• Anonym (kattägaren)

    Hur ska jag övertyga min sambo att inte låta katten gå lös ute?

    Vi bor i stan nu och jag gå ut med katten koppel. Nu planerar vi att flytta ut till en mindre ort. Sambon tycker att katten självklart ska få gå lös när vi flyttat medan jag vill fortsätta gå ut med henne i koppel. 

    Sambons argument:
    - Det är jobbigt att behöva hålla koll så katten inte springer ut.

    Mina argument:
    - Jag vill inte att katten skiter i grannars sandlådor eller stör på annat sätt
    - Jag vill inte att katten blir påkörd eller råkar ut för annan olycka
    - Jag vill inte att katten får i sig något giftigt
    - Jag vill inte att någon idiot plågar henne
    - Jag vill inte att katten får för sig att flytta hem till någon annan (hände med hennes förra ägare)

    Dom argumenten har alltså inte fungerat...Han tycker att "katter är inte dumma så det kommer inte hända något/det är sjukt osannolikt att hon skulle bli påkörd" Att jag vet minst 10 katter som blivit påkörda eller försvunnit (varav 3 i min familj) , har haft en katt som blev förgiftad och konstant läser som kattplågare spelar ingen roll. "Jag förstår att det är jobbigt att förlora en katt" svarar min sambo på det.

    Så hur ska jag övertyga honom? 

  • Svar på tråden Hur ska jag övertyga min sambo att inte låta katten gå lös ute?
  • Dennadagdettaårdennastund
    molly50 skrev 2018-05-21 12:10:08 följande:

    Man kan väl hägna in sin gård också och låta katten vara där istället för att låta den springa fritt vind för våg.


    Ja funkar också!
  • Anonym (Ansvariga kattägare)
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2018-05-21 14:36:48 följande:
    Jo skillnaden är att man kolla efter sin katt efter några timmar, man bryr sig faktiskt! Ja nu tänkte jag på vanlig huskatt/bondkatt.
    Och det den gör under de timmarna då? Hur har du koll på det? Det behövs inte mer än några minuter för att katten ska lyckas hamna under en bil.
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2018-05-21 14:32:40 följande:
    De allra flesta katter stör inte andra utan håller sig för sig själva i en buske.
    Min erfarenhet är att de allra flesta katter är mycket noga med att markera sina revir, genom att kissa lite överallt. Jag personligen känner inte en enda människa som uppskattar doften av kattpiss på sin uteplats. De flesta katter har tränats att bajsa i en sandlåda och gör därför det, något som inte alls uppskattas utomhus av de som hade tänkt sig att använda sandlådan till annat än kattoalett.
  • Dennadagdettaårdennastund
    Anonym (Ansvariga kattägare) skrev 2018-05-21 15:18:21 följande:

    Och det den gör under de timmarna då? Hur har du koll på det? Det behövs inte mer än några minuter för att katten ska lyckas hamna under en bil.Min erfarenhet är att de allra flesta katter är mycket noga med att markera sina revir, genom att kissa lite överallt. Jag personligen känner inte en enda människa som uppskattar doften av kattpiss på sin uteplats. De flesta katter har tränats att bajsa i en sandlåda och gör därför det, något som inte alls uppskattas utomhus av de som hade tänkt sig att använda sandlådan till annat än kattoalett.


    Jag föredrar att inte gå igenom livet paranoid på vad som kan hända, och vad som kan tänkas gå fel. Riskerna är ändå låga om man inte bor vid en stor väg. Katter undviker bilar om de kan välja skogen :)

    Och de flesta katter kastreras och då kissar de inte in reviret! Och sandlådan är bäst att ägaren till den täcker över för att skydda mot massa grejer som kan hända b la fåglar som flyger över o skiter osv osv!
  • Anonym (Ansvariga kattägare)
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2018-05-21 15:36:03 följande:
    Jag föredrar att inte gå igenom livet paranoid på vad som kan hända, och vad som kan tänkas gå fel. Riskerna är ändå låga om man inte bor vid en stor väg. Katter undviker bilar om de kan välja skogen :)

    Och de flesta katter kastreras och då kissar de inte in reviret! Och sandlådan är bäst att ägaren till den täcker över för att skydda mot massa grejer som kan hända b la fåglar som flyger över o skiter osv osv!
    Menar du på fullt allvar att kommunen ska anställa folk som åker runt och täcker över sandlådor på lekplatser? Vem ska betala för det?
    Vad sägs om att kattägarna tar lite jävla ansvar i stället?
  • Dennadagdettaårdennastund
    Anonym (Ansvariga kattägare) skrev 2018-05-21 15:58:03 följande:

    Menar du på fullt allvar att kommunen ska anställa folk som åker runt och täcker över sandlådor på lekplatser? Vem ska betala för det?

    Vad sägs om att kattägarna tar lite jävla ansvar i stället?


