• Anonym (Anonym)

    Påträngande svärföräldrar förstör relation

    Jag och min sambo har varit tillsammans i snart tretton år och bott ihop i elva år. Vi har ett barn tillsammans som är nio, ingen av oss har barn sen tidigare. I stort sett har vi haft det bra tillsammans men det som har varit ett irritationsmoment för mig i vår relation är hans föräldrar, eller hans relation till sina föräldrar. De tre är väldigt tajta, skulle man kunna säga... Han är enda barnet, själv har jag två syskon.

    Redan innan vi flyttade ihop bodde han nästan lika mycket hos sina föräldrar som i min lägenhet. De första åren vi bodde ihop i lägenheten var det mest hans mamma som orsakade mina psykbryt. Hon skulle tvätta våra fönster, plantera om blommor, stryka kläder, tog dit dukar och gardiner. När vi väntade barn så skulle de hålla på och lägga sig i med att fixa grejer till bebisen. När barnet väl kom till världen så har det varit mycket fixande av grejer, överröst med kläder, de köpte ett babygym utan att vi bett dem. Jag hade tänkt köpa ett babygym för att ge vårt barn i julklapp.

    När vi flyttade till huset vi bor i nu så har hans pappa blivit ett lika stort problem som mamman. Huset är hans pappas barndomshem och det är fortfarande han som äger huset. Tanken var att vi skulle köpa huset av honom när jag fick jobb, vilket jag fick för några år sedan. Hans pappa har inte varit införstådd med att vi vill köpa det har jag förstått nu, fast jag trodde att min sambo sagt det innan vi flyttade hit. Men tydligen inte, hans pappa ser det här som sitt, han kommer och går som han vill, gör vad han vill och när han vill. Han har hjälpt till mycket med renoveringar men lite grann att han bevakar sitt revir känner jag. De betalar grejer som ingår i renoveringarna, hans pappa betalar vår elräkning och sophämtning. När jag sagt till min sambo att det är helt sinnessjukt rycker han bara på axlarna.

    Båda hans föräldrar går och gräver i våra privata saker, nu sist har nån utav dem rivit ut allt i ett badrumsskåp, för att rensa avloppet i handfatet tror jag. Hans mamma har också varit och rivit i en garderob med barnets gamla skor t. ex. De köpte en ny TV åt oss, bara sådär, utan att prata med oss innan. De tar nästan för givet att de ska vara hemma med vårt barn när hen är sjuk. De ställer alltid upp när man behöver hjälp men det är som att de förväntar och nästan blir sura om man inte ber om hjälp varje gång. Det har hänt en massa liknande saker genom åren också.

    Jag har försökt få min sambo att säga ifrån till sina föräldrar, det är hans jobb att göra det, men det är som att han inte riktigt tar det på allvar. Tycker också att jag markerar ganska tydligt mot hans föräldrar att jag inte gillar att de lägger sig i, men det är som att det blir nya grejer hela tiden. Nu har jag blivit så less på detta att aldrig kunna ha mitt hem, min inredning och mina saker i fred att jag bara vill flytta härifrån - själv! Han kan få bo här och gulligulla med mamsen och pappsen bäst fan han vill, men då bor inte jag kvar här. Orkar inte säga ifrån längre eftersom det inte hjälper. Min relation till mina svärföräldrar blir mer och mer ansträngd, klarar nästan inte av att vara i samma rum som dem ibland. Plus att de pratar med varandra i telefon i tid och otid.

    Kanske inte låter så allvarligt men detta är otroligt påfrestande och påverkar vår relation otroligt negativt. Jag upplever att min sambo inte klarar av att sätta gränser mot sina föräldrar och fortfarande är beroende av dem, samtidigt som framför allt min svärmor inte klarar av att klippa navelsträngen till sin vuxna son. Jag orkar fan inte ha det så här längre men det är så fruktansvärt svårt att ta upp detta.

    Vet inte riktigt vad jag vill med detta inlägg, behöver få skriva av mig lite och kanske få några kloka synpunkter?

    /Less

  • Svar på tråden Påträngande svärföräldrar förstör relation
  • Anonym (Ems)

    Åh va jag känner igen mig i det du skriver. Tyvärr så dödade det vårat förhållande och jag hittade aldrig tillbaks till mitt ex.

    Har inga råd att ge mer än att få din man att förstå att det är ni som är en kärnfamilj, inte längre dom. Jaa, eftersom jag själv misslyckades så har jag inga råd att ge mer än att jag förstår dig.

  • Anonym (ö))

    Ja, man kan ju inte säga att du inte var beredd.

  • Lena

    Varför i hela friden stack du inte direkt? Hade inte min man gått med på att byta lås och inte de dem nyckeln hade jag flyttat

  • Anonym (Lika men olika)

    Mina svärföräldrar liknar till mycket dina, men mitt förhållande till dom är bättre än ditt till de dina, och jag tycker att det är skönt att ha det där stödet. Men så har vi rätt lika smak och i slutändan accepterar de att vi tycker olika. Men så har jag också varit tydlig med vad jag tycker om och vad jag inte tycker om, plus att vi försöker hjälpa dom mycket.

    Mitt råd till dig är att tillsammans med din man gå på parterapi och se om det kan hjälpa er innan du tar steget och lämnar

  • Anonym (Moi)

    Vi kan byta.. jag har en kronisk sjukdom och ingen inkomst.. bor själv och känner mig ensam.. bara jag får sova och vila ifred. Så får du en tom lägenhet för dig själv.

    Nä skämt åsido.. jobbigt att de inte lyssnar på dina behov.. om de bryr sig om dig så lyssnar de på dina åsikter. Kan ni komma överens om dagar de får komma över så du vet när de är där och inte där?

  • Anonym (lite salt)

    Men herregud, det är klart att de ser huset som sitt om de ÄGER huset och betalar för renoveringar. Det är väl bara att vara tydlig mot din man: "vi köper detta huset eller så köper vi ett annat hus, men jag bor inte på nåder i någon annans hus längre". Hitta bra hus på hemnet och boka in er på en visning. 

    Var tydlig. Inte  "Du, det är en grej.... jag tycker inte att det är så kul att din pappa har en nyckel till huset faktiskt...", utan "Din pappa måste lämna nycklarna till huset innan helgen. Punkt."

  • Anonym (Flytta pronto)

    Efter att ha läst din trådstart, så undrar jag om det inte skulle vara bäst för alla att du flyttar. Helst igår.

  • Anonym (ojjjjj)

    Du bor i deras hus, de betalar och du gnäller för att de kommer till sin egen egendom?

  • Anonym (Flytta pronto)
    Anonym (ojjjjj) skrev 2017-06-11 21:10:26 följande:

    Du bor i deras hus, de betalar och du gnäller för att de kommer till sin egen egendom?


    Mmm..... för att inte tala om vilken fräckhet att svärisarna gav dom en ny tv, utan att fråga innan om de fick göra det. Det vet väl alla att det tillhör vanligt folkvett, att man ber om lov först, innan man ger en gåva.
Svar på tråden Påträngande svärföräldrar förstör relation