• Tecum

    Bok som normaliserar kvinoförtryck är det ok att ge ut?

    I princip är det fel att censurera böcker av moraliska, politiska, religiösa eller etiska skäl. Yttrandefriheten måste gälla alla, åsikter och attityder ska bemötas och ifrågasättas, inte förtigas. Därför tycker jag att det var fel av vissa förlag att bojkotta bokmässan i Gbg, man gör avkall på yttrandefriheten. Det är skrämmande när det gäller en bransch som värnar det skrivna ordet och för vilka yttrandefriheten är grundläggande för deras verksamhet. 

    Men vad annat kan man vänta sig i ängslighetens hemort på jorden där vissa vill censurera kultur som Pippi Långstrump, Tintin och Onkel Toms Stuga? Den delen av kulturetablissemanget är obetydligt bättre än de nazister och kommunister som såg det som en plikt att bara tillåta korrekt och rättänkande litteratur och brände resten...

  • Tecum
    Aniiee skrev 2017-10-02 14:58:16 följande:
    Nu är du lite orättvis. Har du läst gamla utlänska översättningar av pippi långstrump någon gång? Den franska, eller japanska till exempel? Foten i munnen
    Till skillnad från dig kan jag inte japanska...

    Men det jag refererar till handlar inte om översättningar, det var ord som "negerkung" och liknande som störde. Begrepp som användes allmänt i Sverige när boken skrevs, att ändra eller censurera är inget annat än historieförfalskning och brott mot upphovsmannarätten. 


  • Tecum
    Aniiee skrev 2017-10-02 16:25:27 följande:
    Det jag menade var att vilja censurera ord som "neger" och diverse liknande ord är beningt i sammanhanget. Byta ut ett eller ett par ord eller ändra en hel bok, vilket är egentligen värst?.Att Pippi inte säger Negerkung eller att Pippi är snällare och "finare" Anna i Bullerbyn?
    Jag tycker inte att något av det är acceptabelt. Om man ska ändra i en bok ska det vara i samband med att den ges ut. Att gå in och peta i klassiker för att något inte passar i vår tid eller våra värderingar är och förblir helgerån.

    Något jag sett i vissa böcker är att man lägger till ett förord eller efterord  där man förklarar vissa begrepp eller skeenden, det kan jag köpa.
Svar på tråden Bok som normaliserar kvinoförtryck är det ok att ge ut?