Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Skolan - vad händer?

    sextiotalist skrev 2021-12-06 16:20:17 följande:
    Nja, min bror är väldigt högt betald och är det någon som inte är tävlingsmänniska så är det han. Nej, tävling fungerar inte de projekt jag arbetar inom, vet inte ens hur man ska kunna tävla, vet inte ens vilka tävlingsmoment som finns
    Jag tror inte att han fått det jobbet och tjänar så bra genom låga ambitioner, genom att inte anstränga sig eller genom att vara en medelmåtta.
  • Tom Araya
    AndreaBD skrev 2021-12-06 15:51:05 följande:
    Okej, det kanske är mer ambition som du tänker på? Att man inte ska nöja sig med att precis bli godkänd utan ska försöka göra sitt bästa? Det skulle jag hålla med om. 
    Precis! Att ha ambitioner innebär drivkrafter som på vissa sätt kan liknas vid tävling. Det är som om det är just själva ordet tävling man vill undvika.
  • Tom Araya
    sextiotalist skrev 2021-12-10 06:27:52 följande:
    Nej, jag håller inte med om detta. Jag är ambitiös men avskyr att tävla.

    Kommer jag sist i ett lopp, så är det ointressant.

    Jag behöver inte vara bättre än andra. Jag har aldrig tävlat för mina betyg i skolan. Eller för mina tentor.

    Ambition är för mig allt annat än tävling.
    Tävla för mig är att kämpa för att vinna.
    Exakt vad som kan betraktas som vinst är olika beroende på situation.
    Men ambitionen att bli bättre, att prestera bättre och att utvecklas kan ses som en vinst och kampen för att nå de resultaten kan därmed liknas vid tävling. 
  • Tom Araya
    sextiotalist skrev 2021-12-10 13:17:40 följande:
    Och hade jag varit en tävlingsmänniska, då hade jag nog inte heller varit så länge på samma arbetsplats, utan hoppat runt för att få bättre lön och villkor (vilket jag kan, då jag faktiskt får seriösa erbjudande några gånger i månaden, mindre seriösa desto oftare). Min bror har varit på samma arbetsplats i över 10 år. Både han och jag har blivit duktiga på det vi gör, eftersom vi arbetar med det dagligen.  
    Du ser inte vad du har vunnit på det.
  • Tom Araya
    AndreaBD skrev 2021-12-10 14:54:52 följande:
    Det är nog en bra idé att skriva ambition om man menar det. Ordet tävling brukar ju folk förstår så att man tävlar mot någon annan.
    Ofta är "ambition" ett svårare och mer abstrakt ord att förstå för unga människor.
  • Tom Araya
    AndreaBD skrev 2021-12-12 10:19:05 följande:
    Kanske, men det är stor risk att de missförstår det där med tävling också. Därför har vi slutat prata om tävling med elever och säger istället att var och en ska göra sitt bästa. 
    Men bidrar uttrycket "göra sitt bästa" till tro på och strävan efter förbättring över tid?
    Vid en enskild situation, enskilt prov, enskild match så kan man bara göra sitt bästa. Men till nästa tillfälle så kan man påverka vilken nivå "sitt bästa" ligger på.
  • Tom Araya
    Gäst: Göran Adamson - Varför sjunker universitetskvalitén?
     
    I denna veckas avsnitt gästas Patrik av Göran Adamson, docent i sociologi, disputerad vid London School of Economics och författare till b.la. boken "Svensk mångfaldspolitik. En kritik från vänster". I avsnittet diskuteras varför kvalitén sjunker vid de svenska universiteten. Vilka trender ligger bakom? Vilken roll spelar image-skapande, New Public Management och mångkulturen i detta?


  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-01-07 07:55:29 följande:

    Man bör förstås ifrågasätta hur denna högernationalist kunde få godkänt men det är frågan om en 5 veckors instruktionskurs och det som är betygsatt är en hemuppgift och inte en "uppsats". Kanske handlade det om att läraren inte ville krossa den unge mannens akademiska drömmar redan under introduktionen och på den första hemläxan? Hade det handlat om en uppsats (som man normalt sett skriver efter något år på universitet) så gäller förstås helt andra krav.


    Som "högernationalist" borde han naturligtvis ha underkänt på ett rött universitet...eller?
Svar på tråden Skolan - vad händer?