Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Skolan - vad händer?

    KillBill skrev 2022-06-05 19:06:36 följande:
    Vad då för fundamentalistiska principer? ge exempel så att man förstår vad du menar. 
    Du gav själv exempel som borde duga.
    KillBill skrev 2022-06-05 19:06:36 följande:
    De rödgröna har kämpat för att reformera friskolorna under en lång period och lagt förslag med målet att  Sverige inte ska ha marknadsskolor som prioriterar vinster före elevernas bästa, förbjuda religiösa friskolor o.s.v. men alla sådana förslag stoppas av SD, M, KD, L och C. 
    Vi är emot förbud mot religiösa friskolor | Miljöpartiet (mp.se)

    Centern, Liberalerna och Miljöpartiet sätter käppar i hjulet för ett totalt förbud av alla religiösa friskolor i Sverige ? shame on you! ? Jenny Piper

    Religiösa friskolor försvaras ? Sydsvenskan

    S har rätt - religiösa friskolor bör förbjudas (expressen.se)


    Hur många exempel behöver du för att förstå hur vänstern bromsat arbetet mot hederskultur, hedersförtryck och hedersvåld?

    Från liberalt håll har hedersförtrycket länge identifierats som en frihetskränkning av individen och som en självklarhet att arbeta för att bryta förtrycket. Liberalerna är det parti som tydligast drivit frågorna under lång tid.


    Men i delar av feministrörelsen vill man inte erkänna hedersförtrycket utan anser att det enbart handlar om vilket patriarkalt förtryck som helst. Bland politiska partier till vänster har det länge funnits en ovilja att se och agera. I stället för att bekämpa hedersförtryck och fundamentalism har åtskilliga vänsterpolitiker förminskat och relativiserat.


    Debatten om hedersvåldet har alltför ofta präglats av denna förlamande ängslan och beröringsskräck. Men rädslan för att spela rasister i händerna genom att erkänna att det finns problem med hederskultur i vissa delar av samhället blir till ett svek mot alla de människor som inte får leva sina liv som de själva vill.


    Ledare: Ni som förnekar eller blundar för hedersförtrycket sviker Fadime ? VLT

    ? Vi hade ett debattklimat där det till och med förnekades att hedersrelaterat våld fanns av den enkla anledningen att det handlade om invandring. På något vis fastnade man i det, fortsätter han.
    Många samtal om hedersförtryck ? men kartläggningen stoppas (mitti.se)


    Under år 2017 har den tystnadskultur som funnits kring frågan om hedersrelaterat våld och förtryck i den svenska politiska debatten börjat brytas. Men trots att nya fakta framkommer och nya tragiska mord sker så stretar fortfarande vissa politiker, främst från ?vänstern?, emot.
    Tystnaden kring hedersförtrycket måste brytas » Nya Arbetartidningen

    Men samtidigt finns också de motsatta reaktionerna, de som försvarar de reaktionära strukturerna och hellre far ut mot dem som larmar än mot dem som förtrycker.


    Ett exempel på det är den artikel som skrevs av vänsterpartisterna Rossana Dinamarca, Aron Etzler och Christina Hölj Larsen, där de slog fast att det underblåser främlingsfientligheten att peka ut förorten som grogrund för religiös fundamentalism. De aktade sig noga för att nämna Amineh Kakabaveh vid namn men budskapet var naturligtvis klart som korvspad: hennes artikel ogillades starkt och hennes obekväma åsikter skulle kväsas.


    Dessa vänsterpartistiska politiker ger alltså hellre fingret åt en partikamrat än erkänner att kulturrelativiseringen har fått förödande konsekvenser för dem som ? i motsats till politikerna själva ? lever mitt i det mångkulturella samhället. Zeliha Daglis berättelse sopas under mattan eftersom fundamentalism inte ?är förbehållet en enskild religion eller endast finns i förorten?.


    Därför ger vänstern fingret åt maktlösa kvinnor ? DET GODA SAMHÄLLET (detgodasamhallet.com)

    Det jag är stoltast över under min tid i kommunfullmäktige är att jag lyfte frågan om hedersrelaterat våld. Detta var året efter hedersmordet på Pela. Jag har mer än en gång blivit kallade rasist, även av högt uppsatta medlemmar i V. Frågan om hedersrelaterat våld har jag drivit med många, både i och utanför partiet. Två av dem var och är Amineh Kakabaveh och Zeliha Dagli. Fortfarande anser jag att det är en av de viktigaste politiska, feministiska frågorna. Det smärtar mig att partiet ligger så lågt och inte aktivt och kraftfullt driver denna avgörande fråga.
    Därför lämnar jag Vänsterpartiet (expressen.se)

    Ändå bromsades länge förståelsen av detta specifika fenomen när det nådde Sverige ? vissa försökte få det till ett utslag av ett universellt patriarkalt våld eller ?mäns våld mot kvinnor?.


