• Anonym (Anonym)

    Påträngande svärföräldrar förstör relation

    Jag och min sambo har varit tillsammans i snart tretton år och bott ihop i elva år. Vi har ett barn tillsammans som är nio, ingen av oss har barn sen tidigare. I stort sett har vi haft det bra tillsammans men det som har varit ett irritationsmoment för mig i vår relation är hans föräldrar, eller hans relation till sina föräldrar. De tre är väldigt tajta, skulle man kunna säga... Han är enda barnet, själv har jag två syskon.

    Redan innan vi flyttade ihop bodde han nästan lika mycket hos sina föräldrar som i min lägenhet. De första åren vi bodde ihop i lägenheten var det mest hans mamma som orsakade mina psykbryt. Hon skulle tvätta våra fönster, plantera om blommor, stryka kläder, tog dit dukar och gardiner. När vi väntade barn så skulle de hålla på och lägga sig i med att fixa grejer till bebisen. När barnet väl kom till världen så har det varit mycket fixande av grejer, överröst med kläder, de köpte ett babygym utan att vi bett dem. Jag hade tänkt köpa ett babygym för att ge vårt barn i julklapp.

    När vi flyttade till huset vi bor i nu så har hans pappa blivit ett lika stort problem som mamman. Huset är hans pappas barndomshem och det är fortfarande han som äger huset. Tanken var att vi skulle köpa huset av honom när jag fick jobb, vilket jag fick för några år sedan. Hans pappa har inte varit införstådd med att vi vill köpa det har jag förstått nu, fast jag trodde att min sambo sagt det innan vi flyttade hit. Men tydligen inte, hans pappa ser det här som sitt, han kommer och går som han vill, gör vad han vill och när han vill. Han har hjälpt till mycket med renoveringar men lite grann att han bevakar sitt revir känner jag. De betalar grejer som ingår i renoveringarna, hans pappa betalar vår elräkning och sophämtning. När jag sagt till min sambo att det är helt sinnessjukt rycker han bara på axlarna.

    Båda hans föräldrar går och gräver i våra privata saker, nu sist har nån utav dem rivit ut allt i ett badrumsskåp, för att rensa avloppet i handfatet tror jag. Hans mamma har också varit och rivit i en garderob med barnets gamla skor t. ex. De köpte en ny TV åt oss, bara sådär, utan att prata med oss innan. De tar nästan för givet att de ska vara hemma med vårt barn när hen är sjuk. De ställer alltid upp när man behöver hjälp men det är som att de förväntar och nästan blir sura om man inte ber om hjälp varje gång. Det har hänt en massa liknande saker genom åren också.

    Jag har försökt få min sambo att säga ifrån till sina föräldrar, det är hans jobb att göra det, men det är som att han inte riktigt tar det på allvar. Tycker också att jag markerar ganska tydligt mot hans föräldrar att jag inte gillar att de lägger sig i, men det är som att det blir nya grejer hela tiden. Nu har jag blivit så less på detta att aldrig kunna ha mitt hem, min inredning och mina saker i fred att jag bara vill flytta härifrån - själv! Han kan få bo här och gulligulla med mamsen och pappsen bäst fan han vill, men då bor inte jag kvar här. Orkar inte säga ifrån längre eftersom det inte hjälper. Min relation till mina svärföräldrar blir mer och mer ansträngd, klarar nästan inte av att vara i samma rum som dem ibland. Plus att de pratar med varandra i telefon i tid och otid.

    Kanske inte låter så allvarligt men detta är otroligt påfrestande och påverkar vår relation otroligt negativt. Jag upplever att min sambo inte klarar av att sätta gränser mot sina föräldrar och fortfarande är beroende av dem, samtidigt som framför allt min svärmor inte klarar av att klippa navelsträngen till sin vuxna son. Jag orkar fan inte ha det så här längre men det är så fruktansvärt svårt att ta upp detta.

    Vet inte riktigt vad jag vill med detta inlägg, behöver få skriva av mig lite och kanske få några kloka synpunkter?

    /Less

  • Svar på tråden Påträngande svärföräldrar förstör relation
  • Jesper f

    TS, utan tvekan förstår jag att det är jättejobbigt det du beskriver, tror jag dom flesta skulle tycka om dom hamnade i samma situation, och jag skulle också se det som något av ett mentalt hälsotecken, att man som vuxen INTE vill bo i symbios med föräldrar - ens om det så vore ens egna - på det viset. MEN, som i alla situationer, finns det två sidor av myntet, och jag tror du måste se på andra sidan myntet för att hitta, om inte absoluta lösningen, i vart fall en kompromiss, som du orkar och kan leva med - förutsatt att ni nu ska bo kvar där, och hur dina svärföräldrar kan ställa sig utanför ert liv och relation. Och det börjar och slutar egentligen med - din sambo.