    Näe jag menar verkligen inte att kommunen ska göra det utan naturligtvis att privatpersoner täcker över sina egna!! Har för den delen sett kommunala lekplatser med "träskydd" som man bara lägger över. Det är ju liksom inte bara katter som smutsar ner, det går INTE att förhindra det så är det bara. Så löjligt!!
  • Dennadagdettaårdennastund

    Har även sett barn göra detta, bajsar i sandlådan. Vad gör man åt det? Eller är det en annan sak? Vissa saker får man ju bara acceptera som människa, så är det bara.

  • Fennyxx
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2018-05-20 12:18:11 följande:

    Finns väl massor med andra djur som gör sånt? Fattar inte riktigt att det skulle vara ett tungt skäl. Tänk då på alla människor som plågar ihjäl djur som de flesta äter, så som vanligt slakteri. Det är hemskt hur det är dör, inbillar dig inget annat. Ska människor inte få gå ut då? Eller är det skillnad på människors grymhet och djurs? Ologiskt resonemang!


    Jag är ledsen, varken etik eller moral funkar på det viset att om du kan hitta något annat som orskar lidande så är det ok att du gör det också. Bara för att naturen kan vara grym är det inte ok att du är det.

    Det är för övrigt rätt stor skilnad på att tex en rovfågel jagar för att mata sina ungar och att du släpper ut ett rovdjur som inte hör hemma här som roar sig med småfåglarnas nyutflugna.
  • molly50
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2018-05-21 14:32:40 följande:
    Det handlar ju inte bara om rätten till att vara fri utan också vad som passar olika djur både med hänsyn till andra djur och människor men också ur ett säkerhetsperspektiv. Hundar är inte lämpade att gå fria av flera skäl b la pga att de är betydligt mer socialt lagda än katter som av naturen är ganska skygga/tillbakadtagna, och de katter som är sociala är ju lätta att nonchalera. Alla vill inte ha djur så nära. De allra flesta katter stör inte andra utan håller sig för sig själva i en buske. Hundar söker alltså mycket mer kontakt vilket ger problem både för de som är rädda och allergiker. Sen betraktas ju även en hund som mycket större risk antagligen pga deras stora käft och ibland storlek. Srn andra husdjur så som hamster, fåglar o kaniner är det nog inte så lämpliga att släppa ut pga att de inte kommer tillbaka. Det gör katter.
    Jag håller inte med. Vi har haft katter här som har varit hur sociala som helst.
    Som har varit svåra att schasa bort.
    Du skriver att alla vill inte ha djur så nära.
    Ändå så anser du att katter ska få ströva fritt vind för våg.
    Hur går det ihop?
    Katter kan dessutom också orsaka allergier.
    Vi har katter här som legat på våra stolsdynor och maken är jätteallergisk.
    De har kissat i hans dyra jägarstövlar som han hade ute på vädring.
    Kissat på barnens dockvagn,på vår grill och bajsat på vårt altangolv.
    Och kissat på grannens uthängda nät och bajsat på nätet de la på sina rosenbuskar.
    Det tycker du alltså är helt ok och något man får stå ut med?
    Numer har vi en dynbox och lock på sandlådan.
    Och vi tar in det vi kan.
    Så vi har gjort det vi kan,
    Men det är ändå inte trevligt.
    Jag har sett katter som blivit påkörda och tagna av räven här. Så olyckor kan ske.
    Jag tycker om katter,men tycker att ska de gå lösa så har de det bäst ute på landet.
    Inte i tätbebyggt område.
    Carpe Diem
  • molly50
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2018-05-21 14:37:56 följande:
    Ja funkar också!
    Då tycker jag att kattägare kan göra det istället för att kräva att grannarna ska anpassa sig och sina hem efter deras katter.
    Carpe Diem
  • Pr0nographic

    Jag blir mörkrädd av den här tråden.

    Jag har fött upp raskatter innan i flera år och idag har jag två kastrerade (huskatter) kattgubbar på 16år.

    De är innekatter och går ut med mig utan koppel på tomten ibland och följer mig som hundar när jag går in. Dvs jag har uppsikt och har koll på vart de är.

    Katter går att träna exakt precis likadant som hundar.

    Jag skulle aldrig utsätta mina katter för sjukdomar (det finns många därute som giardia, fiv/felv, fip, tritrichomonas mfl), att de blir dödade eller blir skadade.

    Katten är för det första inget flockdjur och dessutom är de så pass domestikerade att det inte finns någon bortförklaring att de "måste va ute".

    Jag hoppas också att nya lagen för katt går igenom nästa månad.

    Lag om utevistelse, krav på id märkning, chip och registrering, kastrering och hårdare straff på folk som inte tar hand om sina katter och släpper dem vind för våg.

    Skäms.

    Kan du inte stimulera din katt eller ge den det den behöver så ska du fan inte ha en katt.

Svar på tråden Hur ska jag övertyga min sambo att inte låta katten gå lös ute?