Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Skolan - vad händer?

    KillBill skrev 2022-06-11 09:22:27 följande:
    Jag kan inte se att du har bekräftat att ditt påstående om att förbudet mot religiösa friskolor gått igenom i riksdagen var felaktigt. Du erkänner alltså att du hade fel?
    Jag erkänner att jag missförstått skriven text i ämnet, ja.
  • Tom Araya
    Rataxes skrev 2022-07-10 12:15:37 följande:

    Det viktigaste för socialdemokraterna är att skolan barnen går hem ifrån när de blir rånade inte är vinstdrivande.


    Är det viktigaste för de blå att skolan barnen går hem ifrån när de blir rånade är vinstdrivande?

    Vart kom fokus på skolan, utbildningens kvalitet, trygghet, ordning och säkerhet in? Det var i alla fall något jag upplevde stod i fokus i 80-talets statliga skola.
  • Tom Araya
    Anonym (E.) skrev 2022-07-11 11:31:16 följande:

    Håller med dig angående genustramset, det är ju urfånigt. Skriver bara under på allt du skrev om det, så slipper jag skriva själv!

    När det gäller tävlingar däremot, så tycker jag att man ska akta sig för det i skolan. Och särskilt inom sådana saker, som i barns och ungdomars värld är viktigt. Dit räknar jag inte betygen i teoretiska ämnen, för i barns och ungdomars värld är sådant (tyvärr) rätt ocoolt... eller vad det heter nu!

    Däremot tycker jag att popularitetstävlingarna ska bort. Det kan aldrig ske helt, men skolan ska i alla fall inte bidraga till dem. Eleverna ska aldrig få välja varandra i något sammanhang - så att det står någon där sedan som ingen har valt (t.ex. till ett grupparbete, ett lag på idrotten, eller till att dela tält på en skolresa, eller sitta bredvid någon i ett bänkpar), eller som har fått noll röster i ett Luciaval, eller ett klassrepresentantval (elever kan vara så elaka att de nominerar någon, bara för att han eller hon sedan ska få noll röster). 

    Allt sådant måste lärarna bli mycket mer uppmärksamma på, ligga steget före, och undvika alla situationer som kan bli förnedrande för en unge som redan är ensam och utanför! Ställ alla bänkar en och en, ha inga grupp- eller pararbeten eller lagspel, och absolut inga skolresor. Ingen pardans, inga skolbaler eller liknande! I detta sammanhang ska även nämnas, att vissa skrikhalsar bland elever eller föräldrar ibland driver igenom sådant även när medvetenheten finns. Det heter att skolresan är "en överenskommelse mellan föräldrar", eller att skolbalen "arrangeras av en elevförening" - och därför har skolan/rektorn/kommunen inget ansvar. Så får det inte vara! 


    Håller med.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2022-08-31 05:35:56 följande:
    Svaret, från oss "blå" är väl förmodligen att skolans driftsform inte är jätteviktig så länge som den fungerar bra.
    Problemet är kostnaden.
    Om en del av skolans finanser tas ut som vinster för bolagsägare istället för att återfinansieras i skolverksamhet så har det en indirekt påverkan av skolans kvalitet.
    Skolbolagets överskott för skola A hade kunnat används för att förbättra skola B om de hade haft samma huvudman.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-08-30 23:40:54 följande:
    Det är inte sant. L och SD vill marknadskolan även i fortsättningen ska få ägas av stora skolkoncerner som plockar ut vinster som placeras i skatteparadis eller som används för att etablera friskolor i Saudiarabien i stället för att komma svenska skolelever till gagn.
    Det är enligt denna sajt partirepresentanternas egna ord; att staten tar över ansvaret för skolan från kommunerna. SD och L vill dessutom att det ska finnas möjlighet att driva skola privat.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2022-08-31 10:00:07 följande:
    Rörelsemarginalen för friskolor är i snitt 3,4% före skatt. Vad blir det efter skatt? Två procent? Oklart hur stor del av dessa kanske 2% som sedan går till vinst och hur mycket som återinvesteras i skolan. Marginalen är mindre än den för privata företag inom andra delar av välfärden

    Kommunala bolag har normalt sett vinstkrav på sig runt 5-10% beroende på bransch. 

    Vinster i friskolor må var en symboliskt tydlig sak men det är ett icke-problem i all praktisk mening.
    Att vinstmarginalerna är lägre än för annan verksamhet är för mig inte av intresse. Jag anser inte att det finns ett allmänintresse av att all verksamhet ska vara möjlig att bedriva med vinst.

    Vilka summor försvinner på detta sätt från verksamheten totalt?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-08-31 15:49:29 följande:
    Det är inte annat än snack när partier som SD och L säger sig vilja vill återförstatliga skolan men när man accepterar att privata friskolekoncerner  plockar ut hundratals miljoner från den svenska skolan genom att de anställa färre lärare/elever och anställa färre behörig personal.
    Men då är inget parti för en kommunal skola, hur kan vi då ha en kommunal skola (kompletterat med privata alternativ)?
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2022-09-01 07:32:39 följande:
    Gäller det ointresset även kommunala och statliga bolag som har vinstkrav på sig?
    Ja.
    Flash Gordon skrev 2022-09-01 07:32:39 följande:
    Pengar försvinner ur verksamheten hela tiden. När Bonniers säljer skolböcker till skolan. När städbolag städar kommunala fastigheter. När NCC bygger skollokaler.
    Nej, pengarna har omsatts i materiella värden för skolans verksamhet.

    Om du menar vinsterna som dessa bolag har av sin verksamhet, så finns det ett allmänintresse för att det finns privata producenter av sådan materiel. Det när inte planekonomi jag förespråkar. Dessa bolag och deras verksamhet finns inte bara för att sko sig på skattepengar.

    Att däremot bygga med skattepengar, sälja byggnaderna billigt till privata ägare och sedan hyra dem för det allmännas behov, det är höjden av idioti med marknadsekonomi.
  • Tom Araya
    Anonym (Lärare sedan 25 år) skrev 2022-09-17 10:14:28 följande:

    Ts: Du kan vara lugn. De allra flesta skolor är fortfarande hårt fast i gamla könsroller och har betydligt mer tolerans med stökiga killar än stökiga tjejer, låter killar ta mer plats i klassrummet och förutsätter att man endast vill ha vänner av samma kön. 


    Så var det inte när jag gick i skolan. Toleransen var i regel högre för oordning bland tjejerna, särskilt hos de kvinnliga lärarna.
Svar på tråden Skolan - vad händer?