    Jag tror att det här har börjat med ohälsosam curling av din sambo, säkerligen med dom bästa av intentioner, gott hjärta, och snällhet - och som din sambo garanterat av bla lathet, enkelhet, avsaknad av eget ansvarstagande/drivkraft symbiosierat på i åratal - och nu har det här tagit helt absurda former, utan att någon ser det. Som jag ser det, handlar det om att dina svärisar är så sanslöst VANA att curla lilla "Anton", att nu när du finns i bilden - och ert barn - då har dom per automatik - utan att ens tänka på det, och faktiskt inte med någon som helst elak avsikt - bara "sugit upp" er i samma ohälsosamma "curling" bubla, och tycker nog ur nått logiskt kullerbyte perspektiv, att det här blev ju SÅ bra, för nu när dom bor så nära så kan dom.... bla bla bla bla, liksom att "det är ju SÅ bra att nån bor å ser om huset, men nu måste vi hjälpa dom med renoveringen när dom har barn och allt, det minns man ju hur stressigt det var när barnen var små och sjuka".... också är hela curling karusellen igång IGEN, nu INKLUSIVE svärfar som ska renovera och springer in/ut hos er ideligen.

    Jag förstår att du kräks över det, skulle jag också göra, måste nog säga att jag snarare är imponerad över hur tålmodig du vart ända tills nu? ( eller om det är ren å skär uppgivenhet, utmattning inför faktum? ) men nej, såhär går det givetvis inte att leva i förlängningen som familj, för ni är ingen famillj i nuvarande situationen - ni blir SUPER curlade, fast du varken ber eller ens VILL det. Och du MÅSTE på nått vis lyckas skaka liv i sambon, för det är han som MÅSTE gå in och bryta den här cirkeln, annars tar det aldrig slut.

    Familjeterapi, som någon föreslog, tror jag är jättebra - för hans föräldrar kommer du aldrig lyckas att nå/övertyga utan din sambo. Och det handlar om att ni gemensamt måste visa enad front och på nått sätt lyckas sätta er ned och prata med svärföräldrarna - förklara hur glada och tacksamma ni är över allt dom gjort, fina presenter ni fått, och hur glada ni är över allt stöd med barnet ni haft osv, MEN, att det kan bara ske när ni FRÅGAR efter det. Inte att någon störtar in och helt tar över allt. Det blir bara fel. Och precis som dom säkert i sin ungdom ville starta sitt eget liv, vill ju ni också. Tror det är mer så man måste lägga upp det..

  • Fånga dagen
    " Huset är hans pappas barndomshem och det är fortfarande han som äger huset. Tanken var att vi skulle köpa huset av honom när jag fick jobb, vilket jag fick för några år sedan. Hans pappa har inte varit införstådd med att vi vill köpa det har jag förstått nu, fast jag trodde att min sambo sagt det innan vi flyttade hit. Men tydligen inte, hans pappa ser det här som sitt,"

    Vems tanke var det att ni skulle köpa huset? Hur kan man ens få för sig det, utan att ha talat om det, och frågat den som äger huset, vilket är svärfar. Det är hans barndomshem, och betyder säkert mycket för honom. Han kanske inte alls vill sälja. I synnerhet inte om hans svärdotter så tydligt markerat vad hon tycker om honom och svärmor. Huset lär väl ändå bli sonens en gång.

    Betalar ni nån hyra?
  • Anonym (pennus)
    Anonym (Flytta pronto) skrev 2017-06-11 22:03:40 följande:
    Mmm..... för att inte tala om vilken fräckhet att svärisarna gav dom en ny tv, utan att fråga innan om de fick göra det. Det vet väl alla att det tillhör vanligt folkvett, att man ber om lov först, innan man ger en gåva.
    Fast det är väl skillnad på gåvor och att försöka kontrollera npgons vardag, om man vill ge någon en tv så frågan man väl först, det är ju inte en kladdkaka direkt utan något som de som bor där ska bestämma över men man får mer känslan att svärföräldrarna köpte en tv till sitt eget hus och sig själva.

    Man kan inte låna ut/hyra ut hus och sen fortsätta bestämma över möblemang etc och gå rätt in när man vill, hua mig vem vill boså? vill du?
  • Anonym (pennus)
    Anonym (ojjjjj) skrev 2017-06-11 21:10:26 följande:

    Du bor i deras hus, de betalar och du gnäller för att de kommer till sin egen egendom?


    Med adnra ord tycker du att alla som lånar ut/hyr ut bostad har rätt att gå in där när de vill? En massa hyresgäster hpller inte med dig om det men trevligt att du har en sån öppen inställning till din hyresvärd.
    är det så att du istället äger ditt boende så bör du vara uppmärksam att om du låter andra bo där med din tillåtelse/eller hyr ut så har du inte rätt att gå in när du vill eller bestämma över deras liv.
  • Anonym (Flytta pronto)
    Anonym (pennus) skrev 2017-06-12 02:10:56 följande:
    Fast det är väl skillnad på gåvor och att försöka kontrollera npgons vardag, om man vill ge någon en tv så frågan man väl först, det är ju inte en kladdkaka direkt utan något som de som bor där ska bestämma över men man får mer känslan att svärföräldrarna köpte en tv till sitt eget hus och sig själva.

    m lov först att få gem lovMan kan inte låna ut/hyra ut hus och sen fortsätta bestämma över möblemang etc och gå rätt in när man vill, hua mig vem vill boså? vill du?
    Enligt mig är en gåva eller present ingenting man måste be om lov att få ge. Det har jag själv aldrig gjort, och ingen har heller frågat mig om lov.

