• Äldre 11 aug 07:40
  58670 visningar
  1111 svar
  +3
  Inlägg från Farfallos Visa alla inlägg
  1111
  58670

  Vad är bra med mångkultur?

  Först så måste jag göra 3 saker tydliga:
  1 - Alla människor har ett okränkbart människovärde som i alla fall vid födseln är lika. Med stigande ålder kan ju alla individer, oavsett ursprung, agera så att hans/hennes människovärde minskar, men det är ju undantag. Alla människor förtjänar respekt och "en andra chans" just bara för att de är människor.
  2 - Med "kultur" här så menar jag jag både religion, mentalitet och traditioner i ett vidare perspektiv. Den som diskuterar de exakta definitionerna av dessa begrepp har missat grundfrågan.
  3 - Med kultur menar jag INTE saker som hudfärg.

  Den politiskt korrekta människan i dagens Sverige ska hylla mångkultur, men handen på hjärtat - Är det bra?

  Det finns ju massor av kulturella uttryck (se punkt 2 ovan) som jag tror att alla normala Svenskar anser är odiskutabelt elände, så som t.ex hedersvåld, tvångsgifte och könsstympning. Och av all världens konflikter så har nästan alla sin grund i motsättningar mellan folk av olika kulturer eller religioner.

  Är det då rätt att "odla" grunden för dessa motsättningar? Jag tänker att grunden för att upprätthålla kulturella skillnader är:
  - Religiösa friskolor.
  - Nybyggnation av religiösa byggnader med karaktäristisk arkitektur (det gäller naturligtvis alla religioner).
  - Hemspråksundervisning. Kanske inget som odlar motsättningar, men de som känner att de vill bevara språket som de pratar hemma kan sköta den biten själva- Tid och pengar måste i första hand gå till att lära nya Svenskar Svenska. Goda kunskaper i Svenska bidrar till att minska klyftan mellan människor (och därmed kulturer).

  Men jag kanske är helt ute och cyklar, för mångkultur kanske är bra. Jag kan dock inte se någon annan otvivelaktig fördel än att vi får hit en massa bra matkultur. Allt annat är flummigt PK-jidder i mina öron. Men finns det något riktigt positivt med mångkultur? Vad kan vi lägga i den positiva vågskålen när den negativa är fylld med tiggeri, homofobi, kvinnoförtryck och lättkränkthet mm? 

 • Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?
 • Äldre 11 aug 09:00
  #2
  K Kalle skrev 2016-08-11 07:48:59 följande:
  Mångkultur är bra i bemärkelsen att man inspireras av andra kulturer och berikar varandra. Mångkultur i bemärkelsen flera parallellsamhällen med helt olika lagar och normer är inte bra.
  Jo, jag har hört detta (och betvivlar inte att det finns en sådan effekt) men just det du säger är ju ett typexempel på det politiskt korrekta jidder som jag nämnde. Jag vill ha ett konkret exempel på något bra som alla kan förstå med samma självklarhet som alla fattar att tvångsgifte är skit.
  OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
 • Äldre 11 aug 09:21
  #5
  K Kalle skrev 2016-08-11 09:07:36 följande:
  Det finns inga bra konkreta exempel eftersom det är något som är väldigt svårt att uppnå. Det krävs nämligen inte bara att majoritetssamhället, i detta fall Sverige, är öppet för mångkultur utan även de som invandrat hit - och så är tyvärr inte fallet. Om de som invandrat it från Mellanöstern och Nordafrika varit öppna för mångkultur hade inte kvinnorna i förorterna varit så hunsade och homosexuella i de områdena och på asylboenden hotade och trakasserade. Inte heller hade judar i Malmö behövt livvakter.

  Svenskar är internationellt sett mycket öppna och toleranta. Många folkgrupper som kommer hit är precis tvärtom. Så finns många fler riktiga rasister bland människor från Mellanöstern till exempel (de får redan som barn lära sig att svarta inte är människor).

  Det här blev kanske lite rörigt. Jag hoppas att det ändå framgår vad jag menar.
  Ja, det är lite så jag känner också, även om jag förstår det positiva med att vi t.ex hyllade det mångkulturella Sverige vi levde i för hundra år sedan då vi byggde "Skansen", som var en hyllning till det mångkulturella Sverige vi hade då. Det kom ju till i den andan av tolerans som vi har i Sverige, och det var väl en jättebra god spiral. Har lite svårt att se (precis som du) att nya kulturer som kommer till oss närmar sig den goda spiralen, utan snarare sätter käppar i hjulen för den.

  ...men som jag sa, jag kan ha fel. Jag vill därför ha påtagligt goda exempel på hur mångkultur kan vara bra.
 • Äldre 23 sep 19:08
  #23
  absalon skrev 2016-09-23 17:34:44 följande:
  Endast hårda diktaturer som Nordkorea har lyckats långvarigt förhindra uppkomsten av mångkultur. Vill vi ha det så?
  Vi lever i en allt mer globaliserad värld. Mångfald är bättre än enfald!
  Jo, jag hör många säga så, men kan du konkretisera - Vad är bra!

