• pollyankan

    Lämnar barn på förskolan

    Okej. Hjälp mig nu.

    Pappan jobbar o dotter på 3 år är på dagis och mamman är med vänner och åker skidor i Sälen.

    Är detta okej?

    Lämna barnen tidigare på dagis för att gå på morgon yoga?

    Detta gäller inte mig utan barn på mitt dagis där föräldrarna sen lägger upp tex på FB.

    Jag blir så ledsen o irriterad. Vi har aldrig barnvakt men behövs tydligen inte om man får göra så här.Jag är extremt noga med att mina barn inte är på dagis om jag inte jobbar. Livrädd tex när jag de få gånger måste handla innan hämtning.

    Vad säger reglerna?

    Mvh.......

  • Svar på tråden Lämnar barn på förskolan
  • Topcom
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-10 10:00:40 följande:
    Skillnaden är dock att vissa skaffar egna barnvakter när de vill göra något utan sina barn och inte utnyttjar förskolan som barnvakt när de ska roa sig.
    De som är ensamstående och inte har något nätverk att använda när hon/han vill ta lite semester då? Det är ju de personer som skulle behöva semester mest av alla. Då pratar vi typ en fyra-fem dagar av 365 dagar under året..

    Det gör ju knappast någon större skillnad på förskolan med ett par dagar om året..

    Fan vad folk är missunnsamma.

    Som jag sa tidigare. OM det inge hade bokats någon semester så hade ju föräldern jobbat istället och ändå låtit sitt barn vara på förskolan.
  • sextiotalist
    halfbaked skrev 2018-02-10 09:48:22 följande:

    Men vänta. Vem tar semester och låter barnen gå på fsk? Barnen är väl en del av familjen?! Förstår det mer om man har vv och en förälder åker iväg på sin barnfria vecka. Men om föräldrarna bor ihop? Sen har jag svårt att förstå det här med att åka utomlands utan barn, iaf om båda föräldrarna åker samtidigt och fixar barnvakt till barnet/barnen. Blev lite ot.

    För att svara på TS fråga: nej det är inte ok. Yoga är ett fritidsintresse och då får man skaffa barnvakt!


    Det kan finnas många skäl, läkarbesök, begravning, hjälpa en sjuk anhörig, utbildning, veterinärbesök, tandläkare, resa med nära vänner, bröllopsresa, älgjakt. Dvs många tillfällen där det inte är lämpligt att ta med sig barn eller där barn inte är välkomna.
  • Anonym (fast)
    Anonym (Iris) skrev 2018-02-09 23:56:16 följande:
    Jag tror det är nyttigt för barn i alla åldrar att inse att föräldrarna inte enbart existerar för dem utan att även föräldrar vill göra saker för sin egen skull ibland.

    Jag skulle inte bli det minsta upprörd om du lämnade dina barn på föris för att sova ut om du behövde det. Mår du bättre av att gå ut en kväll så blir du nog en bättre förälder av det och jag tror inte att förskolan är en hemsk plats för barn att vistas på.
    Jo det kan väl i och för sig vara sant. 

    Jag tror inte heller att förskolan är en hemsk plats för barn att vara på, min egen son älskar förskolan. Men faktum kvarstår att i de flesta kommuner har man inte rätt till barnomsorg om man är ledig. Vill jag vara ifrån mina barn när jag är ledig så får jag skaffa egen barnvakt.

    Jag tycker det är en ganska trist attityd att strunta i de reglerna för sin egen höga nöjes skull. Att sedan som flera här gjort beskylla personer som påpekar detta som fel att de är avundsjuka och att de har väl inget att göra med hur andra familjer gör är ju också trist. Jag är inte avundsjuk bara för att jag påpekar att det är fel att att använda förskolan som sin egen privata barnvakt när det ju faktiskt är något vi alla oavsett barn eller ej bidrar till via skattesedeln.

    Tänk om alla skulle göra så, strunta i vissa regler för att det passar en, då skulle ju snart inget fungera. 
  • Anonym (mor)

    Krångligt blir det med nya plastbarn och gemensamma kärleks dito. Hoppas vid GUD att jag slipper bli plastmormor. OT OT OT

  • Anonym (Förskollärare)
    modsey skrev 2018-02-10 10:06:25 följande:

    Ofta har barnvakten ett jobb. I alla fall hade min mamma det när hon passade ett barn och jag och det andra barnet var i London en vecka. Etc

    Mina små barns pappa var oxå hemma och jobbade när jag och de stora varit utomlands.