    ?Det blev ett djävla liv! Det var mycket obehagligt. Många från vänstern och många feminister ville inte ta i denna fråga.?


    Historieprofessorn Yvonne Hirdman, som introducerade begreppet genuskontraktet i Sverige, var tidigt ute och motsatte sig relativiseringarna som länge bromsade förståelsen. Hon påpekade att hedersvåld är en specifik form av förtryck.


     


    ?Det blev ett djävla liv! Det var mycket obehagligt. Många från vänstern och många feminister ville inte ta i denna fråga. Men i efterhand har jag fått rätt, måste jag nog säga?, sade hon när jag intervjuade henne för tio år sedan.
    När hedersvåldet nådde ett oförstående Sverige - Kvartal

    Det är sorgligt att flera inom vänsterpartierna inte erkänner hedersrelaterat våld. Vi glömmer aldrig när Vänsterpartiet petade Amineh Kakabaveh på riksdagslistan på grund av hennes kamp mot hedersförtrycket. Solidaritet gentemot kvinnor är alltså inget annat än tomma ord i vänsterns ?feministiska? värld.
    Vänstern har kapat feminismen ? nu tar vi tillbaka den | GP


    ?Sabuni satte hedersfrågan på kartan? | Dagens ETC


    Från liberalt håll har det länge riktats hård kritik mot den breda vänstern och förra regeringen för att inte ta hedersproblematiken på allvar. Delvis har de haft rätt i sin kritik, då detta speciella slags våld inte är en fråga om mäns generella våld mot kvinnor.
    Hederskultur sker nu ? handling behövs nu! | Dagens Arena

    ?Det får ett rasistiskt bakslag? | SVT Nyheter

    Att våga ge upp vänstern | Debatt iFokus

    Kritiken gäller mångkulturella samhället i sig - Respons (tidskriftenrespons.se)
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-06-10 17:38:08 följande:
    Kom med i matchen. Varför länkar du till flera år gamla artiklar. Det är  flera år sedan MP bestämde sig för att vara emot religiösa friskolor. 
    Som riksdags- och regeringsparti samt innehavare av utbildningsministerposten (2014-2019) har mp länge visat stöd för friskolor, inklusive de religiösa och det har stor betydelse för hur samhället och skolväsendet ser ut och fungerar än idag.

    Den här motionen från S 2020 om att kunna stoppa religiösa friskolor har fått riksdagens stöd (= även oppositionen bestående av högerpartier).
    Religiösa friskolor Motion 2020/21:1474 av Teresa Carvalho (S) - Riksdagen

    Dock har vi fortfarande religiösa friskolor, så hur mycket allvar menar s i detta?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-06-10 19:18:10 följande:
    Jag tror att du har missförstått detta. Var hitter du ett omröstningsprotokoll på att partier som M KD och SD har röstat för en motions från S om att förbjuda religiösa friskolor? Det har nämligen inte hänt.
    Finns ens en sådan motion?

    Den motion jag länkade till var det närmsta jag hittade. Exakt hur varje parti röstat vet jag inte, men jag vet att det inte räcker med stöd från s, v och mp för att anses ha riksdagens stöd, således finns ett stöd även hos oppositionen för förslaget.
  • Tom Araya
    Mycket intressant...

    Ett avsnitt av SVT's Agenda handlade om det amerikanska valet som i sin tur (enligt Agenda) handlade om rasism, eller rättare sagt om ställningstagandet i ett lagförslag som handlar om CRT - Critical race theory.
    Critical race theory - Wikipedia

    Aron Flam talar om detta i länkade avsnitt av sin podd Dekonstruktiv kritik.
    Programmet inleds med att Aron pratar om målet Johnny Depp - Amber Heard, feminism och Metoo, för att därefter gå över i programmet Agenda och CRT.
    Inklippt är flera korta sekvenser från programmet.
    Vad vi inte får läsa eller höra i Agenda, men som Aron Flam vid 16.58 läser upp i sin podd, är det faktiska lagförslaget mot CRT, alltså det som omtalas som att representera rasism.
    Aron pratar också om hur principerna med CRT i praktiken tillämpas även i Sverige. Från 21.47 beskriver Aron detta och du får även lyssna på ett samtal mellan lärare och elev kring detta (en elev som fått sämre betyg p.g.a. "fel värdegrund").


