Inlägg från: Farfallos |Visa alla inlägg
  • Farfallos

    Vad är bra med mångkultur?

    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-05 22:18:33 följande:
    Fast det är ju väldigt löst - i så fall är tex tornedalska satanister inte samma kultur som skånska kristna.
    Tror inte ens att deras trosuppfattning behöver skilja dem åt för att säga att de är av olika kulturer. 
  • Farfallos
    KillBill skrev 2016-10-11 11:27:11 följande:

    Enligt vissa undersökningar så är SD största parti bland Sveriges män och en gammaldags syn på jämlikhet är således något som delas av både svenska och utländska män. Jag tycker att jämställdhets argumentet  i invandringdebatten haltar.


    Men snälla du! Nu står jag visserligen långt ifrån SD och har generellt inga höga tankar om deras sympatisörer, men att dra slutsatsen (av SD's storlek) att synen på jämlikhet skulle vara något som delas jämnt mellan Svenska och utländska män är ju bara för korkat för att få stå oemotsagt. I flera vetenskapliga undersökningar genom åren har Sverige visat sig vara världens mest jämlika land, och bara för att en oroväckande stor andel av Svenska män är så svagsinta att de sympatiserar med SD så innebär det INTE att de alla samtidigt anser att kvinnans plats är vid spisen.

    Fan, det där inlägget var ju så ogenomtänkt att man storknar! 
  • Farfallos

    Tragiskt att vissa inte kan före ett resonemang på vuxen nivå. Vi kan starta en annan tråd med rubriken "Smutskastning av SD" men till och med där skulle ju vissa av er bli tagna för skämtare. SD förtjänar obeskrivligt mycket skit på många olika vis, så då fattar jag inte varför det kommer så mycket grodor ur flera av er. Fan, väx upp!

  • Farfallos
    gammelget skrev 2016-10-11 13:26:40 följande:
    Målet med mångkultur är att skapa en blandkultur, där alla världens kulturer mixas, blandas upp och ur detta skapas en ny, bättre kultur.
    Hmm... Så vad är så dåligt i Svensk kultur att vi behöver mångkultur för att rätta till det och skapa en bättre kultur? Behöver vi influenser från muslimska kulturer för att öka jämställdheten? Behöver vi östeuropeisk kultur för att få bukt med tiggarkulturen eller det utbredda slaveriet på den Svenska arbetsmarknaden? 
  • Farfallos
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-11 15:42:07 följande:
    Eh, det där är väldigt feltänkt. Det handlar inte om vad som är fel, eller varför något inte duger, det handlar om att mångfald skapar ett bredare tänk, och med det ett rikare kulturliv. Och potentiellt fler lösningar på problem. Om du ska skapa ett team för att bygga ett hus, lösa ett problem starta en skola - vill du då ha ett gäng kloner, eller vill du ha folk med olika bakgrund som har olika idéer, lösningar och tänk?

    Och det säger tyvärr inget positivt om dig om du tror att muslimska kulturer ENBART handlar om kvinnoförtryck, eller att öststatskultur ENBART handlar om slavarbete och tiggeri. Kan du inte se det positiva i andra kulturer så är det faktiskt inte kulturerna det är fel på.
    För det första skulle du nog ta och läsa vad jag svarade på innan du svarade mig...

    Men sedan - Jo, jag upplever nog att alla kulturer har något plus att bidra med, men inte bara plus. Faktum är att att Sverige och svenskarna enligt "World Values Survey" är världens mest toleranta, jämställda och rättvisa. Det är klart att vi kan vara lite så där härligt positiva och tänka oss att nya kulturer bara kommer att göra oss lyckligare, mer toleranta osv, men måste man vara så in i helvete naiv som du? Saknar du totalt möjligheten att inse att andra kulturer faktiskt kan innebära t.ex separerade tider för män och kvinnor i badhusen? Vad är bra med det i så fall? Vad är bra med att vi har religiösa friskolor som gör skillnad på tjejer och killar?

    Jag fattar också att Svensk kultur måste utvecklas, men Svenskarna är sedan generationer tillbaka bevisat "Early adopters" på allsköns områden, så jag är inte alls orolig för att Svensk kultur skulle dö svältdöden om vi så stängde våra gränser.

    ...men nu kommer vi lite ifrån grundfrågan - Vad är så bra med mångkultur? Jo, antagligen att nya intryck kan leda till mer vidsynthet och tolerans. OK, men vi måste ju också vara ärliga och säga att Sverige redan är "bäst i klassen". Kan utvecklingen gå bakåt? Kunde den det i Iran kanske? Kunde den det i Egypten kanske? Är det helt omöjligt att den gör det i Sverige?

    Så ge mig ett exempel på vad Sverige är så dåligt på idag att lite nya kulturella influenser med någon slags logik och sannolikhet skulle göra Sverige till ett bättre land. 
  • Farfallos
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-11 15:42:07 följande:
    Eh, det där är väldigt feltänkt. Det handlar inte om vad som är fel, eller varför något inte duger, det handlar om att mångfald skapar ett bredare tänk, och med det ett rikare kulturliv. Och potentiellt fler lösningar på problem. Om du ska skapa ett team för att bygga ett hus, lösa ett problem starta en skola - vill du då ha ett gäng kloner, eller vill du ha folk med olika bakgrund som har olika idéer, lösningar och tänk?

    Och det säger tyvärr inget positivt om dig om du tror att muslimska kulturer ENBART handlar om kvinnoförtryck, eller att öststatskultur ENBART handlar om slavarbete och tiggeri. Kan du inte se det positiva i andra kulturer så är det faktiskt inte kulturerna det är fel på.
    Dessutom så har jag inte någonstans sagt att muslimska kulturer ENBART handlar om kvinnoförtryck. Gillar inte när folk lägger sina egna idiotiska tankar i min mun, så jag vill vänligt men bestämt be dej att ge fan i det.

