slits, dras och grävs ordentligt i vävnaderna.
    forskning har även visat att barn drabbas oftare av svåra allergier när de har fötts via snitt.
    Det är jättebra att det finns som alternativ men jag skulle aldrig välja snitt framför vaginal förlossning och då hade jag en jättekomplicerad första förlossning. Men måste man snittas av olika anledningar eller om man är jätterädd för förlossningssmärtan så är det väl toppen!
  • Anonym (Mjo)
    Äldre 30 Mar 20:17
    #42
    Surprisebaby skrev 2016-03-29 13:44:05 följande:

    Vad är det värsta som kan hända vid ett kejsarsnitt för både mor o barn? Att barnet har mer vatten i lungorna vid kejsarsnitt förstår jag men det suger de väl ut/ barnet hostar upp?

    Sedan kan man få infektion i såret. Har läst lite också om att vävnaderna kan bli sammanväxta. Vilka mer komplikationer skulle kunna inträffa? Jag kan absolut inte allt om det här, det är därför jag har skapat den här tråden. Jag har svårt att bestämma mig för vilket alternativ som vore bäst.


    Googla på kallbrand i såret/ärret.
  • Anonym (Sanna­)
    Äldre 30 Mar 20:19
    #43

    Har varit med både och och kejsarsnitt var mycket bättre,snabbt och smärtfritt nästan för min del.

  • Anonym (Riske­r)
    Äldre 30 Mar 21:23
    #44

    Hej.

    Har gjort ett akut snitt, en vaginal förlossning och ett planerat (säte). Mådde helt klart bäst efter den vaginala. Sprack ingenting.

    Efter akutsnittet fick jag infektion.

    Har också råkat ut för blodtrycksfall efter snitt vilket gjorde att jag tuppade av helt och missade första timmarna med bebis.

    När jag insåg att jag skulle behövas snittas med sista så grät jag i flera dagar. Så rädd för nålar och ryggbedövningar och operationer. Nu gick det ju bra men....sån ångest inför!

    När det gäller toabesök för mig så har det varit jobbigt att komma igång med magen efter båda snitten. Ont i såret och trög mage...jobbig kombo.

    Ts hoppas din förlossning blir som du önskar.

  • Äldre 30 Mar 22:13
    #45

    Jag har gjort båda och väljer alla gånger vaginalt. Har fött 3 barn, ett snitt, en långdragen förlossning, och en galet snabb, men väljer hellre t.om den långa ????

  • Äldre 30 Mar 22:30
    #46

    Föredrog helt klart snitt.

    Min förste var vaginal förlossning, kunde ens drömma om att det skulle kunna vara så smärtsamt.

    Med andra barnet hade jag föreliggande moderkaka och det blev kejsarsnitt.

    Vilken skillnad, lite ont i ärret ett tag men inga komplikationer alls. Varken med mig eller barnet.

  • Äldre 30 Mar 22:50
    #47

    Jag hade 2 vaginala först och sedan planerat snitt pga säresbjudning. Snittet var magiskt för att det var smärtfritt, lugnt och helt utan den intensitet som vaginal förlossning varit för mig. Ett par timmars superrusch och sen är det över, 100% turbo från början till slut. Men vid ett 4 barn hade ändå valet fallit på vanlig förlossning. Snittet gjorde så jäkla ont efteråt och den biten var bökig. Det är ju trots allt en stor bukoperation och det tog tid innan allt var läkt, nerverna funkade osv. Nja, vaginal var ändå smartast och naturligast lösning, annars hade vi varit födda med blixtlås på magen. Det är häftigt att ploppa ut en bäbis.

  • Äldre 30 Mar 22:58
    #48

    Det planerade snittet är den förmodade anledningen till att min dotter fick syrebrist och nu utreds för autism..

    Jag var jätteglad att jag skulle få ett planerat snitt (moderkaka som blockerade) för jag var jätte förlossningsrädd. Men det var ingen trevlig upplevelse. Barnet togs direkt ifrån oss och de var tvungen att suga upp fostervattnet i lungorna flera gånger. När vi blev hemskickade blev jag helt liggandes och kunde knappt umgås med mitt barn pga att jag inte fick belasta såret. 3 dagar efter hemfärd vaknar jag på natten att dottern är helt blå i ansiktet. Vi ringer ambulans och det visar sig att hon har kvar fostervatten i lungorna. De lyckas få igång hennes andning tack och lov.

    På sjukhuset blev förklaringen att det är större risk för vatten i lungorna eftersom detta inte pressas ut naturligt som vid en vagibal förlossning.

    De sa också att dottern inte verkade fått några men efter syrebristen men att vi skulle behöva göra kontroller..

    Men jag ser ju själv nu vid 4 år att något inte är helt korrekt med henne... :(

    Barn nr 2 trotsade jag förlossningstödslan och födde vaginalt. Och jag blev chockad över att smärtan inte var "värre". Hade ju blivit inmatad en massa rysliga historier, men det var inte alls hemskt.

    Som sagt, aldrig mer snitt för mig om jag får välja..