  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-06-10 20:16:22 följande:
    Va? hur tänker du nu? Den motion som du länkar till har inte fått riksdagens stöd. 

    S,V, MP vill förbjuda religiösa skolor. SD, M KD och  L vill tillåta religiösa skolor.
    Kopierat från länkad sida:

    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att stoppa religiösa friskolor och tillkännager detta för regeringen.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-06-10 20:42:43 följande:
    Alla motioner formuleras på det sättet. 

    Det är alltså den socialdemokratiska politikern så föreslår att Riksdagen ska ställa sig bakom hennes beslut. Men det gjorde den inte och detta p.g.a. politiker från SD, M, KD och L. 
    Du menar att påståendet på sidan är falskt?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-06-10 20:56:58 följande:
    Nej. Förstår du inte? Den text du hänvisar till är inte beslutet utan förslaget till beslut. S politikern vill att:

    "Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att stoppa religiösa friskolor och tillkännager detta för regeringen" 

    Detta gjorde inte Riksdagen och detta p.g.a. politiker från SD, M, KD och L. 
    Om det du hävdar verkligen stämmer, så är formuleringen minst sagt anmärkningsvärd.
    Eftersom "Vill att..." är utelämnat, så blir det ett påstående snarare än en önskan/mälsättning.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-06-10 21:48:45 följande:
    Det jag hävdar stämmer till 100%.

    Alla motioner är formulerade på ett liknande sätt. Här ett exempel där SD ville begränsa svenska kvinnors rätt till fri abort från vecka 18 till vecka 12 och som du ser så är den formulerad på ett liknande sätt. Denna motion gick tack och lov inte igenom (och det tror jag att du känner till). 
    Här finns en väsentlig skillnad då texten inleds med "Förslag till riksdagsbeslut". Respektive punkt under är således förslag och inte ett påstående.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-06-10 22:00:22 följande:
    Ta nu en extra titt. Även ditt exempel inleds på samma sätt med "Förslag till riksdagsbeslut". Ser du inte rubriken?
    Nja, det är en rubrik särad från texten, till skillnad mot en inledning med innehållet i punktform under.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-06-11 00:06:27 följande:
    Allvarligt, försöker du missleda andra? 

    Titta på riksdagens hemsida hur motioner formuleras och skrivs. Riksdagen röstar sedan ja eller nej till motionen. 

    Det kan leda till ett tillkännagivande som riksdagen ger till regeringen. 

    Här är en motion om hur motioner som resulterat i tillkännagivande ska hanteras av en regering
    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/genomforande-av-tillkannagivanden-_H8022265

    "

    Förslag till riksdagsbeslut

    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att skärpa regelverket runt riksdagens tillkännagivanden till regeringen, så att regeringen verkligen också genomför det som riksdagen har tagit beslut om inom rimlig tid, och detta tillkännager riksdagen för regeringen."


    Här kan du se vilket beslut riksdagen fattade om motionen i fråga.

    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/forfattningsfragor_H901KU30

    "
    Beslut

    Nej till motioner om författningsfrågor (KU30)

     


    Riksdagen sa nej till 110 förslag i motioner om författningsfrågor från den allmänna motionstiden 2021.


    Motionerna handlar bland annat om statsskicket och statschefens uppdrag, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter, en minskning av antalet riksdagsledamöter, byte av partitillhörighet och ledamotsuppdraget samt förhållandet mellan regeringen och riksdagen. Andra exempel är förslag som rör en författningsdomstol, normprövning, Lagrådets granskning, formerna för grundlagsändringar, domstolarnas oberoende och en krislagstiftning.


    Anledningen till att riksdagen sa nej till förslagen är bland annat att arbete redan pågår eller har utförts i flera av de frågor som motionerna tar upp. En annan anledning är att det enligt riksdagen inte finns behov av några åtgärder i dessa frågor.


    Utskottets förslag till beslut: Avslag på motionerna.
    Riksdagens beslut: Kammaren biföll utskottets förslag."


    Nej, jag pekar på ett språkligt fel som kan missförstås.
Svar på tråden Skolan - vad händer?