Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Skolan - vad händer?

    Skolverket har i skolan inplanterat en digitaliseringsprocess utan dess like och som inte har stöd i vetenskapen.

    Barn ska använda datorer och paddor redan i förskolan och övar inte på handskrift, vilket påverkar inlärningen negativt.

    Politikerna verkar inte förstå allvaret eller vad de kan och borde göra åt problemet.


    De ansvariga ministrarna Lotta Edholm (L) och Mats Persson (L) har markerat att de inser problemen med ?massdigitaliseringen?.


    Men utvecklingen är svår att hejda. Datorer och paddor i undervisningen har starka ekonomiska intressen i ryggen och dundrar fram med sina inspiratörer och säljare om inte politiken slår till bromsen.


    Det är nästan som att de säger att skolan och undervisningen är utsåld till marknadsintressen och att det inte finns mycket de kan göra åt saken.

    Beröva inte barnen konsten att skriva  | Dagens Arena

    Bedrövligt att barnen inte lär sig skriva för hand längre | Göteborgs-Posten - Ledare (gp.se)

    5 missar lärare gör ? enligt senaste hjärnforskningen ? Skolvärlden (skolvarlden.se)

    Waldorfskolan: Barn lär sig bättre och minns mer genom att skriva för hand ? Östersunds-Posten (op.se)

     


     

  • Tom Araya

    Många vill nog skylla avregleringar och privatiseringar på högern, men vilka möjligheter har vänstern haft att påverka och i vilken grad har de gjort det?

    Finns det exempelvis något förslag från s att avskaffa den privata skolan?

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2023-05-17 08:15:56 följande:

    Kanske inte så dåligt som vissa vill göra gällande. 
    Utvecklingen är dock tydligt negativ.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2023-05-17 12:14:21 följande:

    Marknadsskolan är en viktig del av problemet. Den har kraftigt bidragit till segregationen. En annan bidragande orsak är EBO lagstiftningen som M, KD, C och L införde på 90-talet och som gjorde det möjligt för flyktingar att bosätta sig var som helst i landet med bidrag. Den har bidragit till att skapa många av Sveriges utanförskapsområden. 


     


    Men den viktigaste orsaken till segregationen i skolor och områden är att vi tar emot för många.
  • Tom Araya

    Mycket har skrivits i tråden som kan vara relevant om dagens svenska skola jämfört med tidigare svensk skola och skolan i övriga Europa.

    Ytterligare en variabel som kan ha haft betydelse för hur svensk skola blivit sämre är hur man som elev arbetar i skolan och inhämtar kunskap.
    Man gick från katederundervisningen till elevinflytande, grupp- och projektarbeten mm, egen inhämtning av kunskaper, lägre faktakunskapskrav mm.
    Detta passar inte alla elever. Visa behöver mer struktur och inte mer ansvar.

  • Tom Araya
    ENKLASTE FÖRKLARINGEN TILL PISA-TAPPET ÄR DEN BÄSTA

    MARS 22, 2024
    Mattias Lundbäck

    ...

    I dag går ungefär 20 procent av svenska elever i en fristående grundskola, en så kallad friskola. Skillnaderna mellan kommunala skolor och friskolor ? om man tar hänsyn till elevernas bakgrund ? är dock relativt små.  


    Man kan naturligtvis även tänka sig att valfriheten i sig försämrat kvaliteten i grundskolan och lett till försämrade svenska resultat i PISA. Men det är oklart hur mekanismerna i så fall ser ut. Konkurrens brukar ju i andra sektorer snarare förknippas med drivkrafter för kvalitetsutveckling och större brukarfokus. 

    ...

    Det troliga är att bristande integration, dålig lärarutbildning och ordningsproblem förklarar nedgången. Lösningen på problemet är därmed att arbeta med att förbättra dessa faktorer så att eleverna lär sig mer. 

    ...


    Enklaste förklaringen till PISA-tappet är den bästa - Skattenytta
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2023-10-26 23:06:33 följande:

    Kunskapsskolan har växt sig stark pga. att partier som SD, M, KD och L inte har velat begränsa Kunskapsskolans möjligheter att plocka ut vinster från sina skolor (pengar som var tänkt att användas för undervisning). Nu används vinsterna för att bygga upp islamistiska och könsseparerade skolor i mellanöstern..

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/eJL5wl/har-hyllar-saab-sponsrade-skolan-saudiska-diktatorn


    På vilket sätt har S, C och MP verkat för motsatsen?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2024-04-13 16:04:10 följande:
    S, MP och V har lagt förslag i riksdagen för att begränsa vinster i skolan och har lagt förslag på att offentlighetsprincipen även ska gälla friskolor (skulle göra det enklare att avslöja när privata aktörer tömmer skolor på resurser). Alla sådana förslag har röstats ner av SD, M, KD och L.
    Har du några exempel?
  • Tom Araya
    Tack för klargörande.
    Föga förvånande att högern genomdrivit detta.

    Men man kan även konstatera att...

    -C röstar som övrig höger/mitten.

    -Frånvaro på vänstersidan gör att man förlorar ca 20% av rösterna, vilket är en betydande förlust då högerns NEJ får 169 röster och vänsterns JA fick 139 röster, även om det här inte avgjorde.

    -S och MP i hög grad ändå verkar för privatiseringar.
    Utförsäljningshysterin hotar demokratin | Dagens Arena
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2024-04-14 11:54:45 följande:
    Ditt sista påstående har ingen relevans i denna tråd som handlar om skolan. Du länkar till en insändare som är undertecknad Vänsterpartiet och handlar inte om skolan utan om utförsäljning av kommunal mark (vilket kan bidra till ökat bostadsbyggande) och att Norrköping tillåter privat hemtjänst (vid sidan om den kommunala hemtjänsten).  Vad är felet med att sälja ut kommunal mark om det ger fler lägenheter? Vad är felet med att erbjuda valfrihet gällande hemtjänsten (kommunal eller privat)?

    Problemet med svensk skola är inte att det finns alternativ till den kommunala skolan, det är bra (partierna till vänster vill inte förbjuda friskolor). Problemet är att SD, M och KD  inte vill göra något åt problemen med friskolereformen. Med följande förändringar skulle de flesta problemen försvinna: 

    - Förbjud aktiebolags-drivna friskolor (det ska vara ok med ekonomisk förening, ideell förening, stiftelse och enskild firma)
    - Offentlighetsprincipen ska även gälla friskolor
    - Gemensamt ansöknings-system för kommunala och fristående skolor
    - Endast kommunala skolor ska kompenseras för utbuds-ansvar (idag måste kommunerna ge fristående skolor samma ersättning som kommunala trots att fristående skolor inte har något utbuds-ansvar och detta leder till att kommunala skolor är underkompenserade)
    Skribenten i länkad artikel vände sig mot att kommuner låter privata bolag köpa upp dess mark i spekulationssyfte (vilket man då får anta var vad som skedde i det aktuella fallet), vilket jag tycker är jämförbart med att plocka ut vinster ur välfärden, bl.a. skolor.
Svar på tråden Skolan - vad händer?