    Sedan så har jag av flera inlägg fått samma känsla som när troende människor vill bevisa guds existens genom att avkräva mig bevis på motsatsen. Du pratar genom liknelser om självklara önskvärda saker som är svåra att ta på. Jag vill nog mena att vi utvecklar vår kultur på egen hand i små goda steg utan en forcerad strävan efter mångkultur. Med det ser jag möjliga risker och tydliga tecken på negativa konsekvenser. Så åter igen - ge mig något konkret positivt och inte bara flummiga möjligheter och småskoleliknelser.
  • Farfallos
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-11 17:57:06 följande:
    Fast det var ju det du skrev. Hur ska man annars tolka dina ord?
    Var skrev jag att (och nu citerar jag dig från inlägg #277) "muslimska kulturer ENBART handlar om kvinnoförtryck, eller att öststatskultur ENBART handlar om slavarbete och tiggeri"? Jag skrev ju exakt så här:
     
    "Behöver vi influenser från muslimska kulturer för att öka jämställdheten? Behöver vi östeuropeisk kultur för att få bukt med tiggarkulturen eller det utbredda slaveriet på den Svenska arbetsmarknaden?"

    Som tidigare så står det dig fritt att tolka det som att jag gillar stekt inlagd sill eller att jag är Hammabysupporter, men om du vill bli tagen på allvar så ska du nog strunta i tolkningar och bara läsa vad jag skriver. Möjligen så skulle du ju kunna ta och svara på frågan som jag (utöver i trådstarten) har ställt dig i både #279 och #282 också.
     
  • Farfallos
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-12 10:00:07 följande:
    Fast det är ju exakt det din text betyder! Att vi inte behöver andra kulturer, för att det är dåliga!
    Mot dumheten står förnuftet sig slätt...

    Min bäste herr spann vatten - om du medvetet misstolkar mina frågor eller faktiskt inte förmå att förstå dem trots upprepningar så kan jag inte göra annat än att tacka för samtalet och önska dig lycka till!
  • Farfallos
    Tom Araya skrev 2016-10-12 22:44:39 följande:
    Argumentationen för mångkultur i den här tråden håller mestadels så låg nivå att jag börjar tro folk driver med mig.
    Ja, man tvivlar verkligen ibland.... 

    Du ringade in problemställningen riktigt bra i sista stycket i #341, men jag skulle vilja komplettera den tanken med några saker. För precis som du säger så är den Svenska kulturen så tillåtande att du får göra, tro och äta nästan vad som helst. Helt OK för mig så länge du inte begränsar en andra människors liv, precis som du säger. Men uppenbart har vi nu fått "kulturella influenser" som gör att vissa badhus och skolor numera gör skillnad på pojkar och flickor på ett sätt som vi inte sett tidigare.

    Men det finns en annan vinkling på det där med att inte begränsa andra människor. För man kan ju tänka sig att en t.ex en troende muslimsk flicka, född i Sverige, inte själv anser sig begränsad eller förtryckt, utan att hon själv är "jämställd" med sin man trots att de båda lever efter en bok som på säkert tusen punkter berättar om vad en man och en kvinna skall och inte skall göra. Det är ju på ett vis OK att hon vill leva så, men är det OK ur det Svenska samhällets synvinkel att vi tillåter en uppfostran av den typen för Svenska medborgare?

    Socialen kan efter en "orosanmälan" göra hembesök för att i barnens intresse nagelfara (med förvånande stort fokus på småsaker) hur föräldrar har hand om sina barn, men i mångkulturens och religionsfrihetens namn så har samhället inga invändningar emot att småflickor (Svenska medborgare födda i Sverige) indoktrineras till att veta "en kvinnas plats" i familjen.
     
    Vi har skolplikt i Sverige, och det är något vi propagerar hårt för att alla människor i hela världen ska få, inte minst för att vi vill att flickor i världen ska bli "självständiga" och ha möjlighet att "stå på egna ben". Men när det gäller Svenska småflickor (med föräldrar som kommer från dessa kulturer där Sverige jobbar för kvinnors frigörelse) så är det tydligen en annan sak, för här tillåter vi inte bara att det är OK med en uppfostran i hemmet till förtryckt kvinna, utan här är det OK att fostras i en skola där man gör skillnad på pojkar och flickor.

    Det låter fint med frihet, men sanningen är att den individuella frihet som vi har och känner bygger på skolplikt, kunskap fri från religion, och på en lång tradition av lagstiftning som konsekvent gått i riktning mot jämlikhet. Där vi inte lyckas så bra som staten önskar, t.ex föräldraledighet, så tvingar staten oss att dela mer lika.

    Alla kulturer har säkert något gott att tillföra (flera har nämnt mat i denna tråd), men vad det gäller tollerans, jämlikhet och individens frihet så kan jag inte se att andra kulturer nu kan bidra med något annat mer än möjligen som en prövande motkraft som vi måste bekämpa för att inte ta det vi har för givet.
  • Farfallos
    absalon skrev 2016-10-13 09:09:59 följande:
    Inget av våra riksdagspartier är idag motståndare till "mångkulturen"! Den har vi, oavsett vi vill eller ej. Vi lever ju i en allt mer globaliserad värld med intensifierad världshandel. Då får man mångkultur. Det är oundvikligt.
    Jo, lite förenklat är det naturligtvis så, och på det där ytliga sättet är mångkultur både oundviklig och önskvärd. Men när mångkulturen leder till separata tider för män och kvinnor på badhusen, eller att skolor lär barnen att det är skillnad på pojkar och flickor - Är det, önskvärt, oundvikligt och OK?
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?