• pollyankan

    Lämnar barn på förskolan

    Okej. Hjälp mig nu.

    Pappan jobbar o dotter på 3 år är på dagis och mamman är med vänner och åker skidor i Sälen.

    Är detta okej?

    Lämna barnen tidigare på dagis för att gå på morgon yoga?

    Detta gäller inte mig utan barn på mitt dagis där föräldrarna sen lägger upp tex på FB.

    Jag blir så ledsen o irriterad. Vi har aldrig barnvakt men behövs tydligen inte om man får göra så här.Jag är extremt noga med att mina barn inte är på dagis om jag inte jobbar. Livrädd tex när jag de få gånger måste handla innan hämtning.

    Vad säger reglerna?

    Mvh.......

  • Svar på tråden Lämnar barn på förskolan
  • sextiotalist
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 10:21:36 följande:

    Ursäkta att jag lägger mig i men det var alltså tillåtet på din sons förskola att använda den som barnpassning? Vilka möjligheter det öppnar! Ska man till doktorn/frissan# sjukgymnasten......lämna knatten på förskolan!


    Ja, även barn med hemmavarande föräldrar fick vara där. I Stockholm t.ex är det så.

    Det var samma regler även före maxtaxan.
  • Anonym (mor)
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 10:31:58 följande:
    Eller hur? "Förskolan en tjänst" när du tar med dig ett av dina barn. De jublar säkert och gör vågen med alla andra skitungar de tvingas ta hand om?
    OT OT OT? ursäkta.
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (Eh, va?) skrev 2018-02-10 10:28:15 följande:

    Det här var ett suveränt inlägg!

    Hur ska man göra vid älgjakten?

    Pappa, eller ska vi vara PK nu och säga att MAMMA ska ut och jaga älg och tar därför ledigt ett par dagar. Pappa är hemma och jobbar som vanligt.

    Alla som tycker att mamma ska ta med sig barnen ut på älgjakt räcker upp en hand!

    Jag har helt ärligt aldrig hört någon som klagar på att barnen är på föris när pappa är ute i skogen och jagar älg.

    Varför är det OK, men inte mammas sparesa?


    Jag har aldrig förstått mig på varför det är ok med barnomsorg vid älgjakt. Hobby som hobby. Förskolan är ingen barnvakt! Är det för att det är en manlig hobby tro??
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (Eh, va?) skrev 2018-02-10 10:29:28 följande:

    Alla mina barnvakter jobbar på vardagarna.


    Och? Vad är det du inte förstår? Ska förskolan lösa ditt problem med barnvakt då menar du? Är det rätt? Vi alla som betalar skatt finansierar din barnvakt så du kan åka på semester. Är det verkligen rätt?
  • modsey
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-10 10:30:47 följande:

    Det handlar ju inte om hur generös förskolan är utan vilket synsätt man har på förskolan och syftet med förskolan. Vissa ser det som en plats för omsorg när föräldrar arbetar samt pedagogiskt lärande några timmar per vecka när barnet är tre år och uppåt medans andra även ser förskolan som en barnvakt när man vill åka på semester.

    I min kommun är förskolan generös men jag skulle aldrig utnyttja förskolan så ändå.


    Ellet så ser man det som en pedagogisk verksamhet som är bra att delta i även om mamma eller pappa är på resa och har barnvakt.
  • Anonym (Förskollärare)
    modsey skrev 2018-02-10 10:30:35 följande:

    Och helt rätt för mig . I synnerhet de stora barnen med sin speciella situation behövde det.


    Ja jag har förstått att det känns rätt för dig att skattebetalare finansierar din barnvakt vid semester. Men man tänker olika.
  • Anonym (Förskollärare)
    modsey skrev 2018-02-10 10:37:50 följande:

    Ellet så ser man det som en pedagogisk verksamhet som är bra att delta i även om mamma eller pappa är på resa och har barnvakt.


    Ja förskolan är en bra pedagogisk verksamhet. Därför har man enligt skollagen rätt till 15 tim per vecka när man är över tre år. Det hade jag också utnyttjat. Inte mer än så dock.
  • modsey
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-10 10:38:28 följande:

    Ja jag har förstått att det känns rätt för dig att skattebetalare finansierar din barnvakt vid semester. Men man tänker olika.


    Hur ser du på paradoxen att det inte betraktats som fusk om barnens pappa levt och vi varit skilda? Hur kan det enligt tråden vara ok men inte om en förälder är död?
  • Topcom
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 10:31:58 följande:
    Eller hur? "Förskolan en tjänst" när du tar med dig ett av dina barn. De jublar säkert och gör vågen med alla andra skitungar de tvingas ta hand om?
    Om de ser barn som skitungar bör de nog byta jobb:)
  • Anonym (Eh, va?)
    Anonym (fast) skrev 2018-02-10 10:20:09 följande:
    I de flesta fall handlar det ju om att man inte har rätt att ha sina barn på förskolan när man är ledig. Ifall du tar illa upp av att folk stör sig på att folk använder skattefinansierad barnomsorg som sin privata barnvakt är ju upp till dig. Om vi alla valde vilka regler vi vill följa skulle ju snart inget fungera. Jag menar du kan väl se problemet? Att du kan välja att ignorera reglerna när det passar dig är ju för att majoriteten inte gör det. Och när är det okej? Är det okej för mig att utnyttja andra skattefinansierade system? 
    Nu är det så i Stockholms kommun att man har rätt att om man jobbar heltid så har man rätt att ha sina barn på förskolan på heltid oavsett om man är hos doktorn, yogar, shoppar eller har tagit en ledig dag och sitter hemma och pillar sig i naveln.

    Sammanfattning:
    Det flesta härinne tycks tycka att det är helt OK att ha semester utan barn om man bor i Stockholms kommun.
    Bor man däremot någon annanstans i landet är det aja baja och helt förkastligt.
    Är man sammanboende med barnets andra förälder får man inte under några omständigheter ta semester med kompisarna, men är man vv-förälder så är det helt OK.
    Är man sammanboende med barnets andra förälder och inte bor i Stockholms kommun så får man absolut inte åka på spa på vardagar.

    Här har jag en öppen fråga och det är om det även gäller älgjakten?
    Har man förskolebarn och inte bor i Stockholms kommun och lever tillsammans med den andra föräldern, får man då vara med på älgjakten? Måste den andra föräldern i så fall ta ledigt under älgjakten så att de stackars barnen inte behöver vara på föris? Blir det någon skillnad om detta innebär att barnen måste gå en extra vecka på föris under sommaren för att båda föräldrarna har gjort slut på sin semester?

    Tycker ni att mitt resonemang är lite tyket? Det beror i så fall på att jag tycker att samtliga härinne som tycker att man bara får ta ledigt med kompisar om man har barnen vv (eller bor i Stockholms kommun) har en rätt rejäl dos av dubbelmoral.
    Och jag vill verkligen få höra svar om älgjakten.
    Nu ska jag läsa skollagen.
Svar på tråden Lämnar barn på förskolan