  ...och sedan så har ju läget i Nordkorea helt andra grunder än förhindrande av mångkultur. Dessutom finns det länder som Finland och Island där det knappast finns någon mångkultur, och de länderna är väl inte så dåliga för det.
 • Äldre 24 sep 17:24
  #25
  absalon skrev 2016-09-24 00:04:17 följande:
  För Sveriges del handlar det framförallt om en amerikanisering och kommersialisering av kultur och livsstil. Detta är något vi knappast har kunnat undvika.
  Bra eller dåligt? Så löd frågan i TS. Tror aldrig något alternativ har funnits efter industrialismens stora genombrott.
  Frågan i rubriken är "Vad är bra med mångkultur?"

  ...och nej, vi har kanske inte något alternativ i många stycken, men vad är så bra att det från politiskt håll måste promotas?
 • Äldre 4 okt 08:34
  #33
  Dorian Ertymexx skrev 2016-10-03 23:50:11 följande:
  Såvida du inte på allvar menar att Fredrick Reinfeldt, Anders Borg och resten av Allianstopparna är invandrare så ser jag inte riktigt hur det här förfallet du talar om har med invandringen att göra.
  Ha ha ha!
 • Äldre 4 okt 09:01
  #34
  Dorian Ertymexx skrev 2016-10-03 23:58:26 följande:

  Vad som är bra:


  * Folk med andra erfarenheter, andra idéer, andra tankesätt bidrar med dessa, och kan så bidra till utveckllingen av både samhället och av teknologi samt olika lösningar som företag och samhälle behöver.

  * Folk från andra länder har ofta kontakter kvar i dessa länder, och kan skapa nya handelsvägar som gynnar handeln i Sverige, och som kan bidra till ett bättre diplomatiskt klimat med landet i fråga.

  * Folk som kan flera språk kan tänka på fler sätt, vilket tangerar min första punkt. Fler språk underlättar också handel och diplomati med andra länder.

  * Sverige får en kulturell injektion, något som behövs för att hålla kulturen levande och flexibel. Kulturer som vägrar ta in nytt, och som bara stirrar bakåt, tenderar att förfalla och hamna på efterkälken. Lite som en bitter gubbe eller gumma som minns sin ungdoms dagar, men missar partyt de kunde ha om de bara öppnade dörren.


  - Naturligtvis så finns det väl en positiv effekt av att blanda erfarenheter, men man ska ju komma ihåg att Sverige byggde (utan någon invandring) upp världens mest fredliga, jämställda, hälsosamma, korruptionsfria etc etc och bästa land fram till 70-talet. Sverige hade mer patent, världsstjärnor (idrott, musik, industri, medicin) / capita än något annat land i världen. Är det sannolikt att den "mångkultur" vi jobbar på idag bidrar positivt på något av dessa områden?

  - Jag är tveksam till om kontakter skapar handel, utan jag tror att handel i första hand kommer av att det finns en efterfrågan.Finns bara efterfrågan så öppnar sig sedan vägar på något vis. Men man kan ju fråga sig vad som är bra med globalisering, där vi skickar djur och varor kors och tvärs över vårt överexploaterade klot?

  - Språk.... När det kommer till internationell handel så är språken pengar och engelska.

  - Kulturell injektion - Jag förstår hur du tänker, och hade jag kunnat se det så hade jag hyllat det, men tyvärr så ser jag Rinkeby och Rosengård... Den injektion som kommer från dessa ställen kan i alla fall jag inte säga är övervägande positiv (och då har jag ändå bott ett år i Rinkeby).

  Vill man vara positiv så kan man till och med påstå att krig leder till något gott genom den forcerade utveckling som ofta följer, men det känns en aning ansträngt när det också innebär så mycket lidande.
 • Äldre 4 okt 10:30
  #42
  K Kalle skrev 2016-10-04 09:47:29 följande:
  Nja, språk är kinesiska, spanska, tyska mm. Plus engelska såklart. Och arabiska om man vill bedriva handel med något arabland.
  För 99% av allt handelsutbyte vi har, där kan kommunikationen ske med engelska.
 • Äldre 4 okt 14:53
  #65
  +1
  K Kalle skrev 2016-10-04 10:33:15 följande:
  Inte om man ska skriva vattentäta kontrakt och förhandla - men då är det oftast tyska och franska som gäller. Inte så ofta persiska.
  Va??? Fattar inte vad du ville säga. Jätteoftast funkar det på Engelska (så är det ju bara) men det är klart att ibland funkar det bäst på Grekiska.
 • Äldre 4 okt 14:55
  #66
  Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 13:00:53 följande:

  Absolut, KAN kan den, men det är fördelaktigt med någon som kan det lokala språket. Det impar mer med någon som faktiskt har koll, än med någon som hankar sig fram på engelska. Detta inte minst då språk faktiskt inte är helt utbytbara.

  Här är en forskare som just pratar om detta (bland annat):


  urplay.se/program/196658-ur-samtiden-kunskape...


  Jo, det är klart att det kan vara en fördel i vissa fall, det fattar jag också, men fördelen väger väldigt lätt sett i det stora perspektivet.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?
Logga in
Bli medlem