• Anonym (li)

    Känner mig som en polis när man måste begära intyg av föräldrar som är tex sjukskrivna, arbetslösa osv. borde i inte föräldrar låta sina barn vara lite ledigt under sommaren?

    Som jag har skrivit i rubriken. Har inte alla människor rätt till semester?
    man ser väl till att ordna lite ledigt till sina barn. 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2017-05-24 18:55
    Vi menar ju inte dem som försöker pussla i hop semester för barnen. Vi menar de föräldrar som skapar sig en egen semester medan barnen är på förskolan eller de som tex är hemma och renoverar huset. Det är inte så ovanligt tyvärr.

  • Svar på tråden Känner mig som en polis när man måste begära intyg av föräldrar som är tex sjukskrivna, arbetslösa osv. borde i inte föräldrar låta sina barn vara lite ledigt under sommaren?
  • Anonym (F)
    sextiotalist skrev 2017-05-15 10:52:21 följande:
    Intressant att se hur de löser inkomstfrågan för de föräldrar som hamnar i kläm. För de barn som är utan ledighet är nog till 99% barn till föräldrar som är i en sådan situation att de inte kan ta ledigt.
    Ja det ska bli intressant.
  • Anonym (F)
    Anonym (home) skrev 2017-05-15 10:46:55 följande:
    Jo men poängen är ju att om förskolebarn ska kunna få en sådan lagstadgad rätt måste även samtliga föräldrar ha den. Inte bara de som arbetar på en tillsvidareanställning eller annan längre anställning.
    Ja, det diskuteras. Får se hur de löser den frågan.
  • Anonym (Prioritering)
    Anonym (home) skrev 2017-05-15 10:58:55 följande:
    Och hur de magiskt ska göra föräldrar som är ensamstående och sjukskrivna såpass friska just 4 veckor under mitten av juni - mitten av augusti att de kan tillgodose barnens behov dygnet runt en månad.
    Att vara sjukskriven för att man är för sjuk för att jobba/plugga/söka jobb men plötsligt bli frisk en månad varje sommar tror jag inte på.
  • Anonym (F)
    Anonym (Mähh...) skrev 2017-05-15 10:57:50 följande:
    Ja AF kan rekommendera mig att SÖKA utannonserade arbeten, men INGEN kommer "ringa in mig" bara sådär. Man får vara väldigt tacksam om man lyckas få ett arbete öht, knappast så att AG ringer runt och försöker få tag på någon arbetsvillig.
    AF gör ingenting, men självklart måste jag vara inskriven för att få A-kassa.
    Så du är inte tvungen att söka menar du?
  • Anonym (Mähh...)
    Anonym (F) skrev 2017-05-15 11:08:45 följande:
    Så du är inte tvungen att söka menar du?

    Nej så menar jag inte. Jag antar att jag måste söka en eventuell tjänst som AF skickar brev om. Men det innebär ju inte att jag ens får komma på intrevju och det tar tid att få arbete.

    Först mailar jag en ansökan, därefter blir jag i bästa fall uppringd för telefonintervju, om det går bra får jag komma på en personlig intervju, går jag vidare ytterliggare så inhämtar företaget uppgifter från minst 2 av mina referenser samt utdrag ur belastningsregistret och eventuellt UC beroende på vad det gäller för jobb. Är jag efter allt detta fortfarande med i processen så är det dags för intervju nummer två och därefter sista mötet är kontraktskrivning.


    Så som sagt - inringd och börja jobba direkt på studs kommer ALDRIG ske! Trots det är jag tvungen att ha barnet på dagis så länge jag innehar ersättning. Förutsatt att jag haft ett dagisbarn, mina är större nu.

  • Anonym (titti)
    2009 skrev 2017-05-15 09:49:59 följande:

    Vad pratar du om? Vi har en semesterlag i Sverige sedan många år där allt står reglerat. Läs: www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/semesterlag-1977480_sfs-1977-480


    Det är bara vissa arbetstagare som omfattas av den lagen. Jag som student omfattas exempelvis inte av den lagen. Och om jag som förälder inte kan ha semester så kan mina barn såklart inte heller ha semester.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (F) skrev 2017-05-15 10:43:54 följande:

    Ja givetvis utgår man från dem som har ett jobb att ta semester från, hehe. Det tror jag de flesta förstår. Det är ju utfärdat från ARM. Det är som sagt även på tal att även barn som går i förskola ska få den rätten.


    Så barn som har föräldrar med tidsvidareanställning ska få "semesterrätt" från skattesubvebtionerad barnomsorg?

    Det är väl relativt enkelt att ordna utan någon lagändring. Bestämma (vilket de flesta kommuner redan har som bestämmelse) att man inte får ha barnen inom förskola och fritids när man har semester samt att barn vars föräldrar inte har en sysselsättning inte har rätt till förskola under sommaren.

    Flertalet barn av de som inte får sammanhängande ledighet idag kommer dock inte påverkas av en sådan ändring. Barn vars föräldrar har en arbetsmarknadsåtgärd, säsongsarbete/sommarjobb osv påverkas ju inte. Och förmodligen hör de flesta barn som inte har ledigt till denna grupp.
  • Anonym (S)
    Anonym (Pretto) skrev 2017-05-15 07:16:27 följande:

    Omg menar du på allvar att du sitter och snokar i detta? Man FÅR INTE HA SEMESTER SOM ARBETSSÖKANDE. Mao får inte barnen ha det heller. Jösses jävla pretto.


    Jävla pretto? Är man pretto för att man anser att även barnen behöver ledighet på sommaren? Jävla skitföräldrar som inte gör ALLT för att barnen ska få lite ledighet!

    Håller med dig helt ts. Det är sjukt dåligt.
  • Anonym (123)
    Anonym (Mähh...) skrev 2017-05-15 08:59:16 följande:
    Ja om man har kontakter, utbildning, erfarenhet, timanställning.

    Jag är exempelvis arbetssökande i nuläget och det finns INGEN som skulle kunna ringa in mig på jobb plötsligt tyvärr.

    Blir man inringd inom vården så har man en anställning.
    Är man inskriven hos bemanningsföretag kan man bli uppringd och inkallad på intervju ganska omgående för specifika uppdrag. Då kan man ha någon timme på sig tills intervjun och blir man anställd sen kan jobbet börja redan dagen därpå.

    Man kan även vara deltidsarbetslös.
  • Anonym (123)
    sextiotalist skrev 2017-05-15 10:35:56 följande:
    Nej, vuxna har inte lagstadgad rätt till semester. Däremot har de som har ett fast arbete rätt till detta. Det är en helt annan lagstiftning som styr detta, den lagstiftning som hanterar arbetsgivare / arbetstagare.

    Det finns idag väldigt många vuxna som inte har den rätten, arbetslösa, timanställda etc

    Krävs inte ens fast arbete, bara du arbetar har du rätt till 4 veckors sammanhängande semester under juni-augusti. Har man inga semesterdagar får man obetald semester.
Svar på tråden Känner mig som en polis när man måste begära intyg av föräldrar som är tex sjukskrivna, arbetslösa osv. borde i inte föräldrar låta sina barn vara lite ledigt under sommaren?