  • Anonym (Eeh..­.)
    Äldre 30 Mar 23:02
    #49
    Anonym (Aldrig vaginalt) skrev 2016-03-30 20:16:57 följande:

    Snitt är tveklöst bäst. Bara att kunna kissa och bajsa och sitta helt obehindrat är ju guld. Visst stramar det i snittet och är ömt några veckor, men det är en helt annan smärta som är betydligt lättare att hantera än ett underliv som är köttfärs och där varje toabesök är som en svetslåganupp i muttan...


    Då kan jag svara att vaginalt är tveklöst bäst! Jag kunde sitta, kissa och bajsa utan problem redan samma dag som jag fött. En pyttebristning som jag inte kände av, men som bm sa att fanns där. Behövde inte sys. Jag hadd då inget som ömmade, utan var 100% smärtfri redan en timme efter förlossningen.
  • Anonym (skräc­kupple­velse)
    Äldre 30 Mar 23:41
    #50
    Irma01 skrev 2016-03-30 14:38:24 följande:
    TS, det låter redan i din trådstart vad du tänker välja, trots att majoriteten av svaren säger vaginal förlossning.
    Jag vet inte riktigt vad som händer nu för tiden men det verkar som många kvinnor är rädda för någonting som kvinnor har gjort i miljontals år! Du nämner din bästa väns bror...men du inser väl att mycket har hänt sedan dess? Det måste ju vara minst 20 år sedan...

    En KS är dessutom inte ett alternativ som man bara ber om som många verkar tro men en kostsam bukoperation som kräver många resurser och är absolut inte riskfritt.
    Det är inte en vaginal förlossning heller men det är vad naturen har kommit fram till och det är faktiskt i de fall allt ser bra ut (bebis har vänt sig osv) den bästa starten för bebisen. Självklart är det fantastiskt att KS finns för de fall det inte går bra, eller för kvinnor vars rädsla är så stor att man rekommenderar snitt men igen, det är inte som att man väljer mellan två likvärdiga alternativ. Det måste finnas en rejäl grund gör att få en KS beviljad. Personligen tycker jag att det är bra, eller så får de som har ingen som helst grund betala merkostnaden själv.

    För att gå tillbaka till din TS: vad är det du är så rädd för? Jag kan bara ge ett tips, att inte lyssna så noga och överanalysera allas förlossningsberättelser...oavsett vad du inbillar dig blir det sällan som man har tänkt sig! Med detta sagt ska jag ändå berätta väldigt kort om min upplevelse.
    Jag fick faktiskt möjlighet att välja, då jag hade havandeskapsförgiftning och den första igångsättningen fungerade inte. På morgonen dagen sa läkaren: du har tre val: vi snittar nu, du åker hem och väntar på värkarna, men kommer tillbaka i morgon för koll, eller så fortsätter vi igångsättningen men jag tror inte det kommer att hjälpa då du har fått maxdos. Jag frågade lite om snitt, någonstans hade det absolut känts som en lättnad, men jag kände att bebisen var helt enkelt inte redo så vi åkte hem och redan på kvällen fick jag komma in igen och blev igångsatt dagen efter. Pga mina njurar inte fungerade bra (jag samlade enormt mängd vatten) så satt de igång mig igen och då fick det effekt!
    Kom in i "förlossningsrum" runt halv tre och sonen föddes kl 22, och jag är oerhört tacksam att jag tackade nej till snittet. Att få hålla om sin nyfödde direkt och känna den lilla varelsen var värt allt. Visst gör det ont, men det var inte alls det smärtsammaste jag har gjort. Jag fick ingen epiduralen pga mina njurar men lustgas och underbara barnmorskor gjorde sitt.

    Vad jag egentligen vill säga är att du måste våga tro på din förmåga att (om allt ser bra ut så klart!) föda barn och koncentrera dig på vad du vill, inte lyssna på alla andra. Känner du att den stunden med din nyfödde är inte så viktig om du missar den och att du hellre vill ha en snitt, ja då vet du. Men gå inte mist om något fantastiskt bara för att du har läst en massa skräckhistorier. Stora majoriteten av vaginala förlossningar går utmärkt och dessa pratar man inte om!

    Oavsett vad du väljer önskar jag dig lycka till.
    Jag blev också igångsatt - och för mig blev det en skräckupplevelse, på flera sätt. Ingen hade tid med mig. Jag fick inte ens lustgas förrän jag var sju centimeter öppen. På slutet höll det på att gå galet med sonen - och vi fick stanna en vecka extra på neo. Något som förmodligen kunnat undvikas med högre personaltäthet. 

    Vad jag vill säga med det är att dagens förlossningsvård är gravt underbemannad på många ställen. Det skrivs ständigt nyhets- och debattartiklar om detta. Därför är det inte så konstigt om man som blivande mamma hellre vill ha ett planerat snitt än en vaginal förlossning. Vid ett planerat snitt VET man att man har en bra uppbackning med personal. Vid en vaginal förlossning är det lite av ett lotteri. Och ja, jag känner själv en barnmorska, så jag har även fått denna information från en "levande källa". 
Svar på tråden ENBART Ni som har fött BÅDE vaginalt & med planerat snitt, vilket har ni föredragit?