    Ja då är ju inte en sådan barnvakt aktuell för många. Hade jag åkt på semester hade jag tagit med alla mina barn alternativt lämnat dem med deras lediga pappa hemma eller en ledig barnvakt.
  • modsey
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-10 10:12:31 följande:

    Ja då är ju inte en sådan barnvakt aktuell för många. Hade jag åkt på semester hade jag tagit med alla mina barn alternativt lämnat dem med deras lediga pappa hemma eller en ledig barnvakt.


    Nu ville jag göra en egen resa med ett barn i taget. Deras pappa var inte ledig utan död så mormor hjälpte oss med vardagen och var barnvakt.

    I fallet med de små barnen så jobbade deras pappa och behövde barnomsorg. Hade han tvingats bara ledig bara för att...så hade det resulterat i att vi behövt en till veckas dagis under sommaren i stället.
  • modsey
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 10:11:27 följande:

    Krångligt blir det med nya plastbarn och gemensamma kärleks dito. Hoppas vid GUD att jag slipper bli plastmormor. OT OT OT


    Nya plastbarn?? I alla fall alla mina barn är äkta.
  • Topcom
    modsey skrev 2018-02-10 10:04:36 följande:
    Låter mysigt ! Jag har också gjort resor med bara ett barn i taget. Dels av skäl att de är stor åldersskillnad mellan dem men också för att det är trevligt att göra en resa med en i taget. När mina nu stora barn var små och jag ensamstående var ju också det andra barnet på dagis och jag måste ha fuskat då med enligt flera här eftersom jag tog ledigt och reste med ett barn och hade det andra barnet på dagis då mormor som var barnvakt ju jobbade. Hm om jag varit skild och haft vv vecka hade det inte vart fusk...men nu var jag änka och då var det fusk tydligen
    Det är samma för mig att jag har stor åldersskillnad på barnen vilket gör att jag ibland gör egna saker med det yngsta barnet som än så länge behöver det. De äldsta barnen är mer självgående pch jag väljer att görs roliga saker för dem också, så att allt inte anpassas efter den yngsta hela tiden.

    Alla mor och farföräldrar jobbar fortfarande vilket gör att jag inte skulle ha en sportslig chans att få barnvakt under fem hela dagar. Vilket då skulle ha gjort att det inte blir någon aktivitet -igen- för de äldsta.

    Självklart kommer den yngsta få följa med så fort det fungerar. Men nu hade det lixom inte varit roligt varken för henne eller någon annan attfölja med..

    Ibland behövs det för att ladda lite och bounda med barnen igen..:)
  • sextiotalist
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-10 10:12:31 följande:

    Ja då är ju inte en sådan barnvakt aktuell för många. Hade jag åkt på semester hade jag tagit med alla mina barn alternativt lämnat dem med deras lediga pappa hemma eller en ledig barnvakt.


    Tack och lov gick sonen på ett dagis där detta var tillåtet. Vi behövde bara tala om vi befann oss på någon annan plats (så de visste hur de skulle få tag på oss).
  • Anonym (fast)
    Topcom skrev 2018-02-10 09:47:20 följande:
    För att personer i tråden tycker att man bör ha skuldkänslor och att det är synd om barnet som får gå på förskolan trots att föräldern inte jobbar. :)
    I de flesta fall handlar det ju om att man inte har rätt att ha sina barn på förskolan när man är ledig. Ifall du tar illa upp av att folk stör sig på att folk använder skattefinansierad barnomsorg som sin privata barnvakt är ju upp till dig. Om vi alla valde vilka regler vi vill följa skulle ju snart inget fungera. Jag menar du kan väl se problemet? Att du kan välja att ignorera reglerna när det passar dig är ju för att majoriteten inte gör det. Och när är det okej? Är det okej för mig att utnyttja andra skattefinansierade system? 
Svar på tråden Lämnar barn på förskolan