    Vad det gäller teven så hade det väl bara varit för Ts att be dem ta tillbaka den, eftersom hon inte vill ha den. För det är väl hon som bestämmer i familjen.


  • Anonym (Anonym)

    Tack för alla synpunkter! Jo, jag har varit tydlig med min sambo hur jag upplever allting men det är som att han hellre vill förstå saken ur sina föräldrars perspektiv. Jesper - du slår huvudet på spiken i allt du skriver! Nånstans är det en slags välvilja, att de vill hjälpa till och inte förstår när de går för långt. Fast på ett sätt tror jag de fattar eftersom jag blir så jävla irriterad. Då är det som att framför allt svärmor måste statuera exempel. Jag är tacksam för att vi får hjälp också men man måste få välja själv när man vill ha hjälp och med vad, inte få det nerkört i halsen.

    Att vi skulle köpa huset var jag och sambon överens om innan vi flyttade. Tydligen har vi inte varit tydliga med det gentemot hans pappa. Å andra sidan kan man ju tycka att hans pappa skulle backa lite när nu hans vuxna son flyttat in med sin familj i ett hus han själv inte har bott i på över 40 år.... Och självklart betalar vi hyra, el och sophämtning som hör till, men vi har inte fullständig koll på alla kostnader, vilket min sambo verkar tycka är helt ok.

    Blir nog så att jag flyttar - själv. ????

  • Fånga dagen
    Anonym (Anonym) skrev 2017-06-12 07:29:59 följande:

    Tack för alla synpunkter! Jo, jag har varit tydlig med min sambo hur jag upplever allting men det är som att han hellre vill förstå saken ur sina föräldrars perspektiv. Jesper - du slår huvudet på spiken i allt du skriver! Nånstans är det en slags välvilja, att de vill hjälpa till och inte förstår när de går för långt. Fast på ett sätt tror jag de fattar eftersom jag blir så jävla irriterad. Då är det som att framför allt svärmor måste statuera exempel. Jag är tacksam för att vi får hjälp också men man måste få välja själv när man vill ha hjälp och med vad, inte få det nerkört i halsen.

    Att vi skulle köpa huset var jag och sambon överens om innan vi flyttade. Tydligen har vi inte varit tydliga med det gentemot hans pappa. Å andra sidan kan man ju tycka att hans pappa skulle backa lite när nu hans vuxna son flyttat in med sin familj i ett hus han själv inte har bott i på över 40 år.... Och självklart betalar vi hyra, el och sophämtning som hör till, men vi har inte fullständig koll på alla kostnader, vilket min sambo verkar tycka är helt ok.

    Blir nog så att jag flyttar - själv. ????


    I din trådstart skriver du:

    " hans pappa betalar vår elräkning och sophämtning."

    I ditt senaste inlägg skriver du nåt helt annat:

    "självklart betalar vi hyra, el och sophämtning som hör till,"

    Jaha!!??
  • Anonym (Öh va?)
    Anonym (Anonym) skrev 2017-06-11 19:25:00 följande:

    hans pappa betalar vår elräkning och sophämtning.


    Anonym (Anonym) skrev 2017-06-12 07:29:59 följande:

    Och självklart betalar vi hyra, el och sophämtning som hör till,


    Vilket stämmer egentligen?
  • Anonym (Öh va?)

    Alltså. Ni bor i hans pappas barndomshem. De betalar allt åt er samt ger er gåvor (ny tv) och rensar ert avlopp. De underlättar ert arbetsliv och vabbar åt er.

    Betalar ni hyra?

    Varför rensar du inte avloppet själv?

    Har ni nåt avtal?

    Varför har ni inte tillsammans pratat ihop er och skrivit avtal om vad som gäller och vad var och en förväntar sig ska hända med pappans barndomshem?

    Om du bara har glidit med innan så kanske inte resten av familjen tror att du har någon handlingskraft?

    Ta tag i problemet och prata med din man. Ta befälet över ditt liv och börja ta eget ansvar. Rensa ditt eget avlopp och betala dina egna räkningar.

  • Anonym (fd)

    Det dina svärföräldrar gör är totalt oacceptabelt. Jag hade blivit galen för länge sen.
    Nu har det pågått så länge och du har tagit upp det många gånger med din man. Nu måste ni ha hjälp utifrån. Ring redan idag till familjerådgivningen. Ligg på om att det är viktigt att gå dit. (Får du inte med din man går du själv första gången. )Säg att det är du som behöver hjälp för du får snart ett nervsammanbrott.  Snart kommer din man inse att det är ert gemensamma problem. Försök samarbeta med din man utan anklagelser. Låt inte svärföräldrarna få nöjet att splittra er familj.
    Jag tror att ni måste flytta från huset. Ni måste ha en egen bostad, då är det lättare att hålla på sina gränser. Det är ert hem, er familj.  

Svar på tråden Påträngande svärföräldrar förstör relation